Обединена ли е нацията ни и кое ни кара да сме обединени

Снимка: архив
Съединението на България е исторически акт, обединяващ  Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 година. Съединението е подкрепено от българския княз Александър I и е ръководено от майор Данаил Николаев. Днес се навършват 132 години от този исторически акт. На един от националните празници на България- Съединението на Източна Румелия с Княжество България, за този велик акт на българите в "Посоките на делника" разказа историкът от Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

"Много важен е този ден за българския народ. Провъзгласеното Съединение е мечта за всеки един човек, още след Освобождението. След несправедливите клаузи на Берлинския договор, който отново разделя етническите българи и ги оставя извън пределите на Княжество България в изкуствено създадената Източна Румелия. Българският народ сам извоюва Съединението си, с много малка подкрепа отвън"
- каза пред Нора Йоцова историкът Христина Кирилова и допълни:

"Изключителна е ролята в последвалата от Съединението Сръбско- българска война, с участието на младата българска армия. От този регион активно се включва и Трети пехотен Бдински полк. Във Видин се водят важни сражения за защитата на града. Това е и голямата победа на младата българска армия в Сръбско- българската война."

Известният английски журналист Берлайн, който посещава Видин през 1919 г., пише в дописката си, че в България има един паметник на победите, какъвто никъде в Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите. На това себеотрицание е способен само българинът. Обединени ли сме, обаче днес и имаме ли повод за гордост с това? Попитахме видинчани как те приемат Съединението и какво ни обединява днес:

"Мисля, че има много неща, които ни обединяват. Едно от тях са хубавите концерти във Видин това лято. Нека да има повече такива инициативи ... Има хора, които са родолюбци, но има и такива, които мислят само за себе си ... Подтиска ни бедността. Тя не може да ни обедини- тя ни разединява ... През последните години се чувства обединението по-осезаемо. Със съседите си се разбираме добре и това допълнително ни обединява"
- споделиха жителите на крайдунавския град.

В деня на Съединението за втора поредна година във Видин ще се проведе хоротека на открито до крепостта "БАБА ВИДА". Организатор е Фолклорна студия "Северняци" с художествен ръководител Ерик Петров, който бе гост в студиото на Радио ВИДИН, в утрото на празничния 6-ти септември.

"Моята дейност, в частност е свързана с обединение, защото при нас танцуват хора с различни характери, професии и темперамент. Крайната цел, обаче ни обединява и когато резултатът е добър, ние сме щастливи. Имахме едно успешно лято с много участия и пътувания, което може само да ни мотивира за бъдещата ни дейност. Нека всички, които обичат българските хора и танци, да заповядат тази вечер от 19.00 часа до крепостта "Баба Вида" на второто издание на хоротеката, която вече се превръща в традиция за всички нас. Всички са "добре дошли", а възрастови ограничения за участниците няма
" - каза Ерик Петров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46