Използват ли се спортните съоръжения във Видин и какво се прави за тяхната поддръжка

Снимка: Радио Видин

Темата намира своето продължение в нашия ефир и днес в разгара на лятото. Оказва се, че много от изградените през годините спортни площадки във Видин изобщо не се използват, а някои дори са заключени и младите хора практически нямат достъп до тях. Такъв е случаят с площадката до "Пазар капия", която Петър Пеков посети. Тя е заключена и на нея почти никога не могат да се видят да играят деца. 

"Понякога съм виждал тук да играят деца ... Мисля, че има голяма полза от тези съоръжения, за да се развиват правилно физически младите хора ... Нямат ключ децата и няма как да влязат тук" - казаха хората, разхождащи се в близост до площадката. 

Посетихме и други спортни съоръжения във Видин. На площадката пред стадион "Георги Бенковски" играеха футбол младежи от видинския квартал "Нов път". Изкуственото покритие беше захабено и на места напълно липсваше, а мрежата по оградите бе изпокъсана и почти нямаше полза от нея. В непосредствена близост усилено кипеше традиционният съботен пазар в крайдунавския град. 

"Идваме тук всяка събота сутрин и играем футбол. Молим се на Общината да поправи страничните огради на игрището, защото топката излиза навън и пречим на съботния пазар" - разказаха младите футболисти.По темата потърсихме Иво Марков, председател на Областния съвет на Българския футболен съюз във Видин, който коментира състоянието на футболните стадиони в област Видин и заяви готовност за посрещане на новото футболно първенство. Днес се провежда и среща с ръководителите от областната футболна група за готовността на отборите и състоянието на спортните съоръжения в началото на първенството. 


Състоянието на видинската Гребна база също е една от най- дискутираните теми в публичното пространство през последните месеци. За ремонта ѝ са заделени средства от капиталовите разходи на Община Видин, обясни треньорът в Спортен клуб по кану-каяк "Ванто Видин" Стефан Илиев335 хиляди лева от бюджета на Община Видин са предвидени за ремонтните дейности на съоръжението, като до дни се очаква да започне дългоочакваният ремонт. В спортния обект тренират 120 деца, обяви заместник- кметът Цветан Асенов и уточни, че предстоящият ремонт ще обхване само общинската част. Преди дни видинските гребци приключиха успешно поредното си участие на голямо състезание- Държавния индивидуален шампионат от 3-и до 6-и август, проведен на гребния канал в Пловдив. 


Във видинския квартал "Строител" ще бъде изградена нова спортна площадка с частна инвестиция. Това бе решено на едно от последните заседания на Общинския съвет. Разговаряхме с председателя на местния парламент Генади Велков за новото спортно съоръжение. 


"Не е тайна, че молбата за тази спортна площадка е подадена от името на моя син и смятам, че една спортна площадка за мини футбол ще бъде от полза на децата от видинския комплекс "Строител". В момента децата няма къде да играят. Не знаех, че да направиш дарение е нещо лошо. Игрището не е частно и до него ще имат достъп всички деца, които пожелаят и няма да се изискват никакви такси за това. Ще поддържаме игрището и то ще може да се използва нормално дълго време" - каза Генади Велков за новата спортна площадка във Видин, а ние да се надяваме, че поне тя ще бъде по- добре стопанисвана от създадените до момента такива в града. 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Тополовец- селото на кръстопът и без път

Село Тополовец е едно от десетте съставни села на община Ружинци в област Видин. Намира се на кръстопът- на разклона за Видин, Лом, Белоградчик и Монтана. Жителите на Тополовец са 165. Магазин има, лекарства си купуват от аптеката в съседното село Чорлево. Личният лекар е в другото близко село- Дреновец, на около 3 километра. Безработицата е най-..

публикувано на 20.07.18 в 14:24

Младите в България- мързеливи и апатични или лишени от възможности?

По време на летните ваканции и почивки винаги става актуален въпросът за свободното време на младите хора. Българските младежи обаче са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са малка част от мащабно социологическо..

публикувано на 19.07.18 в 13:38
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18