Защо хората са все по-недоверчиви и апатични към политиците и институциите?!

Снимка: Радио Видин
За обществените страхове и притеснения в "Посоките на делника" говорят анализатори, общественици и хора от малки населени места в Северозапада.

Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" и кабинетът "Борисов 3" се крепят на усещането в обществото, че нови парламентарни избори няма да променят нищо. Дори корупционните скандали около властта нямат отглас, който биха направили в близкото минало. Доверието в институциите е отчайващо ниско, а след серията от редовни и предсрочни вотове избирателите вече са уморени и крайно апатични. Това са основните изводи от едно от последните проучвания на социолозите.
"Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще", пише още в изследването.


По думите на анализатора Захари Захариев, реално в България в момента няма перспектива, която да може драстично да промени социалната картина на българския народ: 


"Просто ти знаеш в момента, че когото и да избереш, той няма да доведе до промяна в личното ти положение. А човек иска лично да бъде променен! Наистина няма нито в какво да повярваме, нито какво да чуем, нито пък какво да се случи. Оттук стъпката до апатията е минимална. Няма ги и тези, които наистина не биха били апатични, т.е. няма ги децата ни, няма ги работещите, няма ги тези, които имат активно участие в живота като цяло, включително и в обществения. Тези, които са тук търсят някакъв начин на пригаждане към ситуацията." 


"Тоталната безпомощност лъха от всичко, което трябва да респектира. А когато нещо респектира като присъствие и събитие, то и окуражава с надеждата за справедливост и логичност. Няма я вярата, не се вижда хоризонтът за развитие, нямаме авторитетите- те са съсипани, сложни, има и доста прозрачни механизми наистина на отрицание на всичко. Сега всичко трябва изведнъж да блесне, бързо да забогатеем, за да ни забележат. Всъщност, трябва да се започне по обратния начин- да се създадат креативни и отговорни политически елити, които да реабилитират човечността, професионализма на самата личност", коментира писателят и общественик Мартен Калеев.

Вижда ли се светлината в тунела, не заради идващия влак насреща, а заради доходите, сигурността, икономическия прогрес, свободата и демокрацията, силата на предприемаческия дух и прозрачността на управлението? Тези цели са записани в управленската програма на кабинета "Борисов 3” за идните 4 години. Набелязани са 902 мерки, организирани в 65 приоритета от 20 области. Постижимо ли е всичко това?!

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Борба с градушките": Ще се купят нова техника и противоградни ракети

Правителството отпусна допълнителни 5 милиона лева за защита от градушки. Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети, както и за профилактика на техниката. За момента няма унищожени от градушки земеделски площи на територията на област Видин. Регионалната дирекция за борба с градушките има общо 25 площадки за обстрел..

публикувано на 21.08.17 в 11:28

Винарово се подготвя за фолклорен събор

Днес гостуваме в село Винарово , община Ново село, седмица преди големия им празник, който ще се проведе за шеста поредна година. Как се готвят за фолклорния събор "Бащино огнище с корени вековни" на етнографския комплекс "Средната чешма", попитахме кмета на селото и председател на читалище "Зора- 1927" Гинко Петров. Жури на фестивала са изявени и..

публикувано на 18.08.17 в 16:56

Панаирите- начин на употреба

Време е за панаири. След малко повече от седмица, на 25 август във Видин се открива традиционният панаир. В Кула в момента тече 101-вото издание на панаира, в Оряхово се открива тази  събота, а Враца очаква своя през месец септември. Зададохме въпроси към общинските администрации във Видин и Враца, но ни отговориха, че още не са готови да коментират...

публикувано на 17.08.17 в 12:13

С Национален мотосъбор видинският мотоклуб отбелязва юбилей

В края на седмицата Видин отново ще посрещне мотористи от страната и чужбина. Традиционният национален мотосъбор ще се проведе в бившето военно поделение до крепостта "Баба Вида" от 18 до 20 август. Организатор на събитието отново е видинският мотоклуб "Северозападни мотори", който отбелязва и 10 години от своето създаване. По този повод в студиото..

публикувано на 16.08.17 в 12:14
Индустриалната зона на Видин е на мястото на т. нар. Свободна безмитна зона.

Ще заработи ли моделът на индустриалната зона във Видин?!

В "Посоките на делника" дискутираме по темата с народния представител Росен Живков и с общинския съветник Павел Паунов , след като стана ясно, че индустриалната зона във Видин е сред икономическите приоритети в управленската програма на кабинета. При представянето на програмата, министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна, че развитието на..

публикувано на 15.08.17 в 17:36

Кметът на Чупрене настоява за комисия, заради необезвредените мини в Горни Лом

Заводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик - "Миджур Манеджмънт Кънстракшън“ ЕООД. Намеренията му са да възобнови производството, като изгради цех за патрони. Инвестиционното предложение е обявено на сайта на Община Чупрене. Няма притеснения за бъдещото производство,..

публикувано на 14.08.17 в 15:22