Борис Богоцев, село Ракитница: "Бъдете съвестни в работата и отношението си към хората"

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Думата имат старейшините" ви срещаме с най-възрастния жител на бреговското село Ракитница- Борис Богоцев, роден през 1925 година. Неговата професия е била свързана със строежите на пътища, където работел 25 години. Участвал е в изграждането на пътните отсечки Срацимир-Кула, Кула-Бойница, Видин-Дунавци, пътищата до Димово и Костичовци, Воднянци, много от мостовете в областта. Бил е и деловодител, и касиер, дори е работил в мината в Перник.

Борис Богоцев обича дисциплината в живота и в работата си. И днес леглото му е изпънато по войнишки маниер, зеленчуковата градина на село Ракитница, за която се грижи с дъщеря си- също. Може да се похвали с 41 години трудов стаж. Съвестен в работата и в отношението си към хората- това е мотото на дядо Борис.

Нашият старейшина си спомня и за неволите си с Държавна сигурност навремето. С нежелание разказва за ареста и за физическия тормоз, който му причинили заради нещо, което не бил извършил.

"Хванаха ме тук, та през гробищата ме прекараха. Мислех, към границата ме водят, да ме убият. Но ме закараха към Брегово, аз бос, нощно време, през тръни, през оране. Затвориха ме в една стая в къща на центъра, и сега, като минавам оттам, я гледам, и ме е страх. Биха ме, да кажа какво съм правил, ако не- в затвора. Нищо не съм правил, казвам. Ама на тях целта им е била да ме направят доносник. Държаха ме до сутринта, после ме питаха искам ли да им стана сътрудник, можех ли да им кажа, че не искам... И ме пуснаха, да слушам какво се говори..."
, спомня си дядо Борис.

Проблемът на съвремието според Борис Богоцев е в това, че младите не желаят да работят. Според него "убиването" на времето от младите по кръчмите е загуба на време и енергия, която би могла да се използва пълноценно за добри дела. Не скрива разочарованието си и от родните управници.

Цялото интервю с 92-годишния Борис Богоцев може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 януари 2018 слушаме Дженифър Томас

Дженифър Томас е американска пианистка и цигуларка. Освен това е композитор, активен концертиращ и звукозаписен артист. Класическото образование и помага при написването на композиции в стила класически кросоувър. Създава редица партитури към филми, отличени с различни награди. Изпълнителската и кариера бележи доста върхове, като нейният подход..

публикувано на 18.01.18 в 09:00

Видинският футболист Александър Кирилов: "Ако някой от съотборниците ми посети България, ще забрави за връщане в Исландия"

26-годишният Александър Кирилов попада в Исландия случайно, но не съжалява за решението си. Живее в градче с около 1 500 жители, отстоящо на 200 км от Гренландия и на 500 от столицата Рейкявик. За 4-те месеца, прекарани там, е научил 4 думи от исландския. Казва, че е много труден и е комбинация от английски, немски и шведски думи. Разчита да се..

публикувано на 17.01.18 в 18:25

86 деца са били осиновени за 2017 година в Северозапада

86 деца са осиновени в трите области на Северозападна България през отминалата 2017 година. В област Монтана са осиновени 28 деца, за област Видин осиновените деца са 31, а за област Враца- 27 деца. В област Монтана има 22 национални осиновявания и 6 осиновявания от лица, които са с обичайно местопребиваване в чужбина. За област Видин са 20..

публикувано на 17.01.18 в 16:30

Наградиха най-добрите пожарникари за 2017 година във Видин

Приключи областният етап на ежегодния Национален конкурс "Пожарникар на годината" за 2017 година във Видин. Началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев обяви и награди победителите в конкурса. Победител в раздел "А"- "Пожарникар на годината- комплексен победител" за 2017 година стана..

публикувано на 17.01.18 в 14:13

Андрей Андреев на 75

Поетът и преводач Андрей Андреев днес навършва 75 години. За носителя на Националната литературната награда "Георги Джагаров", годишнината е повод за равносметка. А подаръкът, който би го зарадвал най-много, е една приятелска дума от родния край: "Всяка една годишнина е повод за някаква равносметка, както и посрещането на новата година. Така че човек..

публикувано на 17.01.18 в 12:37
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22