Борис Богоцев, село Ракитница: "Бъдете съвестни в работата и отношението си към хората"

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Думата имат старейшините" ви срещаме с най-възрастния жител на бреговското село Ракитница- Борис Богоцев, роден през 1925 година. Неговата професия е била свързана със строежите на пътища, където работел 25 години. Участвал е в изграждането на пътните отсечки Срацимир-Кула, Кула-Бойница, Видин-Дунавци, пътищата до Димово и Костичовци, Воднянци, много от мостовете в областта. Бил е и деловодител, и касиер, дори е работил в мината в Перник.

Борис Богоцев обича дисциплината в живота и в работата си. И днес леглото му е изпънато по войнишки маниер, зеленчуковата градина на село Ракитница, за която се грижи с дъщеря си- също. Може да се похвали с 41 години трудов стаж. Съвестен в работата и в отношението си към хората- това е мотото на дядо Борис.

Нашият старейшина си спомня и за неволите си с Държавна сигурност навремето. С нежелание разказва за ареста и за физическия тормоз, който му причинили заради нещо, което не бил извършил.

"Хванаха ме тук, та през гробищата ме прекараха. Мислех, към границата ме водят, да ме убият. Но ме закараха към Брегово, аз бос, нощно време, през тръни, през оране. Затвориха ме в една стая в къща на центъра, и сега, като минавам оттам, я гледам, и ме е страх. Биха ме, да кажа какво съм правил, ако не- в затвора. Нищо не съм правил, казвам. Ама на тях целта им е била да ме направят доносник. Държаха ме до сутринта, после ме питаха искам ли да им стана сътрудник, можех ли да им кажа, че не искам... И ме пуснаха, да слушам какво се говори..."
, спомня си дядо Борис.

Проблемът на съвремието според Борис Богоцев е в това, че младите не желаят да работят. Според него "убиването" на времето от младите по кръчмите е загуба на време и енергия, която би могла да се използва пълноценно за добри дела. Не скрива разочарованието си и от родните управници.

Цялото интервю с 92-годишния Борис Богоцев може да чуете в звуковия файл.
Вижте още
Любомир Стоянов получава награда.

Мъж от Дреновец гаси запалил се лек автомобил

Млад мъж от село Дреновец в община Ружинци изгаси пожар в лек автомобил. С него ви срещаме днес в рубриката в понеделник сутрин "Похвали се - оплачи се". Любомир Стоянов се прибирал минути след полунощ и минавайки по главната улица в село Дреновец, вижда как от капака на кола, паркирана в двор на къща, излиза пламък. Започва да вика, за да събуди..

публикувано на 19.03.18 в 11:55

"Неделник" от 18 март 2018 година

Заповядате, новият "Неделник" брой 199 вече е на сайта. Цветен и интересен, както винаги. За начало се връщаме в миналото със старите видински вестници, за да разберем мартенските събития от далечни години. След това от материала на Стефка Павлова ще разберем какво се случва със старинната църква "Света Троица" в село Бойница. Тя има..

публикувано на 18.03.18 в 13:29

Животът ни е стълбица, която води към Бога и Неговото Царство

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост ,посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . Евангелски текст /Мк. 9:17-31/: "Един..

публикувано на 18.03.18 в 08:00

Трябва ли жената да умее да готви, за да е харесвана? ("Пица на парче")

Не, че не ви поднасяме всяка събота "Пица на парче", но днес решихме собственоръчно да я замесим. Получи се, къде ще ходи? ;) Макар, че напоследък май стана модерно жените да казват, че не умеят да готвят. Като че ли запретването на ръкави в кухнята не отговаря на визията на съвременната жена.. Много по- лесно е да отидем на ресторант ;) Темата в..

публикувано на 17.03.18 в 13:23

Пламен Владимиров- майсторът на японски остриета

Пламен Владимиров от Варна изработва японски остриета. Много красиви, но и много остри. Изработката на тези ювелирни остриета му е хоби, а не професия. Това му е детска мечта, но най- сетне преди година успява да си оборудва работилница и започва да ги изработва. "Никак не е лесно и изисква и умение и търпение" , казва той: "Детска мечта..

публикувано на 16.03.18 в 17:05

И видински математици показаха, че са в добра форма

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия във Видин излязоха на импровизирана тренировка на двора и показаха, че са в добра физическа форма. Призивът е на преподавателя им Борислав Казашки.  Подобно на президента Румен Радев, който се появи на снимка и видеоклип, набирайки се на лостове пред военни от пловдивската бригада,..

публикувано на 16.03.18 в 17:00