Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 юни 2017 година

| обновено на 21.06.17 в 17:43
2
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин връчи дипломите на зрелостниците на официална церемония в драматичния театър в града.  97 ученици взеха документа за средно образование, а  8 от тях бяха наградени с грамота и плакет за отличен успех.

В Актовата зала на СУ "Цар Симеон Велики" във Видин бяха връчени дипломите на дванадесетокласниците. Общо 49 зрелостници получиха документ за средно образование, като 12 от тях завършиха с отличен.

26 абитуриенти от СУ „Христо Ботев” Белоградчик днес получиха дипломите си за средно образование. В началото на церемонията директора Цецка Нешева направи равносметка на резултатите от държавните зрелостни изпити.

170 са възпитаниците на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ във Враца, които получиха  дипломите си за средно образование, съобщават от Общината. Директорът на гимназията Татяна Василева поздрави присъстващите в препълнения Драматично-куклен театър в града.

От 1 юни месечните бюджети на болниците се увеличават с 6 млн. лв и стават средно по 139 млн. лв. Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Новите правила предвиждат и 3% резерв месечно за болниците. Като база за разпределение са включени и сумите от надлимитната дейност от миналата и тази година.

Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли тя ще нарасне от 118,14 лв. на 120,98 лв. Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост. 

Административните облекчения за гражданите и фирмите ще задействат от септември. От тогава администрацията ще си осигурява по служебен път 12 вида удостоверения, които сега всяка институция изисква по отделно.

Катастрофите по път Е-79 в участъка между Мездра и Ботевград са повод за депутатите от Врачанско да бъдат единни и настояват за по-скорошното изграждане на скоростния път между София и Видин.

12 са кандидатите за изпълнител на строително-монтажните работи при възстановяването на участъка при 10-и км на пътя Видин - Кула - Връшка чука.

От днес се възстановява организацията на пътното движение по бул. „Христо Ботев“ до ул. „Ген. Гурко“ във Враца.  На участъка бяха извършвани строително-ремонти работи, свързани с  Водния цикъл - II фаза. Във връзка с планирани ремонти по Водния цикъл на града до 13:00 ч. на 22 юни ще бъдат затворени участъците към ул. „Оборище”  и ул. „Цар Борис I”, информират от Община Враца. Създадена е временна организация на движението. Движението на моторни - превозни средства ще се нормализира незабавно след приключване на ремонтните дейности.

Областна администрация във Враца е домакин на двудневна конференция на тема за индустрията, предизвикателствата пред здравеопазването - немският опит, практики и пилотни решения. Форумът е организиран от Българска стопанска камара и Фондация „Конрад Аденауер“ - България и ще се проведе следващите два дни. Целта на двудневната конференция е да се набележат мерки за изготвяне на проект за Регионален център в Северозападна България, с който да се кандидатства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Ще броят ли комарите по Дунав? Този въпрос развълнува обществеността след материали, излъчени по националните медии. Допълнително масло в огъня наля и информацията, че за това ще бъдат похарчени над 1, 6 милиона лева.

В община Бяла Слатина сключват договор с частен съдебен изпълнител, с цел  принудително събиране на задълженията за местни данъци и такса битови отпадъци. От Общината призовават всички физически и юридически лица, които имат непогасени задължения, да посетят Дирекция «Местни данъци и такси» за да ги заплатят или да предложат погасителен план за разсрочването им.

С решение на Министерски съвет за нуждите на офиса в град Монтана към териториалната дирекция на Националната агенция за приходите - Велико Търново е предоставен държавен имот. Агенцията ще стопанисва офис в административната сграда на пл. "Жеравица" 3 в града. 

В изправност е поливната система в парк „Рова“ и скоро ще заработи, каза кметът на Видин Огнян Ценков. Системата за напояване на зелените площи беше изградена по проекта за зелена и достъпна градска среда преди две години.

Подписка срещу орязването на дървета започнаха жители на комплекс "Съединение" във Видин. Орязват се върховете на липите, насадени преди 40 години, оплакаха се в квартала.

Община Ружинци постави нови контейнери за разделно събиране. Разпределени са в трите най- големи села в общината- Бело поле, Дреновец и Ружинци.

Община Мездра ще отпусне финансов ресурс за ремонт на средношколското общежитие, което се ползваше от учениците на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство. Помещенията в сградата вече ще се отдават под наем на лица, подали молба и одобрени от кмета на Общината. Това съобщи днес Генади Събков по време на работна среща с директорите на училищата в Мездра, в които ще бъде осъществен план-прием след 7-ми клас. Наемът за помещенията ще бъде символичен. Действията по ремонт на сградата и предоставянето ѝ за ползване от по-широк кръг потребители  е част от целенасочената политика на Общинска администрация за привличане на ученици от населени места извън Мездра. 

Почистиха шадравана на централния площад "България" в Мездра. Най-късно в петък жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят отново на красивия фонтан, информираха от Общината.

Българи и чужденци похвалиха организаторите на 17-ия Международен младежки театрален фестивал (ММТФ) „Време“, който се проведе във Враца. Културното събитие №1, което завърши снощи /20 юни/, премина под патронажа на кмета Калин Каменов.

СУ „Христо Ботев”- Белоградчик е сред училищата, които първи се включиха в проекта „НЕзабравимата България”. Днес основателят му Искрен Красимиров гостува на учениците от девети до единадесети клас.

21 юни е Световният ден на йога. Отбелязва се по решение на ООН с цел да акцентира върху ролята на йога за постигане на здравословен начин на живот на хората. Йога е начин на живот, който осигурява единство на тяло, ум и дух, каза председателят на видинския клуб "Соларис" Лазар Георгиев. Той обясни, че всеки човек може да се занимава с йога, възрастови ограничения няма.

Читалище "Просвета" в град Кула ще отбележи 135 г. от създаването си в края на месеца.

Държавен куклен театър- Видин се завръща с две награди от Първия международен фестивал за камерни театри „АндреевскийФест“, който се проведе в украинската столица Киев. Видинският театър участва с представлението „Чедо” на Магдалена Митева.. Във фестивала се представиха 12 театрални трупи от 8 държави - Украйна, Полша, Румъния, Израел, Беларус, Франция, Грузия и България. На закриването, в неделя, трупата на Кукления театър от Видин събра овациите на публиката, съобщи директорът на кукления театър Павлинка Трифонова. Журито му присъжда за постановката две награди- Първа награда за най-добър спектакъл и Награда за най-добър колектив за актрисите Биляна Бозинарева и Радослава Неделчева.

За любителите на палатките и нощуването под звездите, по време на Националния фолклорен събор „Леденика“, Община Враца е обособила терен за къмпингуване, в близост до Атракционния парк „Леденика“. Районът е обезпаразитен и снабден с химически тоалетни. Желаещите да лагеруват, по време на събора, могат да се настаняват от петък /23 юни/ - от 08:00 ч. до 17:00 ч.,  до събота /24 юни/- 09:00 ч. За заявки за включване в палатковия лагер се подават в Информационен център на Община Враца, на сайта на Община Враца, както и на самия ден. Община Враца напомня, че автомобилите, паркирали в обособеното място за лагеруване, могат да напускат района след 19:00 ч., на 25 юни /неделя/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44