Уникална протеза ще върне свободата на Филипа

Снимка: „Летс Адопт- България“


Преди няколко месеца ви разказахме за тежката участ на кученцето Филипа, което бе прегазено във видинския квартал "Строител". Малкото животинче е лежало на улицата и два дена се е борело за живота си, докато не среща своята спасителка в лицето на Катя Кирилова. Жената се опитва да спаси кученцето тук, в града, но след няколко безуспешни опита тя организира транспорт до София и предава пострадалото четириного на сдружение „Летс Адопт- България“. Организацията успява да му спаси живота, но, за съжаление, цената е едно ампутирано задно краче.


Днес Филипа вече е малко по-голяма, а сдружение „Летс Адопт- България“ прави всичко възможно кучето да води нормален живот. В момента даже ампутираното ѝ краче расте с помощта на специално устройство- апарата на Илизаров. След няколко седмици ще бъде поставена и бионик протеза, с която Филипа ще може да тича и играе на четири лапи.


Филипа ще бъде първото животинче в света, получило подобно протезиране, докато расте. Диана Живкова, председател на Управителния съвет на сдружението, разказа за тези иновативни начини на лечение:


„Филипа вече е доста пораснала, чувства се доста добре. Най-тежкото мина. Успяхме да поправим предното краче,  което се беше изкривило. Това, което правим в момента, е да се опитаме да подготвим задното краче за поставяне на бионик протеза, така че Филипа да живее на четири крачета. Бионик протезата е доста иновативно нещо, ползва се предимно в хуманната медицина. Това е поставяне на титаниев имплант в крачето, който излиза извън кожата и към който имплант се прикрепя външна протеза, която вече заменя самия крайник. Тя ще е едно от малкото животинчета в света, което ще получи такава протеза. Уникалното в нейния случай е, че тя ще получи тази протеза още докато расте. Тъй като предизвикателството тук е, че когато един организъм расте, костите се променят. Самият организъм се променя много бързо, съответно е много трудно да прецениш точно колко да удължиш крачето и така нататък, но ние ще направим всичко възможно тя още докато расте, да си има четвърто краче, да може да тича, да играе, да прави всичко като едно нормално куче. “


Когато ви срещнахме с Филипа, освен че тя се бореше за живота си, беше и едно бездомно куче, търсещо своето малко място в големия свят. Сега от три месеца тя живее при приемно семейство в столицата, което много я обича и полага всякакви грижи за нея. Кучето е жизнерадостно, въпреки трудностите, през които преминава, разказа Теодора Богданова, нейната нова стопанка:


„Филипа се чувства добре, игрива, средно палава, едно много весело и щастливо куче е, имайки предвид всички неща, които й се случват. Много щастливо и жизнерадостно бебенце е, за мен тя е като един войник, направо е пример за подражание, защото при всички неща, които преживява, винаги си е една такава весела. Палавичка, тропа с опашката постоянно. Щастлива е като ме види да се прибирам в къщи. Изобщо е страхотна, голяма радост е.“


Сдружение „Летс Адопт- България“ продължава да набира средства за протезата на Филипа. Бъдете част от това и ако имате желание, дарете за нейното краче, за да може да се възстанови напълно и да живее пълноценно.


Дарителска сметка:

СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434


Също можете да дарите 1,00 лв. като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.Вижте още

"Неделник" от 18 март 2018 година

Заповядате, новият "Неделник" брой 199 вече е на сайта. Цветен и интересен, както винаги. За начало се връщаме в миналото със старите видински вестници, за да разберем мартенските събития от далечни години. След това от материала на Стефка Павлова ще разберем какво се случва със старинната църква "Света Троица" в село Бойница. Тя има..

публикувано на 18.03.18 в 13:29

Животът ни е стълбица, която води към Бога и Неговото Царство

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост ,посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . Евангелски текст /Мк. 9:17-31/: "Един..

публикувано на 18.03.18 в 08:00

Трябва ли жената да умее да готви, за да е харесвана? ("Пица на парче")

Не, че не ви поднасяме всяка събота "Пица на парче", но днес решихме собственоръчно да я замесим. Получи се, къде ще ходи? ;) Макар, че напоследък май стана модерно жените да казват, че не умеят да готвят. Като че ли запретването на ръкави в кухнята не отговаря на визията на съвременната жена.. Много по- лесно е да отидем на ресторант ;) Темата в..

публикувано на 17.03.18 в 13:23

Пламен Владимиров- майсторът на японски остриета

Пламен Владимиров от Варна изработва японски остриета. Много красиви, но и много остри. Изработката на тези ювелирни остриета му е хоби, а не професия. Това му е детска мечта, но най- сетне преди година успява да си оборудва работилница и започва да ги изработва. "Никак не е лесно и изисква и умение и търпение" , казва той: "Детска мечта..

публикувано на 16.03.18 в 17:05

И видински математици показаха, че са в добра форма

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия във Видин излязоха на импровизирана тренировка на двора и показаха, че са в добра физическа форма. Призивът е на преподавателя им Борислав Казашки.  Подобно на президента Румен Радев, който се появи на снимка и видеоклип, набирайки се на лостове пред военни от пловдивската бригада,..

публикувано на 16.03.18 в 17:00

Красимир Кръстев открива юбилейна изложба във Видин

Юбилейна изложба "Автоплакат" на художника Красимир Кръстев ще бъде открита във Видин . Експозицията е посветена на 65-годишнината на видинския творец и включва някои от първите му проекти, както и творби от последните години. "От едната страна ще бъдат проекти за плакати, които са едни от първите, правени от мен преди 30-40 години, и не са..

публикувано на 16.03.18 в 16:03