Какво е мястото на Църквата в съвременното общество

Снимка: Радио Видин

Голяма част от българите се самоопределят като "православни християни" (близо 80% от населението, според последното преброяване от 2011 г.), но в същото време повечето нямат и бегли познания за християнската догматика. Според по-детайлно социологическо изследване голямото мнозинство приема православната църква като един вид "обреден дом", към който хората пристъпват само във важни лични и семейни моменти- раждане, венчавка и смърт, или на големи празници. Наследството от атеистичните социалистически времена след 1944 година допълнително капсулира и затвори и без това консервативната Българска православна църква. През последните години обаче тече процес на "отваряне" на Църквата към хората и иницииране на все повече социални каузи. Нагледен пример е Видинската епархия, чийто клир беше подновен и подмладен, а това даде резултат. Цветомир Цветанов попита видинчани край катедралния храм на Видин "Свети вмчк Димитър Солунски" чувстват ли близо до себе си Църквата. 

"Църквата учи на доброта... Всичко е природа в този свят- поискай и ще ти се даде. Трябва да отидем и да се помолим ... Чувствам църквата близо до себе си и я посещавам редовно" - казаха жителите на крайдунавския град.


Мястото на православната църква в съвременното българско общество все още не е напълно изяснено. Част от хората очаква от нея да бъде предимно национална институция, други очакват да акцентира върху социалната дейност, трети- единствено да бъде носител на християнските ценности, все още има и настояване да бъде изключително консервативна институция, защитник на чистотата на Православието и бариера срещу западните влияния и настъпващия ислямски радикализъм. 


Потърсихме и мнението на специалиста по църковна история и право. Разговаряхме с родената в град Лом доцент Лизбет Върбанова

"Нашата църква е доста по- консервативна, в сравнение с много западни църкви. Запазени са и до днес някои стари практики, например благотворителната ѝ дейност. До 1945 година активно се подпомагат сиропиталища, старопиталища, подпомагат се и военноинвалиди, и бедни хора. Днес тази дейност не е толкова силна и църквата не върви със свои собствени инициативи, за съжаление. Сякаш нейните действия днес следват събитията." Според доц. д-р на историческите науки Лизбет Върбанова причината за затвореността и консерватизма на Българската православна църква се корени във висшия клир, който е недиалогичен, недосегаем и демонстрира излишна показно благоденствие за разлика от обикновените духовници.

През последните години все по-отчетливо се наблюдава навлизането на ново поколение свещеници, които демонстрират изцяло ново отношението към църковния и енорийски живот. Пример е Видинската епархия, където все по-често виждаме представители на църквата в най-различни светски инициативи, инициират се все повече социални и благотворителни акции. Радио ВИДИН, например, излъчва предаване с християнска тематика, чийто водещ е викарият на видинския митрополит Дометиан епископ Поликарп. Новият врачански митрополит Григорий също обяви, че сред приоритетите му е социалната дейност на църквата. 

"Да съм близо до хората е най-важното в дейността ми като Врачански митрополит" - така обобщи мисията си да управлява Врачанската епархия, Григорий. Той даде интервю за Радио ВИДИН пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова малко след 100-те си дни като врачански владика. 

"Стремя се по всякакъв начин да работя за просветата и духовното обгрижване на младите хора днес. Проведохме срещи с всички директори на училища на територията на област Враца. Поставен бе въпросът за въвеждането на вероучение в училище и свободно избираема подготовка- религия. Искаме децата да могат да получават елементарни познания за православната вяра. Макар и да не разполагаме с необходимата материална база, към момента правим всичко възможно да провеждаме и детски православни лагери. Засега използваме други места в страната, но имаме амбицията след време да разполагаме с необходимата база и лагерите да се провеждат тук. Надявам се скоро да отворят врати и неделните училища в районите, където това е възможно. Не е невъзможно да бъдат създадени и училища за възрастни и родители. По този начин ще се достигне до повече хора и да повярват в Бога и да бъдат едни живи членове на Светата православна църква" - каза врачанският митрополит Григорий.


Промените в църковния живот са бавни, поради наслоения консерватизъм в него. Надеждата е в обществената инициатива, която да доведе до възраждане на енорийския живот. А това е свързано и с по-тясна връзка между свещениците и миряните, публичност на добрите примери в енорийския живот, изчистване на комунистическото минало на Църквата, по-активно участие на вярващите в църковния живот, смятат наблюдателите на тези процеси. Макар и в начален етап, този процес започва да става все по- публичен и видим. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Протестите преди и сега

В "Посоките на делника" гледната точка е на Петър Кичашки , участник в редица обществено-политически протести и акции, на Иво Иванов , бивш лидер на СДС в Монтана (емблематична за прехода партия, която събираше стотици хиляди българи на Орлов мост) и на писателя Мартен Калеев . За последните 27 години в България са се провели много протести...

публикувано на 19.09.17 в 16:44

Пенсионерите зад волана- опасни ли са

Три пътни инцидента през последните дни в Северозапада станаха по вина на 80 и повече годишни шофьори. Шофьор на около 80 години предизвика верижна катастрофа в участъка Мездра- Враца; 83- годишен не заобиколил спрелия пред него лек автомобил и ударил стоящите зад него двама видинчани; в Монтана 82-годишен водач с постоянен адрес в белоградчишкото село..

публикувано на 18.09.17 в 15:07

В село Благово искат ремонт на улиците

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Около 550 са жителите на..

публикувано на 15.09.17 в 13:05

Готови ли сме за първия учебен ден

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното..

публикувано на 14.09.17 в 13:44

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче..

публикувано на 13.09.17 в 12:08

Земе(вла)делие по български

Възможно ли е да ти откраднат земеделската земя? Оказва се, че в България дори и това е възможно. През последния месец собственици и арендатори в Северозапада разбраха, че без да са давали съгласие, земите им са отдадени на други фирми, които твърдят, че операцията е напълно законна. Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата..

публикувано на 12.09.17 в 14:13