Уникална протеза ще върне свободата на Филипа

Снимка: „Летс Адопт- България“


Преди няколко месеца ви разказахме за тежката участ на кученцето Филипа, което бе прегазено във видинския квартал "Строител". Малкото животинче е лежало на улицата и два дена се е борело за живота си, докато не среща своята спасителка в лицето на Катя Кирилова. Жената се опитва да спаси кученцето тук, в града, но след няколко безуспешни опита тя организира транспорт до София и предава пострадалото четириного на сдружение „Летс Адопт- България“. Организацията успява да му спаси живота, но, за съжаление, цената е едно ампутирано задно краче.


Днес Филипа вече е малко по-голяма, а сдружение „Летс Адопт- България“ прави всичко възможно кучето да води нормален живот. В момента даже ампутираното ѝ краче расте с помощта на специално устройство- апарата на Илизаров. След няколко седмици ще бъде поставена и бионик протеза, с която Филипа ще може да тича и играе на четири лапи.


Филипа ще бъде първото животинче в света, получило подобно протезиране, докато расте. Диана Живкова, председател на Управителния съвет на сдружението, разказа за тези иновативни начини на лечение:


„Филипа вече е доста пораснала, чувства се доста добре. Най-тежкото мина. Успяхме да поправим предното краче,  което се беше изкривило. Това, което правим в момента, е да се опитаме да подготвим задното краче за поставяне на бионик протеза, така че Филипа да живее на четири крачета. Бионик протезата е доста иновативно нещо, ползва се предимно в хуманната медицина. Това е поставяне на титаниев имплант в крачето, който излиза извън кожата и към който имплант се прикрепя външна протеза, която вече заменя самия крайник. Тя ще е едно от малкото животинчета в света, което ще получи такава протеза. Уникалното в нейния случай е, че тя ще получи тази протеза още докато расте. Тъй като предизвикателството тук е, че когато един организъм расте, костите се променят. Самият организъм се променя много бързо, съответно е много трудно да прецениш точно колко да удължиш крачето и така нататък, но ние ще направим всичко възможно тя още докато расте, да си има четвърто краче, да може да тича, да играе, да прави всичко като едно нормално куче. “


Когато ви срещнахме с Филипа, освен че тя се бореше за живота си, беше и едно бездомно куче, търсещо своето малко място в големия свят. Сега от три месеца тя живее при приемно семейство в столицата, което много я обича и полага всякакви грижи за нея. Кучето е жизнерадостно, въпреки трудностите, през които преминава, разказа Теодора Богданова, нейната нова стопанка:


„Филипа се чувства добре, игрива, средно палава, едно много весело и щастливо куче е, имайки предвид всички неща, които й се случват. Много щастливо и жизнерадостно бебенце е, за мен тя е като един войник, направо е пример за подражание, защото при всички неща, които преживява, винаги си е една такава весела. Палавичка, тропа с опашката постоянно. Щастлива е като ме види да се прибирам в къщи. Изобщо е страхотна, голяма радост е.“


Сдружение „Летс Адопт- България“ продължава да набира средства за протезата на Филипа. Бъдете част от това и ако имате желание, дарете за нейното краче, за да може да се възстанови напълно и да живее пълноценно.


Дарителска сметка:

СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434


Също можете да дарите 1,00 лв. като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.Вижте още

За старите моми и ергени в "Пица на парче"

Привет от нас- Нора и Гери! В случай, че не си го поделим, някоя от нас ще остане стара мома . Нещо сме се размечтали и ни се ходи на сватба! Абе хайде, няма ли да се жени някой? Човек, дори и добре да живее, най- накрая си намира майстора! Или може би не!  Днес ще търсим отличителните белези на старите моми и ергени: по какво се познават те?..

публикувано на 21.07.18 в 12:39

Лято в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция ( ЦСРИ ) във Видин участваха в няколко инициативи през юли. Те бяха на летен лагер във Вършец, бяха участници в спортно състезание в сръбския град Княжевац и гости на Третия фестивал на народната носия "От раклата на баба - 2018" във видинското село Кутово. За четвърта поредна година екипът..

публикувано на 20.07.18 в 14:19

Международният ден на тортата е... поглезете се с едно или няколко парчета

Днес е най-сладкият ден в годината и знаете ли защо? Е, как защо... Международният ден на тортата е! Той е посветен на приятелството и мира между хората и държавите и се отбелязва от 2011 г. Забелязали ли сте колко сме усмихнати и доволни, когато си хапваме торта... Явно това толкова вкусно нещо ни действа по особен начин, който ни прави..

публикувано на 20.07.18 в 14:08

Разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана предлагат от "Единни за промяна"

Разделяне на тежкотоварния трафик по двете трасета между Видин и Монтана предлагат от гражданско обединение "Единни за промяна". Така ще може до изграждането на новия път да се спасят човешки животи. "Като идея възникна още през миналата година, може би по времето преди протестите, които започнаха във връзка с изграждането на пътя. И възникна в..

публикувано на 19.07.18 в 17:12

Ломчани се включват активно в кампанията "Капачки за бъдеще"

В Лом активно се събират пластмасови капачки в подкрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели купуване на кувьози за недоносени бебета в болниците в малките градове. Инициатор на кампанията в Лом е Емилия Средкова. "Два пъти в годината е предаването им, иначе по принцип целогодишно се събират. Лом е малък град и реших да ги обединя в тази..

публикувано на 19.07.18 в 15:55

70-годишна жена си подари 131-вия скок с парашут за рождения ден

В "Думата имат старейшината" днес ви срещаме със Захаринка Николова . Родена е в с. Горно Белотинци, Монтанско, но когато е на 6 години, семейството се мести във Варна. В момента живее в красивия град Вършец и казва, че там "пази къщата на своя син".  На 18 юни тя отпразнува своя 70- годишен юбилей, а подаръкът, който си направи сама, за много от..

публикувано на 19.07.18 в 14:49