Повече улични лампи и ремонтирани улици искат в село Косово

Снимка: РАДИО ВИДИН
Косово се намира на около 7 км от общинския център Брегово. В покрайнините му минава границата със Сърбия. Населението там е около 400 жители. Проблемите в селото са свързани с демографските процеси- намаляването на жителите и висок процент възрастни хора. За последните 6 години новородените в Косово са 4. Повечето от младите семейства са в чужбина, а останалите пък се канят да последват примера им. Защото препитание и на село, и в града няма. Това е основният им проблем- безработицата, каза пред Венцислав Величков кметът втори мандат Йовко Георгиев. Като друг проблем отчита и лошото състояние на улиците:

"Основен проблем е безработицата. Имат възрастните нужда от асистенти, питат хората, но няма програми. По-младите и те питат за работа, но няма. С дърводобив се занимават, но временна работа, с пчеларство също. И улиците са ни проблем, не се поддържат, просто няма кой"
 
Отрицателният прираст и безработицата стопяват населението. Немотията пък води до други негативни процеси и вересии в магазина, които трудно се покриват. Тенденцията на демографския срив не може вече да бъде спряна, оплакаха се жителите на Косово. А на управниците не вярват, защото от избори на избори само празни обещания получават:

"Няма никаква работа, това е нашият проблем. Един се ражда, петнадесетина си отиват, как да е добре. Онези отгоре да кажат как да се оправим, дето взимат от 5000-6000 лева. Гласуваме за тях, обещават, че всичко ще се оправи, но минават години и нищо, вече сме загубили вяра. Мозъкът на България изтече на Запад, кога ще се върнат- никога."

 
Кметът Йовко ГеоргиевОсновните проблеми, с които кметът Йовко Георгиев трябва бързо да се справи, са уличното осветление, което е много оскъдно на места. За цялото Косово лампите са едва 20. По думите на управника от дарители са намерени средства за закупуване на нови осветителни тела, но опасенията са, че това ще натовари сметката за тока, която плаща общината. А уличните лампи са на строго ограничен нощен режим- светят два часа, от 22 часа до полунощ.

На 8 юли жителите на Косово отпразнуваха 90-годишнината на местното читалище "Просвета". Дейността на културното средище е оставила трайна следа в живота на косовчани, отчитат хората. Самодейците и днес продължават участията си на различни сцени и фестивали и печелят награди, каза с гордост кметът Йовко Георгиев.

Още за село Косово може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Генади Събков, кмет на Мездра: "Изпращаме една успешна година"

В "Посоките на делника" гостуваме на Мездра с изнесено студио на Радио ВИДИН. Срещнахме се с ръководството на общината и проверихме какво е мнението на местните жители за живота в "железничарския" град. Кои са основните проблеми за решаване според мездренчани, проверихме в анкета: " Има много, което би могло да се желае, но жалкото е , че не стигат..

публикувано на 15.12.17 в 14:16

Тревожни тенденции при нарушенията на пътя (видео)

Мерките, които взима Пътна полиция, дават положителен резултат. Това отчете по време на работен семинар с журналисти началникът на отдел "Пътна полиция" в Главната дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски . Той представи данни за пътнотранспортните произшествия от първите 10 месеца на тази и миналата година. П рез ноември станаха..

публикувано на 14.12.17 в 13:47

Станаха ли по-щедри работодателите

Българската търговско-промишлена палата проведе анкета сред членовете си за работния режим около коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването беше извършено в края на ноември с участие на представители на бизнеса. Резултатите от проучването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще..

публикувано на 13.12.17 в 11:54

Кои са демотивираните българи?!

И защо над 300 000 души в трудоспособна възраст не си търсят работа? В "Посоките на делника" гост в студиото е социологът Любен Добрев . Темата коментират и Николай Иванов , народен представител и член на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, и писателят и публицист Мартен Калеев . "Преброяване“ на демотивираните българи...

публикувано на 12.12.17 в 16:57

Защо градски хора сменят дома си с къща на село

20 646 души са се изселили от градовете в селата през 2016 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за вътрешната миграция на населението. 23 696-ма са избрали да сменят селото с града, а 9 073-ма- едно село с друго. Според статистиката 30 570 души през миналата година са се изселили от страната. В градовете живеят 5 204..

публикувано на 11.12.17 в 16:30

За трудолюбивите и борбени хора в село Вълчек

Днес ви представяме малкото и закътано видинско село Вълчек , близо до общинския център Макреш. Толкова закътано, че и табелата при отклонението от главния път към населеното място едва се вижда, обрасла в храстите на банкета. До 1966 г. се е наричало Вълчак. През селището минава река Видбол. Днес жителите там не са много, застаряващо население, но с..

публикувано на 08.12.17 в 12:07