Какво е мястото на Църквата в съвременното общество

Снимка: Радио Видин

Голяма част от българите се самоопределят като "православни християни" (близо 80% от населението, според последното преброяване от 2011 г.), но в същото време повечето нямат и бегли познания за християнската догматика. Според по-детайлно социологическо изследване голямото мнозинство приема православната църква като един вид "обреден дом", към който хората пристъпват само във важни лични и семейни моменти- раждане, венчавка и смърт, или на големи празници. Наследството от атеистичните социалистически времена след 1944 година допълнително капсулира и затвори и без това консервативната Българска православна църква. През последните години обаче тече процес на "отваряне" на Църквата към хората и иницииране на все повече социални каузи. Нагледен пример е Видинската епархия, чийто клир беше подновен и подмладен, а това даде резултат. Цветомир Цветанов попита видинчани край катедралния храм на Видин "Свети вмчк Димитър Солунски" чувстват ли близо до себе си Църквата. 

"Църквата учи на доброта... Всичко е природа в този свят- поискай и ще ти се даде. Трябва да отидем и да се помолим ... Чувствам църквата близо до себе си и я посещавам редовно" - казаха жителите на крайдунавския град.


Мястото на православната църква в съвременното българско общество все още не е напълно изяснено. Част от хората очаква от нея да бъде предимно национална институция, други очакват да акцентира върху социалната дейност, трети- единствено да бъде носител на християнските ценности, все още има и настояване да бъде изключително консервативна институция, защитник на чистотата на Православието и бариера срещу западните влияния и настъпващия ислямски радикализъм. 


Потърсихме и мнението на специалиста по църковна история и право. Разговаряхме с родената в град Лом доцент Лизбет Върбанова

"Нашата църква е доста по- консервативна, в сравнение с много западни църкви. Запазени са и до днес някои стари практики, например благотворителната ѝ дейност. До 1945 година активно се подпомагат сиропиталища, старопиталища, подпомагат се и военноинвалиди, и бедни хора. Днес тази дейност не е толкова силна и църквата не върви със свои собствени инициативи, за съжаление. Сякаш нейните действия днес следват събитията." Според доц. д-р на историческите науки Лизбет Върбанова причината за затвореността и консерватизма на Българската православна църква се корени във висшия клир, който е недиалогичен, недосегаем и демонстрира излишна показно благоденствие за разлика от обикновените духовници.

През последните години все по-отчетливо се наблюдава навлизането на ново поколение свещеници, които демонстрират изцяло ново отношението към църковния и енорийски живот. Пример е Видинската епархия, където все по-често виждаме представители на църквата в най-различни светски инициативи, инициират се все повече социални и благотворителни акции. Радио ВИДИН, например, излъчва предаване с християнска тематика, чийто водещ е викарият на видинския митрополит Дометиан епископ Поликарп. Новият врачански митрополит Григорий също обяви, че сред приоритетите му е социалната дейност на църквата. 

"Да съм близо до хората е най-важното в дейността ми като Врачански митрополит" - така обобщи мисията си да управлява Врачанската епархия, Григорий. Той даде интервю за Радио ВИДИН пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова малко след 100-те си дни като врачански владика. 

"Стремя се по всякакъв начин да работя за просветата и духовното обгрижване на младите хора днес. Проведохме срещи с всички директори на училища на територията на област Враца. Поставен бе въпросът за въвеждането на вероучение в училище и свободно избираема подготовка- религия. Искаме децата да могат да получават елементарни познания за православната вяра. Макар и да не разполагаме с необходимата материална база, към момента правим всичко възможно да провеждаме и детски православни лагери. Засега използваме други места в страната, но имаме амбицията след време да разполагаме с необходимата база и лагерите да се провеждат тук. Надявам се скоро да отворят врати и неделните училища в районите, където това е възможно. Не е невъзможно да бъдат създадени и училища за възрастни и родители. По този начин ще се достигне до повече хора и да повярват в Бога и да бъдат едни живи членове на Светата православна църква" - каза врачанският митрополит Григорий.


Промените в църковния живот са бавни, поради наслоения консерватизъм в него. Надеждата е в обществената инициатива, която да доведе до възраждане на енорийския живот. А това е свързано и с по-тясна връзка между свещениците и миряните, публичност на добрите примери в енорийския живот, изчистване на комунистическото минало на Църквата, по-активно участие на вярващите в църковния живот, смятат наблюдателите на тези процеси. Макар и в начален етап, този процес започва да става все по- публичен и видим. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47