Защо хората са все по-недоверчиви и апатични към политиците и институциите?!

Снимка: Радио Видин
За обществените страхове и притеснения в "Посоките на делника" говорят анализатори, общественици и хора от малки населени места в Северозапада.

Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" и кабинетът "Борисов 3" се крепят на усещането в обществото, че нови парламентарни избори няма да променят нищо. Дори корупционните скандали около властта нямат отглас, който биха направили в близкото минало. Доверието в институциите е отчайващо ниско, а след серията от редовни и предсрочни вотове избирателите вече са уморени и крайно апатични. Това са основните изводи от едно от последните проучвания на социолозите.
"Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще", пише още в изследването.


По думите на анализатора Захари Захариев, реално в България в момента няма перспектива, която да може драстично да промени социалната картина на българския народ: 


"Просто ти знаеш в момента, че когото и да избереш, той няма да доведе до промяна в личното ти положение. А човек иска лично да бъде променен! Наистина няма нито в какво да повярваме, нито какво да чуем, нито пък какво да се случи. Оттук стъпката до апатията е минимална. Няма ги и тези, които наистина не биха били апатични, т.е. няма ги децата ни, няма ги работещите, няма ги тези, които имат активно участие в живота като цяло, включително и в обществения. Тези, които са тук търсят някакъв начин на пригаждане към ситуацията." 


"Тоталната безпомощност лъха от всичко, което трябва да респектира. А когато нещо респектира като присъствие и събитие, то и окуражава с надеждата за справедливост и логичност. Няма я вярата, не се вижда хоризонтът за развитие, нямаме авторитетите- те са съсипани, сложни, има и доста прозрачни механизми наистина на отрицание на всичко. Сега всичко трябва изведнъж да блесне, бързо да забогатеем, за да ни забележат. Всъщност, трябва да се започне по обратния начин- да се създадат креативни и отговорни политически елити, които да реабилитират човечността, професионализма на самата личност", коментира писателят и общественик Мартен Калеев.

Вижда ли се светлината в тунела, не заради идващия влак насреща, а заради доходите, сигурността, икономическия прогрес, свободата и демокрацията, силата на предприемаческия дух и прозрачността на управлението? Тези цели са записани в управленската програма на кабинета "Борисов 3” за идните 4 години. Набелязани са 902 мерки, организирани в 65 приоритета от 20 области. Постижимо ли е всичко това?!

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33

Ще има ли модерен път до София или прибързано свихме знамената?

Шест поредни седмици видинчани и жители на други северозападни градове и селища протестираха всяка събота за изграждането на магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан". В крайна сметка инициатори на протеста се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който обеща исканията да бъдат изпълнени. Миналата седмица Министерският съвет прие и решение за..

публикувано на 13.03.18 в 13:28

Имотът или животът

358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани. От тях близо 175 хиляди са собственост на ловци, а за самоотбрана са регистрирани 124 хиляди. Колко са незаконно притежаваните оръжия никой не знае. Точно с такъв незаконно притежаван пистолет д-р Иван Димитров-лекар от Пловдив, се опита да преустанови кражба от имота си и застреля..

публикувано на 12.03.18 в 16:10

Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за..

публикувано на 09.03.18 в 14:48