Борис Богоцев, село Ракитница: "Бъдете съвестни в работата и отношението си към хората"

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Думата имат старейшините" ви срещаме с най-възрастния жител на бреговското село Ракитница- Борис Богоцев, роден през 1925 година. Неговата професия е била свързана със строежите на пътища, където работел 25 години. Участвал е в изграждането на пътните отсечки Срацимир-Кула, Кула-Бойница, Видин-Дунавци, пътищата до Димово и Костичовци, Воднянци, много от мостовете в областта. Бил е и деловодител, и касиер, дори е работил в мината в Перник.

Борис Богоцев обича дисциплината в живота и в работата си. И днес леглото му е изпънато по войнишки маниер, зеленчуковата градина на село Ракитница, за която се грижи с дъщеря си- също. Може да се похвали с 41 години трудов стаж. Съвестен в работата и в отношението си към хората- това е мотото на дядо Борис.

Нашият старейшина си спомня и за неволите си с Държавна сигурност навремето. С нежелание разказва за ареста и за физическия тормоз, който му причинили заради нещо, което не бил извършил.

"Хванаха ме тук, та през гробищата ме прекараха. Мислех, към границата ме водят, да ме убият. Но ме закараха към Брегово, аз бос, нощно време, през тръни, през оране. Затвориха ме в една стая в къща на центъра, и сега, като минавам оттам, я гледам, и ме е страх. Биха ме, да кажа какво съм правил, ако не- в затвора. Нищо не съм правил, казвам. Ама на тях целта им е била да ме направят доносник. Държаха ме до сутринта, после ме питаха искам ли да им стана сътрудник, можех ли да им кажа, че не искам... И ме пуснаха, да слушам какво се говори..."
, спомня си дядо Борис.

Проблемът на съвремието според Борис Богоцев е в това, че младите не желаят да работят. Според него "убиването" на времето от младите по кръчмите е загуба на време и енергия, която би могла да се използва пълноценно за добри дела. Не скрива разочарованието си и от родните управници.

Цялото интервю с 92-годишния Борис Богоцев може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

"Неделник" от 20 август 2017 година

"Неделник" брой 169 вече е на сайта. Отново разлистваме старите вестници.в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Годината е 1910- та и ще чуете как се се борили тогава хората с холерата, както и други теми. Следва инж. Явор Даскалов, който ни разказва за една предстояща родова среща на фамилия Даскалови в село..

публикувано на 20.08.17 в 13:33

Прощавайте, за да ви бъде отвърнато със същото

В единадесета неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към един евангелски момент, към една притча, изречена от Господ Иисус Христос, която ни дава отговор какви да бъдем и как да се отнасяме към нашите приятели и ближни, и в това да бъдем подражатели на Христа. "Затова царството небесно прилича на цар, който..

публикувано на 20.08.17 в 08:00

Среща събира кореняк врачани

Среща, наречена "Богородични теферичи" събира кореняк врачани, разпръснати по целия свят. Целта е да се съхрани врачанският корен, разказва председателят на сдружение "Врачанска кореняшка среща" Веселин Николов. Хора от няколко поколения, които се събират само за въпросната врачанска кореняшка среща, тази година на 25 август в Алпийския дом във..

публикувано на 19.08.17 в 11:00

Фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" правят във Флорентин

Международният фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" ще се проведе за 10-та поредна година във видинското село Флорентин. На сцената ще се представят 20 състава от България, Румъния и Сърбия. Гостите на събитието ще могат да се насладят и на съпътстващи прояви, подготвени от организаторите - Народно читалище "Пробуда - 1925" и..

обновено на 19.08.17 в 09:42

Младежите и работата- една възможна мисия

Днес търсим отговори на въпроси като: защо младите хора не желаят да започнат работа, каква е причината те да отказват работа и как можем да намерим компромисен вариант между работодателите и подрастващите, за да се запълнят свободните работни места. Щом ще говорим за младежи и работа съвсем естествено се сещаме за мястото, където помагат на..

публикувано на 18.08.17 в 15:34

Да се забавляваш със сладката Каси

Днес ще ви запознаем с Ивета Иванова от Видин и нейният прекрасен любимец - сладко кученце на име Каси . Срещаме се с Каси по време на следобедната ѝ разходка. Горещото време изобщо не ѝ пречи, тя си играе с всичко по пътя, крие се в тревите, след което отново се показва и ни поглежда въпросително, сякаш осъзнава, че говорим за нея. Нейната..

публикувано на 18.08.17 в 14:55