Обединена ли е нацията ни и кое ни кара да сме обединени

Снимка: архив
Съединението на България е исторически акт, обединяващ  Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 година. Съединението е подкрепено от българския княз Александър I и е ръководено от майор Данаил Николаев. Днес се навършват 132 години от този исторически акт. На един от националните празници на България- Съединението на Източна Румелия с Княжество България, за този велик акт на българите в "Посоките на делника" разказа историкът от Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

"Много важен е този ден за българския народ. Провъзгласеното Съединение е мечта за всеки един човек, още след Освобождението. След несправедливите клаузи на Берлинския договор, който отново разделя етническите българи и ги оставя извън пределите на Княжество България в изкуствено създадената Източна Румелия. Българският народ сам извоюва Съединението си, с много малка подкрепа отвън"
- каза пред Нора Йоцова историкът Христина Кирилова и допълни:

"Изключителна е ролята в последвалата от Съединението Сръбско- българска война, с участието на младата българска армия. От този регион активно се включва и Трети пехотен Бдински полк. Във Видин се водят важни сражения за защитата на града. Това е и голямата победа на младата българска армия в Сръбско- българската война."

Известният английски журналист Берлайн, който посещава Видин през 1919 г., пише в дописката си, че в България има един паметник на победите, какъвто никъде в Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите. На това себеотрицание е способен само българинът. Обединени ли сме, обаче днес и имаме ли повод за гордост с това? Попитахме видинчани как те приемат Съединението и какво ни обединява днес:

"Мисля, че има много неща, които ни обединяват. Едно от тях са хубавите концерти във Видин това лято. Нека да има повече такива инициативи ... Има хора, които са родолюбци, но има и такива, които мислят само за себе си ... Подтиска ни бедността. Тя не може да ни обедини- тя ни разединява ... През последните години се чувства обединението по-осезаемо. Със съседите си се разбираме добре и това допълнително ни обединява"
- споделиха жителите на крайдунавския град.

В деня на Съединението за втора поредна година във Видин ще се проведе хоротека на открито до крепостта "БАБА ВИДА". Организатор е Фолклорна студия "Северняци" с художествен ръководител Ерик Петров, който бе гост в студиото на Радио ВИДИН, в утрото на празничния 6-ти септември.

"Моята дейност, в частност е свързана с обединение, защото при нас танцуват хора с различни характери, професии и темперамент. Крайната цел, обаче ни обединява и когато резултатът е добър, ние сме щастливи. Имахме едно успешно лято с много участия и пътувания, което може само да ни мотивира за бъдещата ни дейност. Нека всички, които обичат българските хора и танци, да заповядат тази вечер от 19.00 часа до крепостта "Баба Вида" на второто издание на хоротеката, която вече се превръща в традиция за всички нас. Всички са "добре дошли", а възрастови ограничения за участниците няма
" - каза Ерик Петров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Росица Кирова: "Държавата е длъжница на Северозапада"

Защо държавата не направи почти нищо за развитието на Северозапада и защо липсата на внимание към този регион е хронична от години? Мнение по тези и други въпроси дава днес в "Гледна точка" Росица Кирова от "Единни за промяна": " Единни за промяна", като част от широка гражданска инициатива, организира протест на 27 януари - събота, на изхода на..

публикувано на 23.01.18 в 13:30

Ще продължат ли работа личните асистенти

Още в началото на годината кметът на Монтана Златко Живков алармира, че са намалени средствата по програмата "Независим живот". "Не Община Монтана намаля средствата и часовете. Това не е програма, която се финансира от Община Монтана. Това е поведението към голяма част от големите български общини, за съжаление. Очаквам Оперативната програма и..

публикувано на 22.01.18 в 14:32

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14