Берковица почита Левски с факелно шествие, в Монтана откриват изложби

Автор:
БГНЕС

Днес, 17 юли, в 17 ч. в Държавен архив - Монтана, ще бъде открита Фотодокументална изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която се навършва на 18 юли. Тя ще представи оригинални експонати от Национален музей „Васил Левски“ - Карлово. Изложбата ще представи живота на Апостола, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта му в името на Родината и нейната свобода. 

На 18 юли в 9.30 ч. на церемония пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Непосредствено след това - в 10,00 ч., в залата на Художествена галерия “Кирил Петров” ще се проведе среща-разговор на тема “Личността на Васил Левски 180 години след рождението му”. Гост на Регионалния исторически музей ще бъде гл. ас. д-р Маргарита Добрева от Институт за балканистика с център по тракология към БАН. В експозето си тя ще постави акцент върху актуалните идеи на Апостола в контекста на съвременния свят, както и върху по-малко известни факти за това как е създаден личният архив на Васил Левски. 

В 11,30 ч. в експозиционна зала “Кутловица” ще бъде открита художествена изложба, посветена на Апостола. Тя ще бъде центрирана около портрет  на Васил Левски от проф. Галилей Симеонов, който е инициатор на събитието.


Тази вечер от 21.30 часа в Берковица се организира факелно шествие по повод годишнината от рождението на Васил Левски. Сборният пункт е входът на сградата на Общината.


Събитието се организира със съдействието на местната управа по предложение на Обществения  съвет. То е поредната инициатива, посветена на рождението на Апостола. В Берковица, по предложение на Обществения съвет, 2017 г. бе обявена за година на Левски.


Утре, 18 юли, пред паметника на героя в Берковица ще има тържествено честване. На него ще бъдат наградени победителите от общинския кръг на викторината за Васил Левски. Тя се проведе на 9 юни в библиотека „Йордан Радичков” при НЧ „Иван Вазов- 1872”. Във викторината  взеха участие класиралите се на първо, второ и трето място ученици, участвали в училищния кръг във всички училища в общината. Във възрастова група 5-8 клас – на първо място е Лилия Росенова Атанасова от ІІІ ОУ “Иван , втори и трети са представителите на І ОУ “Н. Й. Вапцаров” -  Александър Петров Стефанов и Мелани Димитрова Ценова. Във възрастова група 9-12 клас и тримата победители са от Лесотехническата професионална гимназия. Това са Румяна Радославова Йончева, Дейвид Николов Борисов,  Никол Евгениева Генова.

print Отпечатай
Вижте още
конфискувани дърва

Бракониер от Краводер закачи каруца с дърва на автомобила си

Млад мъж от врачанското село Краводер бе заловен тази нощ, докато прекарвал дърва в каруца, теглена от автомобил, съобщават от ОД на МВР- Враца. Половин час след полунощ на разклона за с.Краводер авто-патрул на РУ-Враца спира за проверка автомобил "Рено", управляван от 19-годишния Ф. А.,  от с.Краводер. Автомобилът теглел каруца, пълна с дърва...

публикувано на 24.07.17 в 11:20

С концерт "Огнени ритми" Симфониета Видин открива фестивала "Дунавски вълни"

Шестото издание на фестивала „Дунавски вълни“ започва тази вечер във Видин. Организатор е местната управа. Фестивалът ще бъде открит официално от кмета на общината Огнян Ценков в средновековния замък „Баба Вида“ и ще продължи до 29 юли. Театрални и циркови представления, спектакли, и концерти, пленери и арт-работилници са включени в..

публикувано на 24.07.17 в 10:58

Добро представяне на състави от Мездра на фестивал в село Челопеч

Първо място в категория до 12 години завоюва  Детски танцов състав "Мездренче" с художествен ръководител Йоанна Аспарухова на Международния  фолклорен фестивал "Златен прах" в Челопеч . С второ място в категорията  до 18 години бе отличен Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Освен това Детският танцов състав..

публикувано на 24.07.17 в 08:50
враца център хора

Намалява безработицата във Врачанско

Намалява безработицата във Врачанско, отчетоха от бюрото по труда в областния град. Регистрираните без препитание хора в областта в края на юни са били 3 165 човека. Това е със 154 по-малко в сравнение с предходния месец май и с 613 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-висок си остава делът на останалите без работа в..

публикувано на 24.07.17 в 08:09

Лятна академия ще бъде открита в Общинският център за социални услуги и дейности - Мездра

В края на най-слънчевия и светъл месец – юли,  за най-слънчевите и прекрасни деца отново предстои нещо много вълнуващо – Специална Лятна Академия за децата от социално слаби семейства, ползващи услугата „Безплатен топъл обяд” в Община Мездра. За поредна година целта е да се осмисли свободното време на малчуганите с нещо интересно и стойностно, което да..

публикувано на 23.07.17 в 15:03

Офис на евродепутата Илхан Кючюк откриха във Видин

Офис на евродепутата Илхан Кючук беше открит официално днес във Видин. Видин, Враца и Монтана, макар и най-близо до Европа, се оказаха най-далече икономически, социално и интеграционно. Затова ролята на този офис ще е да помогне на младите хора, на малкия и среден бизнес с навременна и надлежна информация за възможностите по оперативните програми на..

публикувано на 23.07.17 в 15:00