Да твориш със звук и светлина

Снимка: фейсбук
Във Видин продължава първото издание на летния фестивал "Крепост на вековете - "Баба Вида" на Софийската опера и балет. Рекорден брой зрители посещават спектаклите, а магията няма как да се получи, ако липсват добрият звук и осветление, особено когато постановките не са в концертна зала, както е в крайдунавския град. Главният виновник това да се случи професионално във Видин е Николай Николов от Вършец, ангажиран с озвучаването и осветлението на фестивала. За своята професия той разказа:

"Много съм щастлив, че имах възможността да направя това събитие, защото е коренно различно от нашия бранш - рокендролът си е рокендрол. Там сме много добри- доста от големите групи са минали през нас, но от Софийска опера- останах очарован. Много високо професионално и културно ниво, заслужаваше си целия труд. Много усилия хвърлихме тук за последните 12-13 дни, но резултатът е налице. Всички са много доволни. Различното тук е, че само оркестърът е 40 души и то малкият оркестър. Представете си колко микрофона трябва да се наредят, а имаше и телевизионна реализация. Всеки артист е с локален микрофон, огромно количество осветление. Коренно различно от рокендрола, но беше едно огромно предизвикателство, което приехме и го реализирахме, доволни сме."

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 януари 2018 слушаме Дженифър Томас

Дженифър Томас е американска пианистка и цигуларка. Освен това е композитор, активен концертиращ и звукозаписен артист. Класическото образование и помага при написването на композиции в стила класически кросоувър. Създава редица партитури към филми, отличени с различни награди. Изпълнителската и кариера бележи доста върхове, като нейният подход..

публикувано на 18.01.18 в 09:00

Видинският футболист Александър Кирилов: "Ако някой от съотборниците ми посети България, ще забрави за връщане в Исландия"

26-годишният Александър Кирилов попада в Исландия случайно, но не съжалява за решението си. Живее в градче с около 1 500 жители, отстоящо на 200 км от Гренландия и на 500 от столицата Рейкявик. За 4-те месеца, прекарани там, е научил 4 думи от исландския. Казва, че е много труден и е комбинация от английски, немски и шведски думи. Разчита да се..

публикувано на 17.01.18 в 18:25

86 деца са били осиновени за 2017 година в Северозапада

86 деца са осиновени в трите области на Северозападна България през отминалата 2017 година. В област Монтана са осиновени 28 деца, за област Видин осиновените деца са 31, а за област Враца- 27 деца. В област Монтана има 22 национални осиновявания и 6 осиновявания от лица, които са с обичайно местопребиваване в чужбина. За област Видин са 20..

публикувано на 17.01.18 в 16:30

Наградиха най-добрите пожарникари за 2017 година във Видин

Приключи областният етап на ежегодния Национален конкурс "Пожарникар на годината" за 2017 година във Видин. Началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев обяви и награди победителите в конкурса. Победител в раздел "А"- "Пожарникар на годината- комплексен победител" за 2017 година стана..

публикувано на 17.01.18 в 14:13

Андрей Андреев на 75

Поетът и преводач Андрей Андреев днес навършва 75 години. За носителя на Националната литературната награда "Георги Джагаров", годишнината е повод за равносметка. А подаръкът, който би го зарадвал най-много, е една приятелска дума от родния край: "Всяка една годишнина е повод за някаква равносметка, както и посрещането на новата година. Така че човек..

публикувано на 17.01.18 в 12:37
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22