Снимката на 11 август 2017 година

Снимка: Валери Ведов

Недоволни от отстраняването на директора на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски се събраха на протест пред сградата на полицията тази сутрин. Около 50 души, сред които служители на дирекцията, полицаи от няколко районни управления, селски кметове и граждани, протестираха с плакати срещу заповедта на вътрешния министър Валентин Радев, с която Газибарски бе понижен и преназначен като шеф на „Транспортна полиция“ в Мездра. Протестиращите поискаха от Радев да върне Газибарски като шеф на областната дирекция, защото иначе във Врачанско щяло да стане страшно.


От 1 септември в Лом стартира социалната услуга „Обществена трапезария”. В продължение на осем месеца, до 30 април 2018 г., 135 крайно бедни от града ще получават супа, основно ястие и цял хляб. Заявления за обществената трапезария ще се подават от 14 до 25 август в Община Лом.


Работни срещи за формиране на Местна инициативна група (МИГ), включваща Новоселска община и община Видин- селска част, се проведоха във всички населени места на община Ново село. Две основни цели преследваха срещите – запознаване на местното население със Стратегията за регионално развитие и набиране на членове на Местната инициативна група. Около 4 млн. лв. ще могат да влязат в двете общини чрез изградената МИГ, като разпределението на средствата ще стане балансирано и ще осигури равномерно териториално развитие на нейния район.


34 свободни работни места са обявени в Бюрото по труда в Берковица. Работодатели търсят да назначат 10 шивачи, 5-ма работници за производство на пластмасови изделия, общи работници, монтьор, шлосер и други. Две са свободните работни места за учители - по математика и немски език. С посредничеството на Бюрото по труда се търсят за работа и двама рехабилитатори.


Продължава ремонтът на съоръженията след тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ и движението се осъществява двупосочно в тръбата за София, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Във връзка с интензивния трафик шофьорите на леки автомобили, които пътуват към или от Северна България могат да ползват и алтернативни маршрути. Пътуващите от Враца, Монтана и Видин могат да преминават по пътя през Искърското дефиле и прохода Петрохан. Необходимо е шофьорите да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение, които трябва да окажат съдействие на пътуващите, напомнят от агенцията.

До 15 август пчеларите, изпълнили договорите си от Националната програма по пчеларство, могат да подават заявления за плащане, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Приемът на документи започна в началото на юни. До момента са приети над 1300 заявления. За да получат финансиране, кандидатите трябва да имат валидна регистрация като земеделски стопани и да са подали актуална информация за регистъра на пчелините на Българската агенция за безопасност на храните. Фонд "Земеделие" ще преведе финансовата помощ след приключване на задължителните административни проверки на внесените документи. Ще бъдат извършени и проверки на място, за да се установи дали дейностите по договорите са изпълнени коректно.


Подписан е договорът за изпълнение на дейностите по програма "Местни инициативи" във видинското село Градец. 2000 лева се очаква да бъдат преведени от Община Видин за доизграждане на детска площадка и ремонт на автобусна спирка, обясни кметът Илия Томов. До края на лятото в село Градец ще бъдат изпълнени и други строителни дейности. Със средства за капиталови разходи ще бъдат баластрирани две улици, кметството и сградата, в която се помещава лекарският кабинет, ще бъдат обновени. 


Жители на видинското село Средогрив се оплакват от нередовния транспорт от и за населеното място. Единственият автобус потегля за Белоградчик, и минава през селото сутрин, но за обратния курс превоз няма. Няма много варианти за решаване на проблема с транспорта, защото хората са малко, обясни кметският наместник на Средогрив Красимир Кирилов.


35 ученици са отпаднали от образователната система в област Видин през последната учебна година. Най-много са отпадналите в гимназиален етап, обясни Ангел Донкин от Регионалното управление на образованието. През последните 5 години няма отпаднали поради слаб успех. Като цяло броят на напусналите училище във Видинска област намалява. Това се дължи на предприетите комплексни мерки, каза още Ангел Донкин. 


