Борис Богоцев, село Ракитница: "Бъдете съвестни в работата и отношението си към хората"

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Думата имат старейшините" ви срещаме с най-възрастния жител на бреговското село Ракитница- Борис Богоцев, роден през 1925 година. Неговата професия е била свързана със строежите на пътища, където работел 25 години. Участвал е в изграждането на пътните отсечки Срацимир-Кула, Кула-Бойница, Видин-Дунавци, пътищата до Димово и Костичовци, Воднянци, много от мостовете в областта. Бил е и деловодител, и касиер, дори е работил в мината в Перник.

Борис Богоцев обича дисциплината в живота и в работата си. И днес леглото му е изпънато по войнишки маниер, зеленчуковата градина на село Ракитница, за която се грижи с дъщеря си- също. Може да се похвали с 41 години трудов стаж. Съвестен в работата и в отношението си към хората- това е мотото на дядо Борис.

Нашият старейшина си спомня и за неволите си с Държавна сигурност навремето. С нежелание разказва за ареста и за физическия тормоз, който му причинили заради нещо, което не бил извършил.

"Хванаха ме тук, та през гробищата ме прекараха. Мислех, към границата ме водят, да ме убият. Но ме закараха към Брегово, аз бос, нощно време, през тръни, през оране. Затвориха ме в една стая в къща на центъра, и сега, като минавам оттам, я гледам, и ме е страх. Биха ме, да кажа какво съм правил, ако не- в затвора. Нищо не съм правил, казвам. Ама на тях целта им е била да ме направят доносник. Държаха ме до сутринта, после ме питаха искам ли да им стана сътрудник, можех ли да им кажа, че не искам... И ме пуснаха, да слушам какво се говори..."
, спомня си дядо Борис.

Проблемът на съвремието според Борис Богоцев е в това, че младите не желаят да работят. Според него "убиването" на времето от младите по кръчмите е загуба на време и енергия, която би могла да се използва пълноценно за добри дела. Не скрива разочарованието си и от родните управници.

Цялото интервю с 92-годишния Борис Богоцев може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

За старите моми и ергени в "Пица на парче"

Привет от нас- Нора и Гери! В случай, че не си го поделим, някоя от нас ще остане стара мома . Нещо сме се размечтали и ни се ходи на сватба! Абе хайде, няма ли да се жени някой? Човек, дори и добре да живее, най- накрая си намира майстора! Или може би не!  Днес ще търсим отличителните белези на старите моми и ергени: по какво се познават те?..

публикувано на 21.07.18 в 12:39

Лято в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция ( ЦСРИ ) във Видин участваха в няколко инициативи през юли. Те бяха на летен лагер във Вършец, бяха участници в спортно състезание в сръбския град Княжевац и гости на Третия фестивал на народната носия "От раклата на баба - 2018" във видинското село Кутово. За четвърта поредна година екипът..

публикувано на 20.07.18 в 14:19

Международният ден на тортата е... поглезете се с едно или няколко парчета

Днес е най-сладкият ден в годината и знаете ли защо? Е, как защо... Международният ден на тортата е! Той е посветен на приятелството и мира между хората и държавите и се отбелязва от 2011 г. Забелязали ли сте колко сме усмихнати и доволни, когато си хапваме торта... Явно това толкова вкусно нещо ни действа по особен начин, който ни прави..

публикувано на 20.07.18 в 14:08

Разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана предлагат от "Единни за промяна"

Разделяне на тежкотоварния трафик по двете трасета между Видин и Монтана предлагат от гражданско обединение "Единни за промяна". Така ще може до изграждането на новия път да се спасят човешки животи. "Като идея възникна още през миналата година, може би по времето преди протестите, които започнаха във връзка с изграждането на пътя. И възникна в..

публикувано на 19.07.18 в 17:12

Ломчани се включват активно в кампанията "Капачки за бъдеще"

В Лом активно се събират пластмасови капачки в подкрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели купуване на кувьози за недоносени бебета в болниците в малките градове. Инициатор на кампанията в Лом е Емилия Средкова. "Два пъти в годината е предаването им, иначе по принцип целогодишно се събират. Лом е малък град и реших да ги обединя в тази..

публикувано на 19.07.18 в 15:55

70-годишна жена си подари 131-вия скок с парашут за рождения ден

В "Думата имат старейшината" днес ви срещаме със Захаринка Николова . Родена е в с. Горно Белотинци, Монтанско, но когато е на 6 години, семейството се мести във Варна. В момента живее в красивия град Вършец и казва, че там "пази къщата на своя син".  На 18 юни тя отпразнува своя 70- годишен юбилей, а подаръкът, който си направи сама, за много от..

публикувано на 19.07.18 в 14:49