Берковица почита Левски с факелно шествие, в Монтана откриват изложби

Автор:
БГНЕС

Днес, 17 юли, в 17 ч. в Държавен архив - Монтана, ще бъде открита Фотодокументална изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която се навършва на 18 юли. Тя ще представи оригинални експонати от Национален музей „Васил Левски“ - Карлово. Изложбата ще представи живота на Апостола, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта му в името на Родината и нейната свобода. 

На 18 юли в 9.30 ч. на церемония пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Непосредствено след това - в 10,00 ч., в залата на Художествена галерия “Кирил Петров” ще се проведе среща-разговор на тема “Личността на Васил Левски 180 години след рождението му”. Гост на Регионалния исторически музей ще бъде гл. ас. д-р Маргарита Добрева от Институт за балканистика с център по тракология към БАН. В експозето си тя ще постави акцент върху актуалните идеи на Апостола в контекста на съвременния свят, както и върху по-малко известни факти за това как е създаден личният архив на Васил Левски. 

В 11,30 ч. в експозиционна зала “Кутловица” ще бъде открита художествена изложба, посветена на Апостола. Тя ще бъде центрирана около портрет  на Васил Левски от проф. Галилей Симеонов, който е инициатор на събитието.


Тази вечер от 21.30 часа в Берковица се организира факелно шествие по повод годишнината от рождението на Васил Левски. Сборният пункт е входът на сградата на Общината.


Събитието се организира със съдействието на местната управа по предложение на Обществения  съвет. То е поредната инициатива, посветена на рождението на Апостола. В Берковица, по предложение на Обществения съвет, 2017 г. бе обявена за година на Левски.


Утре, 18 юли, пред паметника на героя в Берковица ще има тържествено честване. На него ще бъдат наградени победителите от общинския кръг на викторината за Васил Левски. Тя се проведе на 9 юни в библиотека „Йордан Радичков” при НЧ „Иван Вазов- 1872”. Във викторината  взеха участие класиралите се на първо, второ и трето място ученици, участвали в училищния кръг във всички училища в общината. Във възрастова група 5-8 клас – на първо място е Лилия Росенова Атанасова от ІІІ ОУ “Иван , втори и трети са представителите на І ОУ “Н. Й. Вапцаров” -  Александър Петров Стефанов и Мелани Димитрова Ценова. Във възрастова група 9-12 клас и тримата победители са от Лесотехническата професионална гимназия. Това са Румяна Радославова Йончева, Дейвид Николов Борисов,  Никол Евгениева Генова.

Вижте още

Видинската епархия загуби още един висш духовник

Белоградчишкият епископ Поликарп е назначен за трети викарий на Пловидвския митрополит и ректор на Православната духовна академия "Св. Св. Кирил и Методий", считано от 20 септември, с решение на Синода на Българската православна църква. "Аз съм послушен и изпълнявам волята на Светия синод и на Негово светейшество Патриарх Неофит... Една..

публикувано на 19.09.17 в 21:55

Снимката на 19 септември 2017 година

Откриха обновения диализен център на болницата в Монтана за 250 000 лева. На освещаването присъства заместник здравният министър Светлана Йорданова. Увеличение на приходите от данъци и такси отчете Община Видин. Към 18 септември са събрани 4 901 133 лева. Миналата година към същата дата приходите са били 4 634 997 лева. Средствата са с 266 136..

публикувано на 19.09.17 в 18:20

Откриха обновения диализен център в Монтана

Откриха обновения диализен център на болницата в Монтана за 250 000 лева. На освещаването присъства заместник министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.  10 нови апарата за хемодиализа от последен клас предоставят отлични възможности по златния стандарт за комплексно лечение на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. 210 000 лева..

публикувано на 19.09.17 в 17:42

Започна поклонението пред Видинския митрополит Дометиан ( снимки+видео)

С българския химн и марша на Трети пехотен Бдински полк във Видин бяха посрещнати тленните останки на Видинския митрополит Дометиан, който почина вчера в столична болница. За посрещането, пред катедралния храм "Св. Димитър" в града, се събраха духовници и миряни от Видинска епархия. Сред тях бе и видинският кмет Огнян Ценков: "Той беше благ и..

публикувано на 19.09.17 в 17:30

22 екипа издирват отпаднали от клас ученици във Видинско

22 съвместни екипа и 178 души работят в област Видин по проблема с отпадащите деца от системата на образованието. Те правят т. нар. "контролно обхождане" до адресите на тези деца, които по сведение на ГРАО са на училищна възраст, но за тях няма информация да са записани в детска градина или училище. Извън системата на образование са предимно деца на..

публикувано на 19.09.17 в 16:09

9 читалища са обновени в Монтанско

Най-мащабните инвестиции за ремонт на читалищата в селата на община Монтана са направени през тази година, заяви кметът Златко Живков. Изцяло със собствени средства са възстановени сградите в девет  села – Долна Рикса, Горно Церовене, Стубел, Сумер, Вирове, Винище, Трифоново, Войници и Долно Белотници. В село Липен тази година е санирана..

публикувано на 19.09.17 в 14:59