Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Майор Узуново: Опитваме се да живеем нормално

6
Снимка: Радио ВИДИН


Днес рубриката "Добро утро, кмете!" ни отвежда в село Майор Узуново. То се намира на 13 км от Видин и е едно от съставните населени места на общината. Въпреки близостта му до големия град, проблемите, които съпътстват живота на местните, не се отличават от тези в повечето населени места на Видинския край - безработица, ниски доходи, лоша инфраструктура, кражби. Това разказаха жители на Майор Узуново:

"С 300 лева пенсия за 40 години трудов стаж много добре се живее. Тук живее фелдшер с 53 години с 280 лева пенсия... Жената с 40 години трудов стаж, 160 лева ѝ дадоха пенсия... Тук вече няма хора. Само умират, никой не се ражда. Никой не се връща, защото няма работа. Млади хора няма. Пропада всичко, върви се на затриване... Селото има нужда да се направи шосето. Тесничко е, а и дупки има. Завчера дойдоха, виж какво са асфалтирали. Дойдоха 4 коли и валяци, 10 души работници и са направили тези 2 петна... Има кражби, колкото искаш. Разбити къщи, една жена я убиха вкъщи за пари..."

Над 1400 е наброявало населението на Майор Узуново, разказаха още местните. Сега жителите са около 200 и непрекъснато намаляват. Бебе в селото не се е раждало от 3 години, обясни кметът Красимир Георгиев. Той управлява селото трети мандат и познава добре живота на хората.
Над 1400 души е наброявало населението на Майор Узуново, в момента е жителите са около 200.
"Селото ни е в онова състояние, в което се намират всички села в страната. Обезлюдяваме прогресивно. В момента наброяваме 200 души. По наложилите се вече критерии, казват, че е нормално. Но всъщност, не е нормално, като имаме  предвид, че от началото на годината починаха 11 души, а от 3 години нямаме нито едно раждане. В този смисъл не съм много въодушевен от състоянието. Преди дни направихме традиционния събор на селото. За първи път, откакто се помня, направихме събора в един ден. И то само заради това, че хората са малко. Аз съм и музикант през цялото това време и непрекъснато обикалям селата. И когато сравнявам с моето село, не ми става много приятно."

В момента Майор Узуново не може да предложи никаква заетост на младите хора, затова почти всички са заминали на други места в страната и чужбина. Малцината останали нямат никаква работа. Единствената възможност доскоро е била програмата за трудова заетост, но в момента по нея е останал само един човек. Палметната градина, която в миналото давала работа на стотици хора, днес не съществува.

"Почвата е много плодородна и селото беше известно с палметната си градина - ябълки, круши, череши имаше и беше рай. Това всичко, с раздаването на земята, изчезна. Сега съществува само като понятие. Тогава заетостта беше голяма. Сега там няма и клонка от тази прекрасна градина, която беше", разказа управникът.

Площадката за деца до 5 години ще бъде доизградена в близките дни.Майор Узуново е на 3 км от главния път Видин - Брегово и това е една от причините да липсва интерес за закупуване на имоти от чужденци. От друга страна отдалечеността от шосето е плюс за селото, в което се живее сравнително спокойно. Кражби стават рядко, всички местни апаши са заловени и наказани, обясни кметът. Той допълни, че сега усилията му са насочени в поддържането на пътната мрежа:

"Когато става въпрос за изкърпване, справяме се. Поставих отново въпроса за този площад. Половината съм го асфалтирал 2009 година. Исках да го довърша тази година, да поставим пейки и други неща. Но, за съжаление, тази година няма да стане поради липса на финанси. Възстановихме една спирка, оформихме кът за отдих. В края на месеца ще започне доизграждането на детската площадката със съоръжения за деца от 0 до 5 години. Друсалка и беседка ще им направя. Иначе има площадка с люлки за малките. 5-6 дечица има на тази възраст, които трябва да играят. Иначе големи, мегаломански амбиции нямаме, защото нямаме ресурса, финансовия и жизнения. Ние сме хора, които вече имаме други претенции и намерения, не кой знае какво да постигаме, но все пак опитваме се да живеем нормално."

Пукнатини са се появили по паметника на капитан Атанас Узунов, кметът планира ремонт.
В миналото село Майор Узуново се е казвало Халваджи. През 1934 година то е прекръстено и получава името на защитника на Видинската крепост през Сръбско-българската война капитан Атанас Узунов. В селото е построен негов паметник, който днес се нуждае от ремонт. Появили са се пукнатини, които предстои да бъдат запълнени.

Като потомствен музикант, кметът и досега продължава да свири, макар и само в почивните си дни. Красимир Георгиев е горд с успехите на местните самодейци. Танцовият състав "Искра" печели златен плакет още при първото си участие на събора  "Рожен" миналата година. Съставът е сформиран към местното читалище "Пробуда", което отново развива дейността си след известно прекъсване.

Още за живота в село Майор Узуново може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00