Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 май 2017 година

Снимка: Анжела Каменова

500 работни места в шивашко предприятие във Видин остават незаети, въпреки че безработицата от близо 19 % за областта е сред най-високите в страната.

Областният управител на Видин, Албена Георгиева, проведе работна среща с кметовете на общини и председателите на Общински съвети на територията на областта. Целта бе да се извърши обективна оценка на съвместните приоритети за работа с местната власт с оглед постигане на съгласуваност при провеждане на държавната политика в област Видин.

Няма опасни язовири към момента на територията на област Враца, въпреки че ситуацията се променя ежедневно, каза за БНР директорът на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръжения към тях“, Йордан Кюмюджиев. Община Враца засили контрола на язовирите и предприе мерки за почистване на речните корита, с цел недопускане на бедствия. Общината стопанисва общо 19 язовира и 1-н рибарник, повечето от язовирите са дадени на консесия.

Ще бъде ремонтиран покрива на спортната зала във Видин, както и уличката, разделяща залата от Общинския пазар в града. Предстои и ремонт на драматичния театър. Част от средствата, обаче ще бъдат прехвърлени и за ремонт на навеса на пазара.

Участъкът от надлеза за Ново село до ферибота е прехвърлен от публична общинска собственост в публично общинска, това каза Председателят на Постоянната комисия по териториално и селищно устройство и организация на движението- Любомир Низамов.

Сигнал за незаконно пасище в района на парк "Нора Пизанти" бе разгледан от постоянната Комисия по земеделие, гори и опазване на околната среда към Община Видин.

Аерозолни обработки срещу комари във Видин все още не са направени към този момент. През месеците юни, юли и август предстоят по две обработки срещу бълхи на детските площадки и есенна през август -септември за кърлежи на зелени площи.

Продължава отстраняването и извозването на паднали клони във Видин, информира управителят на фирмата по озеленяваване в града. От фирмата по озеленяване продължават работа и по косене на тревните площи в кварталите.

30 хиляди лева са заделени за капиталови разходи за ремонт на гробищния парк в град Дунавци. По всяка вероятност сумата ще е недостатъчна и ще се наложи преразпределение на средства от предварително предвидените за ремонт на дунавските училища.

С избор на нов председател и Управителен съвет, и представяне на годишен финансов доклад на организацията, премина днешното извънредно отчетно-изборно събрание на Териториалната организация на Съюза на слепите за общините Мездра и Роман. За нов председател на организацията бе избран Веселин Тодоров.

Очаква се от следващата седмица в администрацията на филиала на Русенския университет във Видин да започне процес на кандидатстване и записване. От обявените специалности, най-голям интерес има към "Индустриалния мениджмънт" и "Техника и управление на транспорта".

Отличието „Екип на годината” в системата на предучилищното образование получи Подготвителна група „Слънчице” от детска градина „Дъга” във Враца. Средното училище „Козма Тричков” в града взе приза „Колектив на годината”, а в категория „Учител на годината” в системата на предучилищното образование наградата се присъди на Миглена Стоянова - старши учител по география и икономика в училище „Васил Кънчов” - Враца. Калина Лалкова стана „Ученик на годината”, а „Най-добър млад учител” - Мартин Стойчевски. Наградите за принос в системата на народната просвета и областта на културата и по повод 10-т годишнината на страната ни в Европейския съюз, учреди и раздаде евродепутатът Владимир Уручев. Той удостои с награда и Детския танцов състав „Радост” при  „Центъра за работа с деца” във Враца, които получиха призванието „Формация на годината”.


27 ученици от професионалната гимназия „Професор д-р Асен Златаров“ се включват в национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета", който потегля в събота. Училището се включва в инициативата за пети път. Походът е до втори юни.  Екипът от професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, който тази година се включва в похода е изцяло нов.

Детски хепънинг организира в навечерието на Международния ден на детето - 1-ви юни Областната дирекция на видинската полиция. Тържеството ще е утре от 10.30 часа, в двора на училище "Любен Каравелов" и с него ще бъде закрита учебната година за четвъртокласниците от петте детски полицейски управления в региона. Малките полицаи ще получат и сертификати.

В НЧ "Просвета 1925 Мездра" обявиха и наградиха призьорите във Втория литературен конкурс "В памет на Георги Тодоров" - дългогодишен учител, журналист, писател, краевед и изявен културен деец.

Община Враца, съвместно с емблематичния фотограф Тони Дуковски, организират художествена фотоизложба "Децата на Враца“. Тя ще бъде представена в рамките на "Ботеви дни 2017“. Експозицията ще бъде разположена във фоайето на Народно читалище "Развитие 1869“. Официално тя ще бъде открита на 26 май, от 17:00 ч. и ще продължи до 10 юни.

Кметът Калин Каменов присъства на храмовия празник на църквата "Св. Възнесение” във Враца. Архиерейска света Литургия отслужи негово Високопреосвещенство Врачанският Митрополит Григорий.

Във видинското село Флорентин отбелязаха храмовия си празник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42