Преди 100-те дни на парламента- какво свършиха депутатите?!

Снимка: БГНЕС, Колаж на Радио ВИДИН
След две седмици- на 27 юли изтичат 100-те дена от първото заседание на 44-тото Народно събрание. Обикновено такъв период се дава на хората, които работят в името на народа, за да се ориентират в обстановката, да изградят план и стратегия за постигането на определени цели.


В "Посоките на делника" говорят народни представители от Видинския регион. Гледната точка е на анализатор и на хора от малки населени места в Северозапада.


"С всяко следващо Народно събрание качеството на народното представителство се занижава, т.е. има едно системно намаляване на ефективността на парламента с всеки изминал мандат. Има една тенденция, Народното събрание да се превръща в един орган, приютяващ експерти или партийни фигури, но със системно намаляване на политическата тежест. Все повече и повече хора, които се озовават вътре в парламента, не са много наясно какво правят вътре. Народното събрание извърши и доста полезни неща в този си състав, но неговите 100 дни няма да останат в историята с извършено нещо историческо", коментира Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика.


"Има моменти, в които в Народното събрание се правят наистина професионални дебати, друг път те са разводнени, художествено творчество проявяват, най-вече колегите от БСП като опозиция, изживяват се едва ли не като римски сенатори, упражнявайки си ораторските способности. Упреците на опозицията обикновено са за това, че ние не работим, имаме малко присъствие в зала, малко законопроекти се внасят. Обещанията към избирателите обаче си остават. В близките дни предстои една обща среща, на която ще бъдат поканени всички депутати от Северозападна България, заедно с кметовете и със строителните камари, във връзка с изграждането на скоростния път Видин-Ботевград. Всички сме свидетели колко катастрофи стават, със свидни човешки жертви и огромни материални щети по този несъобразен с големия поток автомобили и товарни камиони участък от пътя. Поел съм отговорността да отида в Народното събрание, за да лобирам за Видинския регион", заяви народният представител от Обединени патриоти Росен Живков.По думите на народния представител от БСП Филип Попов, до момента те са внесли над 13 законопроекта. 


"Лошото е, че управляващите нямат своята законодателна инициатива, тъй като правителството, което управлява в момента няма приоритети и програма. Това се показва с липсата на законодателни инициативи. Тази седмица ще внесем в Народното събрание питане до регионалния министър за бъдещето на проекта за модернизиране на пътя Видин-Ботевград. 100-те дни на парламента ги определям като хаос, липса на политика, липсваше концентрация, целенасоченост по отношение на определени злободневни теми, по отношение на близко и средносрочни планове за развитие на държавата, камо ли за дългосрочни. За мое съжаление, едни пропилени 100 дни!" 


Още по темата за наближаващите 100 дни на Народното събрание и с мисълта, че единствен съдник за работата на парламента може да бъде само народът, потърсихме и мнението на обикновените хора от малки населени места в Северозапада. Как оценяват работата на Народното събрание, чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03

Ще могат ли завършващите училище във Видин да си намерят лесно работа

Решението да се закриват паралелки в елитните училища за сметка на професионалното обучение предизвика напрежение и дори протести в редица градове, сред които и Враца . Родители, учители и ученици се противопоставят на този план-прием. От друга страна държавата трябва да направи нещо за бизнеса, който изпитва големи затруднения при намирането на..

публикувано на 15.02.18 в 13:53

Вино или любов- какво да изберем на 14 февруари и кой е истинският празник

Всяка година през февруари назряват спорове какво трябва да се чества у нас- Свети Валентин или Трифон Зарезан , по стар стил ? Някои хора твърдят, че българският празник е този на лозарите и на виното. Други пък защитават Деня на влюбените - Свети Валентин. Истината е някъде по средата, а двата празника взаимно се допълват и са прекрасен пример за..

публикувано на 14.02.18 в 12:05

Защо опитите за административна реформа се провалят?!

В "Посоките на делника" темата коментират Зорница Славова , икономист в Института за пазарна икономика и Златко Живков , кмет на Монтана. Темата е чувствителна за нашето общество- администрацията, с която българинът влиза в досег всекидневно и реформите. Къде са проблемните зони между двете?! По думите на Зорница Славова, оптимизирането на..

публикувано на 13.02.18 в 17:07