Повече улични лампи и ремонтирани улици искат в село Косово

Снимка: РАДИО ВИДИН
Косово се намира на около 7 км от общинския център Брегово. В покрайнините му минава границата със Сърбия. Населението там е около 400 жители. Проблемите в селото са свързани с демографските процеси- намаляването на жителите и висок процент възрастни хора. За последните 6 години новородените в Косово са 4. Повечето от младите семейства са в чужбина, а останалите пък се канят да последват примера им. Защото препитание и на село, и в града няма. Това е основният им проблем- безработицата, каза пред Венцислав Величков кметът втори мандат Йовко Георгиев. Като друг проблем отчита и лошото състояние на улиците:

"Основен проблем е безработицата. Имат възрастните нужда от асистенти, питат хората, но няма програми. По-младите и те питат за работа, но няма. С дърводобив се занимават, но временна работа, с пчеларство също. И улиците са ни проблем, не се поддържат, просто няма кой"
 
Отрицателният прираст и безработицата стопяват населението. Немотията пък води до други негативни процеси и вересии в магазина, които трудно се покриват. Тенденцията на демографския срив не може вече да бъде спряна, оплакаха се жителите на Косово. А на управниците не вярват, защото от избори на избори само празни обещания получават:

"Няма никаква работа, това е нашият проблем. Един се ражда, петнадесетина си отиват, как да е добре. Онези отгоре да кажат как да се оправим, дето взимат от 5000-6000 лева. Гласуваме за тях, обещават, че всичко ще се оправи, но минават години и нищо, вече сме загубили вяра. Мозъкът на България изтече на Запад, кога ще се върнат- никога."

 
Кметът Йовко ГеоргиевОсновните проблеми, с които кметът Йовко Георгиев трябва бързо да се справи, са уличното осветление, което е много оскъдно на места. За цялото Косово лампите са едва 20. По думите на управника от дарители са намерени средства за закупуване на нови осветителни тела, но опасенията са, че това ще натовари сметката за тока, която плаща общината. А уличните лампи са на строго ограничен нощен режим- светят два часа, от 22 часа до полунощ.

На 8 юли жителите на Косово отпразнуваха 90-годишнината на местното читалище "Просвета". Дейността на културното средище е оставила трайна следа в живота на косовчани, отчитат хората. Самодейците и днес продължават участията си на различни сцени и фестивали и печелят награди, каза с гордост кметът Йовко Георгиев.

Още за село Косово може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Жителите на Княжева махала събират дарения за параклис

Княжева махала е село от северозападната община Брусарци. Разположено е на десния бряг на река Лом. Покрай него минава удобна ж.п. връзка с областния град Монтана. Не е тайна, че почти половината от населението е от малцинството. Това създава грижа на кмета заради това, че са безработни и понякога посягат към имуществото на другите. Иначе, хората..

публикувано на 20.10.17 в 13:33

Неизлечимо ли е общинското здравеопазване

19 октомври се отбелязва като Ден на българския лекар - чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците свети Иван Рилски. Редица проблеми обаче съпътстват българското здравеопазване. В последно време все по-често се заговори за фалит на големи болници. На този фон още по-ярко изпъкват проблемите в общинското..

публикувано на 19.10.17 в 13:54
Крайдунавската алея във Видин

Видин- безпътният кръстопът (част 2)

В "Посоките на делника" ви представихме втората част от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион . Има ли вина за състоянието на региона местното ръководство или всичко се диктува от централната власт? Потърсихме кметове, общински съветници и депутати от видинския район през годините на прехода.   През 90-те години на миналия..

публикувано на 18.10.17 в 11:10

Недоволството на пенсионерите

В "Посоките на делника" говорим за недоволството на пенсионерите- кога и защо излизат на протест. Гледната точка е на председателите на областния и общинския съвет на Съюза на пенсионерите 2004 във Видин, Малинка Башлийска и Надежда Гъжева , и на Витко Виденов , председател на пенсионерски клуб "Бързица" в Димово. Защо е необходим закон за..

публикувано на 17.10.17 в 16:18

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена..

публикувано на 16.10.17 в 12:57

Подмяна на водопровода искат в Киреево

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му..

публикувано на 13.10.17 в 12:23