Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На излет във Врачанския Балкан

Снимка: Радио ВИДИН

За осма поредна година Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира летни еднодневни излети за гостите и туристите от град Враца.

"Стартираме на 10 юни с излет до водопад Скакля, който е най- високият непостоянен водопад в България"
, каза Оля Генова, експерт в Дирекцията.

Желаещите да се разходят в събота могат да се запишат в Природозащитен център "Натура" или на телефон 092/ 66 03 18.

Тръгването е в 8.30 часа пред Природозащитен център "Натура". Маршрутът ще бъде гр. Враца - водопад Скакля - с. Згориград, с времетраене 5 часа и включен 1 час почивка за обяд.

СнимкаПосетителите на пещерата "Леденика" могат преди часа на влизане или след това да се разходят и около пещерата. Има два кръгови маршрута. Единият е по- лек, може да се мине за около час. Казва се "Карст и биологично разнообразие". Другият се изминава за около 2 часа и 40 минути- "Планинарство за начинаещи". Друга екопътека води от Враца към "Леденика".

"От Враца към "Леденика" има много пътеки, но препоръчваме само една, тъй като тя е най- ползвана, в най- добро състояние. Пътеката тръгва от прохода "Вратцата". Маршрутът е около 2 часа, 2 часа и нещо, всичко зависи от индивидуалността на туриста", обясни Георги Антонов от Природозащитен център "Натура".

Посетителите могат да се разходят и по алеята на приказните герои. В развлекателния парк "Леденика" има и спортен модул- пътека на Тарзан, въжена линия и стена за катерене.

СнимкаГеорги Георгиев е издал пътеводител за Белоградчишките скали. Той е със заглавие "Белоградчишките скали- загадки, фантазия, видения".

Пътеводителят е разделен на части.

"Първата част включва историята на града, историята на крепостта, в третата част се спирам на въстанието от 1850 година и четвъртата част третира самите скали. Като пета част съм дал информация, съпътствана със снимков материал за самата пещера "Магура", която е гордостта на нашия район. И тай като съм обиколил почти всички пещери в България, мога да твърда, че пещерата "Магура" е най- красива. След това имам заключителна част, написана в патриотичен вид", разказа Георги Георгиев пред сътрудника на Радио ВИДИН в Белоградчик Иванка Петрова.

Преди 70 години, когато съществували райони, недокоснати от цивилизацията, когато населението на планетата е било значително по- малко, било трудно да си представим, че един ден могат да се изчерпат изкопаемите богатства, чистата вода и даже въздухът. В съвременните условия на прогрес, развити технология и индустрия, когато човек все по- активно се намесва в природните процеси, опазването на околната среда се превръща в един от болезнените световни проблеми.

В защита на планетата трябва да се включи всеки- призоваха в Световния ден на околната среда ученици от видинското училище "Отец Паисий". Младите еколози разиграха ролевата игра "Съд на човешката дейност на планетата" в една от залите на видинския Окръжен съд.

СнимкаЕко инициатива по повод Световиня ден на околната среда се състоя в ОУ "Св. Климент Охридски" във Видин.

"Природата е част от нас и трябва да я пазим, за да сме добре и ние", каза в презентацията си младши експертът в Регионалната здравна инспекция във Видин Павлина Венциславова.

След презентацията учениците засадиха различни видове цветя в градината в двора на училище "Св. Климент Охридски".

"Садихме невен, здравец. От лекцията запомних, че трябва да пазим земята... Аз досега не съм садила цветя. Трябва да садим цветя, за да пречистваме въздуха...", казаха пред Нора Йоцова Михаела Бориславова и Беатрис Станиславова.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50