Започнаха балетните представления от фестивала „Крепост на вековете“

Снимка: Радио Видин

С „Лебедово езеро“ Във Видин започнаха балетните представления от фестивала на Софийската опера и балет „Крепост на вековете“.

Сцената за спектаклите е пред „Стамбол капия“, един от входовете на старата крепостна стена в града. С фестивала във Видин пишем история, каза директорът на операта академик Пламен Карталов:

„Балетната програма беше избрана по настояване на Община Видин…Това прави чест, че кметът Огнян Ценков и секретарят на общината г-жа Андреева поискаха освен оперната програма да има балетна програма. Площад „Бдинци“ е третата сцена на фестивала след шлепа на река Дунав, крепостта „Баба Вида“ и сега на този прекрасен площад ние представяме нашата балетна програма...Исторически Видин е един много важен град за България и този културен импулс, който дава Софийската опера- да се направи един нов културен ренесанс за Видин и за областта, лично мен изключително ме удовлетворява.“

В ролите на Одета и Одилия в „Лебедово езеро“ беше примата на „Щатстопера Берлин“ Вяра Начева, която е родом от Видин:

„Аз когато разбрах, че ще се осъществи такъв грандиозен проект във Видин, сама помолих художествения ръководител на балета Сара- Нора Кръстева и академик Пламен Карталов да участвам. Молбата беше моя и аз искам много, много да им благодаря и на двамата, защото за мен това е сбъдване на една детска мечта- именно във Видин, именно в моя роден град да изтанцувам такава голяма роля на Одета, Одилия и то с престижната трупа на Софийска опера и балет...

За мен този балет е един от любимите ми в моя класически репертоар, защото именно тук емоцията ръководи, а не движенията, не техниката. Аз обичам човека да е артист на сцената, да накара хората да плачат. Днес имаше някои сред публиката, които плакаха. Това беше моята цел- да ги развълнувам, да си отидат вкъщи да помислят, може би до утре, до други ден, да помислят над този спектакъл.“

Програмата от фестивала продължава. Тази вечер в „Лебедово езеро" ще играе примата на Софийската опера и балет  Катерина Петрова, а утре е спектакълът „Зорба гъркът“.


Вижте още

Ружинци кандидатства по програма за младежка заетост

За 100 работни места по схемата за „Младежка заетост“ кандидатстват в община Ружинци . Очаква се програмата да стартира след по-малко от месец, каза кметът Александър Александров . Младежите ще бъдат ангажирани за поддръжка на улици и общински сгради. Други 150 души бяха наети през септември по програма „Работа“ в общината, припомни Александров:..

публикувано на 21.10.17 в 11:00

Мобилен кабинет извършва профилактични прегледи в Монтанско

Профилактични прегледи с мобилен акушеро-гинекологичен кабинет се извършват в област Монтана . Те са във връзка с изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г., приоритет „Здравеопазване”. Прегледите се извършват от специалисти във Вършец, Бързия, Берковица и местния квартал “Раковица”, съобщи..

публикувано на 21.10.17 в 10:00

Мездра се обединява в подкрепа на малката Сияна

Днес, 21 октомври, от 21.00 часа Денс клуб "Роял", Фолклорен ансамбъл "Мездра", популярните изпълнители на народни песни Светлин Миланов и Юри Крумов и Клуб "Хорце, винце и още нещо" организират Фолклорна благотворителна вечер "Да дарим усмивка и надежда за Сияна". 3-годишното момиченце от Мездра е родено преждевременно заради вродено запушване на..

публикувано на 21.10.17 в 09:30
Тържествена литургия беше отслужена в храма в Паволче на 19 октомври, когато се почита паметта на свети Иван Рилски.

Паволче дава курбан за храмов празник

Врачанското село Паволче ще отбележи празника на местната църква "Свети Иван Рилски" с курбан. Врачанският митрополит Григорий отслужи тържествена света литургия в храма на 19 октомври, когато се почита светецът, в присъствието на кмета на Враца и десетки жители, каза управникът на селото Емил Василев : "21 октомври преди е бил събор на селото.....

публикувано на 21.10.17 в 09:00

Читалището в Стубел празнува рожден ден с концерт

Фолклорен концерт по повод 95 години от създаването на Народно читалище „Събуждане” ще се състои в монтанското село Стубел . Самодейни колективи от културното средище ще изнесат програма за празника. Това съобщи председателят на читалището Емилия Йорданова : "Танцовият състав ще изиграе четири хора- право хоро, Дайчово хоро, един модерен танц и..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

С фестивал отбелязват 90- годишнината на читалището в Покрайна

С фестивал „Нашенци у старо време“ ще бъде отбелязана 90-ата годишнина на читалището във видинското село Покрайна . Идеята за фестивала е от преди три години, каза секретарят на читалище „Просвета 1927“ Елица Атанасова: „От финансова гледна точка не разполагахме с много пари, но се решихме и ето, организацията стана за две..

обновено на 21.10.17 в 08:10