Снимката на 17 юли 2017 година

Снимка: Община Видин, Колаж на Радио ВИДИН

Осмото издание на младежкия фестивал по изкуствата „The Bridge” беше открито във Видин с рекорден брой участници. От 15 града в страната в палатковия лагер пред крепостта "Баба Вида" пристигнаха над 140 участници.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева откри в Плевен десетия в страната Регионален център за безплатна правна помощ. Центърът се открива в деня, когато се отбеляза годишнина от Международния ден на правосъдието. Юристите, които ще работят в Центъра ще бъдат подбирани и ще получават за своята работа минимални възнаграждения, осигурени от държавата. Те ще могат да помагат от началото на септември на нуждаещите се хора от уязвими социални групи - семейства, отговарящи на условията за получаване на месечни и целеви помощи за отопление, лица - настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, на пострадали от домашно или сексуално насилие, от трафик на хора или от други престъпления. Предвижда се Центърът да предоставя изнесени консултации и правни съвети в селищата на Плевенския съдебен район.

Главният секретар на Министерството на вътрешните работи направи преглед на всички районни управления в малки населени места. Младен Маринов е разпоредил всички дежурни части да организират дейността си така, че през цялото денонощие да посрещат гражданите лично независимо от часа. Разпореждането засяга основно районните управления, в които към момента достъпът до дежурния служител през нощта е затруднен. Разпореждането е във връзка със случая в град Бяла, при който 18-годишно момче почина, след като бе пребито пред дискотека.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване. Запустяването се оказва проблем и за водоснабдителното дружество в града, вследствие на което намалява и потреблението на питейна вода, коментира управителят Георги Владов.

Завършените с 13 дни предсрочно участъци от ремонтните дейности на общинската пътна мрежа във Враца в селата Мраморен, Голямо Пещене, Чирен, Девене, Три кладенци бяха проверени днес от заместник кметът на града Мария Попова. Средствата, които бяха вложени в подобряването на пътната инфраструктура на населените места са на стойност към 295 000 лева и са от капиталовата програма на Община Враца. Мария Попова посети и църквата „Свето Възнесение Христово“ в село Мраморен, където трябва да бъде извършен вътрешен частичен ремонт, за да се изографисат стените. 6 000 лева е сумата, която ще бъде отпусната от Врачанска митрополия за предстоящите строителни дейности. При недостиг, Община Враца ще подпомогне финансово ремонта.

Нов общински съветник ще има във Враца. Ангел Иванов се очаква да положи клетва на следващото заседание на Общинския съвет в града. 

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата ще има тази събота в Чипровци, каза Елена Ангелова -младши експерт "Програми и проекти" към Общината. Прегледите са от 9 часа в блок "Деяна", етаж 1. Около 50 жени са се записали към момента за преглед. 

Започва подаването на заявления - декларации за получаване на помощи за отоплителния сезон 2017- 2018 година. Документи ще се приемат до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане".

Консултации по общозначими теми започнаха в Монтана. Курсовете, които ще продължат до месец октомври ще провеждат всеки понеделник представители на БЧК в града. 

В областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" започва прием на заявления по схемата за прилагане на държавна помощ за фермерите, чиито насаждения са пострадали от природни бедствия. На подпомагане подлежат стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури до 11 август на стопанската 2016 г. Срокът за изплащане на средствата е до 15 септември тази година.

От години църквата "Света Троица" в бреговското село Ракитница се руши и е опасна за миряните. Първите пукнатини се появяват при голямото земетресение през 1977 година. Да бъде издействан спешно ремонт на храма е приоритет номер едно за кмета Илиян Бърсанов. Ремонт на църквата в Ракитница, която е умалено копие на видинския катедрален храм ще има, подписан е договор с дружество, което да извърши всички обследвания на пострадалия храм и да се изготви проект. Финансирането ще бъде от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Това съобщи архимандрит Антим, протосинген на Видинската митрополия. 

Летни занимания за деца от 6 до 14 години започнаха в Арт студиото "Приказен свят" на Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин. Първите уроци включиха работа с хартия, текстил и дърво, както и християнско обучение, което представи историята за сътворението на света. Програмата ще се изпълнява до 9 септември. Заниманията са платени, в групите ще има по три деца с увреждания, които са освободени от такса.

За техническа профилактика на Дунав мост 2 между Видин и Калафат, утре, на 18 юли, от 10 до 11 часа, трафикът ще бъде преустановен. Организацията важи и за следващия понеделник, 24 юли, за времето от 13 до 15 часа.
Вижте още

Видински общественици призоваха за подкрепа Видин да влезе в Закона за Великите стари столици

Видин да бъде включен в законопроекта за старите столици на България , призоваха в Деня на независимостта проф. Вили Лилков- един от вносителите на законопроекта в предишното Народно събрание и Вергил Маринов- член на Управителния съвет на сдружение "Видинско землячество" в София. Законът за старите български столици, в който фигурираше и Видин,..

публикувано на 22.09.17 в 18:51

Читалището в бреговското село Връв ще отбележи 90-годишен юбилей

Утре, 23 септември, читалище "Съзнание" в село Връв, община Брегово ще отбележи 90-годишен юбилей. Тържеството ще се проведе на площада, от 11.00 часа. "Тази година нашето читалище навършва 90 години и ние ще празнуваме юбилея на нашето читалище, което е едно от големите в община Брегово. Ще имаме гости от други населени места на областта-..

публикувано на 22.09.17 в 17:24

Монтана и Пирот обмислят отварянето на нов граничен пункт

Депутатите от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова, и областният управител Росен Белчев посетиха новия началник на окръг Пирот Драгана Тончич. От 2011 година между двете населени места има подписан меморандум за сътрудничество . "Тя иска да се осъвремени самият меморандум. Аз се ангажирах да продължим разговорите. Моето мнение е, че то се подписва от..

публикувано на 22.09.17 в 13:15

Жители на Оряхово излизат на протест заради лошите пътища

Жители на Оряхово излизат на протест днес срещу лошото състояние на пътищата в общината. Протестиращите искат отговор защо се стигна до това безобразно състояние на пътищата и ще дадат срок, в който да започне ремонт. "Протестът ще се проведе на 22 септември, от 16 часа пред сградата на Община Оряхово, защото бихме желали някои от органите или..

публикувано на 22.09.17 в 12:05

Трети Общобалкански събор "Петрохан 2017"

Трети Общобалкански събор "Петрохан 2017" ще се проведе под мотото "Под Ком с музика, песни и танци", посветен на 22 септември - Деня на независимостта. Празникът ще бъде от 10.30 часа на прохода. "Имаме много участници, от целия регион идват групи, певци, над 200 изпълнители от София, от Годеч, Драгоман, Сливница, и други близки и по-далечни общини...

публикувано на 22.09.17 в 09:19
Раздаване на рента в Ново село

Започна раздаването на рента в Ново село

По 35 лева и 2 литра олио на декар ще раздават арендаторите за земята в Ново село, която ползват от частни стопани. Празничните дни няма да бъдат почивни за новоселяни. Всеки се е свързал с деца и близки от градовете, за да прибере това, което е родила новоселската земя. На първо място - гроздето. Тази година то е по-здраво и по-малко, казват лозарите...

публикувано на 22.09.17 в 08:58