Започнаха балетните представления от фестивала „Крепост на вековете“

Снимка: Радио Видин

С „Лебедово езеро“ Във Видин започнаха балетните представления от фестивала на Софийската опера и балет „Крепост на вековете“.

Сцената за спектаклите е пред „Стамбол капия“, един от входовете на старата крепостна стена в града. С фестивала във Видин пишем история, каза директорът на операта академик Пламен Карталов:

„Балетната програма беше избрана по настояване на Община Видин…Това прави чест, че кметът Огнян Ценков и секретарят на общината г-жа Андреева поискаха освен оперната програма да има балетна програма. Площад „Бдинци“ е третата сцена на фестивала след шлепа на река Дунав, крепостта „Баба Вида“ и сега на този прекрасен площад ние представяме нашата балетна програма...Исторически Видин е един много важен град за България и този културен импулс, който дава Софийската опера- да се направи един нов културен ренесанс за Видин и за областта, лично мен изключително ме удовлетворява.“

В ролите на Одета и Одилия в „Лебедово езеро“ беше примата на „Щатстопера Берлин“ Вяра Начева, която е родом от Видин:

„Аз когато разбрах, че ще се осъществи такъв грандиозен проект във Видин, сама помолих художествения ръководител на балета Сара- Нора Кръстева и академик Пламен Карталов да участвам. Молбата беше моя и аз искам много, много да им благодаря и на двамата, защото за мен това е сбъдване на една детска мечта- именно във Видин, именно в моя роден град да изтанцувам такава голяма роля на Одета, Одилия и то с престижната трупа на Софийска опера и балет...

За мен този балет е един от любимите ми в моя класически репертоар, защото именно тук емоцията ръководи, а не движенията, не техниката. Аз обичам човека да е артист на сцената, да накара хората да плачат. Днес имаше някои сред публиката, които плакаха. Това беше моята цел- да ги развълнувам, да си отидат вкъщи да помислят, може би до утре, до други ден, да помислят над този спектакъл.“

Програмата от фестивала продължава. Тази вечер в „Лебедово езеро" ще играе примата на Софийската опера и балет  Катерина Петрова, а утре е спектакълът „Зорба гъркът“.


Вижте още

Протестът на Замфирово и Пърличево намери подкрепа

„Протестът на хората от Замфирово и Пърличево е справедлив и ние категорично го подкрепяме. От години алармираме областната управа и Областно пътно управление за проблема с републикански път трети клас 81044" , каза заместник кметът на Община Берковица Радослав Найденов . Вчера над 100 души от Замфирово и Пърличево излязоха на..

публикувано на 20.07.18 в 15:41

Предстоят улични ремонти в община Бойчиновци

240 000 лева ще бъдат вложени в ремонти на уличната мрежа в селата от община Бойчиновци . Парите са от бюджета, съобщи кметът Светлин Сретениев: "За асфалтиране и насипване с трошенокаменна настилка в почти всички населени места. Чакаме избор на изпълнител и започваме и там работа." Ремонти за над 20 000 лева направиха в селата Кобиляк и..

публикувано на 20.07.18 в 14:30
Емилия Лисичкова (в средата), председател на Управителния съвет на платформа “АГОРА”

Общински фонд в Монтана търси проекти за финансиране

Стартира втора процедура за набиране на предложения, насърчаващи местните инициативи . Средствата се осигуряват от Община Монтана и платформа “АГОРА”. Шест проекта бяха одобрени в първата сесия на съвместния фонд от подадените 26 предложения. Финансирането е в размер на 18 000 лева, 10 от Общината и 8 хиляди от фонда, уточни кметът на Монтана..

публикувано на 20.07.18 в 14:07

"Реквием" от Верди открива оперните вечери в Белоградчик

Тази вечер за пръв път на фестивала "Опера на върховете-Белоградчишки скали" ще прозвучи  "Реквием" от Джузепе Верди . Това е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр. Верди написва творбата по повод смъртта на две важни за него личности– композитора Джоакино Росини и писателя Алесандро Мандзони. Сцените на Страшния съд в операта..

публикувано на 20.07.18 в 11:23

16-годишна без книжка катастрофира в Лом, пострада момиче в автомобила

Момиче на 19 години от Лом е настанено вчера под наблюдение и без опасност за живота в болницата в Лом. Пострадалата е била пътничка в автомобил, катастрофирал вчера около 13:10 часа на ул."Латинка", в района на учебен полигон в града. Колата е била управлявана от 16-годишно момиче без книжка, което губи контрол над волана и се блъска в дърво. Пробата..

публикувано на 20.07.18 в 11:01

Започва Международният събор "Кадъ боаз"

Международният събор между белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито - "Кадъ боаз" започва от днес, 20 юли, и ще продължи до неделя. Първия ден границата ще бъде отворена от 13 до 23 часа българско време. В събота границата ще се отваря в 10,00 часа и ще се затваря в полунощ, а в неделя в 23 часа. Тържественото откриване на международния..

публикувано на 20.07.18 в 09:43