Повече улични лампи и ремонтирани улици искат в село Косово

Снимка: РАДИО ВИДИН
Косово се намира на около 7 км от общинския център Брегово. В покрайнините му минава границата със Сърбия. Населението там е около 400 жители. Проблемите в селото са свързани с демографските процеси- намаляването на жителите и висок процент възрастни хора. За последните 6 години новородените в Косово са 4. Повечето от младите семейства са в чужбина, а останалите пък се канят да последват примера им. Защото препитание и на село, и в града няма. Това е основният им проблем- безработицата, каза пред Венцислав Величков кметът втори мандат Йовко Георгиев. Като друг проблем отчита и лошото състояние на улиците:

"Основен проблем е безработицата. Имат възрастните нужда от асистенти, питат хората, но няма програми. По-младите и те питат за работа, но няма. С дърводобив се занимават, но временна работа, с пчеларство също. И улиците са ни проблем, не се поддържат, просто няма кой"
 
Отрицателният прираст и безработицата стопяват населението. Немотията пък води до други негативни процеси и вересии в магазина, които трудно се покриват. Тенденцията на демографския срив не може вече да бъде спряна, оплакаха се жителите на Косово. А на управниците не вярват, защото от избори на избори само празни обещания получават:

"Няма никаква работа, това е нашият проблем. Един се ражда, петнадесетина си отиват, как да е добре. Онези отгоре да кажат как да се оправим, дето взимат от 5000-6000 лева. Гласуваме за тях, обещават, че всичко ще се оправи, но минават години и нищо, вече сме загубили вяра. Мозъкът на България изтече на Запад, кога ще се върнат- никога."

 
Кметът Йовко ГеоргиевОсновните проблеми, с които кметът Йовко Георгиев трябва бързо да се справи, са уличното осветление, което е много оскъдно на места. За цялото Косово лампите са едва 20. По думите на управника от дарители са намерени средства за закупуване на нови осветителни тела, но опасенията са, че това ще натовари сметката за тока, която плаща общината. А уличните лампи са на строго ограничен нощен режим- светят два часа, от 22 часа до полунощ.

На 8 юли жителите на Косово отпразнуваха 90-годишнината на местното читалище "Просвета". Дейността на културното средище е оставила трайна следа в живота на косовчани, отчитат хората. Самодейците и днес продължават участията си на различни сцени и фестивали и печелят награди, каза с гордост кметът Йовко Георгиев.

Още за село Косово може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Тополовец- селото на кръстопът и без път

Село Тополовец е едно от десетте съставни села на община Ружинци в област Видин. Намира се на кръстопът- на разклона за Видин, Лом, Белоградчик и Монтана. Жителите на Тополовец са 165. Магазин има, лекарства си купуват от аптеката в съседното село Чорлево. Личният лекар е в другото близко село- Дреновец, на около 3 километра. Безработицата е най-..

публикувано на 20.07.18 в 14:24

Младите в България- мързеливи и апатични или лишени от възможности?

По време на летните ваканции и почивки винаги става актуален въпросът за свободното време на младите хора. Българските младежи обаче са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са малка част от мащабно социологическо..

публикувано на 19.07.18 в 13:38
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18