Тома Лозанов- големият дарител на Видин

Една от сградите, дарени от Тома Лозанов
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев
Една история за човека, подарил някои от знаковите сгради на Видин. Тома Лозанов- търговец и благодетел. Той е роден 1853 година и е бил един от най-богатите жители на града. Купува парцели в дунавския град и строи сгради. Архитект Славян Бурулянов е внук на Тома Лозанов и се гордее с този факт. Горд е, че именно дядо му подарява две собствени сгради за продажба на търг, едната от които е Търговският дом /намирала се е на мястото на Партийния дом/, сега Съдебната палата. Архитект Славян Бурулянов никога не е губил връзката с родния Видин и едва ли ще я загуби, след като е потомък на такъв човек като Тома Лозанов:


"Той е починал доста възрастен, но аз съм се родил след това. Аз имах много хубав контакт с баба ми, неговата втора съпруга и естествено- с майка ми... Преди 1989 година той много, много не се коментираше. Обсъждали сме неговите дела в тесен семеен кръг."


В своя дълъг живот, освен много успехи в търговията и индустрията, той има и обществена дейност, каза за Радио ВИДИН Светлана Кръстева- началник отдел в "Държавен архив"- Видин:

"Бил е читалищен настоятел, църковен настоятел и член на училищното настоятелство... Неговата дъщеря предаде на Архива копия от негови документи. Сред тях има негова снимка. Има и една благодарствена грамота от Търговското дружество във Видин във връзка с дарения от него Търговски дом. През 1914 година по инициатива на Видинския митрополит Неофит е образуван фонд за епархийска благотворителност. Тогава Тома Лозанов подарява на този фонд две големи сгради. Едната е Търговският дом. Църковното настоятелство, за да осигури средства за своя фонд, продава двете сгради. Едната я купува банка, а Търговския дом го купува Тома Лозанов. След това той пак дарява сградата вече за Търговски дом на Търговското дружество..."Тома Лозанов дарява и нови 2 млн. лева за построяване на модерна градска баня. 

В заседание на Общинския съвет от 24 март 1930 година е взето решение и е поръчано отливане на бюст на дарителя Тома Лозанов, който да бъде изработен от скулптора Анастас Дудулов. Няма информация дали бюстът е изработен, но във фонда на скулптора в Централния държавен архив има негова проектна рисунка. 

"Спечелих ги от народа, връщам ги на народа"- така може да бъде определен смисълът на живота на Тома Лозанов. 


Целия материал можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Световният ден на книгата е

На 23-ти април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, въведен от ЮНЕСКО в празничния календар през 1995 година.  Идеята на празника е да популяризира книгоиздаването, да насърчава четенето, да обърне внимание на сериозни въпроси в областта на литературата, да помогне на страните в затруднено положение, като им предостави..

публикувано на 23.04.19 в 18:02

В "Музикална зона" слушаме KAZKA

Това са те- Саша, Дима и Никита – музикантите, които стоят зад артистичния псевдоним Kazka. Музиката им е с поп звучене и електро-фолк елементи, а текстовете на песните им са на украински език.  Те са в музикалния бизнес едва от две години, но това не им пречи вече да са световноизвестни. Само една песен стои в основата на този успех...

публикувано на 22.04.19 в 09:46

"Неделник" от 21 април 2019 година

Честит празник на всички. "Неделник" брой 254- ти започва с преглед на старите вестници с едни интересни теми от преди много години. Следва материала на Любо Андреев за едно интернет приложение, което показва природни и културни забележителности в Румъния и Северозападна България. Мобилното приложение включва туристически пакети и маршрути..

публикувано на 21.04.19 в 16:14

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17