Снимката на 11 август 2017 година

Снимка: Валери Ведов

Недоволни от отстраняването на директора на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски се събраха на протест пред сградата на полицията тази сутрин. Около 50 души, сред които служители на дирекцията, полицаи от няколко районни управления, селски кметове и граждани, протестираха с плакати срещу заповедта на вътрешния министър Валентин Радев, с която Газибарски бе понижен и преназначен като шеф на „Транспортна полиция“ в Мездра. Протестиращите поискаха от Радев да върне Газибарски като шеф на областната дирекция, защото иначе във Врачанско щяло да стане страшно.


От 1 септември в Лом стартира социалната услуга „Обществена трапезария”. В продължение на осем месеца, до 30 април 2018 г., 135 крайно бедни от града ще получават супа, основно ястие и цял хляб. Заявления за обществената трапезария ще се подават от 14 до 25 август в Община Лом.


Работни срещи за формиране на Местна инициативна група (МИГ), включваща Новоселска община и община Видин- селска част, се проведоха във всички населени места на община Ново село. Две основни цели преследваха срещите – запознаване на местното население със Стратегията за регионално развитие и набиране на членове на Местната инициативна група. Около 4 млн. лв. ще могат да влязат в двете общини чрез изградената МИГ, като разпределението на средствата ще стане балансирано и ще осигури равномерно териториално развитие на нейния район.


34 свободни работни места са обявени в Бюрото по труда в Берковица. Работодатели търсят да назначат 10 шивачи, 5-ма работници за производство на пластмасови изделия, общи работници, монтьор, шлосер и други. Две са свободните работни места за учители - по математика и немски език. С посредничеството на Бюрото по труда се търсят за работа и двама рехабилитатори.


Продължава ремонтът на съоръженията след тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ и движението се осъществява двупосочно в тръбата за София, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Във връзка с интензивния трафик шофьорите на леки автомобили, които пътуват към или от Северна България могат да ползват и алтернативни маршрути. Пътуващите от Враца, Монтана и Видин могат да преминават по пътя през Искърското дефиле и прохода Петрохан. Необходимо е шофьорите да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение, които трябва да окажат съдействие на пътуващите, напомнят от агенцията.

До 15 август пчеларите, изпълнили договорите си от Националната програма по пчеларство, могат да подават заявления за плащане, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Приемът на документи започна в началото на юни. До момента са приети над 1300 заявления. За да получат финансиране, кандидатите трябва да имат валидна регистрация като земеделски стопани и да са подали актуална информация за регистъра на пчелините на Българската агенция за безопасност на храните. Фонд "Земеделие" ще преведе финансовата помощ след приключване на задължителните административни проверки на внесените документи. Ще бъдат извършени и проверки на място, за да се установи дали дейностите по договорите са изпълнени коректно.


Подписан е договорът за изпълнение на дейностите по програма "Местни инициативи" във видинското село Градец. 2000 лева се очаква да бъдат преведени от Община Видин за доизграждане на детска площадка и ремонт на автобусна спирка, обясни кметът Илия Томов. До края на лятото в село Градец ще бъдат изпълнени и други строителни дейности. Със средства за капиталови разходи ще бъдат баластрирани две улици, кметството и сградата, в която се помещава лекарският кабинет, ще бъдат обновени. 


Жители на видинското село Средогрив се оплакват от нередовния транспорт от и за населеното място. Единственият автобус потегля за Белоградчик, и минава през селото сутрин, но за обратния курс превоз няма. Няма много варианти за решаване на проблема с транспорта, защото хората са малко, обясни кметският наместник на Средогрив Красимир Кирилов.


35 ученици са отпаднали от образователната система в област Видин през последната учебна година. Най-много са отпадналите в гимназиален етап, обясни Ангел Донкин от Регионалното управление на образованието. През последните 5 години няма отпаднали поради слаб успех. Като цяло броят на напусналите училище във Видинска област намалява. Това се дължи на предприетите комплексни мерки, каза още Ангел Донкин. 


