Снимката на 17 юли 2017 година

Снимка: Община Видин, Колаж на Радио ВИДИН

Осмото издание на младежкия фестивал по изкуствата „The Bridge” беше открито във Видин с рекорден брой участници. От 15 града в страната в палатковия лагер пред крепостта "Баба Вида" пристигнаха над 140 участници.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева откри в Плевен десетия в страната Регионален център за безплатна правна помощ. Центърът се открива в деня, когато се отбеляза годишнина от Международния ден на правосъдието. Юристите, които ще работят в Центъра ще бъдат подбирани и ще получават за своята работа минимални възнаграждения, осигурени от държавата. Те ще могат да помагат от началото на септември на нуждаещите се хора от уязвими социални групи - семейства, отговарящи на условията за получаване на месечни и целеви помощи за отопление, лица - настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, на пострадали от домашно или сексуално насилие, от трафик на хора или от други престъпления. Предвижда се Центърът да предоставя изнесени консултации и правни съвети в селищата на Плевенския съдебен район.

Главният секретар на Министерството на вътрешните работи направи преглед на всички районни управления в малки населени места. Младен Маринов е разпоредил всички дежурни части да организират дейността си така, че през цялото денонощие да посрещат гражданите лично независимо от часа. Разпореждането засяга основно районните управления, в които към момента достъпът до дежурния служител през нощта е затруднен. Разпореждането е във връзка със случая в град Бяла, при който 18-годишно момче почина, след като бе пребито пред дискотека.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване. Запустяването се оказва проблем и за водоснабдителното дружество в града, вследствие на което намалява и потреблението на питейна вода, коментира управителят Георги Владов.

Завършените с 13 дни предсрочно участъци от ремонтните дейности на общинската пътна мрежа във Враца в селата Мраморен, Голямо Пещене, Чирен, Девене, Три кладенци бяха проверени днес от заместник кметът на града Мария Попова. Средствата, които бяха вложени в подобряването на пътната инфраструктура на населените места са на стойност към 295 000 лева и са от капиталовата програма на Община Враца. Мария Попова посети и църквата „Свето Възнесение Христово“ в село Мраморен, където трябва да бъде извършен вътрешен частичен ремонт, за да се изографисат стените. 6 000 лева е сумата, която ще бъде отпусната от Врачанска митрополия за предстоящите строителни дейности. При недостиг, Община Враца ще подпомогне финансово ремонта.

Нов общински съветник ще има във Враца. Ангел Иванов се очаква да положи клетва на следващото заседание на Общинския съвет в града. 

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата ще има тази събота в Чипровци, каза Елена Ангелова -младши експерт "Програми и проекти" към Общината. Прегледите са от 9 часа в блок "Деяна", етаж 1. Около 50 жени са се записали към момента за преглед. 

Започва подаването на заявления - декларации за получаване на помощи за отоплителния сезон 2017- 2018 година. Документи ще се приемат до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане".

Консултации по общозначими теми започнаха в Монтана. Курсовете, които ще продължат до месец октомври ще провеждат всеки понеделник представители на БЧК в града. 

В областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" започва прием на заявления по схемата за прилагане на държавна помощ за фермерите, чиито насаждения са пострадали от природни бедствия. На подпомагане подлежат стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури до 11 август на стопанската 2016 г. Срокът за изплащане на средствата е до 15 септември тази година.

От години църквата "Света Троица" в бреговското село Ракитница се руши и е опасна за миряните. Първите пукнатини се появяват при голямото земетресение през 1977 година. Да бъде издействан спешно ремонт на храма е приоритет номер едно за кмета Илиян Бърсанов. Ремонт на църквата в Ракитница, която е умалено копие на видинския катедрален храм ще има, подписан е договор с дружество, което да извърши всички обследвания на пострадалия храм и да се изготви проект. Финансирането ще бъде от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Това съобщи архимандрит Антим, протосинген на Видинската митрополия. 

Летни занимания за деца от 6 до 14 години започнаха в Арт студиото "Приказен свят" на Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин. Първите уроци включиха работа с хартия, текстил и дърво, както и християнско обучение, което представи историята за сътворението на света. Програмата ще се изпълнява до 9 септември. Заниманията са платени, в групите ще има по три деца с увреждания, които са освободени от такса.

За техническа профилактика на Дунав мост 2 между Видин и Калафат, утре, на 18 юли, от 10 до 11 часа, трафикът ще бъде преустановен. Организацията важи и за следващия понеделник, 24 юли, за времето от 13 до 15 часа.
print Отпечатай
Вижте още

"Алиса в страната на чудесата" през погледа на тийнейджърите

Театрално представление "Алиса в страната на чудесата" по Луис Карол, представиха ученици от  Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Младежка театрална студия - Видин. Спектакълът е част от програмата на шестия фестивал на изкуствата "Дунавски вълни" и е много щур, забавен и изцяло от импровизации върху самата книжка, каза..

публикувано на 26.07.17 в 12:46

Във Враца отбелязаха 155 години от рождението на Васил Кънчов

По повод 155 години от рождението на Васил Кънчов- бележит български политик и учен, пред паметника на видния врачанин бяха поднесени венци и цветя. "Днес е празник за Враца, защото на този ден е роден един от най- будните личности на града- Васил Кънчов. Човек, който винаги е носил Враца в сърцето си и се е гордял, че е врачанин" , каза кметът Калин..

публикувано на 26.07.17 в 12:40

Двама са загинали при катастрофа край село Сумер

Катастрофата е станала вчера на международен път Е-79, на разклона за село Сумер, общ. Монтана. Лек автомобил "Пежо 106" със силистренска регистрация, собственост и управляван от 68-годишен жител на град Силистра, е навлязъл в кръстовището без да спре на пътния знак, като е отнел предимството на товарен автомобил "Рено Мастер", собственост на ботевградска..

публикувано на 26.07.17 в 12:14

Пожар горя във видинското село Новоселци

В ранните часове на 26 юли е получен сигнал за възникнал пожар в къща в село Новоселци . Унищожени са 40 квадратни метра покривна конструкция и барака с един тон фураж. Причината за пожара е късо съединение. Полицейски служители в кв."Нов път" са установили лице, превозващо с каруца 2 пространствени кубически метра дърва за огрев без контролна..

публикувано на 26.07.17 в 11:35

Синдикалисти застават зад управителя на ВиК- Монтана

Синдикалните организации във ВиК Монтана започват протести, ако бъде сменен управителят. В отворено писмо структурите на КТ "Подкрепа" и КНСБ в дружеството, в които членуват над 400 души, заявяват, че застават зад сегашното ръководство и са готови да се противопоставят на всяко несъобразено с обективните факти кадрово решение...

публикувано на 26.07.17 в 11:33

Полицията във Враца хвана дрогиран зад волана

На 25 юли към 21.35 часа в село Търнава, служители спират за проверка лек автомобил "Опел-Вектра" управляван от местен жител- М.М., на 24 години.  Водачът е изпробван за наркотични вещества с техническо средство Drager Drug Check-3000, който е отчел наличието на метаамфетамин. Издаден му е талон за медицинско изследване, който 24-годишният е отказал да..

публикувано на 26.07.17 в 11:27