Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес майсторите на храната празнуват

Професия готвач- предизвикателство и отговорност

3
Снимка: Красимир Каменов
Денят на свети Лаврентий- патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на днешната дата- 10 август. През 2005 г. за първи път се чества в България. Отбелязването е организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. 

Да си готвач в България е трудно. Отстрани всичко изглежда пъстро, красиво и интересно, но това е една тежка и отговорна работа.


"Влезем ли в кухнята трябва да оставим проблемите от ежедневието в торбичка на вратата", казва шеф Албена Ортова, която работи във видински ресторант и допълва:


"Това е една много отговорна и трудна професия... Хората определено не знаят с колко нерви и напрежение се подготвя храната. Не знаят колко трудно се ръководи персонал... Всичко трябва да е направено както трябва. Понякога връщам ястие дори да е вкусно, но не е аранжирано както трябва... Работим при високи температури. Представете си, че навън са 40 градуса и добавете още 20 и ето така се чувстваме ние в кухнята... Българинът има богата кулинарна култура и е взискателен... Поздравявам всичките си колеги, защото ние сме екип и от всички зависи да излезе качествен продукт."


Шеф Пламен Върбанов от 28 години е готвач. Интересното е, че не това е неговата професия, но той превръща готвенето от хоби в професионална кариера. Дълги години е работил по Черноморието и в чужбина, а сега разработва ресторанти, като пуска апетитни менюта. В момента се е заел с това и във Видин. Счита, че професията на готвача е неблагодарна, но въпреки това я обича и не се отказва:


"В България е много сложно за готвачите. Заплащането е ниско и повечето търсят реализация в чужбина...Трудно е на готвачите. Нас не ни виждат, а храната ние я правим. Похвалите отнася управителят или сервитьорът, а за нас остава удовлетворението, че сме си свършили както трябва работата... Всичко е много важно. Всяко блюдо трябва да бъде поднесено красиво, защото човек първо усеща храната с очите си, след това с обонянието си и накрая с вкус... Пожелавам на колегите си да стискат зъби, защото не е лесно, но пък ние си обичаме работата и не се отказваме."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00