Берковица почита Левски с факелно шествие, в Монтана откриват изложби

Автор:
Снимка: БГНЕС

Днес, 17 юли, в 17 ч. в Държавен архив - Монтана, ще бъде открита Фотодокументална изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която се навършва на 18 юли. Тя ще представи оригинални експонати от Национален музей „Васил Левски“ - Карлово. Изложбата ще представи живота на Апостола, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта му в името на Родината и нейната свобода. 

На 18 юли в 9.30 ч. на церемония пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Непосредствено след това - в 10,00 ч., в залата на Художествена галерия “Кирил Петров” ще се проведе среща-разговор на тема “Личността на Васил Левски 180 години след рождението му”. Гост на Регионалния исторически музей ще бъде гл. ас. д-р Маргарита Добрева от Институт за балканистика с център по тракология към БАН. В експозето си тя ще постави акцент върху актуалните идеи на Апостола в контекста на съвременния свят, както и върху по-малко известни факти за това как е създаден личният архив на Васил Левски. 

В 11,30 ч. в експозиционна зала “Кутловица” ще бъде открита художествена изложба, посветена на Апостола. Тя ще бъде центрирана около портрет  на Васил Левски от проф. Галилей Симеонов, който е инициатор на събитието.


Тази вечер от 21.30 часа в Берковица се организира факелно шествие по повод годишнината от рождението на Васил Левски. Сборният пункт е входът на сградата на Общината.


Събитието се организира със съдействието на местната управа по предложение на Обществения  съвет. То е поредната инициатива, посветена на рождението на Апостола. В Берковица, по предложение на Обществения съвет, 2017 г. бе обявена за година на Левски.


Утре, 18 юли, пред паметника на героя в Берковица ще има тържествено честване. На него ще бъдат наградени победителите от общинския кръг на викторината за Васил Левски. Тя се проведе на 9 юни в библиотека „Йордан Радичков” при НЧ „Иван Вазов- 1872”. Във викторината  взеха участие класиралите се на първо, второ и трето място ученици, участвали в училищния кръг във всички училища в общината. Във възрастова група 5-8 клас – на първо място е Лилия Росенова Атанасова от ІІІ ОУ “Иван , втори и трети са представителите на І ОУ “Н. Й. Вапцаров” -  Александър Петров Стефанов и Мелани Димитрова Ценова. Във възрастова група 9-12 клас и тримата победители са от Лесотехническата професионална гимназия. Това са Румяна Радославова Йончева, Дейвид Николов Борисов,  Никол Евгениева Генова.

Вижте още

Математици от Видин се отличиха на международен научен фестивал

Илиян Йорданов и Християн Ивайлов от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин се класираха на второ място на Международен научен фестивал "Фишън" ("Fission") в столицата, в категория "Химия". Проявата ежегодно се състои в Американския колеж.  Отбори от максимум трима души създават проекти, които се оценяват от учени и изследователи. Фестивалът цели да..

публикувано на 24.04.18 в 17:27

Ученици от Ново село научиха повече за политика Тодор Петров

Днешният ден от Маратона на четенето в Ново село , организиран от читалищната библиотека,  беше посветен н а 140-годишнината от рождението на видния български политик от началото на миналия век, роден във видинско село, Тодор Петров . Ученици от 7 и 8 клас от полуинтернатната група на местното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ слушаха  в..

публикувано на 24.04.18 в 16:34

Ясни са номинациите за общинската структура на ГЕРБ-Монтана

Номинираха областният управител Росен Белчев за председател на общинската структура на ГЕРБ в Монтана . Д-р Христо Кастрев и Калин Хайтов са останалите предложения. За организационен секретар номинациите са за: адвокат Диана Иванчева, Елица Михайлова и заместник областния управител Нина Петкова. За членове на ръководство са предложени: Ирена..

публикувано на 24.04.18 в 16:19

Всички села в община Макреш ще имат избирателни секции

Седем избирателни секции и една подвижна ще има на изборите за кмет в община Макреш . Предстои Общинската избирателна комисия да назначи съставите, каза секретарят на Общината Ванюша Василева , която е и временно изпълняващ длъжността кмет:  "Имаме сформирани секционните избирателни комисии. Надяваме се днес по хронограма, Общинската избирателна..

публикувано на 24.04.18 в 16:03

Призови места за видински ученици в състезание по приложна електроника 

Павел Иванов и Мартин Нанков, ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин  спечелиха второ място в България във възрастова група 11-12 клас на състезанието по приложна електроника . Алекс Иванов и Тодор Бойчев се класираха на пето място във възрастова група 9-10 клас. Ученици от видинското училище за пета година печелят призови места в..

публикувано на 24.04.18 в 16:00

Библиотеката в Монтана даде началото на маратон

Дадоха старт на Маратона на четенето „Децата  на Монтана четат” . Инициативата е на Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана и се провежда за 12-и път.  Директорът Анелия Иванова приветства на откриването възпитаници на 4-то Основно училище “Иван Вазов” в Монтана:  "Вие, освен че сте ни дългогодишни партньори и приятели, имате честта днес..

публикувано на 24.04.18 в 15:06