Започна подготовката за новата учебна година в училище "Н. Й. Вапцаров" във видинското село Ружинци. Извършват се ремонтни дейности на стойност около 15 000 лева, обясни директорът Милен Михайлов. 215 ученици от 8 населени места ще посрещне училището в село Ружинци наесен. Учебното заведение има статут на средищно за общината.


Сцената край етнографския комплекс "Средната чешма" във видинското село Винарово ще бъде разширена във връзка с предстоящия фолклорен събор "Бащино огнище с корени вековни". И уличното осветление ще бъде подменено, каза кметът Гинко Петров. 


Традиционният "Празник на Малината" се отбелязва днес и утре на хижа "Ком" над Берковица. Празникът е единствен по рода си у нас, обясни председателят на клуб "Туристи - ветерани" Димитър Христов. В рамките на празничните дни са предвидени туристически походи, беседи и музикална програма. Поканени са гости от цялата страна. 


Предстои провеждането на Петия фолклорен фестивал във врачанското село Търнава. Идеята на организаторите е да съхранят родния фолклор- песни, танци, традиции, носии и мъдрост, българска. Фестивалът започва утре, 12 август, с водосвет. Ще участват 68 състава и около 500 участници. Това каза Татяна Мариновска, библиотекар в читалище "Напредък" в село Търнава.


53 състава- от България и Сърбия ще участват във второто издание на фолклорния фестивал "Ехо от Стовци", тази събота и неделя в монтанското село Смоляновци. Това съобщи председателят на местното читалище Борислав Иванов. Откриването на фолклорния фестивал е от 9.00 часа в центъра на Смоляновци. 

Вижте още

Кула награди отличници и заслужили граждани

19 август - Денят на град Кула беше отбелязан с празничен ритуал с вдигане на националното знаме, водосвет на площада пред Общината, отслужен от духовните водачи йеромонах Максим и архимандрит Гервасий, тържествено заседание на Общинския съвет, в присъствието на народния представител от Видинския регион Владимир Тошев, областния управител на област..

публикувано на 19.08.17 в 13:40

Мотористи се събират във Видин на национален мотосъбор

Мотористи от страната и чужбина се събират във Видин за десетото издание на националния мотосъбор . Организатор е видинския мотоклуб "Северозападни мотори", който отбелязва 10 години от своето създаване. Състезанията на бившето летище край село Иново започват в 14 часа. Какви са надпреварите за мотористите разясни Петър Петров от видинския мотоклуб:..

публикувано на 19.08.17 в 13:23

Двойки с репродуктивни проблеми от Видин ще получат подкрепа

Над 20 двойки с репродуктивни проблеми от Видин ще бъдат подпомогнати да започнат необходимото им лечение. Те ще получат средства за провеждане на първоначални изследвания. Парите са дарени от видинчанка, майка на три деца, съобщи на информационна среща основателят фондация "Искам бебе" на Радина Велчева : "Тя дарява средства, за да могат да се..

публикувано на 19.08.17 в 09:23

Ден на община Брегово

В чест на Деня на Бреговска община /19 август/ и по повод 120 години от основанието на читалище "Развитие-1897 г.", общинското ръководство е подготвило културна програма. Днес от 17:00 ч. ще се проведе футболна среща между ФК „Тимок”- Брегово и „Пластик” - Старопатица на стадион „Тимок”. От 19:00 ч. ще има куклено шоу за децата в салона на читалището...

публикувано на 19.08.17 в 09:00

200 самодейци се събират в Черкаски

Фолклорен фестивал ще се проведе днес, 19 август, в монтанското село Черкаски . Очаква се да пристигнат около 200 самодейци, които ще вземат участие във форума. Началото ще бъде в 10 часа, каза кметът на Черкаски Валери Трендафилов : "За шеста поредна година правим този фестивал, като събираме групи от различни региони на страната, които..

публикувано на 19.08.17 в 08:42

Откриха панаирните дни в Оряхово

С много музика и настроение в петък вечерта бяха открити панаирните дни в Оряхово . Кметът на общината Росен Добрев сложи началото на проявите, които продължават до неделя и са събрани в богата и разнообразна програма. На практика панаирните дни започнаха още в четвъртък с нумизматична изложба "Съкровището на султана", подредена в..

публикувано на 19.08.17 в 08:16