Защо хората са все по-недоверчиви и апатични към политиците и институциите?!

Снимка: Радио Видин
За обществените страхове и притеснения в "Посоките на делника" говорят анализатори, общественици и хора от малки населени места в Северозапада.

Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" и кабинетът "Борисов 3" се крепят на усещането в обществото, че нови парламентарни избори няма да променят нищо. Дори корупционните скандали около властта нямат отглас, който биха направили в близкото минало. Доверието в институциите е отчайващо ниско, а след серията от редовни и предсрочни вотове избирателите вече са уморени и крайно апатични. Това са основните изводи от едно от последните проучвания на социолозите.
"Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще", пише още в изследването.


По думите на анализатора Захари Захариев, реално в България в момента няма перспектива, която да може драстично да промени социалната картина на българския народ: 


"Просто ти знаеш в момента, че когото и да избереш, той няма да доведе до промяна в личното ти положение. А човек иска лично да бъде променен! Наистина няма нито в какво да повярваме, нито какво да чуем, нито пък какво да се случи. Оттук стъпката до апатията е минимална. Няма ги и тези, които наистина не биха били апатични, т.е. няма ги децата ни, няма ги работещите, няма ги тези, които имат активно участие в живота като цяло, включително и в обществения. Тези, които са тук търсят някакъв начин на пригаждане към ситуацията." 


"Тоталната безпомощност лъха от всичко, което трябва да респектира. А когато нещо респектира като присъствие и събитие, то и окуражава с надеждата за справедливост и логичност. Няма я вярата, не се вижда хоризонтът за развитие, нямаме авторитетите- те са съсипани, сложни, има и доста прозрачни механизми наистина на отрицание на всичко. Сега всичко трябва изведнъж да блесне, бързо да забогатеем, за да ни забележат. Всъщност, трябва да се започне по обратния начин- да се създадат креативни и отговорни политически елити, които да реабилитират човечността, професионализма на самата личност", коментира писателят и общественик Мартен Калеев.

Вижда ли се светлината в тунела, не заради идващия влак насреща, а заради доходите, сигурността, икономическия прогрес, свободата и демокрацията, силата на предприемаческия дух и прозрачността на управлението? Тези цели са записани в управленската програма на кабинета "Борисов 3” за идните 4 години. Набелязани са 902 мерки, организирани в 65 приоритета от 20 области. Постижимо ли е всичко това?!

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева , а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година. "Аз съм изключително..

публикувано на 12.07.18 в 14:17

Ще спре ли да се топи Северозападът

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата . На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на..

публикувано на 11.07.18 в 13:16

Реалистично ли е да се повишат чувствително доходите в България?

КНСБ настоява за нова политика на доходите през следващите 4 години и заплатите да се увеличават с 12 до 15% годишно . "1000 евро дава друго послание към всички българи, които работят навън. За съжаление 70% от българите получават работна заплата под средната, а разликите между София и Видин са още по-драматични- в София е 1500 лева вече средната..

публикувано на 10.07.18 в 13:40

Трябва ли да спазваме етикет и полезна ли е човешката суета

В миналото отдаването на голямо внимание към самите нас се е смятало за грях, но в наши дни то се възприема като уважение към себе си и околните. Оказва се, че суетата може и да е полезна, когато я използваме, за да направим добро впечатление. Но е и вредна, щом стане наша фикс идея. Суетата е израз на желанието да ни обърнат..

публикувано на 09.07.18 в 12:43

В памет на капитан Киреев

Видинското село Киреево се намира на западната ни граница, в полите на Стара планина. То носи името на капитан Николай Алексеевич Киреев , руски офицер, загинал в околностите по време на Освободителната война. По тези земи са се водили не една и две битки в името на България. Днес там почитат паметта на капитана, за да си спомнят за саможертвата му...

публикувано на 06.07.18 в 12:12