Защо хората са все по-недоверчиви и апатични към политиците и институциите?!

Снимка: Радио Видин
За обществените страхове и притеснения в "Посоките на делника" говорят анализатори, общественици и хора от малки населени места в Северозапада.

Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" и кабинетът "Борисов 3" се крепят на усещането в обществото, че нови парламентарни избори няма да променят нищо. Дори корупционните скандали около властта нямат отглас, който биха направили в близкото минало. Доверието в институциите е отчайващо ниско, а след серията от редовни и предсрочни вотове избирателите вече са уморени и крайно апатични. Това са основните изводи от едно от последните проучвания на социолозите.
"Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще", пише още в изследването.


По думите на анализатора Захари Захариев, реално в България в момента няма перспектива, която да може драстично да промени социалната картина на българския народ: 


"Просто ти знаеш в момента, че когото и да избереш, той няма да доведе до промяна в личното ти положение. А човек иска лично да бъде променен! Наистина няма нито в какво да повярваме, нито какво да чуем, нито пък какво да се случи. Оттук стъпката до апатията е минимална. Няма ги и тези, които наистина не биха били апатични, т.е. няма ги децата ни, няма ги работещите, няма ги тези, които имат активно участие в живота като цяло, включително и в обществения. Тези, които са тук търсят някакъв начин на пригаждане към ситуацията." 


"Тоталната безпомощност лъха от всичко, което трябва да респектира. А когато нещо респектира като присъствие и събитие, то и окуражава с надеждата за справедливост и логичност. Няма я вярата, не се вижда хоризонтът за развитие, нямаме авторитетите- те са съсипани, сложни, има и доста прозрачни механизми наистина на отрицание на всичко. Сега всичко трябва изведнъж да блесне, бързо да забогатеем, за да ни забележат. Всъщност, трябва да се започне по обратния начин- да се създадат креативни и отговорни политически елити, които да реабилитират човечността, професионализма на самата личност", коментира писателят и общественик Мартен Калеев.

Вижда ли се светлината в тунела, не заради идващия влак насреща, а заради доходите, сигурността, икономическия прогрес, свободата и демокрацията, силата на предприемаческия дух и прозрачността на управлението? Тези цели са записани в управленската програма на кабинета "Борисов 3” за идните 4 години. Набелязани са 902 мерки, организирани в 65 приоритета от 20 области. Постижимо ли е всичко това?!

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Жителите на Княжева махала събират дарения за параклис

Княжева махала е село от северозападната община Брусарци. Разположено е на десния бряг на река Лом. Покрай него минава удобна ж.п. връзка с областния град Монтана. Не е тайна, че почти половината от населението е от малцинството. Това създава грижа на кмета заради това, че са безработни и понякога посягат към имуществото на другите. Иначе, хората..

публикувано на 20.10.17 в 13:33

Неизлечимо ли е общинското здравеопазване

19 октомври се отбелязва като Ден на българския лекар - чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците свети Иван Рилски. Редица проблеми обаче съпътстват българското здравеопазване. В последно време все по-често се заговори за фалит на големи болници. На този фон още по-ярко изпъкват проблемите в общинското..

публикувано на 19.10.17 в 13:54
Крайдунавската алея във Видин

Видин- безпътният кръстопът (част 2)

В "Посоките на делника" ви представихме втората част от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион . Има ли вина за състоянието на региона местното ръководство или всичко се диктува от централната власт? Потърсихме кметове, общински съветници и депутати от видинския район през годините на прехода.   През 90-те години на миналия..

публикувано на 18.10.17 в 11:10

Недоволството на пенсионерите

В "Посоките на делника" говорим за недоволството на пенсионерите- кога и защо излизат на протест. Гледната точка е на председателите на областния и общинския съвет на Съюза на пенсионерите 2004 във Видин, Малинка Башлийска и Надежда Гъжева , и на Витко Виденов , председател на пенсионерски клуб "Бързица" в Димово. Защо е необходим закон за..

публикувано на 17.10.17 в 16:18

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена..

публикувано на 16.10.17 в 12:57

Подмяна на водопровода искат в Киреево

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му..

публикувано на 13.10.17 в 12:23