Обединена ли е нацията ни и кое ни кара да сме обединени

Снимка: архив
Съединението на България е исторически акт, обединяващ  Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 година. Съединението е подкрепено от българския княз Александър I и е ръководено от майор Данаил Николаев. Днес се навършват 132 години от този исторически акт. На един от националните празници на България- Съединението на Източна Румелия с Княжество България, за този велик акт на българите в "Посоките на делника" разказа историкът от Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

"Много важен е този ден за българския народ. Провъзгласеното Съединение е мечта за всеки един човек, още след Освобождението. След несправедливите клаузи на Берлинския договор, който отново разделя етническите българи и ги оставя извън пределите на Княжество България в изкуствено създадената Източна Румелия. Българският народ сам извоюва Съединението си, с много малка подкрепа отвън"
- каза пред Нора Йоцова историкът Христина Кирилова и допълни:

"Изключителна е ролята в последвалата от Съединението Сръбско- българска война, с участието на младата българска армия. От този регион активно се включва и Трети пехотен Бдински полк. Във Видин се водят важни сражения за защитата на града. Това е и голямата победа на младата българска армия в Сръбско- българската война."

Известният английски журналист Берлайн, който посещава Видин през 1919 г., пише в дописката си, че в България има един паметник на победите, какъвто никъде в Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите. На това себеотрицание е способен само българинът. Обединени ли сме, обаче днес и имаме ли повод за гордост с това? Попитахме видинчани как те приемат Съединението и какво ни обединява днес:

"Мисля, че има много неща, които ни обединяват. Едно от тях са хубавите концерти във Видин това лято. Нека да има повече такива инициативи ... Има хора, които са родолюбци, но има и такива, които мислят само за себе си ... Подтиска ни бедността. Тя не може да ни обедини- тя ни разединява ... През последните години се чувства обединението по-осезаемо. Със съседите си се разбираме добре и това допълнително ни обединява"
- споделиха жителите на крайдунавския град.

В деня на Съединението за втора поредна година във Видин ще се проведе хоротека на открито до крепостта "БАБА ВИДА". Организатор е Фолклорна студия "Северняци" с художествен ръководител Ерик Петров, който бе гост в студиото на Радио ВИДИН, в утрото на празничния 6-ти септември.

"Моята дейност, в частност е свързана с обединение, защото при нас танцуват хора с различни характери, професии и темперамент. Крайната цел, обаче ни обединява и когато резултатът е добър, ние сме щастливи. Имахме едно успешно лято с много участия и пътувания, което може само да ни мотивира за бъдещата ни дейност. Нека всички, които обичат българските хора и танци, да заповядат тази вечер от 19.00 часа до крепостта "Баба Вида" на второто издание на хоротеката, която вече се превръща в традиция за всички нас. Всички са "добре дошли", а възрастови ограничения за участниците няма
" - каза Ерик Петров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

За човека, духовника и водач на видинската епархия- митрополит Дометиан

В деня на траур, в памет на Видинския митрополит Дометиан в "Посоките на делника" си припомнихме някои факти от живота на покойния владика. Днес от нашия ефир си припомнихме какво разказа в последното си интервю за Радио ВИДИН дядо Дометиан, преди две години в предаването "Калейдоскоп", с автор и водещ Ваня Минева.  Светското му име е Димитър..

публикувано на 20.09.17 в 11:06

Протестите преди и сега

В "Посоките на делника" гледната точка е на Петър Кичашки , участник в редица обществено-политически протести и акции, на Иво Иванов , бивш лидер на СДС в Монтана (емблематична за прехода партия, която събираше стотици хиляди българи на Орлов мост) и на писателя Мартен Калеев . За последните 27 години в България са се провели много протести...

публикувано на 19.09.17 в 16:44

Пенсионерите зад волана- опасни ли са

Три пътни инцидента през последните дни в Северозапада станаха по вина на 80 и повече годишни шофьори. Шофьор на около 80 години предизвика верижна катастрофа в участъка Мездра- Враца; 83- годишен не заобиколил спрелия пред него лек автомобил и ударил стоящите зад него двама видинчани; в Монтана 82-годишен водач с постоянен адрес в белоградчишкото село..

публикувано на 18.09.17 в 15:07

В село Благово искат ремонт на улиците

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Около 550 са жителите на..

публикувано на 15.09.17 в 13:05

Готови ли сме за първия учебен ден

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното..

публикувано на 14.09.17 в 13:44

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче..

публикувано на 13.09.17 в 12:08