Берковица почита Левски с факелно шествие, в Монтана откриват изложби

Автор:
БГНЕС

Днес, 17 юли, в 17 ч. в Държавен архив - Монтана, ще бъде открита Фотодокументална изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която се навършва на 18 юли. Тя ще представи оригинални експонати от Национален музей „Васил Левски“ - Карлово. Изложбата ще представи живота на Апостола, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта му в името на Родината и нейната свобода. 

На 18 юли в 9.30 ч. на церемония пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Непосредствено след това - в 10,00 ч., в залата на Художествена галерия “Кирил Петров” ще се проведе среща-разговор на тема “Личността на Васил Левски 180 години след рождението му”. Гост на Регионалния исторически музей ще бъде гл. ас. д-р Маргарита Добрева от Институт за балканистика с център по тракология към БАН. В експозето си тя ще постави акцент върху актуалните идеи на Апостола в контекста на съвременния свят, както и върху по-малко известни факти за това как е създаден личният архив на Васил Левски. 

В 11,30 ч. в експозиционна зала “Кутловица” ще бъде открита художествена изложба, посветена на Апостола. Тя ще бъде центрирана около портрет  на Васил Левски от проф. Галилей Симеонов, който е инициатор на събитието.


Тази вечер от 21.30 часа в Берковица се организира факелно шествие по повод годишнината от рождението на Васил Левски. Сборният пункт е входът на сградата на Общината.


Събитието се организира със съдействието на местната управа по предложение на Обществения  съвет. То е поредната инициатива, посветена на рождението на Апостола. В Берковица, по предложение на Обществения съвет, 2017 г. бе обявена за година на Левски.


Утре, 18 юли, пред паметника на героя в Берковица ще има тържествено честване. На него ще бъдат наградени победителите от общинския кръг на викторината за Васил Левски. Тя се проведе на 9 юни в библиотека „Йордан Радичков” при НЧ „Иван Вазов- 1872”. Във викторината  взеха участие класиралите се на първо, второ и трето място ученици, участвали в училищния кръг във всички училища в общината. Във възрастова група 5-8 клас – на първо място е Лилия Росенова Атанасова от ІІІ ОУ “Иван , втори и трети са представителите на І ОУ “Н. Й. Вапцаров” -  Александър Петров Стефанов и Мелани Димитрова Ценова. Във възрастова група 9-12 клас и тримата победители са от Лесотехническата професионална гимназия. Това са Румяна Радославова Йончева, Дейвид Николов Борисов,  Никол Евгениева Генова.

Вижте още

Документална изложба за Първата световна война е подредена в Лом

Документална изложба "Войната в документи” е подредена в историческия музей в Лом. Гостуващата експозиция е от фонда на Държавен архив – Монтана и съдържа ценни снимки, писма и лични документи на български войници – участници в Първата световна война. Директорът на музея Даниела Замфирова откри изложбата, а старши експертът от Държавен архив –..

публикувано на 18.11.17 в 15:13

Шофьор блъсна полицейска патрулка край Враца

Шофьор блъсна автомобила си в една от чисто новите патрулки "Киа“ на полицията във Враца и изпрати колата в дол, край пътя за Криводол. Инцидентът е станал към 10 часа, на метри от автобусната спирка "Бригадир“ в лозята край града под Околчица. По думите на самия виновник за тежкото пътно-транспортно произшествие, той не успял да спре своя..

публикувано на 18.11.17 в 12:48

Кметове от община Мездра на среща във ВИК- Враца заради предстоящо поскъпване на водата

В резултат на изпратенa протестнa декларация от кметовете на селата Зверино, Игнатица, Елисейна, Очин дол и Зли дол, до кмета на община Мездра и до управителя на ВИК във Враца, е договорена работна среща между ръководството на дружеството и кметовете на 5-те села. Срещата ще се проведе на 20 ноември във Враца. Преди това кметът на Мездра Генади Събков и..

публикувано на 18.11.17 в 11:49

Обучават младежи от Козлодуй за активно участие в местното самоуправление

Община Козлодуй е домакин на тренинг обучение "Форми на младежко участие в местното самоуправление”. Обучението цели да активизира младежите при участието им в местните политики, съобщи Лилия Рашкова, директор дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Козлодуй. Днес и утре млади хора заедно ще решават казуси, ще участват в интересни дискусии по актуални..

публикувано на 18.11.17 в 10:35

Пет красавици от Северозапада са сред 20- те претендентки за короната "Мис България 2017"

Пет красавици от Северозапада са сред 20- те претендентки за короната на "Мис България 2017". Конкурсът ще се проведе тази вечер в 19.30 часа.  Лора Асенова от Бяла Слатина, която е носителка на титлата "Мис Северозапад 2017" е една от претендентките. Петицата от северозазапада допълват Магдалена Коларова от Козлодуй, Мирела Цветанова от Монтана,..

публикувано на 18.11.17 в 09:40
Архив

"Мама, татко и аз” във Враца

Шестото издание на детския турнир "Мама, татко и аз” се организира във Враца по повод Деня на християнското семейство.  В надпреварата ще се включат 36 отбора от всички детски градини в града. Всеки отбор се състои от едно дете и един родител. Децата са на възраст 5  и 6 години. Отборите ще участват в две различни състезания в серия по 6 отбора, от които..

публикувано на 18.11.17 в 08:47