За кожата на... една паралелка

Снимка: Радио ВИДИН

Една паралелка първокласници във видинско училище скара ръководството на учебното заведение с общинската управа. Страна по случая взеха областният управител, общински съветници, жители на Видин, а родители излязоха на протест, защото, по думите им, от Общината настояли една от запълнените вече паралелки в ОУ "Иван Вазов" да бъде разформирована и то в навечерието на новата учебна година.

"Аз съм сред най-потърпевшите родители, защото моето дете беше подготвителна група в ОУ "Иван Вазов" и е едно от децата, които бяха застрашени да отпаднат от паралелката. Според мен самото училище е трън в очите на Общината. На извънредна родителска среща на 30 август разбрахме, че 26 деца трябва да бъдат отписани. Ние отказахме, направихме подписка и се срещнахме с общинското ръководство, за да заявим своя отказ. Срещнахме се със зам. кмета Венци Пасков и Емилия Николова, директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин, които ни казаха, че тази пета паралелка ще се разформирова. Явно там някой не си е свършил работата, за да възникне такъв проблем. Директорката на училището е подала тази паралелка още март месец, щом толкова са държали да няма такава паралелка, са имали достатъчен срок, в който да реагират преди да започне подаването на документите на децата за прием. При свършен факт вредят единствено на нашите деца. Аз искам да запиша детето си в това училище, защото осигурява необходимата среда. Не виждам смисъл да се опитват по този начин да запазят училища при положение, че няма деца. Не са осигурени условия на родителите, за да има деца. Закриват предприятия, а се опитват да запазят училища. По-добре да разкрият нови работни места, за да имат хората работа и да могат да си позволят повече от едно дете", смята Нивелина Николова, майка на първокласничка.

СнимкаПроблемът в ОУ "Иван Вазов" е породен от новата система за прием на учениците в първи клас, която е в сила от тази година, и договорката между директорите на училища да не се разкриват повече от 4 паралелки в едно учебно заведение, за да стигнат първолаците за всички. Тази договорка обаче е устна и няма задължителен характер. Водещ критерий при приема е т.нар. "райониране", т.е. предимство, при повече подали заявление деца, имат тези, които живеят в близост до съответното учебно заведение. Още преди година обаче чрез Радио Видин родители заявиха, че районирането ограничава правото им на свободен избор.

"Напрежението възникна след като стана ясно, че не всички училища имат необходимия брой ученици. От тогава всъщност започна натискът върху мен да разформировам едната паралелка.", обяви директорът на училище "Иван Вазов" Пролетка Цветкова.

Казусът получи широк обществен отзвук и бе широко дискутиран дори и на заседание на Общинския съвет. Димитър Велков от БСП попита:

"Какви мерки са предприети за разрешаване на този проблем? Какво ще се случи оттук нататък? Децата са основният потърпевш в цялата тази ситуация, до която не знам как се е стигнало."

Директорът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева, която е и общински съветник, пък прочете декларация от името на гражданско обединение "Единни за промяна":

"Анализът в Община Видин, който ни беше представен още през декември 2016 година, показваше, че броят ученици е по-малък от потенциалните маста за прием, така че сегашният резултат беше предизвестен. След като реалността се оказа такава, каквато се очакваше, институциите в лицето на кмета и областния управител се нахвърлиха върху директора на училището и от позицията на силата се опитват да променят естествения резултат от собствените си действия. Потърпевши от всичко това са видинските граждани и особено децата, които са приети да учат в ОУ "Иван Вазов" и техните родители."


"Има подписан протокол от всички присъстващи директори на 8 декември, когато се дискутираше усилено приема в първи клас. Тогава две училища изразиха мнение- "Цар Симеон Велики" и "Иван Вазов", че не може ние да им диктуваме и да им казваме колко ще бъде приема за първи клас. Бяхме фиксирали в системата четири паралелки. Заради делегираните бюджети- след ученика вървят и парите, е битката на "Иван Вазов", за да не спази системата за прием в първи клас. Ние сме приели тази система въз основа на един подробен анализ. Представяте ли си колко огромен труд костваше това на общинската администрация. В края на краищата говорим и за морал. В края на септември ще трябва да приемем решение на Общинския съвет за четири или пет маломерни паралелки, защото "Иван Вазов" е обрало първокласниците на "Св. св. Кирил и Методий", на "Петко Р. Славейков", на "Климент Охридски", на "Отец Паисий"- на всички училища. Ние ще мислим как ще приложим Наредба 10, когато до 2021 година трябва да минат на едносменен режим. "Иван Вазов", при капацитет 370 деца, сега имат 670, представяте си колко деца трябва да се изведат", отговори заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков.

В полемиката се включи и областният управител на Видин Албена Георгиева:

"Всички училища в община Видин имат нужда от регионална политика, но регионална политика, която да дава конкуренция на ниво образование- да има все по-добро образование, а не която да дава конкуренция за удари под кръста, за измъкване на деца. В образоването трябва да се влага освен професионализъм, коректност и колегиалност. Всички ние трябва да се борим, за да запазим училищата в нашия регион."

Снимка"След като бях информиран, че в изготвения план-прием от г-жа Цветкова са включени пет паралелки, се опитахме да проведем с нея разговор и да обясним, че това не само, че не е морално, но и ще създаде трудности за сформиране на паралелки в останалите училища. Сега в три училища ще имаме маломерни паралелки, което ще усложни тяхното финансиране. На среща при областния управител, г-жа Цветкова обяви, че ще закрие петата паралелка, за да излезе от ситуацията. Разпоредих да се направи проверка на всички училища, като основно критерият за районирането не беше спазен основно в ОУ "Иван Вазов". Всички останали се бяха съобразили. Контролните фунции за приема са на Министерството на образованието и науката и Регионалното управление по образованието", коментира кметът на Видин Огнян Ценков.

Пред Радио Видин директорът на ОУ "Иван Вазов" Пролетка Цветкова пък бе лаконична и категорична:

"Всичко, което е направено в Основно училище "Иван Вазов" по отношение на първия клас е по правилата в рамките на Закона. Пет паралелки ще бъдат."

Петата паралелка остава, обяви и Нивелина Николова, майката на едно от потърпевшите деца:

"На последната родителска среща ни уведомиха, че е постъпило писмо от Министерството, в което се казва, че нещата остават така и няма да бъде разформирована петата паралелка."

На запитване от Радио Видин от Регионалното управление на образованието отговориха, че е определена комисия за проверка на случая, която трябва да предложи решения за разрешаване на проблема.

Схемите на районирането на видинските училище можете да видите в прикачените изображения. Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица

Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на..

публикувано на 10.11.17 в 12:21