Какво е мястото на Църквата в съвременното общество

Снимка: Радио Видин

Голяма част от българите се самоопределят като "православни християни" (близо 80% от населението, според последното преброяване от 2011 г.), но в същото време повечето нямат и бегли познания за християнската догматика. Според по-детайлно социологическо изследване голямото мнозинство приема православната църква като един вид "обреден дом", към който хората пристъпват само във важни лични и семейни моменти- раждане, венчавка и смърт, или на големи празници. Наследството от атеистичните социалистически времена след 1944 година допълнително капсулира и затвори и без това консервативната Българска православна църква. През последните години обаче тече процес на "отваряне" на Църквата към хората и иницииране на все повече социални каузи. Нагледен пример е Видинската епархия, чийто клир беше подновен и подмладен, а това даде резултат. Цветомир Цветанов попита видинчани край катедралния храм на Видин "Свети вмчк Димитър Солунски" чувстват ли близо до себе си Църквата. 

"Църквата учи на доброта... Всичко е природа в този свят- поискай и ще ти се даде. Трябва да отидем и да се помолим ... Чувствам църквата близо до себе си и я посещавам редовно" - казаха жителите на крайдунавския град.


Мястото на православната църква в съвременното българско общество все още не е напълно изяснено. Част от хората очаква от нея да бъде предимно национална институция, други очакват да акцентира върху социалната дейност, трети- единствено да бъде носител на християнските ценности, все още има и настояване да бъде изключително консервативна институция, защитник на чистотата на Православието и бариера срещу западните влияния и настъпващия ислямски радикализъм. 


Потърсихме и мнението на специалиста по църковна история и право. Разговаряхме с родената в град Лом доцент Лизбет Върбанова

"Нашата църква е доста по- консервативна, в сравнение с много западни църкви. Запазени са и до днес някои стари практики, например благотворителната ѝ дейност. До 1945 година активно се подпомагат сиропиталища, старопиталища, подпомагат се и военноинвалиди, и бедни хора. Днес тази дейност не е толкова силна и църквата не върви със свои собствени инициативи, за съжаление. Сякаш нейните действия днес следват събитията." Според доц. д-р на историческите науки Лизбет Върбанова причината за затвореността и консерватизма на Българската православна църква се корени във висшия клир, който е недиалогичен, недосегаем и демонстрира излишна показно благоденствие за разлика от обикновените духовници.

През последните години все по-отчетливо се наблюдава навлизането на ново поколение свещеници, които демонстрират изцяло ново отношението към църковния и енорийски живот. Пример е Видинската епархия, където все по-често виждаме представители на църквата в най-различни светски инициативи, инициират се все повече социални и благотворителни акции. Радио ВИДИН, например, излъчва предаване с християнска тематика, чийто водещ е викарият на видинския митрополит Дометиан епископ Поликарп. Новият врачански митрополит Григорий също обяви, че сред приоритетите му е социалната дейност на църквата. 

"Да съм близо до хората е най-важното в дейността ми като Врачански митрополит" - така обобщи мисията си да управлява Врачанската епархия, Григорий. Той даде интервю за Радио ВИДИН пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова малко след 100-те си дни като врачански владика. 

"Стремя се по всякакъв начин да работя за просветата и духовното обгрижване на младите хора днес. Проведохме срещи с всички директори на училища на територията на област Враца. Поставен бе въпросът за въвеждането на вероучение в училище и свободно избираема подготовка- религия. Искаме децата да могат да получават елементарни познания за православната вяра. Макар и да не разполагаме с необходимата материална база, към момента правим всичко възможно да провеждаме и детски православни лагери. Засега използваме други места в страната, но имаме амбицията след време да разполагаме с необходимата база и лагерите да се провеждат тук. Надявам се скоро да отворят врати и неделните училища в районите, където това е възможно. Не е невъзможно да бъдат създадени и училища за възрастни и родители. По този начин ще се достигне до повече хора и да повярват в Бога и да бъдат едни живи членове на Светата православна църква" - каза врачанският митрополит Григорий.


Промените в църковния живот са бавни, поради наслоения консерватизъм в него. Надеждата е в обществената инициатива, която да доведе до възраждане на енорийския живот. А това е свързано и с по-тясна връзка между свещениците и миряните, публичност на добрите примери в енорийския живот, изчистване на комунистическото минало на Църквата, по-активно участие на вярващите в църковния живот, смятат наблюдателите на тези процеси. Макар и в начален етап, този процес започва да става все по- публичен и видим. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Що е солидарност и има ли почва у нас?!

Международният ден на младежката солидарност- 24 април е приет с решение на Световната федерация на демократичната младеж. Първият фестивал е отпразнуван през 1957 година. Този ден е още една причина да се привлече вниманието на обществеността и медиите върху младежта. По повод този ден в "Посоките на делника" питаме: Що е солидарност и има ли почва..

публикувано на 24.04.18 в 17:26

Готови ли сме да посрещнем очакваните по-високи води на Дунав

Междуведомствени комисии извършиха проверки на техническото и експлоатационното състояние на защитните дунавски диги и отводнителни помпени станции към тях. Те са във връзка със заповеди на областните управители в Северозападна България. Целта е да се избегне опасността от очакваните т.нар. "черешови води", които идват при снеготопенето в планините в..

публикувано на 23.04.18 в 17:10

Хората от село Вещица: Името ни е любопитно, търсят ни

Село Вещица е на десетина километра от общинския център Белоградчик. Средната надморска височина достига 311 м. През селото протича река Салашка (Вещицка), четем за селото. Обградено е от красива природа, но поради икономически причини хората избягали от него още преди години и така населението му намаляло десет пъти. В славните си години в селището..

публикувано на 20.04.18 в 13:05
Румен Гълъбинов, финансист и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор

Финансов анализатор: И след 3 години ще сме последни по заплати и пенсии

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година . С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в документа. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева...

публикувано на 19.04.18 в 14:01

Ще караме ли по-изправни и екологично чисти автомобили

До края на месеца готвените промени в Закона за движението по пътищата ще бъдат пуснат за публично обсъждане. Той би трябвало да регламентира дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим. Готвените промени предвиждат стикерът за годишен технически преглед да съдържа чип с информация за техническото и екологичното състояние на..

публикувано на 18.04.18 в 12:14

Колко работа свърши парламентът за една година?!

В "Посоките на делника" темата коментираме с народните представители Росен Живков от управляващата коалиция, д-р Илиян Тимчев от опозицията и бившия заместник председател на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов . На 19 април 44-то Народно събрание (НС) става на една година. От началото на мандата си настоящият парламент е приел 120 закона, 206..

публикувано на 17.04.18 в 17:03