Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юни 2017 година

Снимка: Владимир Недев

Ученици от всички училища в Лом и представители на Центрове от семеен тип се включиха в демонстрация на открито, чиято цел бе да се покаже вредата от използването на наркотични вещества на днешния Международен ден за борба с наркоманията.

Във Видин денят за борба с наркоманията беше отбелязан с разяснителна кампания в търговския център на града и ден на отворените врати в клиника за лечение на зависимости.

Кръгла маса по повод Международния ден за борба с наркоманията беше открита във Враца от кмета Калин Каменов и Врачанския митрополит Григорий. "В дух на единство и обединяване на усилията на църковната и светската власт можем да направим, така че да бъдем полезни на подрастващите, особено на онези, които са с крехка, неизградена визия за опасностите, които дебнат навсякъде около нас", каза кметът на Враца. 

Намалява броят на лекарските практики в област Видин, каза Десислава Петрова, главен експерт в Районната здравноосигурителна каса. Докато през 2004 години са регистрирани близо 90 лекарски практики в областта, през 2009 г. те рязко намаляват на 70, за да достигнат през тази година до 56.

Районната здравноосигурителна каса във Видин е сключила 56 договора с лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ. Броят на сключените за област Видин договори с общопрактикуващи лекари е с един по-малко в сравнение с началото на 2016 г. и с 33 по-малко в сравнение с 2003 г. 

Съвсем скоро започва ремонт на акушеро-гинекологичното отделение (АГО) във врачанската болница. Рехабилитацията на единственото звено в МБАЛ "Христо Ботев", което не е обновявано от почти 2 десетилетия, се финансира от "Ротари клуб".

Жители на Видин подготвят протест срещу масовото изнасяне на българска дървесина в Румъния през Дунав мост 2.

Общината, граждани и природозащитни организации в Белоградчик възразиха срещу разрешение за проучване за добив на строителни материали в защитени зони. Разрешението е едно от последните на министъра на енергетиката в служебното правителство.  Срещу него във Върховния административен съд са внесени седем жалби.

Общините Мездра и Враца кандидатстват чрез общ проект за компостиране на битови отпадъци по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Той ще се осъществява чрез процедура „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“. Специфична цел на приоритетната ос е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци. 

На две улици във Враца стартират строително-ремонтни дейности по „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца“ - фаза II, информират от Общината.

Започна ремонт в Лопушанския манастир. Дворът на Светата обител ще бъде строителна площадка до края на есента, каза за Радио ВИДИН игуменът архимандрит Христодул.

Близо 49 500 дка горски територии са засегнати от 437 пожара само през миналата години, сочат данните на пожарната във Видин. Преките щети само от горските пожари са 6 млн. лв., което е над средната стойност за последните 11 години. В сумата за нанесените щети не са калкулирани парите, които държавата ще плати за възстановяване на горските територии в следващите три години. Средната цена за възстановяване на 1 дка е между 800 и 1000 лв.

Детски танцов състав (ДТС) "Мездренче" при Народно читалище "Просвета 1925 Мездра", с художествен ръководител Йоанна Аспарухова, участваха от 23 до 26 юни в 11-ото издание на Международен конкурс на изкуствата "Радост на брега" в Ахелой. Младите мездренски танцьори бяха отличени с най-голямата награда - Гранд При - приз за цялостно творчество.

Областният управител на Видин Албена Георгиева бе гост на церемонията по връчване на дипломите на випуск 2017 г. от Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ , която се състоя в Областната администрация- Видин.Тя връчи дипломите на зрелостници на гимназията, завършили средното си образование с успех между 5.50 и 6.00.

„Пактът Рьорих- история и съвременност“ е името на изложбата, която ще бъде открита в Монтана. Тя се провежда под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО-България. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 27 юни от 17:30 ч. в Художествената галерия „Кирил Петров“. Тя ще продължи до 14 юли.

Продължава обогатяването на програмата, с която ще бъде отбелязан четвъртият рожден ден на Археологически комплекс „Калето“ в Мездра. Мероприятията ще стартират на 1-ви юли от 10.00ч. в най -известния туристически обект в региона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28