Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще намалее ли административната тежест с новите електронни услуги

2
Снимка: Радио Видин

Административната тежест кара хората да губят от своето време, за да вадят документи, а това създава усещане за корупция и напрежение в обществото, заяви наскоро премиерът Бойко Борисов. Според него няма политик, който да не е поставял решаването на този проблем във фокуса на предизборното си говорене. На работна среща в министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията бяха коментирани опашките пред КАТ и пренасянето на документи между институциите при покупка на автомобил. МВР ще получи допълнителни пари към бюджета си за тази година, но ще трябва да се справи с опашките в КАТ и пред гишетата за издаване на лични документи. Най- често се получават опашки на гишетата за регистрация на автомобили. Възможно ли е те да бъдат намалени- попитахме главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР - Видин. "Регистрацията на автомобил изисква необходимо технологично време. Мисля, че във Видин организацията ни е доста добра и няма вече такъв наплив, както преди. В Румъния например хората чакат доста по- дълго, за да регистрират колата си, в Сърбия също." - категоричен бе Владимир Герасимов. Премиерът Бойко Борисов посъветва всеки началник да задели време да постои на една опашка и дори да чуе какво мислят за него. Може ли да бъде решен този проблем в крайна сметка- попитахме видинчани. "В САЩ например регистрацията става само по интернет. Не може ли и тук да е така ... При нас това е възможно, но не е желано. Преди време бях в КАТ и си загубих целия ден по опашки ... Тези гишета вече са отживелица. Трябва да се въведе напълно електронно обслужване за хората." - коментираха анкетираните. Основен акцент на премиера пред висшия ръководен състав на МВР бе разтоварването на административната тежест. Той подчерта, че ще работи дори за отпадането на свидетелството за съдимост. Според думите му, липсва електронна връзка между МВР и останалите държавни институции.

Потърсихме Община Видин- какви мерки предприема нейното ръководство за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите. "С оглед намаляване на административната тежест очакваме през септември вече да имаме изчистено законодателство, по този въпрос. Работим активно по услугите по гражданско състояние. Гражданите на Община Видин могат да подават документите си във всяко населено място, където се намират в момента. Има услуги, обаче при които се изисква и удостоверяване на самоличността. В информационния център на общината се работи нормално, без излишни опашки и продължаваме да работим в тази насока." - каза Иванела Андреева, секретар на Община Видин. "Доволни сме, бързо минахме този път. Нямаше голяма опашка." - споделиха гражданите, дошли да заплатят дължимите си местни данъци и такси. В Община Видин непрекъснато се създават и нови регистри, които постоянно се попълват. Благодарение на тях в бъдеще значително ще бъде улеснена работата на общинската администрация, а с това и обслужването на гражданите, потърсили за съдействие институциите в региона, каза още Иванела Андреева, секретар на Община Видин.

Един от големите проблеми за гражданите е подмяната на личните им документи. Чакането с часове понякога изнервя хората, пристигащи за летния си отпуск в България, на които се налага подмяна на документите. Намаляват ли във времето опашките пред гишетата в Областна дирекция на МВР Видин - потърсихме пресцентъра на полицията в Крайдунавския град: "Традиционно през летните месеци гишетата на сектор "Български документи за самоличност" в област Видин работят при по- голяма натовареност. Общият брой на издадените лични карти през първото шестмесечие на 2017 година е 3 168, паспортите са 1 4641 а шофьорските книжки са 1 881. Пикът е бил през месец август. Не е констатирано напрежение или продължително задържане на граждани на опашки пред гишетата за документите за самоличност. Нашите служители продължават да работят коректно и в насока намаляване на времето за издаване на въпросните документи."  - каза Лора Стефанова. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00