Берковица почита Левски с факелно шествие, в Монтана откриват изложби

Автор:
БГНЕС

Днес, 17 юли, в 17 ч. в Държавен архив - Монтана, ще бъде открита Фотодокументална изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която се навършва на 18 юли. Тя ще представи оригинални експонати от Национален музей „Васил Левски“ - Карлово. Изложбата ще представи живота на Апостола, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта му в името на Родината и нейната свобода. 

На 18 юли в 9.30 ч. на церемония пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Непосредствено след това - в 10,00 ч., в залата на Художествена галерия “Кирил Петров” ще се проведе среща-разговор на тема “Личността на Васил Левски 180 години след рождението му”. Гост на Регионалния исторически музей ще бъде гл. ас. д-р Маргарита Добрева от Институт за балканистика с център по тракология към БАН. В експозето си тя ще постави акцент върху актуалните идеи на Апостола в контекста на съвременния свят, както и върху по-малко известни факти за това как е създаден личният архив на Васил Левски. 

В 11,30 ч. в експозиционна зала “Кутловица” ще бъде открита художествена изложба, посветена на Апостола. Тя ще бъде центрирана около портрет  на Васил Левски от проф. Галилей Симеонов, който е инициатор на събитието.


Тази вечер от 21.30 часа в Берковица се организира факелно шествие по повод годишнината от рождението на Васил Левски. Сборният пункт е входът на сградата на Общината.


Събитието се организира със съдействието на местната управа по предложение на Обществения  съвет. То е поредната инициатива, посветена на рождението на Апостола. В Берковица, по предложение на Обществения съвет, 2017 г. бе обявена за година на Левски.


Утре, 18 юли, пред паметника на героя в Берковица ще има тържествено честване. На него ще бъдат наградени победителите от общинския кръг на викторината за Васил Левски. Тя се проведе на 9 юни в библиотека „Йордан Радичков” при НЧ „Иван Вазов- 1872”. Във викторината  взеха участие класиралите се на първо, второ и трето място ученици, участвали в училищния кръг във всички училища в общината. Във възрастова група 5-8 клас – на първо място е Лилия Росенова Атанасова от ІІІ ОУ “Иван , втори и трети са представителите на І ОУ “Н. Й. Вапцаров” -  Александър Петров Стефанов и Мелани Димитрова Ценова. Във възрастова група 9-12 клас и тримата победители са от Лесотехническата професионална гимназия. Това са Румяна Радославова Йончева, Дейвид Николов Борисов,  Никол Евгениева Генова.

Вижте още

Враца вече има стая за разпознаване

С финансиране от прокуратура на република България в сградата на Окръжен следствен отдел при окръжната прокуратура във Враца беше изградена стая за разпознаване.  Новият обект се състои от две помещения, снабдени с аудио и видео връзка и разделени от стъклена преграда, която позволява видимост само в една посока. Досега следователите..

публикувано на 20.01.18 в 12:49
връх Ком в зимни условия

Група от над 10 любители ще изкачва връх Ком днес

Зимно изкачване на връх Ком под надслов "От където започва България" ще направи група от над 10 любители на планината. " Избрахме връх Ком, защото той е атрактивен за изкачване със снегоход. Не е алпийски терен, не е необходима специализирана екипировка или специална подготовка. Ком е култово място за планинарите, защото е един от най-интересните..

публикувано на 20.01.18 в 09:50

Бабинден ще отбележат днес в Брегово

Денят на родилната помощ или Бабинден ще бъде отбелязан днес в Брегово. Това обясни за Радио Видин кметът на общината, Милчо Лалов: " Това е една традиция, която е отразена в общинския културен календар. Празникът ще започне в 12 часа в стола на средното училище. Ще присъстват около 65 жители. Ще свири градският духов оркестър. Ще бъде проведен и..

публикувано на 20.01.18 в 09:00

Днес ще се проведе туристически излет в Мездра

Днес ще се проведе организиран еднодневен зимен поход в Мездра по повод 100 години на организирано туристическо сдружение в града, които се навършват през настоящата 2018 година.  Целта му е природния феномен тектонски гребен "Калето" в околностите на село Реселец, община Червен бряг. Зимният излет в началото на годината е силно посещаван от..

публикувано на 20.01.18 в 08:33

Снимката на 19 януари 2018 година

Повишена честота на респираторните инфекции отчитат от детското отделение на видинската болница. Потвърден случай на грип досега няма, каза завеждащият отделението д-р Пламен Филипов. През последната седмица заболеваемостта от остри респираторни заболявания във Видин е 188 на 10 000 души от населението, като една от най-засегнатите групи е на децата до..

публикувано на 19.01.18 в 18:05

Сто младежи от днес започнаха работа в община Ружинци

От днес в община Ружинци на работа са сто младежи по схема за заетост. Те ще поддържат паркове и градинки и ще се грижат за реда и чистотата в населените места от общината. За някои от младежите това е първа работа по трудов договор. Благодарение на нея няма да заминат за чужбина, а макар и минимално, за тях заплащането е приемливо...

публикувано на 19.01.18 в 17:35