Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крие ли рискове работата в чужбина

3
Снимка: БГНЕС

Често сме свидетели на ситуации, при които наши сънародници, потърсили препитание в чужда държава, се зъвръщат преждевременно в България. Какви, обаче са причините ? Винаги ли са ни виновни чуждите работодатели или има причина и у самите нас ? Заради проблеми с хората, заминаващи да работят извън страната ни от Агенцията по заетостта предупреждават сезонните работници да бъдат много внимателни. Служителите дадоха и съвети как да се действа, за да не станем жертва на недобросъвестни работодатели. Причините за това бяха оплаквания на хора, заминали на сезонна работа в Кралство Швеция като берачи на горски плодове. Съвети към работещите през лятото хора даде началникът на отдел "Посреднически услуги" към "Бюро по труда"- Видин Виолета Генчева. "Често хората изпадат в ситуация, при която нямат трудов договор. За да се избегнат подобни рискове съветваме да се проучва добре посредника, при когото отиват на работа. Не предоставяйте своите документи за самоличност. Винаги могат да се обръщат към бюрата по труда за предварителна информация. Препоръчваме и да имат предварително закупен билет за връщане. Всяка година имаме проблем с недобросъвестни работодатели." - каза Виолета Генчева.

Потърсихме жители на Видин, които през годините са опитвали късмета си в чужбина. Борислав Цанов вече няколко пъти пътува към Шотландия, за да се включи като работник във ферма за ягоди и малини. Първия път тръгва със семейството си и успяват да извадят необходимите им документи, за да могат днес да пътуват нормално когато пожелаят. Доволен е от работата си в Шотландия и от страната като цяло. "Чрез моя позната се свързах с въпросната ферма и подържах личен контакт чрез интернет. Още първия път, когато заминахме бях сигурен, че ще успеем и таки е се получи. Всичко е уредено и съм доволен. Заплащането е добро и можеш да си изкараш добри пари, стига да работиш. Хората уважават трида ти. В края на престоя ни върнаха всичките пари, които бяха удържани като данъци от заплатата. Създадох необходимите контакти, доволен съм и бих отишъл пак." - сподели Борислав Цанов.

Свързахме се по телефона със случайна фирма с обява в интернет, предлагаща работа в Чехия. "Работата е лека и се състои от обслужване на поточна линия, опаковане на промишлени и хранителни стоки и лепене на етикети. Заплащането е 80 - 120 крони на час (1000 € на месец). Осигуряваме квартира, аванси всяка седмица. Договор с нас се подписва за 6 месеца минимум. Има обаче много българи, които ги мързи да работят и само се оплакват. точно тези не успяват. Имаме много добри примери, при които цели семейства от години живеят в Чехия, работят и си изкарват честно добри заплати." -  ни казаха още оттам.

През годините много от жителите на българския Северозапад напускаха родните си места, притиснати от безработицата, за да търсят препитение в чужбина. Някои се връщаха веднага, други обаче успяваха. Да заминеш за САЩ в началото на т.нар "Демократични промени" си беше истинско предизвикателство, но и същевременно подвиг. Дали това не бе всъщност детската мечта на мнозина от нас. Ако наистина е така, то Марина Димитрова от Видин е постигнала тази своя мечта. "В началото наистина ми бе много трудно. По принцип в Америка е трудно до момента, в който не станеш американски гражданин. След това нещата се оправят и защитата ти е гарантирана за всичко. Създадох семейство там и двете ми деца са родени в Ню Йорк. Когато си идваме тук те много се радват на Видин. Мисля, обаче че сегашната ми мечта е да се върна и да заживея тук. Надявам се скоро и това да се случи." - разказа Марина Димитрова. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00