Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 100-те дни на парламента- какво свършиха депутатите?!

Снимка: БГНЕС, Колаж на Радио ВИДИН
След две седмици- на 27 юли изтичат 100-те дена от първото заседание на 44-тото Народно събрание. Обикновено такъв период се дава на хората, които работят в името на народа, за да се ориентират в обстановката, да изградят план и стратегия за постигането на определени цели.


В "Посоките на делника" говорят народни представители от Видинския регион. Гледната точка е на анализатор и на хора от малки населени места в Северозапада.


"С всяко следващо Народно събрание качеството на народното представителство се занижава, т.е. има едно системно намаляване на ефективността на парламента с всеки изминал мандат. Има една тенденция, Народното събрание да се превръща в един орган, приютяващ експерти или партийни фигури, но със системно намаляване на политическата тежест. Все повече и повече хора, които се озовават вътре в парламента, не са много наясно какво правят вътре. Народното събрание извърши и доста полезни неща в този си състав, но неговите 100 дни няма да останат в историята с извършено нещо историческо", коментира Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика.


"Има моменти, в които в Народното събрание се правят наистина професионални дебати, друг път те са разводнени, художествено творчество проявяват, най-вече колегите от БСП като опозиция, изживяват се едва ли не като римски сенатори, упражнявайки си ораторските способности. Упреците на опозицията обикновено са за това, че ние не работим, имаме малко присъствие в зала, малко законопроекти се внасят. Обещанията към избирателите обаче си остават. В близките дни предстои една обща среща, на която ще бъдат поканени всички депутати от Северозападна България, заедно с кметовете и със строителните камари, във връзка с изграждането на скоростния път Видин-Ботевград. Всички сме свидетели колко катастрофи стават, със свидни човешки жертви и огромни материални щети по този несъобразен с големия поток автомобили и товарни камиони участък от пътя. Поел съм отговорността да отида в Народното събрание, за да лобирам за Видинския регион", заяви народният представител от Обединени патриоти Росен Живков.



По думите на народния представител от БСП Филип Попов, до момента те са внесли над 13 законопроекта. 


"Лошото е, че управляващите нямат своята законодателна инициатива, тъй като правителството, което управлява в момента няма приоритети и програма. Това се показва с липсата на законодателни инициативи. Тази седмица ще внесем в Народното събрание питане до регионалния министър за бъдещето на проекта за модернизиране на пътя Видин-Ботевград. 100-те дни на парламента ги определям като хаос, липса на политика, липсваше концентрация, целенасоченост по отношение на определени злободневни теми, по отношение на близко и средносрочни планове за развитие на държавата, камо ли за дългосрочни. За мое съжаление, едни пропилени 100 дни!" 


Още по темата за наближаващите 100 дни на Народното събрание и с мисълта, че единствен съдник за работата на парламента може да бъде само народът, потърсихме и мнението на обикновените хора от малки населени места в Северозапада. Как оценяват работата на Народното събрание, чуйте в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00