Преди 100-те дни на парламента- какво свършиха депутатите?!

Снимка: БГНЕС, Колаж на Радио ВИДИН
След две седмици- на 27 юли изтичат 100-те дена от първото заседание на 44-тото Народно събрание. Обикновено такъв период се дава на хората, които работят в името на народа, за да се ориентират в обстановката, да изградят план и стратегия за постигането на определени цели.


В "Посоките на делника" говорят народни представители от Видинския регион. Гледната точка е на анализатор и на хора от малки населени места в Северозапада.


"С всяко следващо Народно събрание качеството на народното представителство се занижава, т.е. има едно системно намаляване на ефективността на парламента с всеки изминал мандат. Има една тенденция, Народното събрание да се превръща в един орган, приютяващ експерти или партийни фигури, но със системно намаляване на политическата тежест. Все повече и повече хора, които се озовават вътре в парламента, не са много наясно какво правят вътре. Народното събрание извърши и доста полезни неща в този си състав, но неговите 100 дни няма да останат в историята с извършено нещо историческо", коментира Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика.


"Има моменти, в които в Народното събрание се правят наистина професионални дебати, друг път те са разводнени, художествено творчество проявяват, най-вече колегите от БСП като опозиция, изживяват се едва ли не като римски сенатори, упражнявайки си ораторските способности. Упреците на опозицията обикновено са за това, че ние не работим, имаме малко присъствие в зала, малко законопроекти се внасят. Обещанията към избирателите обаче си остават. В близките дни предстои една обща среща, на която ще бъдат поканени всички депутати от Северозападна България, заедно с кметовете и със строителните камари, във връзка с изграждането на скоростния път Видин-Ботевград. Всички сме свидетели колко катастрофи стават, със свидни човешки жертви и огромни материални щети по този несъобразен с големия поток автомобили и товарни камиони участък от пътя. Поел съм отговорността да отида в Народното събрание, за да лобирам за Видинския регион", заяви народният представител от Обединени патриоти Росен Живков.По думите на народния представител от БСП Филип Попов, до момента те са внесли над 13 законопроекта. 


"Лошото е, че управляващите нямат своята законодателна инициатива, тъй като правителството, което управлява в момента няма приоритети и програма. Това се показва с липсата на законодателни инициативи. Тази седмица ще внесем в Народното събрание питане до регионалния министър за бъдещето на проекта за модернизиране на пътя Видин-Ботевград. 100-те дни на парламента ги определям като хаос, липса на политика, липсваше концентрация, целенасоченост по отношение на определени злободневни теми, по отношение на близко и средносрочни планове за развитие на държавата, камо ли за дългосрочни. За мое съжаление, едни пропилени 100 дни!" 


Още по темата за наближаващите 100 дни на Народното събрание и с мисълта, че единствен съдник за работата на парламента може да бъде само народът, потърсихме и мнението на обикновените хора от малки населени места в Северозапада. Как оценяват работата на Народното събрание, чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

За човека, духовника и водач на видинската епархия- митрополит Дометиан

В деня на траур, в памет на Видинския митрополит Дометиан в "Посоките на делника" си припомнихме някои факти от живота на покойния владика. Днес от нашия ефир си припомнихме какво разказа в последното си интервю за Радио ВИДИН дядо Дометиан, преди две години в предаването "Калейдоскоп" , с автор и водещ Ваня Минева.  Светското му име е Димитър..

публикувано на 20.09.17 в 11:06

Протестите преди и сега

В "Посоките на делника" гледната точка е на Петър Кичашки , участник в редица обществено-политически протести и акции, на Иво Иванов , бивш лидер на СДС в Монтана (емблематична за прехода партия, която събираше стотици хиляди българи на Орлов мост) и на писателя Мартен Калеев . За последните 27 години в България са се провели много протести...

публикувано на 19.09.17 в 16:44

Пенсионерите зад волана- опасни ли са

Три пътни инцидента през последните дни в Северозапада станаха по вина на 80 и повече годишни шофьори. Шофьор на около 80 години предизвика верижна катастрофа в участъка Мездра- Враца; 83- годишен не заобиколил спрелия пред него лек автомобил и ударил стоящите зад него двама видинчани; в Монтана 82-годишен водач с постоянен адрес в белоградчишкото село..

публикувано на 18.09.17 в 15:07

В село Благово искат ремонт на улиците

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Около 550 са жителите на..

публикувано на 15.09.17 в 13:05

Готови ли сме за първия учебен ден

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното..

публикувано на 14.09.17 в 13:44

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче..

публикувано на 13.09.17 в 12:08