Използват ли се спортните съоръжения във Видин и какво се прави за тяхната поддръжка

Снимка: Радио Видин

Темата намира своето продължение в нашия ефир и днес в разгара на лятото. Оказва се, че много от изградените през годините спортни площадки във Видин изобщо не се използват, а някои дори са заключени и младите хора практически нямат достъп до тях. Такъв е случаят с площадката до "Пазар капия", която Петър Пеков посети. Тя е заключена и на нея почти никога не могат да се видят да играят деца. 

"Понякога съм виждал тук да играят деца ... Мисля, че има голяма полза от тези съоръжения, за да се развиват правилно физически младите хора ... Нямат ключ децата и няма как да влязат тук" - казаха хората, разхождащи се в близост до площадката. 

Посетихме и други спортни съоръжения във Видин. На площадката пред стадион "Георги Бенковски" играеха футбол младежи от видинския квартал "Нов път". Изкуственото покритие беше захабено и на места напълно липсваше, а мрежата по оградите бе изпокъсана и почти нямаше полза от нея. В непосредствена близост усилено кипеше традиционният съботен пазар в крайдунавския град. 

"Идваме тук всяка събота сутрин и играем футбол. Молим се на Общината да поправи страничните огради на игрището, защото топката излиза навън и пречим на съботния пазар" - разказаха младите футболисти.По темата потърсихме Иво Марков, председател на Областния съвет на Българския футболен съюз във Видин, който коментира състоянието на футболните стадиони в област Видин и заяви готовност за посрещане на новото футболно първенство. Днес се провежда и среща с ръководителите от областната футболна група за готовността на отборите и състоянието на спортните съоръжения в началото на първенството. 


Състоянието на видинската Гребна база също е една от най- дискутираните теми в публичното пространство през последните месеци. За ремонта ѝ са заделени средства от капиталовите разходи на Община Видин, обясни треньорът в Спортен клуб по кану-каяк "Ванто Видин" Стефан Илиев335 хиляди лева от бюджета на Община Видин са предвидени за ремонтните дейности на съоръжението, като до дни се очаква да започне дългоочакваният ремонт. В спортния обект тренират 120 деца, обяви заместник- кметът Цветан Асенов и уточни, че предстоящият ремонт ще обхване само общинската част. Преди дни видинските гребци приключиха успешно поредното си участие на голямо състезание- Държавния индивидуален шампионат от 3-и до 6-и август, проведен на гребния канал в Пловдив. 


Във видинския квартал "Строител" ще бъде изградена нова спортна площадка с частна инвестиция. Това бе решено на едно от последните заседания на Общинския съвет. Разговаряхме с председателя на местния парламент Генади Велков за новото спортно съоръжение. 


"Не е тайна, че молбата за тази спортна площадка е подадена от името на моя син и смятам, че една спортна площадка за мини футбол ще бъде от полза на децата от видинския комплекс "Строител". В момента децата няма къде да играят. Не знаех, че да направиш дарение е нещо лошо. Игрището не е частно и до него ще имат достъп всички деца, които пожелаят и няма да се изискват никакви такси за това. Ще поддържаме игрището и то ще може да се използва нормално дълго време" - каза Генади Велков за новата спортна площадка във Видин, а ние да се надяваме, че поне тя ще бъде по- добре стопанисвана от създадените до момента такива в града. 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33

Ще има ли модерен път до София или прибързано свихме знамената?

Шест поредни седмици видинчани и жители на други северозападни градове и селища протестираха всяка събота за изграждането на магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан". В крайна сметка инициатори на протеста се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който обеща исканията да бъдат изпълнени. Миналата седмица Министерският съвет прие и решение за..

публикувано на 13.03.18 в 13:28

Имотът или животът

358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани. От тях близо 175 хиляди са собственост на ловци, а за самоотбрана са регистрирани 124 хиляди. Колко са незаконно притежаваните оръжия никой не знае. Точно с такъв незаконно притежаван пистолет д-р Иван Димитров-лекар от Пловдив, се опита да преустанови кражба от имота си и застреля..

публикувано на 12.03.18 в 16:10

Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за..

публикувано на 09.03.18 в 14:48