Уникална протеза ще върне свободата на Филипа

Снимка: „Летс Адопт- България“


Преди няколко месеца ви разказахме за тежката участ на кученцето Филипа, което бе прегазено във видинския квартал "Строител". Малкото животинче е лежало на улицата и два дена се е борело за живота си, докато не среща своята спасителка в лицето на Катя Кирилова. Жената се опитва да спаси кученцето тук, в града, но след няколко безуспешни опита тя организира транспорт до София и предава пострадалото четириного на сдружение „Летс Адопт- България“. Организацията успява да му спаси живота, но, за съжаление, цената е едно ампутирано задно краче.


Днес Филипа вече е малко по-голяма, а сдружение „Летс Адопт- България“ прави всичко възможно кучето да води нормален живот. В момента даже ампутираното ѝ краче расте с помощта на специално устройство- апарата на Илизаров. След няколко седмици ще бъде поставена и бионик протеза, с която Филипа ще може да тича и играе на четири лапи.


Филипа ще бъде първото животинче в света, получило подобно протезиране, докато расте. Диана Живкова, председател на Управителния съвет на сдружението, разказа за тези иновативни начини на лечение:


„Филипа вече е доста пораснала, чувства се доста добре. Най-тежкото мина. Успяхме да поправим предното краче,  което се беше изкривило. Това, което правим в момента, е да се опитаме да подготвим задното краче за поставяне на бионик протеза, така че Филипа да живее на четири крачета. Бионик протезата е доста иновативно нещо, ползва се предимно в хуманната медицина. Това е поставяне на титаниев имплант в крачето, който излиза извън кожата и към който имплант се прикрепя външна протеза, която вече заменя самия крайник. Тя ще е едно от малкото животинчета в света, което ще получи такава протеза. Уникалното в нейния случай е, че тя ще получи тази протеза още докато расте. Тъй като предизвикателството тук е, че когато един организъм расте, костите се променят. Самият организъм се променя много бързо, съответно е много трудно да прецениш точно колко да удължиш крачето и така нататък, но ние ще направим всичко възможно тя още докато расте, да си има четвърто краче, да може да тича, да играе, да прави всичко като едно нормално куче. “


Когато ви срещнахме с Филипа, освен че тя се бореше за живота си, беше и едно бездомно куче, търсещо своето малко място в големия свят. Сега от три месеца тя живее при приемно семейство в столицата, което много я обича и полага всякакви грижи за нея. Кучето е жизнерадостно, въпреки трудностите, през които преминава, разказа Теодора Богданова, нейната нова стопанка:


„Филипа се чувства добре, игрива, средно палава, едно много весело и щастливо куче е, имайки предвид всички неща, които й се случват. Много щастливо и жизнерадостно бебенце е, за мен тя е като един войник, направо е пример за подражание, защото при всички неща, които преживява, винаги си е една такава весела. Палавичка, тропа с опашката постоянно. Щастлива е като ме види да се прибирам в къщи. Изобщо е страхотна, голяма радост е.“


Сдружение „Летс Адопт- България“ продължава да набира средства за протезата на Филипа. Бъдете част от това и ако имате желание, дарете за нейното краче, за да може да се възстанови напълно и да живее пълноценно.


Дарителска сметка:

СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434


Също можете да дарите 1,00 лв. като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.Вижте още

"Неделник" от 20 август 2017 година

"Неделник" брой 169 вече е на сайта. Отново разлистваме старите вестници.в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Годината е 1910- та и ще чуете как се се борили тогава хората с холерата, както и други теми. Следва инж. Явор Даскалов, който ни разказва за една предстояща родова среща на фамилия Даскалови в село..

публикувано на 20.08.17 в 13:33

Прощавайте, за да ви бъде отвърнато със същото

В единадесета неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към един евангелски момент, към една притча, изречена от Господ Иисус Христос, която ни дава отговор какви да бъдем и как да се отнасяме към нашите приятели и ближни, и в това да бъдем подражатели на Христа. "Затова царството небесно прилича на цар, който..

публикувано на 20.08.17 в 08:00

Среща събира кореняк врачани

Среща, наречена "Богородични теферичи" събира кореняк врачани, разпръснати по целия свят. Целта е да се съхрани врачанският корен, разказва председателят на сдружение "Врачанска кореняшка среща" Веселин Николов. Хора от няколко поколения, които се събират само за въпросната врачанска кореняшка среща, тази година на 25 август в Алпийския дом във..

публикувано на 19.08.17 в 11:00

Фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" правят във Флорентин

Международният фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" ще се проведе за 10-та поредна година във видинското село Флорентин. На сцената ще се представят 20 състава от България, Румъния и Сърбия. Гостите на събитието ще могат да се насладят и на съпътстващи прояви, подготвени от организаторите - Народно читалище "Пробуда - 1925" и..

обновено на 19.08.17 в 09:42

Младежите и работата- една възможна мисия

Днес търсим отговори на въпроси като: защо младите хора не желаят да започнат работа, каква е причината те да отказват работа и как можем да намерим компромисен вариант между работодателите и подрастващите, за да се запълнят свободните работни места. Щом ще говорим за младежи и работа съвсем естествено се сещаме за мястото, където помагат на..

публикувано на 18.08.17 в 15:34

Да се забавляваш със сладката Каси

Днес ще ви запознаем с Ивета Иванова от Видин и нейният прекрасен любимец - сладко кученце на име Каси . Срещаме се с Каси по време на следобедната ѝ разходка. Горещото време изобщо не ѝ пречи, тя си играе с всичко по пътя, крие се в тревите, след което отново се показва и ни поглежда въпросително, сякаш осъзнава, че говорим за нея. Нейната..

публикувано на 18.08.17 в 14:55