Уникална протеза ще върне свободата на Филипа

Снимка: „Летс Адопт- България“


Преди няколко месеца ви разказахме за тежката участ на кученцето Филипа, което бе прегазено във видинския квартал "Строител". Малкото животинче е лежало на улицата и два дена се е борело за живота си, докато не среща своята спасителка в лицето на Катя Кирилова. Жената се опитва да спаси кученцето тук, в града, но след няколко безуспешни опита тя организира транспорт до София и предава пострадалото четириного на сдружение „Летс Адопт- България“. Организацията успява да му спаси живота, но, за съжаление, цената е едно ампутирано задно краче.


Днес Филипа вече е малко по-голяма, а сдружение „Летс Адопт- България“ прави всичко възможно кучето да води нормален живот. В момента даже ампутираното ѝ краче расте с помощта на специално устройство- апарата на Илизаров. След няколко седмици ще бъде поставена и бионик протеза, с която Филипа ще може да тича и играе на четири лапи.


Филипа ще бъде първото животинче в света, получило подобно протезиране, докато расте. Диана Живкова, председател на Управителния съвет на сдружението, разказа за тези иновативни начини на лечение:


„Филипа вече е доста пораснала, чувства се доста добре. Най-тежкото мина. Успяхме да поправим предното краче,  което се беше изкривило. Това, което правим в момента, е да се опитаме да подготвим задното краче за поставяне на бионик протеза, така че Филипа да живее на четири крачета. Бионик протезата е доста иновативно нещо, ползва се предимно в хуманната медицина. Това е поставяне на титаниев имплант в крачето, който излиза извън кожата и към който имплант се прикрепя външна протеза, която вече заменя самия крайник. Тя ще е едно от малкото животинчета в света, което ще получи такава протеза. Уникалното в нейния случай е, че тя ще получи тази протеза още докато расте. Тъй като предизвикателството тук е, че когато един организъм расте, костите се променят. Самият организъм се променя много бързо, съответно е много трудно да прецениш точно колко да удължиш крачето и така нататък, но ние ще направим всичко възможно тя още докато расте, да си има четвърто краче, да може да тича, да играе, да прави всичко като едно нормално куче. “


Когато ви срещнахме с Филипа, освен че тя се бореше за живота си, беше и едно бездомно куче, търсещо своето малко място в големия свят. Сега от три месеца тя живее при приемно семейство в столицата, което много я обича и полага всякакви грижи за нея. Кучето е жизнерадостно, въпреки трудностите, през които преминава, разказа Теодора Богданова, нейната нова стопанка:


„Филипа се чувства добре, игрива, средно палава, едно много весело и щастливо куче е, имайки предвид всички неща, които й се случват. Много щастливо и жизнерадостно бебенце е, за мен тя е като един войник, направо е пример за подражание, защото при всички неща, които преживява, винаги си е една такава весела. Палавичка, тропа с опашката постоянно. Щастлива е като ме види да се прибирам в къщи. Изобщо е страхотна, голяма радост е.“


Сдружение „Летс Адопт- България“ продължава да набира средства за протезата на Филипа. Бъдете част от това и ако имате желание, дарете за нейното краче, за да може да се възстанови напълно и да живее пълноценно.


Дарителска сметка:

СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434


Също можете да дарите 1,00 лв. като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.Вижте още

Видинският футболист Александър Кирилов: "Ако някой от съотборниците ми посети България, ще забрави за връщане в Исландия"

26-годишният Александър Кирилов попада в Исландия случайно, но не съжалява за решението си. Живее в градче с около 1 500 жители, отстоящо на 200 км от Гренландия и на 500 от столицата Рейкявик. За 4-те месеца, прекарани там, е научил 4 думи от исландския. Казва, че е много труден и е комбинация от английски, немски и шведски думи. Разчита да се..

публикувано на 17.01.18 в 18:25

86 деца са били осиновени за 2017 година в Северозапада

86 деца са осиновени в трите области на Северозападна България през отминалата 2017 година. В област Монтана са осиновени 28 деца, за област Видин осиновените деца са 31, а за област Враца- 27 деца. В област Монтана има 22 национални осиновявания и 6 осиновявания от лица, които са с обичайно местопребиваване в чужбина. За област Видин са 20..

публикувано на 17.01.18 в 16:30

Наградиха най-добрите пожарникари за 2017 година във Видин

Приключи областният етап на ежегодния Национален конкурс "Пожарникар на годината" за 2017 година във Видин. Началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев обяви и награди победителите в конкурса. Победител в раздел "А"- "Пожарникар на годината- комплексен победител" за 2017 година стана..

публикувано на 17.01.18 в 14:13

Андрей Андреев на 75

Поетът и преводач Андрей Андреев днес навършва 75 години. За носителя на Националната литературната награда "Георги Джагаров", годишнината е повод за равносметка. А подаръкът, който би го зарадвал най-много, е една приятелска дума от родния край: "Всяка една годишнина е повод за някаква равносметка, както и посрещането на новата година. Така че човек..

публикувано на 17.01.18 в 12:37
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22

Четат ли младите

Не е тайна, че младите хора днес прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите. Според изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, едва 9.7% от младежите четат книги (не учебници) в свободното си време. "Децата четат много. Всяка година все повече и повече деца стават наши читатели. Когато децата..

публикувано на 16.01.18 в 16:46