Повече улични лампи и ремонтирани улици искат в село Косово

Снимка: РАДИО ВИДИН
Косово се намира на около 7 км от общинския център Брегово. В покрайнините му минава границата със Сърбия. Населението там е около 400 жители. Проблемите в селото са свързани с демографските процеси- намаляването на жителите и висок процент възрастни хора. За последните 6 години новородените в Косово са 4. Повечето от младите семейства са в чужбина, а останалите пък се канят да последват примера им. Защото препитание и на село, и в града няма. Това е основният им проблем- безработицата, каза пред Венцислав Величков кметът втори мандат Йовко Георгиев. Като друг проблем отчита и лошото състояние на улиците:

"Основен проблем е безработицата. Имат възрастните нужда от асистенти, питат хората, но няма програми. По-младите и те питат за работа, но няма. С дърводобив се занимават, но временна работа, с пчеларство също. И улиците са ни проблем, не се поддържат, просто няма кой"
 
Отрицателният прираст и безработицата стопяват населението. Немотията пък води до други негативни процеси и вересии в магазина, които трудно се покриват. Тенденцията на демографския срив не може вече да бъде спряна, оплакаха се жителите на Косово. А на управниците не вярват, защото от избори на избори само празни обещания получават:

"Няма никаква работа, това е нашият проблем. Един се ражда, петнадесетина си отиват, как да е добре. Онези отгоре да кажат как да се оправим, дето взимат от 5000-6000 лева. Гласуваме за тях, обещават, че всичко ще се оправи, но минават години и нищо, вече сме загубили вяра. Мозъкът на България изтече на Запад, кога ще се върнат- никога."

 
Кметът Йовко ГеоргиевОсновните проблеми, с които кметът Йовко Георгиев трябва бързо да се справи, са уличното осветление, което е много оскъдно на места. За цялото Косово лампите са едва 20. По думите на управника от дарители са намерени средства за закупуване на нови осветителни тела, но опасенията са, че това ще натовари сметката за тока, която плаща общината. А уличните лампи са на строго ограничен нощен режим- светят два часа, от 22 часа до полунощ.

На 8 юли жителите на Косово отпразнуваха 90-годишнината на местното читалище "Просвета". Дейността на културното средище е оставила трайна следа в живота на косовчани, отчитат хората. Самодейците и днес продължават участията си на различни сцени и фестивали и печелят награди, каза с гордост кметът Йовко Георгиев.

Още за село Косово може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33

Ще има ли модерен път до София или прибързано свихме знамената?

Шест поредни седмици видинчани и жители на други северозападни градове и селища протестираха всяка събота за изграждането на магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан". В крайна сметка инициатори на протеста се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който обеща исканията да бъдат изпълнени. Миналата седмица Министерският съвет прие и решение за..

публикувано на 13.03.18 в 13:28

Имотът или животът

358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани. От тях близо 175 хиляди са собственост на ловци, а за самоотбрана са регистрирани 124 хиляди. Колко са незаконно притежаваните оръжия никой не знае. Точно с такъв незаконно притежаван пистолет д-р Иван Димитров-лекар от Пловдив, се опита да преустанови кражба от имота си и застреля..

публикувано на 12.03.18 в 16:10

Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за..

публикувано на 09.03.18 в 14:48