Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 август 2017 година

Масова кръщавка извършиха в храма в град Дунавци Видинско. Починът е наследен от епископ Сионий, сега игумен на Троянския манастир, който до неотдавна е викарий на видинския митрополит, разказа свещеникът йеромонах Максим.

Църквата отбелязва днес, 15 август, Успение на пресвета Богородица.

Стотици вярващи от цялата страна посетиха днес Черепишкия манастир "Св. Успение Богородично", за да почетат Успението на пресветата Божия майка - Голяма Богородица, съобщават от Община Мездра.

По традиция и тази година на 15 август, когато се почита Успение на пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ /Пусти/, над кв. Бистрец във Враца беше осветен курбан за здраве, съобщават от Общината. Десетки миряни от региона се стекоха в скритата в скалите света обител, където според легендата е живял Иван Рилски.

Новопостроена чешма беше осветена на Голяма Богородица в Дома за стари хора във видинското село Кутово. Придобивката е дарение от 82-годишната Теодосия Параскевова, която живее в Дома от 4 години.

Служебното правоотношение на началника на Регионално управление на образованието - Видин Марийка Василева е прекратено от 1 август, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката в отговор на въпрос на Радио Видин. От ведомството уточняват, че това е станало на основание Закона за държавния служител, по взаимно съгласие. Длъжността "началник" на Регионално управление на образованието - Видин се изпълнява по допълнително служебно правоотношение от Таня Петрова. Предстои обявяване на конкурс за длъжността.

Повече от 5 000 лева бяха събрани снощи във Враца, по време на благотворителния концерт „Да помогнем на Гери“, иницииран от съученици и близки на 13-годишно момиче, болно от рак. За Гергана Петрова пяха и танцуваха известни изпълнители и групи, дори преподаватели от училището ѝ- "Никола Войводов“. Гергана Петрова продължава предоперативното си лечение в клиниката по детски генетични заболявания "Св. Георги" в Пловдив. Търсят се варианти за по-щадяща операция, която предстои. За нея ще са нужни между 80 и 100 000 лева.

Националния статистически институт представи информация за динамиката на доходите и разходите на българските домакинства за периода 1 април - 30 юни 2017 г. спрямо същия период на 2016 г. Важно е да се отбележи, че в номинално изражение средният доход от работна заплата е нараснал с 13.3%, докато доходът от пенсии бележи спад с 1.8%. Ръст от 8.6% бележат разходите за храна, които се характеризират с най-голям дял в структурата на общия разход.

Четири сигнала за силна музика и вдигане на шум са проверили полицаите във Видин за последното денонощие, съобщи регионалният говорител на МВР Лора Стефанова. Тя уточни, че съставените от полицаите актове се изпращат в Община Видин, защото това са нарушения според Наредба №1 на Общинския съвет.

Видинските огнеборци Светослав Станков и Светослав Ангелов са номинирани в кампанията за предотвратяване на престъпления срещу природата „Аз пазя горите и орлите на България“. Номинацията е направил Пламен Вълчев- инспектор към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на на населението" във Видин.

В местността "Панаирище" край Белоградчик се проведе привързано издигане на топловъздушен балон, фиксиран с въжета към земята. Атракцията  включваше издигане на 10 метра височина и престой във въздуха 5 минути и се провежда с цел популяризиране на новия продукт за туристите, който да бъде включен в туристически оферти, предлагани в цялата трансгранична зона България - Румъния.

Днес се навършват 60 години от изкачването на Черни връх от група видински туристи. Повече за похода разказа единият от младите тогава ентусиасти- Богомил Петров: "Това е било 57-а година, още бяхме ученици. И тогава моите колеги от нашата махала, защото всички бяхме от махалата, бяха в София... и аз отидох при тях и тогава решихме да изкачим този връх. Той изглеждаше като някакъв малък Еверест."

Спирка- сцена се изгражда във врачанското  село Челопек  Част от средствата са отпуснати от Общинския съвет, други са осигурени от строителна фирма от Враца. Придобивката ще бъде готова до 26 август, а до 1 септември ще бъде открита.

"Хайдушки игри" бяха организирани днес за децата, посещаващи Арт ателието "Приказен свят" на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. В Крайдунавския парк 10 деца на различна възраст участваха в игри, ръководени от Ивайло Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци".

Приключи лятната програма за деца „Забавно лято в библиотеката” 2017, организирана за трета поредна година от Регионална библиотека „Гео Милев” - гр. Монтана. Децата прекараха два незабравими месеца в библиотеката, където показаха завидни творчески умения, натрупаха много нови знания и се запознаха с нови приятели, каза Веселина Младенова, експерт "Връзки с обществеността" в библиотеката.

Търсейки разнообразни форми за забавление на децата през лятото Народно читалище "Просвета 1925 Мездра" и Народно читалище "Наука 1919 Лик" ще реализират в четвъртък съвместно начинание- краеведска разходка на децата от Мездра в село Лик.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05