Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е бил във Видин, убедени са зрелостници от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Снимка: БГНЕС

"Идвал ли е Васил Левски във Видин?" Историци и изследователи отдавна търсят категоричен отговор на този въпрос. Конкретни факти и доказателства засега не са открити. Въпреки това ученици от видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" са убедени, че Апостола е живял тук през 1871 година. Стигнали са до този извод след почти едногодишно проучване в рамките на училищен проект.

"Тази инициатива се роди по предмета "Свят и личност", който се преподава в 12 клас. Има примерен набор от теми, които се задават в началото на учебната година. Учениците сами сформират екипите, които ще работят и екипът се ориентира към дадена тема. Така екипът на Ванеса, Стела и Иван избраха темата за официалното честване на годишнината от рождението на Апостола. Тук е големият проблем, защото им трябваше дълго време, за да изберат нещо все пак оригинално. Най-лесно беше да се тръгне към презентация за Левски, състезание за Левски, филм за Левски... Все неща, които са експлоатирани. Този проект е насочен към стимулиране на социалната активност, гражданската позиция и реални резултати. И така по време на обсъжданията с класа спонтанно възникна въпросът "Левски в края на краищата бил ли е във Видин?". Оттук тръгна всичко", обясни преподавателят по дисциплините от философския цикъл Георги Кидиков.

В своите проучвания видинските ученици са открили твърдения, че Васил Левски е живял няколко месеца в къщата на Петър Пигулев и под прикритието на чирак-тенекеджия е ремонтирал покрива на видинската крепост, за да проучи състоянието на турските сили и възможностите за отбрана на града.

"Намерихме статия на Йоцо Йоцов, в която той е описал, че Левски е идвал тук. Решихме да потърсим повече информация в библиотеката, в архива и от видинския комитет "Васил Левски". Открихме доста разкази, че е бил тук. На улица "Широка" е имало къща- на Петър Пигулев, в която Левски се е укривал. Това е нещо важно за нашия град, би трябвало да се оцени от хората", обясни Ванеса Йорданова, която вече успешно завърши средното си образование във Видин, но не спира да работи за осъществяването на училищната инициатива.

Снимка"На това място в разрушената къща на Петър Пигулев през 1871 година се е укривал Апостола на свободата Васил Левски". Този надпис е стоял върху паметна плоча на улица "Широка" във Видин. На мястото сега е изградена кооперация, а плочата е изчезнала. Сега ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" искат възпоменателният надпис да бъде възстановен. Собствениците на сградата са съгласни, внесено е предложение в Общинския съвет, средства са осигурени, местна специализирана фирма е обещала да изпише безплатно думите и образа на Левски.

"Желаем да възстановим плочата. Нашата директорка от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" също се заинтересува от нашия проект и каза, че ще спонсорира поставянето на плочата. Ходихме до улица "Широка", където се намира сегашната сграда, проучихме кой е собственикът- г-н Жоро Василев. Говорихме с него, обяснихме му за какво става въпрос, показахме му документите, които сме събрали. Той е съгласен да се постави плочата. Нашата учителка Трифонова дойде с нас в Общината и ни помогна да осъществим среща с членове на Общинския съвет и главния архитект. Те ни казаха, че трябва да определим къде трябва да бъде поставена самата плоча, как ще изглежда. Имахме среща с кмета на Видин, който ни препоръча да отправим официално писмо до Общинския съвет, който да реши дали трябва да бъде поставена самата плоча. Внесли сме документите, с които разполагаме и сега чакаме резултат. Оптимисти сме", разказа Ванеса.

Председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков обясни, че тъй като има съгласие на собствениците за поставянето на плочата, не е необходимо решение на местния парламент и учениците спокойно могат да завършат своята инициатива. Част от видинската общественост обаче иска да получи неоспорими доказателства за пребиваването на Дякона във Видин. За съжаление, такива не са открити. Не липсват обаче косвени данни за това, твърди учителят Георги Кидиков:

"Едно от проучванията на Йоцо Йоцов го сблъсква именно с този факт, че Левски е бил във Видин и къде точно е пребивавал. Йоцов споделя в книгата си спомени от своето детство, когато в дните, отбелязващи раждането на Апостола, хората са отивали масово пред тази плоча, която е била на къщата на Пигулеви и са поднасяли цветя. Оттук нататък се сблъскваме с един много голям парадокс. Знаете, че в Брегово категорично се твърди, че е бил там Апостола, пял е в църквата и се подписал в Евангелието. Това никой не го поставя под съмнение, независимо че вещественият исторически документ- това Евангелие, е изчезнало. В Брегово си има фундаментален паметник, който увековечава този факт. Във Видин къщата на Пигулеви е разрушена, на нейно място в момента се намира кооперация. Г-н Йоцов е правил няколко опита да издири тази плоча, която известно време се е съхранявала във видинския музей, след което е изчезнала- странно. Това, на което ние се натъкнахме заедно с децата, е парадокс. В музея историците търсят непременно доказан исторически факт, за да бъде възстановен въпросният паметник на българската история и култура. За мен това е парадоксално, защото този факт е бил. Той е създаден не от някое правителство, а е създаден от нашите предци след Освобождението на България. Тогавашните жители на Видин очевадно са отчели, че историческият факт е налице. Сега да се опитваме да прекроим историята и непременно да извадим някакво мижаво документче, да го размахаме и да кажем, че можем да си позволим това, е смешно и тъжно за този град. В края на краищата необходимо ли е само да се вайкаме или да си спомним думите на Апостола и сами да направим нещо за себе си и да покажем, че съществуваме. Мисля, че инициативата на тези деца е точно в тази посока. Те го правят не за оценката, а защото вярват, че Левски е бил тук, че това нещо трябва да се възроди, хората трябва да си спомнят за това и то трябва да съществува. То е необходимо за нас, както "История славянобългарска". Видин има история, много славна и героична история..."

Радио ВИДИН ще продължи да следи дали идеята на видинските млади хора ще се осъществи и ще получат ли своя първи голям урок по гражданска активност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50