Тома Лозанов- големият дарител на Видин

Една от сградите, дарени от Тома Лозанов
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев
Една история за човека, подарил някои от знаковите сгради на Видин. Тома Лозанов- търговец и благодетел. Той е роден 1853 година и е бил един от най-богатите жители на града. Купува парцели в дунавския град и строи сгради. Архитект Славян Бурулянов е внук на Тома Лозанов и се гордее с този факт. Горд е, че именно дядо му подарява две собствени сгради за продажба на търг, едната от които е Търговският дом /намирала се е на мястото на Партийния дом/, сега Съдебната палата. Архитект Славян Бурулянов никога не е губил връзката с родния Видин и едва ли ще я загуби, след като е потомък на такъв човек като Тома Лозанов:


"Той е починал доста възрастен, но аз съм се родил след това. Аз имах много хубав контакт с баба ми, неговата втора съпруга и естествено- с майка ми... Преди 1989 година той много, много не се коментираше. Обсъждали сме неговите дела в тесен семеен кръг."


В своя дълъг живот, освен много успехи в търговията и индустрията, той има и обществена дейност, каза за Радио ВИДИН Светлана Кръстева- началник отдел в "Държавен архив"- Видин:

"Бил е читалищен настоятел, църковен настоятел и член на училищното настоятелство... Неговата дъщеря предаде на Архива копия от негови документи. Сред тях има негова снимка. Има и една благодарствена грамота от Търговското дружество във Видин във връзка с дарения от него Търговски дом. През 1914 година по инициатива на Видинския митрополит Неофит е образуван фонд за епархийска благотворителност. Тогава Тома Лозанов подарява на този фонд две големи сгради. Едната е Търговският дом. Църковното настоятелство, за да осигури средства за своя фонд, продава двете сгради. Едната я купува банка, а Търговския дом го купува Тома Лозанов. След това той пак дарява сградата вече за Търговски дом на Търговското дружество..."Тома Лозанов дарява и нови 2 млн. лева за построяване на модерна градска баня. 

В заседание на Общинския съвет от 24 март 1930 година е взето решение и е поръчано отливане на бюст на дарителя Тома Лозанов, който да бъде изработен от скулптора Анастас Дудулов. Няма информация дали бюстът е изработен, но във фонда на скулптора в Централния държавен архив има негова проектна рисунка. 

"Спечелих ги от народа, връщам ги на народа"- така може да бъде определен смисълът на живота на Тома Лозанов. 


Целия материал можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Лори - папагалът беглец

Да имаш домашен любимец е приключение, но и отговорност. Ако въпросният любимец се изгуби или избяга, то оцеляването му е под въпрос, особено ако е папагал и то Африканско кралско жако. Точно това се е случило на Тихомир Тодоров от Монтана и на неговият папагал Лори. Преди 7 месеца Тихомир решава да си вземе папагал и избира Лори . Имат си..

публикувано на 19.07.19 в 15:45

В градината на един озеленител

В "Еко Свят" ще ви разходим из градината на Валентина Асенова от Кула- пълна с цветя и предмети от миналото, използвани в бита. Работила е като озеленител на града, сега е пенсионер и има време да отглежда цветя и вкъщи. В двора на семейната къща е направен битов кът, кът за усамотение, водопад и фонтанче. "Един ден синът ми изкопа този трап и..

публикувано на 18.07.19 в 17:01

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00