Уникална протеза ще върне свободата на Филипа

Снимка: „Летс Адопт- България“


Преди няколко месеца ви разказахме за тежката участ на кученцето Филипа, което бе прегазено във видинския квартал "Строител". Малкото животинче е лежало на улицата и два дена се е борело за живота си, докато не среща своята спасителка в лицето на Катя Кирилова. Жената се опитва да спаси кученцето тук, в града, но след няколко безуспешни опита тя организира транспорт до София и предава пострадалото четириного на сдружение „Летс Адопт- България“. Организацията успява да му спаси живота, но, за съжаление, цената е едно ампутирано задно краче.


Днес Филипа вече е малко по-голяма, а сдружение „Летс Адопт- България“ прави всичко възможно кучето да води нормален живот. В момента даже ампутираното ѝ краче расте с помощта на специално устройство- апарата на Илизаров. След няколко седмици ще бъде поставена и бионик протеза, с която Филипа ще може да тича и играе на четири лапи.


Филипа ще бъде първото животинче в света, получило подобно протезиране, докато расте. Диана Живкова, председател на Управителния съвет на сдружението, разказа за тези иновативни начини на лечение:


„Филипа вече е доста пораснала, чувства се доста добре. Най-тежкото мина. Успяхме да поправим предното краче,  което се беше изкривило. Това, което правим в момента, е да се опитаме да подготвим задното краче за поставяне на бионик протеза, така че Филипа да живее на четири крачета. Бионик протезата е доста иновативно нещо, ползва се предимно в хуманната медицина. Това е поставяне на титаниев имплант в крачето, който излиза извън кожата и към който имплант се прикрепя външна протеза, която вече заменя самия крайник. Тя ще е едно от малкото животинчета в света, което ще получи такава протеза. Уникалното в нейния случай е, че тя ще получи тази протеза още докато расте. Тъй като предизвикателството тук е, че когато един организъм расте, костите се променят. Самият организъм се променя много бързо, съответно е много трудно да прецениш точно колко да удължиш крачето и така нататък, но ние ще направим всичко възможно тя още докато расте, да си има четвърто краче, да може да тича, да играе, да прави всичко като едно нормално куче. “


Когато ви срещнахме с Филипа, освен че тя се бореше за живота си, беше и едно бездомно куче, търсещо своето малко място в големия свят. Сега от три месеца тя живее при приемно семейство в столицата, което много я обича и полага всякакви грижи за нея. Кучето е жизнерадостно, въпреки трудностите, през които преминава, разказа Теодора Богданова, нейната нова стопанка:


„Филипа се чувства добре, игрива, средно палава, едно много весело и щастливо куче е, имайки предвид всички неща, които й се случват. Много щастливо и жизнерадостно бебенце е, за мен тя е като един войник, направо е пример за подражание, защото при всички неща, които преживява, винаги си е една такава весела. Палавичка, тропа с опашката постоянно. Щастлива е като ме види да се прибирам в къщи. Изобщо е страхотна, голяма радост е.“


Сдружение „Летс Адопт- България“ продължава да набира средства за протезата на Филипа. Бъдете част от това и ако имате желание, дарете за нейното краче, за да може да се възстанови напълно и да живее пълноценно.


Дарителска сметка:

СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434


Също можете да дарите 1,00 лв. като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.Вижте още

"Малките звездички" от 22.10.2017 година

Винаги усмихнати, с медени гласчета, проницателни, с бистър ум - с тях, група "Калинки" на Детска градина "Славейче" във Видин , вдигаме днес шум. И си говорим за парите ...., разкриваме и специален магически фокус, за да дойдат бързичко те при нас, тутакси и завчас.

публикувано на 22.10.17 в 14:05

"Неделник" от 22 октомври 2017 година

Пригответе се за "Неделник" брой 177. Отново за начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". А след това можете да разберете за един проект на двама видински фотографи Емилиян Евдокимов и Любомир Витков които направиха календар "Планините на България ". В календара са включени..

публикувано на 22.10.17 в 14:03

Смирението е най-силното духовно оръжие, което ни дарява преуспяване във всичко

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към една сцена от живота на Господ Иисус Христос, която ни дава познанието, че смирението е най-силното оръжие против злото, дявола. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, и го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 22.10.17 в 08:00

Избират "Мис и Мистър Северозападна България- 2017" във Видин

На 22 октомври, неделя в Общински драматичен театър - Видин ще се проведе конкурса "Мис и Мистър Северозапад 2017 година" , който е част от веригата "Мис България 2017". "Проявата е част от празничната програма по повод Димитровден, духовния празник на града" , каза за радио Видин Ивайло Йосфов организатор на събитието: "Входа е..

публикувано на 21.10.17 в 16:55

"Незабравки" в "Пица на парче" ;)

  Привет от Нора и Гери ;) Чак когато изкачихме и последното стъпало, се сетихме, че сме забравили кучето долу. Добре, че не работим на Айфеловата кула ;) Това се случва с всекиго от нас. Бързаме, закъсняваме за някъде, а тичаме като луди из къщи, опитвайки се да си намерим незнайно къде изчезналите ключове, за да заключим след себе си. А..

публикувано на 21.10.17 в 12:53

Четене на нови автори ще се състои във Видин

Утре, 21 октомври, в търговския център на Видин ще се проведе инициативата "Чуйте първи новите автори на България" . Цвети-Слава Асенова ще прочете откъси от произведения на писатели, които до сега не са публикували своите произведения на книжен носител, а са писали в социалните мрежи.  Цвети-Слава Асенова е родом от Лом, но живее във Враца. Тя..

публикувано на 20.10.17 в 15:23