Започна подготовката за новата учебна година в училище "Н. Й. Вапцаров" във видинското село Ружинци. Извършват се ремонтни дейности на стойност около 15 000 лева, обясни директорът Милен Михайлов. 215 ученици от 8 населени места ще посрещне училището в село Ружинци наесен. Учебното заведение има статут на средищно за общината.


Сцената край етнографския комплекс "Средната чешма" във видинското село Винарово ще бъде разширена във връзка с предстоящия фолклорен събор "Бащино огнище с корени вековни". И уличното осветление ще бъде подменено, каза кметът Гинко Петров. 


Традиционният "Празник на Малината" се отбелязва днес и утре на хижа "Ком" над Берковица. Празникът е единствен по рода си у нас, обясни председателят на клуб "Туристи - ветерани" Димитър Христов. В рамките на празничните дни са предвидени туристически походи, беседи и музикална програма. Поканени са гости от цялата страна. 


Предстои провеждането на Петия фолклорен фестивал във врачанското село Търнава. Идеята на организаторите е да съхранят родния фолклор- песни, танци, традиции, носии и мъдрост, българска. Фестивалът започва утре, 12 август, с водосвет. Ще участват 68 състава и около 500 участници. Това каза Татяна Мариновска, библиотекар в читалище "Напредък" в село Търнава.


53 състава- от България и Сърбия ще участват във второто издание на фолклорния фестивал "Ехо от Стовци", тази събота и неделя в монтанското село Смоляновци. Това съобщи председателят на местното читалище Борислав Иванов. Откриването на фолклорния фестивал е от 9.00 часа в центъра на Смоляновци. 

Вижте още

Започнаха летните неделни хорá в Ново село

Една стара традиция бе продължена в неделната вечер във видинското село Ново село. Отново започнаха летните неделни хорá на площада в населеното място. Началото на традицията се губи далеч във времето. Най-старите хора си спомнят, че всяка неделя през лятото на мегдана е имало две хорá – възрастните   правели основното, а децата се хващали зад тях, за..

публикувано на 16.07.18 в 08:52

Лишиха от свобода шофьор от Долна Кремена, карал без книжка

Мъж от мездренското село Долна Кремена е осъден от Районен съд Мездра с "лишаване от свобода за една година при общ режим на изтърпяване и глоба в размер на 500 лева", поради управление на МПС с невалидни документи. Шофьорската книжка на мъжа е била валидна до 28.03. 2012 година и той не е подавал документи за нейното подновяване. След пътен инцидент..

публикувано на 16.07.18 в 08:15

"Комарево рок фест" набира доброволци

Продължава подготовката за първото издание на фестивала "Комарево рок фест 2018". Ремонтират се сервизните помещения и чешмите, в близост до фестивалното пространство. Ливадата, където ще бъде монтирана сцената и палатковия лагер вече са окосени и почистени. Набират се и доброволци за инициативата, които да помагат за провеждането на фестивала каза..

публикувано на 15.07.18 в 13:34

Над 200 участници откриват деветия "The Bridge" във Видин

Деветото издание на младежкия фестивал "The Bridge" ще бъде открит официално в 17.00 часа днес във Видин. 11 са работилниците тази година, а интересът е огромен и има участници от цялата страна, каза за радио Видин организатърът на фестивала Михаил Стефанов , който представи и събитията в тазгодишното му издание. "Новата работилница тази година е тази..

публикувано на 15.07.18 в 13:02

В Малорад вече имат питейна вода

Водоподавените във врачанското село Малорад вече е възстановено. Населеното място беше без питейна вода от четири дни, заради наводнената помпена станция от поройните дъждове през последните дни. Работата по възстановяването продължава и днес, каза кметът на селото Цено Цоловски. "Водоподаването бе възстановено вчера около 17.00 часа. Днес работата по..

публикувано на 15.07.18 в 09:18

Катастрофа с видински микробус взе човешка жертва

Един човек е загинал и трима са ранени при пътен инцидент през вчерашния ден във великотърновско между маршрутен микробус, собственост на видинска фирма за пътнически превози и тежкотоварен камион. Инцидентът е станал след разклона за село Пушево в 14.24 часа в съботния ден, съобщават от пресцентъра на МВР. По първоначални данни камионът е спукал гума,..

публикувано на 15.07.18 в 08:58