Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 юни 2017 година

Снимка: Ощина Белоградчик
В Белоградчик се подготвят за фестивала на Софийската опера и балет „Опера на върховете“, чието второ издание започва след месец. Приключва работата по изграждането на сцената. Амфитеатрално са разположение местата за зрителите.

308 лева и 17 стотинки е линията на бедност в страната миналата година средно месечно на лице от домакинство, по данни на националната статистика. Под прага на бедност са били над 1 милион и 600 хиляди души.

Парламентът прие на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С тях се предвижда поетапно намаляване на разплащанията в брой, които в момента са до 10 хиляди лева. Първоначално те ще бъдат ограничени до 5 хиляди лева, а до две години - до хиляда. Засилва се контролът и върху акцизните стоки като мярка за ограничаване на сивата икономика. В законопроекта има и текстове, с които да се усложни продаването на предприятия и фирми с данъчни задължения, които носят големи липси на бюджета.

Депутатите премахнаха окончателно знаците, които предупреждават за камери по пътищата. С приетите промени пътна полиция има право да извършват контрол по правилата за движение с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане. Предвижда се и сваляне на регистрационните номера за срок от шест месеца до една година за собственик, чиято кола се управлява от лице без книжка или е употребило наркотици или алкохол над 0,5 промила.   

Предстои следващо дело в Арбитражния съд по спора с предишния изпълнител на проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води във Видин. Договорът с изпълнителя на проекта за изграждане на пречиствателна станция беше прекратен през март миналата година, заради нарушаване на договорните разпоредби.

Врачанският районен съд призна за виновна и глоби с 2 000 лева Цветелина Дамяновска, бивш общински лидер на БСП във Враца .

Областна администрация във Враца е домакин на двудневна конференция на тема "Предизвикателствата пред здравеопазването - немският опит, практики и пилотни решения". Форумът е организиран от Българска стопанска камара и Фондация „Конрад Аденауер“ - България. Целта е да се набележат мерки за изготвяне на проект за Регионален център в Северозападна България, с който да се кандидатства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Кметът Калин Каменов посочи, че се работи по идеята за изграждането на медицински център, а чрез съвместните инициативи, които се реализират, се полага една стабилна основа Враца да се обособи като Академичен медицински център.

На среща с фермери в Агенцията по храните в Монтана разясниха новостите по наредбата, която регламентира производството и предлагането на пазара на мляко и млечни продукти. Фермерите сами ще взимат проби от предлаганото от тях краве мляко.

Кметът на Мездра Генади Събков се срещна с ръководството на фирмата, доставчик на компоненти за автомобили, която има производство в града. От страна на общината е поет ангажимент за  подобряване състоянието на уличната настилка в близост  до входа на завода, както и да бъде подобрена инфраструктурата в района. Обсъжда е също възможността младежи от региона да се обучават и специализират в завода.

Община Белоградчик напомня, че съгласно разпоредбите на Закона за местните данъци и такси, на 30 юни изтича срокът за плащане на първата вноска на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци и данък превозни средства за 2017 г. От 01 юли 2017 г. върху задълженията за тази вноска започва да се начислява лихва.

Днес изтече срокът за подаване на заявления за записване на учениците в 8 клас. Списъците с приетите на първо класиране ще бъдат оповестени до 27 юни, а записването им е от 28 до 30 юни. В същия срок се подават и заявленията за участие във втори етап.

Нова катастрофа край Враца. Микробус удари лек автомобил и предизвика тапа на път Е79 край Враца. Инцидентът е станал малко след 17.30 часа в местността Кълни дол. Според очевидци, микробус с пловдивски номера е ударил и смачкал "Пежо". В леката кола имало бременна, която е транспортирана до болницата във Враца. Движението в района по направлението от София към Враца е затруднено, докато разследващите си свършат работата. Това е втората катастрофа нс Е79 днес. Към обяд две коли се блъснаха между Мездра и Ботевград, край село Скравена. Информацията е на Жоро Александров.

Вокална група „Шоколадче“ от град Лом, която се представи успешно на международен фестивал, зарадва с концерт и родната публика.

Природен парк “Врачански Балкан” организира утре, 23 юни, празник за деца и възрастни по случай Еньовден, който се отбелязва на 24 юни. Посетителите ще се запознаят с билките и начина им на употреба.

Атракционното влакче във Враца няма да пътува в града тази събота и неделя, 24 и 25 юни, съобщиха от Общинското предприятие „Спорт и туризъм“. Причината е, че композицията ще се използва за извозване на граждани на Националния фолклорен събор „Леденика“, който започва в първия почивен ден.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39