Борис Богоцев, село Ракитница: "Бъдете съвестни в работата и отношението си към хората"

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Думата имат старейшините" ви срещаме с най-възрастния жител на бреговското село Ракитница- Борис Богоцев, роден през 1925 година. Неговата професия е била свързана със строежите на пътища, където работел 25 години. Участвал е в изграждането на пътните отсечки Срацимир-Кула, Кула-Бойница, Видин-Дунавци, пътищата до Димово и Костичовци, Воднянци, много от мостовете в областта. Бил е и деловодител, и касиер, дори е работил в мината в Перник.

Борис Богоцев обича дисциплината в живота и в работата си. И днес леглото му е изпънато по войнишки маниер, зеленчуковата градина на село Ракитница, за която се грижи с дъщеря си- също. Може да се похвали с 41 години трудов стаж. Съвестен в работата и в отношението си към хората- това е мотото на дядо Борис.

Нашият старейшина си спомня и за неволите си с Държавна сигурност навремето. С нежелание разказва за ареста и за физическия тормоз, който му причинили заради нещо, което не бил извършил.

"Хванаха ме тук, та през гробищата ме прекараха. Мислех, към границата ме водят, да ме убият. Но ме закараха към Брегово, аз бос, нощно време, през тръни, през оране. Затвориха ме в една стая в къща на центъра, и сега, като минавам оттам, я гледам, и ме е страх. Биха ме, да кажа какво съм правил, ако не- в затвора. Нищо не съм правил, казвам. Ама на тях целта им е била да ме направят доносник. Държаха ме до сутринта, после ме питаха искам ли да им стана сътрудник, можех ли да им кажа, че не искам... И ме пуснаха, да слушам какво се говори..."
, спомня си дядо Борис.

Проблемът на съвремието според Борис Богоцев е в това, че младите не желаят да работят. Според него "убиването" на времето от младите по кръчмите е загуба на време и енергия, която би могла да се използва пълноценно за добри дела. Не скрива разочарованието си и от родните управници.

Цялото интервю с 92-годишния Борис Богоцев може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Млади еколози с награди в Деня на видинската екология

Денят на видинската екология днес, 23 октомври, бе отбелязан за 16-и път. Празникът е обявен с Решение 124 от 19 септември 2002 година на Общинския съвет във Видин. Поводът е проведената на 23 октомври 1999 година в града Дунавска конференция, ръководена от Симеон Сакскобургготски, обясни видинският фотограф и еколог Богомил Петров, който е и..

публикувано на 23.10.17 в 17:26

Да помогнем на Лорета

Само час след като бе излъчен по Радио ВИДИН материалът за Лорета Иванова от Видин, която страда от сколиоза, стана ясно, че една от клиниките, в които е търсена помощ за детето, е решила да го оперира. За това сигнализира майката, Цветанка Атанасова. Тя обясни, че в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" в София ще оперират Лорета. Финансирането е..

публикувано на 23.10.17 в 16:10

В „Музикална зона“ слушаме етнобогинята Ищар

Ети Зах, както е истинското име на израелска певица, е сред любимите артисти на родните меломани, а и тя искрено уважава страната ни. „Нали знаете как в сърцето си имате място за най-най-важните неща, които обичате. България е в моето", признава Ищар. Красивата дама е разказвала, че в своя дом има три стаи - за Израел, Франция и България. Тя..

публикувано на 23.10.17 в 09:41

"Малките звездички" от 22.10.2017 година

Винаги усмихнати, с медени гласчета, проницателни, с бистър ум - с тях, група "Калинки" на Детска градина "Славейче" във Видин , вдигаме днес шум. И си говорим за парите ...., разкриваме и специален магически фокус, за да дойдат бързичко те при нас, тутакси и завчас.

публикувано на 22.10.17 в 14:05

"Неделник" от 22 октомври 2017 година

Пригответе се за "Неделник" брой 177. Отново за начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". А след това можете да разберете за един проект на двама видински фотографи Емилиян Евдокимов и Любомир Витков които направиха календар "Планините на България ". В календара са включени..

публикувано на 22.10.17 в 14:03

Смирението е най-силното духовно оръжие, което ни дарява преуспяване във всичко

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към една сцена от живота на Господ Иисус Христос, която ни дава познанието, че смирението е най-силното оръжие против злото, дявола. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, и го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 22.10.17 в 08:00