Повече улични лампи и ремонтирани улици искат в село Косово

Снимка: РАДИО ВИДИН
Косово се намира на около 7 км от общинския център Брегово. В покрайнините му минава границата със Сърбия. Населението там е около 400 жители. Проблемите в селото са свързани с демографските процеси- намаляването на жителите и висок процент възрастни хора. За последните 6 години новородените в Косово са 4. Повечето от младите семейства са в чужбина, а останалите пък се канят да последват примера им. Защото препитание и на село, и в града няма. Това е основният им проблем- безработицата, каза пред Венцислав Величков кметът втори мандат Йовко Георгиев. Като друг проблем отчита и лошото състояние на улиците:

"Основен проблем е безработицата. Имат възрастните нужда от асистенти, питат хората, но няма програми. По-младите и те питат за работа, но няма. С дърводобив се занимават, но временна работа, с пчеларство също. И улиците са ни проблем, не се поддържат, просто няма кой"
 
Отрицателният прираст и безработицата стопяват населението. Немотията пък води до други негативни процеси и вересии в магазина, които трудно се покриват. Тенденцията на демографския срив не може вече да бъде спряна, оплакаха се жителите на Косово. А на управниците не вярват, защото от избори на избори само празни обещания получават:

"Няма никаква работа, това е нашият проблем. Един се ражда, петнадесетина си отиват, как да е добре. Онези отгоре да кажат как да се оправим, дето взимат от 5000-6000 лева. Гласуваме за тях, обещават, че всичко ще се оправи, но минават години и нищо, вече сме загубили вяра. Мозъкът на България изтече на Запад, кога ще се върнат- никога."

 
Кметът Йовко ГеоргиевОсновните проблеми, с които кметът Йовко Георгиев трябва бързо да се справи, са уличното осветление, което е много оскъдно на места. За цялото Косово лампите са едва 20. По думите на управника от дарители са намерени средства за закупуване на нови осветителни тела, но опасенията са, че това ще натовари сметката за тока, която плаща общината. А уличните лампи са на строго ограничен нощен режим- светят два часа, от 22 часа до полунощ.

На 8 юли жителите на Косово отпразнуваха 90-годишнината на местното читалище "Просвета". Дейността на културното средище е оставила трайна следа в живота на косовчани, отчитат хората. Самодейците и днес продължават участията си на различни сцени и фестивали и печелят награди, каза с гордост кметът Йовко Георгиев.

Още за село Косово може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Винарово се подготвя за фолклорен събор

Днес гостуваме в село Винарово , община Ново село, седмица преди големия им празник, който ще се проведе за шеста поредна година. Как се готвят за фолклорния събор "Бащино огнище с корени вековни" на етнографския комплекс "Средната чешма", попитахме кмета на селото и председател на читалище "Зора- 1927" Гинко Петров. Жури на фестивала са изявени и..

публикувано на 18.08.17 в 16:56

Панаирите- начин на употреба

Време е за панаири. След малко повече от седмица, на 25 август във Видин се открива традиционният панаир. В Кула в момента тече 101-вото издание на панаира, в Оряхово се открива тази  събота, а Враца очаква своя през месец септември. Зададохме въпроси към общинските администрации във Видин и Враца, но ни отговориха, че още не са готови да коментират...

публикувано на 17.08.17 в 12:13

С Национален мотосъбор видинският мотоклуб отбелязва юбилей

В края на седмицата Видин отново ще посрещне мотористи от страната и чужбина. Традиционният национален мотосъбор ще се проведе в бившето военно поделение до крепостта "Баба Вида" от 18 до 20 август. Организатор на събитието отново е видинският мотоклуб "Северозападни мотори", който отбелязва и 10 години от своето създаване. По този повод в студиото..

публикувано на 16.08.17 в 12:14
Индустриалната зона на Видин е на мястото на т. нар. Свободна безмитна зона.

Ще заработи ли моделът на индустриалната зона във Видин?!

В "Посоките на делника" дискутираме по темата с народния представител Росен Живков и с общинския съветник Павел Паунов , след като стана ясно, че индустриалната зона във Видин е сред икономическите приоритети в управленската програма на кабинета. При представянето на програмата, министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна, че развитието на..

публикувано на 15.08.17 в 17:36

Кметът на Чупрене настоява за комисия, заради необезвредените мини в Горни Лом

Заводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик - "Миджур Манеджмънт Кънстракшън“ ЕООД. Намеренията му са да възобнови производството, като изгради цех за патрони. Инвестиционното предложение е обявено на сайта на Община Чупрене. Няма притеснения за бъдещото производство,..

публикувано на 14.08.17 в 15:22

Жителите на Средогрив: Най-големият ни кошмар са безработицата и нередовният транспорт

Планинското село Средогрив , община Чупрене очарова всеки новодошъл с красивата си природа. Чисто село, с прегледни улици, но с прогресивно намаляващо население. Хората си отиват един по един, дали от старост, или в търсене на по-добър живот- последиците са налице. Жителите на малкото село днес са стотина. Оплакват се, че безработицата е най-големият им..

публикувано на 11.08.17 в 13:51