Преди 100-те дни на парламента- какво свършиха депутатите?!

Снимка: БГНЕС, Колаж на Радио ВИДИН
След две седмици- на 27 юли изтичат 100-те дена от първото заседание на 44-тото Народно събрание. Обикновено такъв период се дава на хората, които работят в името на народа, за да се ориентират в обстановката, да изградят план и стратегия за постигането на определени цели.


В "Посоките на делника" говорят народни представители от Видинския регион. Гледната точка е на анализатор и на хора от малки населени места в Северозапада.


"С всяко следващо Народно събрание качеството на народното представителство се занижава, т.е. има едно системно намаляване на ефективността на парламента с всеки изминал мандат. Има една тенденция, Народното събрание да се превръща в един орган, приютяващ експерти или партийни фигури, но със системно намаляване на политическата тежест. Все повече и повече хора, които се озовават вътре в парламента, не са много наясно какво правят вътре. Народното събрание извърши и доста полезни неща в този си състав, но неговите 100 дни няма да останат в историята с извършено нещо историческо", коментира Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика.


"Има моменти, в които в Народното събрание се правят наистина професионални дебати, друг път те са разводнени, художествено творчество проявяват, най-вече колегите от БСП като опозиция, изживяват се едва ли не като римски сенатори, упражнявайки си ораторските способности. Упреците на опозицията обикновено са за това, че ние не работим, имаме малко присъствие в зала, малко законопроекти се внасят. Обещанията към избирателите обаче си остават. В близките дни предстои една обща среща, на която ще бъдат поканени всички депутати от Северозападна България, заедно с кметовете и със строителните камари, във връзка с изграждането на скоростния път Видин-Ботевград. Всички сме свидетели колко катастрофи стават, със свидни човешки жертви и огромни материални щети по този несъобразен с големия поток автомобили и товарни камиони участък от пътя. Поел съм отговорността да отида в Народното събрание, за да лобирам за Видинския регион", заяви народният представител от Обединени патриоти Росен Живков.По думите на народния представител от БСП Филип Попов, до момента те са внесли над 13 законопроекта. 


"Лошото е, че управляващите нямат своята законодателна инициатива, тъй като правителството, което управлява в момента няма приоритети и програма. Това се показва с липсата на законодателни инициативи. Тази седмица ще внесем в Народното събрание питане до регионалния министър за бъдещето на проекта за модернизиране на пътя Видин-Ботевград. 100-те дни на парламента ги определям като хаос, липса на политика, липсваше концентрация, целенасоченост по отношение на определени злободневни теми, по отношение на близко и средносрочни планове за развитие на държавата, камо ли за дългосрочни. За мое съжаление, едни пропилени 100 дни!" 


Още по темата за наближаващите 100 дни на Народното събрание и с мисълта, че единствен съдник за работата на парламента може да бъде само народът, потърсихме и мнението на обикновените хора от малки населени места в Северозапада. Как оценяват работата на Народното събрание, чуйте в звуковия файл.  

print Отпечатай
Вижте още

Кметът на Майор Узуново: Опитваме се да живеем нормално

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" ни отвежда в село Майор Узуново. То се намира на 13 км от Видин и е едно от съставните населени места на общината. Въпреки близостта му до големия град, проблемите, които съпътстват живота на местните, не се отличават от тези в повечето населени места на Видинския край - безработица, ниски доходи, лоша..

публикувано на 21.07.17 в 15:17

За боновите книжки и финансовата грамотност

Какво се случва с акциите, които близо 3 милиона българи придобиха преди 20 години чрез бонови книжки? Как да проверим кой холдинг ги управлява и можем ли да спечелим от тях? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника". Голяма чacт oт бългapcкoтo нaceлeниe пoмни т.нap. мacoвa пpивaтизaция от преди точно 20 години, когато бяха раздадени бонови..

публикувано на 20.07.17 в 14:00

Как се е променял обликът на Видин

Ако ние сме свикнали с ежедневните гледки на сградите и пространствата около тях и не се замисляме как се строи и как трябва да изглежда една сграда- дали да е самостоятелно решена или да подхожда на ансамбъла около нея, то всичко това прави впечатление на туристите. Във Видин си съжителстват стари сгради и ново строителство. Част от добре..

публикувано на 19.07.17 в 14:48

Продължаваме да се топим като нация- ще изпаднем ли от цивилизационния ход

Само преди седмица отбелязахме Световния ден на населението - 11 юли, който е обявен в чест на рождението на 5-милиардния жител на планетата през 1987 година. Дали обаче ние, българите, имаме повод да отбелязваме този ден, особено през последните години ? През 2016 г. населението на страната ни отново е намаляло, сочат данните на националната..

публикувано на 18.07.17 в 11:20

Законодателни промени ще направят ли по-сигурна работата на лекарите

Има ли случаи на агресия от пациенти към медици във Видинско? "Навреме въобще не идват. Аз, когато съм имала болки, те са дошли след един час. И аз съм си викнала такси и съм отишла със силни болки... Навреме си идват хората. Аз съм с високо кръвно. Като ги викна, веднага идват. Да, идват хората. Некои ги чакат тука... Идват. Аз съм тука на..

публикувано на 17.07.17 в 12:39

Илиян Бърсанов: Трябва да се преборим за ремонта на църквата в Ракитница

Днес пътуваме до Ракитница- малко село, близо до Брегово, основано от средногорски бежанци от Копривщица, Тетевенско и Габровско. През 1900 г. наброявало 1125 жители. През 1926 г. в селото има близо 1800 души с 280 домакинства. Картината в днешни дни е коренно различна, както и в повечето села в региона- запустели къщи, тревясали улици, застаряващо..

публикувано на 14.07.17 в 12:35