Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 юни 2017 година

Снимка: Стефка Павлова

Първо богослужение- "Отваряне на вратите", беше извършено в новоизградения храм "Св. Лука - хирург и св. Петка" във видинската болница.


Приключи ремонтът на третокласния път, който преминава през врачанското село Михайлово. Трасето е собственост на държавата и се стопанисва от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Агенция "Пътна инфраструктура" призова шофьорите на леки автомобили, пътуващи към Северна България, да използват алтернативни маршрути на магистрала "Хемус". Апелът е във връзка с интензивния трафик в петък и почивните дни по автомагистралата и извършващите се ремонтни дейности на съоръжения. Пътуващите към Враца, Монтана и Видин могат да преминават по пътя през Искърското дефиле и прохода Петрохан, напомнят от Агенцията.


Водните съоръжения на територията на община Мездра са под постоянен контрол.

Днес приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от централата. След проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране,  в 11:02 часа 1000-мегаватовата мощност беше включена в електроенергийната система на страната. По време на плановия престой, започнал на 22 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. В предвидения срок са изпълнени необходимите ремонтни дейности и профилактика на системите и оборудването на блока. Другият 1000-мегаватов енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с пълно натоварване на мощността.


Кметът на Видин прие делегация от област Ортенау, Германия. Посещението на делегацията в нашия регион е в рамките на развиващите се партньорски взаимоотношения в резултат на подписано споразумение между двете области за сътрудничество. Делегацията беше водена от Франк Шерер, областен управител на област Ортенау, който съобщи, че техните туристическите агенции вече са включили Видин като част от програмата на круизните кораби. 


Кметът на община Враца Калин Каменов се срещна с международна делегация от Швейцария и Румъния. Визитата беше свързана с инициативата "Домашни грижи за независим и достоен живот“, който се реализира във Враца и Оряхово. Гостите посетиха Центровете "Домашни грижи” в двата града.  


Община Видин е подписала анекс към договора по програмата "Топъл  обяд". От месец  септември от нея ще могат да се възползват 150 души- многодетни семейства, самотноживеещи и възрастни с ниски доходи, каза заместник-кметът Венци Пасков.


Две атракционни влакчета ще се движат от утре, 10 юни /събота/ във Враца. Те са част от проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика - туризъм без сезони”, съобщават от местната управа.

С нова модерна техника ще се извършва обработката срещу кърлежи и бълхи на зелените тревни площи в Монтана. Това ще става само през нощта.

Във Враца забраниха със заповед брането на липов цвят, кършене на клони за добиване на липов цвят от липовите дървета, намиращи се в общинския поземлен фонд и зелените площи на територията на общината, както и от липовите дървета по тротоари, алеи, площади, парковете, градини и др. пешеходни зони в града и крайселищните зони. При констатиране на нарушения виновните ще бъдат санкционирани.


Терен, намиращ се на бул. "Демокрация", срещу Окръжна следствена служба, почистиха служители от звено „Инспекторат“ към Община Враца, съвместно със служители на "БКС".  Мястото не е поддържано повече от 20 години, поради което е израснала буйна растителност, създаваща опасност, както за преминаващи граждани, така и за влизащи в обекта хора. Служители на комуналното дружество и затворници, окосиха и почистиха терена в рамките на един ден, като боклуците са извозени до строителното разтоварище край града. Предстои оградата да бъде боядисана и мястото облагородено.


Община Враца кани граждани на обществено обсъждане за необходимостта от поемане на дългосрочен общински дълг за Диагностично консултативния център във Враца. Исканият кредит е в размер на 70 000 лв. и срок на погасяване 36 месеца. Средствата са необходими за топлофициране на Втора поликлиника и за изплащане на закупена апаратура. Обществената консултация ще се проведе на 15 юни /четвъртък/ от 17.00 ч., в Салона на Първа поликлиника.


На 9 юни отбелязваме Международния ден на архивите. Празникът се чества от 2007 години с цел да се популяризират архивите, обясни началникът на отдел "Държавен архив"- Видин Светлана Кръстева. Видинският архив отбелязва празника си с "Ден на отворените врати”. 


Гост на Видинската математическа гимназия бе проф. Жан Гологанов, правнук на видинския кмет д-р Бърни Бончев, управлявал старопрестолния град през периода 1934-38 година. "Винаги точно определяйте своите цели и следвайте мечтите си", заръча на момчетата и момичетата от 9 "б" клас проф. Гологанов и разказа на младите хора за изборите, пред които е бил изправен неговият именит предшественик, когато е бил на тяхната възраст. 


Седмокласниците от профилираната природо-математическа гимназия във Враца са сред най-добрите на националното външно оценяване, съобщават от училището.

Документална изложба "Дарителството- изконна българска черта" беше открита в Монтана. Проявата е по повод Международния ден на архивите. Росица Димитрова дари личния архив на своя съпруг, Стефан Стефанов- обществен деец и архивист.


Благотворителна изложба в помощ на къщата - музей „Никола Войводов” във Враца организират днес две момичета от Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ в града.


Възпитаниците на театрално студио "АСПЕКТ" при СУ "Любен Каравелов" представят тази вечер на видинска сцена спектакъла "В началото бе Словото". 


Ново село ще бъде представено в туроператорския маршрут област Монтана - област Видин - област Долж-Румъния  с новоселска гъмза и неделните летни хора.


Дружина мъже ще танцуват тази вечер от 20.00 часа познат от древността обичай- калуш. Калушарите, които трябва да са нечетен брой, са наричани още русалии.


Танцов ансамбъл „Младост“ към Общинския младежки дом в Монтана участва в Международния младежки фолклорен фестивал, който се провежда от днес до 19 юни в германския град Вевелсбург.


Днес и утре в Ботевия парк в Козлодуй ще се проведе традиционният мотосъбор 2017-та.


За пета поредна година във Видинско ще се проведе "Фестивал на надеждата". Инициативата е на представители на Евангелските църкви от Северозапада. Тази година домакин е бреговското село Гъмзово.

Днес отбелязваме Международния ден на приятелството, обявен от Общото събрание на Организацията на обединените нации. Според психолозите, приятелството означава междуличностна връзка, която се изразява в поведение на сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случаи на нужда или криза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28