Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова скулптура ще краси Видин

2
Макет на новата скулптура, която ще бъде поставена във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

На последното си заседание Общинският съвет във Видин гласува даване на съгласие за поставяне в града на монументално- декоративен елемент "Скулптура на светлината". Това е инициатива на сдружение "Бъдин", което ще финансира изработването на монумента, а автор на скулптурата ще бъде Янко Бонев. Фигурата ще бъде поставена в градинката на площад "Европа", срещу драматичния театър, в зелената площ зад скулптурата на "Мислителя", както е известна във Видин.

"Аз съм убеден, че този паметник, като се изгради и който се вгледа добре в него, ще придаде изключително една по- голяма космополитност на нашия град. По мое мнение и на моите колеги в сдружението в последните 30 години България търпи огромни неудачи и основната причина за тези неудачи е ниското морално и добродетелно ниво. И че в тази насока трябва да се предприемат неща, които да са за пробуждане и насърчаване на добродетелите в нас и нравствените ценности. Ето защо ние решихме, че трябва да се организираме, за да се изгради една такава скулптура на светлината, която да бъде символ на съвършенството", разказва за идеята и реализирането ѝ  Гошо Георгиев, член на Управителния съвет на сдружение "Бъдин".


На Общинския съвет идеята не мина без критики. От "Единни за промяна" гласуваха "против", а Мариета Георгиева от гражданското сдружение се обоснова:


"Редно е за нашия град да имаме професионално, експертно становище по отношение на това как трябва да изглежда такава статуя. Оформено от архитектурна, художествена и всякаква гледна точка. Не мисля, че е редно всякакви лични идеи и инициативи да минават единствено през комисиите, където, за съжаление, не може да има чак толкова експертно ниво представители. И беше редно цялото това предложение да беше придружено с мнение на Камара на архитектите, на строителите, с мнение на отговорни лица в Общината, които наистина да кажат "Там ѝ е мястото", защото в момента в тази зона има най- разнообразни статуи и монументи, и е хубаво да си мислим за нашия град да има някакъв стил, да има някаква обща визия, която да е в синхрон с останалата архитектурна част. Трябва да се отнасяме малко по- отговорно към това." 


Общинският съветник от ГЕРБ Любомир Низамов също се изказа и посочи, че наредбата, която регламентира поставянето на паметници, е еднаква за всички градове в България и би трябвало да се промени, защото и в по- големите населени места също съществува този проблем. Би трябвало видинските общински съветници да се поинтересуват как процедират техните колеги, за да преодолеят опасността от поставяне на всякакви по вид скулптури, на гъсто в тревни площи, градинки и паркове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50