Какво е мястото на Църквата в съвременното общество

Снимка: Радио Видин

Голяма част от българите се самоопределят като "православни християни" (близо 80% от населението, според последното преброяване от 2011 г.), но в същото време повечето нямат и бегли познания за християнската догматика. Според по-детайлно социологическо изследване голямото мнозинство приема православната църква като един вид "обреден дом", към който хората пристъпват само във важни лични и семейни моменти- раждане, венчавка и смърт, или на големи празници. Наследството от атеистичните социалистически времена след 1944 година допълнително капсулира и затвори и без това консервативната Българска православна църква. През последните години обаче тече процес на "отваряне" на Църквата към хората и иницииране на все повече социални каузи. Нагледен пример е Видинската епархия, чийто клир беше подновен и подмладен, а това даде резултат. Цветомир Цветанов попита видинчани край катедралния храм на Видин "Свети вмчк Димитър Солунски" чувстват ли близо до себе си Църквата. 

"Църквата учи на доброта... Всичко е природа в този свят- поискай и ще ти се даде. Трябва да отидем и да се помолим ... Чувствам църквата близо до себе си и я посещавам редовно" - казаха жителите на крайдунавския град.


Мястото на православната църква в съвременното българско общество все още не е напълно изяснено. Част от хората очаква от нея да бъде предимно национална институция, други очакват да акцентира върху социалната дейност, трети- единствено да бъде носител на християнските ценности, все още има и настояване да бъде изключително консервативна институция, защитник на чистотата на Православието и бариера срещу западните влияния и настъпващия ислямски радикализъм. 


Потърсихме и мнението на специалиста по църковна история и право. Разговаряхме с родената в град Лом доцент Лизбет Върбанова

"Нашата църква е доста по- консервативна, в сравнение с много западни църкви. Запазени са и до днес някои стари практики, например благотворителната ѝ дейност. До 1945 година активно се подпомагат сиропиталища, старопиталища, подпомагат се и военноинвалиди, и бедни хора. Днес тази дейност не е толкова силна и църквата не върви със свои собствени инициативи, за съжаление. Сякаш нейните действия днес следват събитията." Според доц. д-р на историческите науки Лизбет Върбанова причината за затвореността и консерватизма на Българската православна църква се корени във висшия клир, който е недиалогичен, недосегаем и демонстрира излишна показно благоденствие за разлика от обикновените духовници.

През последните години все по-отчетливо се наблюдава навлизането на ново поколение свещеници, които демонстрират изцяло ново отношението към църковния и енорийски живот. Пример е Видинската епархия, където все по-често виждаме представители на църквата в най-различни светски инициативи, инициират се все повече социални и благотворителни акции. Радио ВИДИН, например, излъчва предаване с християнска тематика, чийто водещ е викарият на видинския митрополит Дометиан епископ Поликарп. Новият врачански митрополит Григорий също обяви, че сред приоритетите му е социалната дейност на църквата. 

"Да съм близо до хората е най-важното в дейността ми като Врачански митрополит" - така обобщи мисията си да управлява Врачанската епархия, Григорий. Той даде интервю за Радио ВИДИН пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова малко след 100-те си дни като врачански владика. 

"Стремя се по всякакъв начин да работя за просветата и духовното обгрижване на младите хора днес. Проведохме срещи с всички директори на училища на територията на област Враца. Поставен бе въпросът за въвеждането на вероучение в училище и свободно избираема подготовка- религия. Искаме децата да могат да получават елементарни познания за православната вяра. Макар и да не разполагаме с необходимата материална база, към момента правим всичко възможно да провеждаме и детски православни лагери. Засега използваме други места в страната, но имаме амбицията след време да разполагаме с необходимата база и лагерите да се провеждат тук. Надявам се скоро да отворят врати и неделните училища в районите, където това е възможно. Не е невъзможно да бъдат създадени и училища за възрастни и родители. По този начин ще се достигне до повече хора и да повярват в Бога и да бъдат едни живи членове на Светата православна църква" - каза врачанският митрополит Григорий.


Промените в църковния живот са бавни, поради наслоения консерватизъм в него. Надеждата е в обществената инициатива, която да доведе до възраждане на енорийския живот. А това е свързано и с по-тясна връзка между свещениците и миряните, публичност на добрите примери в енорийския живот, изчистване на комунистическото минало на Църквата, по-активно участие на вярващите в църковния живот, смятат наблюдателите на тези процеси. Макар и в начален етап, този процес започва да става все по- публичен и видим. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица

Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на..

публикувано на 10.11.17 в 12:21