Защо хората са все по-недоверчиви и апатични към политиците и институциите?!

Снимка: Радио Видин
За обществените страхове и притеснения в "Посоките на делника" говорят анализатори, общественици и хора от малки населени места в Северозапада.

Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" и кабинетът "Борисов 3" се крепят на усещането в обществото, че нови парламентарни избори няма да променят нищо. Дори корупционните скандали около властта нямат отглас, който биха направили в близкото минало. Доверието в институциите е отчайващо ниско, а след серията от редовни и предсрочни вотове избирателите вече са уморени и крайно апатични. Това са основните изводи от едно от последните проучвания на социолозите.
"Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще", пише още в изследването.


По думите на анализатора Захари Захариев, реално в България в момента няма перспектива, която да може драстично да промени социалната картина на българския народ: 


"Просто ти знаеш в момента, че когото и да избереш, той няма да доведе до промяна в личното ти положение. А човек иска лично да бъде променен! Наистина няма нито в какво да повярваме, нито какво да чуем, нито пък какво да се случи. Оттук стъпката до апатията е минимална. Няма ги и тези, които наистина не биха били апатични, т.е. няма ги децата ни, няма ги работещите, няма ги тези, които имат активно участие в живота като цяло, включително и в обществения. Тези, които са тук търсят някакъв начин на пригаждане към ситуацията." 


"Тоталната безпомощност лъха от всичко, което трябва да респектира. А когато нещо респектира като присъствие и събитие, то и окуражава с надеждата за справедливост и логичност. Няма я вярата, не се вижда хоризонтът за развитие, нямаме авторитетите- те са съсипани, сложни, има и доста прозрачни механизми наистина на отрицание на всичко. Сега всичко трябва изведнъж да блесне, бързо да забогатеем, за да ни забележат. Всъщност, трябва да се започне по обратния начин- да се създадат креативни и отговорни политически елити, които да реабилитират човечността, професионализма на самата личност", коментира писателят и общественик Мартен Калеев.

Вижда ли се светлината в тунела, не заради идващия влак насреща, а заради доходите, сигурността, икономическия прогрес, свободата и демокрацията, силата на предприемаческия дух и прозрачността на управлението? Тези цели са записани в управленската програма на кабинета "Борисов 3” за идните 4 години. Набелязани са 902 мерки, организирани в 65 приоритета от 20 области. Постижимо ли е всичко това?!

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47

Вредна за българското общество ли е Истанбулската конвенция?

Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие , т. нар. Истанбулска конвенция. В същото време министри, политици, медии и организации реагираха остро срещу присъединяването към Конвенцията с мотива, че така..

публикувано на 11.01.18 в 13:35

Ще наема ли нови кадри бизнесът в Северозапада

Според прогнозите за първото тримесечие на 2018-а, все повече собственици и директори не могат да намерят качествени кадри за предприятията си. Строители, техници и продавачи ще са най-търсените професии на пазара на труда през първите три месеца на 2018 г. 14% от работодателите смятат да наемат нови служители, показва проучване на водеща световна..

публикувано на 10.01.18 в 12:25