Обезлюдяването във Видинско- проблем за водоснабдителното дружество

Снимка: Радио ВИДИН
Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване. Запустяването се оказва проблем и за водоснабдителното дружество в града. По-малкият брой хора води до намаляване на потреблението на питейна вода, коментира управителят Георги Владов:

"Има населени места, в които имаме 10-20 абоната. Там започват да се получават проблеми, защото те живеят разпръснати в цялото село. Водата има много слаба циркулация, не се използва, което води до застояване в мрежата. Няма го това обновяване на 24 часа. Когато оправяме аварии по външните водопроводи, спокойно по 4-5 дни водата стига за цяло село един резервоар, без да подаваме вода. Това не е нормално. От такава гледна точка тези населени места стават проблемни за нас. Разходите за авариите и поддържането на мрежите са големи, а приходите от селата- много малки."

Броят на селата във Видинска област с под 200 жители нараства. Ниското потребление на водата в населените места води до финансовото отслабване на ВиК- предприятието. Затова и използването на питейна вода за поливане не е проблем, каза още Георги Владов.


Вижте още

Видински общественици призоваха за подкрепа Видин да влезе в Закона за Великите стари столици

Видин да бъде включен в законопроекта за старите столици на България , призоваха в Деня на независимостта проф. Вили Лилков- един от вносителите на законопроекта в предишното Народно събрание и Вергил Маринов- член на Управителния съвет на сдружение "Видинско землячество" в София. Законът за старите български столици, в който фигурираше и Видин,..

публикувано на 22.09.17 в 18:51

Читалището в бреговското село Връв ще отбележи 90-годишен юбилей

Утре, 23 септември, читалище "Съзнание" в село Връв, община Брегово ще отбележи 90-годишен юбилей. Тържеството ще се проведе на площада, от 11.00 часа. "Тази година нашето читалище навършва 90 години и ние ще празнуваме юбилея на нашето читалище, което е едно от големите в община Брегово. Ще имаме гости от други населени места на областта-..

публикувано на 22.09.17 в 17:24

Монтана и Пирот обмислят отварянето на нов граничен пункт

Депутатите от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова, и областният управител Росен Белчев посетиха новия началник на окръг Пирот Драгана Тончич. От 2011 година между двете населени места има подписан меморандум за сътрудничество . "Тя иска да се осъвремени самият меморандум. Аз се ангажирах да продължим разговорите. Моето мнение е, че то се подписва от..

публикувано на 22.09.17 в 13:15

Жители на Оряхово излизат на протест заради лошите пътища

Жители на Оряхово излизат на протест днес срещу лошото състояние на пътищата в общината. Протестиращите искат отговор защо се стигна до това безобразно състояние на пътищата и ще дадат срок, в който да започне ремонт. "Протестът ще се проведе на 22 септември, от 16 часа пред сградата на Община Оряхово, защото бихме желали някои от органите или..

публикувано на 22.09.17 в 12:05

Трети Общобалкански събор "Петрохан 2017"

Трети Общобалкански събор "Петрохан 2017" ще се проведе под мотото "Под Ком с музика, песни и танци", посветен на 22 септември - Деня на независимостта. Празникът ще бъде от 10.30 часа на прохода. "Имаме много участници, от целия регион идват групи, певци, над 200 изпълнители от София, от Годеч, Драгоман, Сливница, и други близки и по-далечни общини...

публикувано на 22.09.17 в 09:19
Раздаване на рента в Ново село

Започна раздаването на рента в Ново село

По 35 лева и 2 литра олио на декар ще раздават арендаторите за земята в Ново село, която ползват от частни стопани. Празничните дни няма да бъдат почивни за новоселяни. Всеки се е свързал с деца и близки от градовете, за да прибере това, което е родила новоселската земя. На първо място - гроздето. Тази година то е по-здраво и по-малко, казват лозарите...

публикувано на 22.09.17 в 08:58