Какво е мястото на Църквата в съвременното общество

Снимка: Радио Видин

Голяма част от българите се самоопределят като "православни християни" (близо 80% от населението, според последното преброяване от 2011 г.), но в същото време повечето нямат и бегли познания за християнската догматика. Според по-детайлно социологическо изследване голямото мнозинство приема православната църква като един вид "обреден дом", към който хората пристъпват само във важни лични и семейни моменти- раждане, венчавка и смърт, или на големи празници. Наследството от атеистичните социалистически времена след 1944 година допълнително капсулира и затвори и без това консервативната Българска православна църква. През последните години обаче тече процес на "отваряне" на Църквата към хората и иницииране на все повече социални каузи. Нагледен пример е Видинската епархия, чийто клир беше подновен и подмладен, а това даде резултат. Цветомир Цветанов попита видинчани край катедралния храм на Видин "Свети вмчк Димитър Солунски" чувстват ли близо до себе си Църквата. 

"Църквата учи на доброта... Всичко е природа в този свят- поискай и ще ти се даде. Трябва да отидем и да се помолим ... Чувствам църквата близо до себе си и я посещавам редовно" - казаха жителите на крайдунавския град.


Мястото на православната църква в съвременното българско общество все още не е напълно изяснено. Част от хората очаква от нея да бъде предимно национална институция, други очакват да акцентира върху социалната дейност, трети- единствено да бъде носител на християнските ценности, все още има и настояване да бъде изключително консервативна институция, защитник на чистотата на Православието и бариера срещу западните влияния и настъпващия ислямски радикализъм. 


Потърсихме и мнението на специалиста по църковна история и право. Разговаряхме с родената в град Лом доцент Лизбет Върбанова

"Нашата църква е доста по- консервативна, в сравнение с много западни църкви. Запазени са и до днес някои стари практики, например благотворителната ѝ дейност. До 1945 година активно се подпомагат сиропиталища, старопиталища, подпомагат се и военноинвалиди, и бедни хора. Днес тази дейност не е толкова силна и църквата не върви със свои собствени инициативи, за съжаление. Сякаш нейните действия днес следват събитията." Според доц. д-р на историческите науки Лизбет Върбанова причината за затвореността и консерватизма на Българската православна църква се корени във висшия клир, който е недиалогичен, недосегаем и демонстрира излишна показно благоденствие за разлика от обикновените духовници.

През последните години все по-отчетливо се наблюдава навлизането на ново поколение свещеници, които демонстрират изцяло ново отношението към църковния и енорийски живот. Пример е Видинската епархия, където все по-често виждаме представители на църквата в най-различни светски инициативи, инициират се все повече социални и благотворителни акции. Радио ВИДИН, например, излъчва предаване с християнска тематика, чийто водещ е викарият на видинския митрополит Дометиан епископ Поликарп. Новият врачански митрополит Григорий също обяви, че сред приоритетите му е социалната дейност на църквата. 

"Да съм близо до хората е най-важното в дейността ми като Врачански митрополит" - така обобщи мисията си да управлява Врачанската епархия, Григорий. Той даде интервю за Радио ВИДИН пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова малко след 100-те си дни като врачански владика. 

"Стремя се по всякакъв начин да работя за просветата и духовното обгрижване на младите хора днес. Проведохме срещи с всички директори на училища на територията на област Враца. Поставен бе въпросът за въвеждането на вероучение в училище и свободно избираема подготовка- религия. Искаме децата да могат да получават елементарни познания за православната вяра. Макар и да не разполагаме с необходимата материална база, към момента правим всичко възможно да провеждаме и детски православни лагери. Засега използваме други места в страната, но имаме амбицията след време да разполагаме с необходимата база и лагерите да се провеждат тук. Надявам се скоро да отворят врати и неделните училища в районите, където това е възможно. Не е невъзможно да бъдат създадени и училища за възрастни и родители. По този начин ще се достигне до повече хора и да повярват в Бога и да бъдат едни живи членове на Светата православна църква" - каза врачанският митрополит Григорий.


Промените в църковния живот са бавни, поради наслоения консерватизъм в него. Надеждата е в обществената инициатива, която да доведе до възраждане на енорийския живот. А това е свързано и с по-тясна връзка между свещениците и миряните, публичност на добрите примери в енорийския живот, изчистване на комунистическото минало на Църквата, по-активно участие на вярващите в църковния живот, смятат наблюдателите на тези процеси. Макар и в начален етап, този процес започва да става все по- публичен и видим. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
print Отпечатай
Вижте още

Кметът на Майор Узуново: Опитваме се да живеем нормално

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" ни отвежда в село Майор Узуново. То се намира на 13 км от Видин и е едно от съставните населени места на общината. Въпреки близостта му до големия град, проблемите, които съпътстват живота на местните, не се отличават от тези в повечето населени места на Видинския край - безработица, ниски доходи, лоша..

публикувано на 21.07.17 в 15:17

За боновите книжки и финансовата грамотност

Какво се случва с акциите, които близо 3 милиона българи придобиха преди 20 години чрез бонови книжки? Как да проверим кой холдинг ги управлява и можем ли да спечелим от тях? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника". Голяма чacт oт бългapcкoтo нaceлeниe пoмни т.нap. мacoвa пpивaтизaция от преди точно 20 години, когато бяха раздадени бонови..

публикувано на 20.07.17 в 14:00

Как се е променял обликът на Видин

Ако ние сме свикнали с ежедневните гледки на сградите и пространствата около тях и не се замисляме как се строи и как трябва да изглежда една сграда- дали да е самостоятелно решена или да подхожда на ансамбъла около нея, то всичко това прави впечатление на туристите. Във Видин си съжителстват стари сгради и ново строителство. Част от добре..

публикувано на 19.07.17 в 14:48

Продължаваме да се топим като нация- ще изпаднем ли от цивилизационния ход

Само преди седмица отбелязахме Световния ден на населението - 11 юли, който е обявен в чест на рождението на 5-милиардния жител на планетата през 1987 година. Дали обаче ние, българите, имаме повод да отбелязваме този ден, особено през последните години ? През 2016 г. населението на страната ни отново е намаляло, сочат данните на националната..

публикувано на 18.07.17 в 11:20

Законодателни промени ще направят ли по-сигурна работата на лекарите

Има ли случаи на агресия от пациенти към медици във Видинско? "Навреме въобще не идват. Аз, когато съм имала болки, те са дошли след един час. И аз съм си викнала такси и съм отишла със силни болки... Навреме си идват хората. Аз съм с високо кръвно. Като ги викна, веднага идват. Да, идват хората. Некои ги чакат тука... Идват. Аз съм тука на..

публикувано на 17.07.17 в 12:39

Илиян Бърсанов: Трябва да се преборим за ремонта на църквата в Ракитница

Днес пътуваме до Ракитница- малко село, близо до Брегово, основано от средногорски бежанци от Копривщица, Тетевенско и Габровско. През 1900 г. наброявало 1125 жители. През 1926 г. в селото има близо 1800 души с 280 домакинства. Картината в днешни дни е коренно различна, както и в повечето села в региона- запустели къщи, тревясали улици, застаряващо..

публикувано на 14.07.17 в 12:35