"Неделник" от 16 юли 2017 година

Снимка: Красимир Каменов
Време е за море - така казват. Но е време и за "Неделник" брой 165- предваканционен. Днес бях с вас, но от утре ще бъда в заслужена почивка до 30 юли, когато отново ще сме заедно. За начало отново разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Светла Бондова, нашият сътрудник ни води на един пленер по живопис в село Ново село.

Следва среща със Стоян Николов- Торлака. С него си говорим за новия му проект- "Иваил цар". Нова книга - нова история. Разказаното от него влиза в нас, четящите по невероятен начин. Познавам автора, а и вие също, но този път "Рроманът" е различен. Хубаво е когато един автор може да бъде различен. Да може да търси и открива теми. Сигурен съм, че автора на "Северозападен роман", "Автономията" и "Май ше ни бъде ..." ни е подготвил нещо невероятно. Историята е сила, когато я разбираш, а когато можеш да я напишеш, то тя ще проговори и ще ни зареди с нова енергия. Енергия от извора. Стоян Николов- Торлака доказа, че може да черпи от извора на настоящето...сега очакваме да опитаме и извора от миналото.

В предаването ви срещам и с младия, но много талантливия фотограф и фоторепортер Христо Русев. Той е едва на 22 години, а вече има няколко самостоятелни изложби, награди от международни и национални фотоконкурси, два пъти е обявяван за "най-добър млад фотожурналист на България". Правил е снимки от редица горещи точки из цял свят. Негови фотографии са публикувани в Нешънъл Джиографик, Гардиън, Асошиейтед прес и други световни медии.
Живее в Свиленград, а наскоро гостува във Видин. Пред Цветомир Цветанов той разказа своята наистина невероятна история.

Това е предваканционния "Неделник" брой 165.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Да има ли стандарт "Без ГМО"

Екологично сдружение "За Земята" представи резултатите от национално представително проучване за нагласите на гражданите към етикетирането на генетично модифицираните организми (ГМО). То показва широка подкрепа сред хората за въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в продуктите няма наличие на ГМО и е под законовия праг..

публикувано на 23.11.17 в 14:42

Пет нови детски площадки във Видин... за смели родители

Във Видин вече има пет нови детски площадки , похвалиха се в прессъобщение от Общината в града. 55 000 лв. е обявената стойност, която администрацията е използвала от капиталовите разходи за направата им. Всяка една площадка струва 11 000 лв. Новите места за игра са в жилищните комплекси "Химик" (в крайдунавския парк, между Речна гара и Колодрума),..

публикувано на 23.11.17 в 13:31

В "Музикална зона" на 23 ноември 2017 слушаме Исак Албенис

Исак Албенис е сред най-талантливите испански композитори, пианист – виртуоз. Наричат го "Испанският Лист". Основа на композиторската му дейност е испанският фолклор, отразяващ испанския дух и начин на живот. Така се превръща в родоначалник на новата испанска композиторска школа. Дори самите имена на произведенията му показват привързаността му..

публикувано на 23.11.17 в 09:00

Кирил Груев: Адвокатската професия развива всестранно юриста

22 ноември се отбелязва като Ден на българската адвокатура . На днешната дата през 1888 година Петото Народно събрание приема Закона за адвоката . Оттогава се счита, че започва новата история на адвокатурата в свободна България. През 2005 година Висшият адвокатски съвет прие, че 22 ноември ще бъде професионален празник на българската адвокатура...

публикувано на 22.11.17 в 14:26
Снимки и документи за Освобождението на Кутловица са показани в изложба на

Документи за Освобождението показват в Монтана

Документална изложба "Освобождението на България през погледа на обектива, перото и четката" откриват в "Държавен архив" - Монтана. Отделно ще бъдат показани материали, свидетелстващи за Освобождението на Кутловица /Монтана/. Събитието е част от проявите за отбелязване на 140 години от Освобождението на Кутловица . "Изложбата, която "Държавен..

публикувано на 22.11.17 в 11:00

В Зона за руска музика на 22.11.2017 слушаме Юлия Началова

Талантливата Юлия Началова винаги е била еталон за музикалното чудо на руския шоубизнес. Още на петгодишна възраст момичето може да изпълнява много сложни музикални задачи- да импровизира и да показва необикновена вокална гъвкавост. Когато е 14-годишна Юлия записва първия си албум, посветен на училището, а през 1995 година печели Голямата..

публикувано на 22.11.17 в 09:46