Обединена ли е нацията ни и кое ни кара да сме обединени

Снимка: архив
Съединението на България е исторически акт, обединяващ  Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 година. Съединението е подкрепено от българския княз Александър I и е ръководено от майор Данаил Николаев. Днес се навършват 132 години от този исторически акт. На един от националните празници на България- Съединението на Източна Румелия с Княжество България, за този велик акт на българите в "Посоките на делника" разказа историкът от Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

"Много важен е този ден за българския народ. Провъзгласеното Съединение е мечта за всеки един човек, още след Освобождението. След несправедливите клаузи на Берлинския договор, който отново разделя етническите българи и ги оставя извън пределите на Княжество България в изкуствено създадената Източна Румелия. Българският народ сам извоюва Съединението си, с много малка подкрепа отвън"
- каза пред Нора Йоцова историкът Христина Кирилова и допълни:

"Изключителна е ролята в последвалата от Съединението Сръбско- българска война, с участието на младата българска армия. От този регион активно се включва и Трети пехотен Бдински полк. Във Видин се водят важни сражения за защитата на града. Това е и голямата победа на младата българска армия в Сръбско- българската война."

Известният английски журналист Берлайн, който посещава Видин през 1919 г., пише в дописката си, че в България има един паметник на победите, какъвто никъде в Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите. На това себеотрицание е способен само българинът. Обединени ли сме, обаче днес и имаме ли повод за гордост с това? Попитахме видинчани как те приемат Съединението и какво ни обединява днес:

"Мисля, че има много неща, които ни обединяват. Едно от тях са хубавите концерти във Видин това лято. Нека да има повече такива инициативи ... Има хора, които са родолюбци, но има и такива, които мислят само за себе си ... Подтиска ни бедността. Тя не може да ни обедини- тя ни разединява ... През последните години се чувства обединението по-осезаемо. Със съседите си се разбираме добре и това допълнително ни обединява"
- споделиха жителите на крайдунавския град.

В деня на Съединението за втора поредна година във Видин ще се проведе хоротека на открито до крепостта "БАБА ВИДА". Организатор е Фолклорна студия "Северняци" с художествен ръководител Ерик Петров, който бе гост в студиото на Радио ВИДИН, в утрото на празничния 6-ти септември.

"Моята дейност, в частност е свързана с обединение, защото при нас танцуват хора с различни характери, професии и темперамент. Крайната цел, обаче ни обединява и когато резултатът е добър, ние сме щастливи. Имахме едно успешно лято с много участия и пътувания, което може само да ни мотивира за бъдещата ни дейност. Нека всички, които обичат българските хора и танци, да заповядат тази вечер от 19.00 часа до крепостта "Баба Вида" на второто издание на хоротеката, която вече се превръща в традиция за всички нас. Всички са "добре дошли", а възрастови ограничения за участниците няма
" - каза Ерик Петров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица

Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на..

публикувано на 10.11.17 в 12:21