За кожата на... една паралелка

Снимка: Радио ВИДИН

Една паралелка първокласници във видинско училище скара ръководството на учебното заведение с общинската управа. Страна по случая взеха областният управител, общински съветници, жители на Видин, а родители излязоха на протест, защото, по думите им, от Общината настояли една от запълнените вече паралелки в ОУ "Иван Вазов" да бъде разформирована и то в навечерието на новата учебна година.

"Аз съм сред най-потърпевшите родители, защото моето дете беше подготвителна група в ОУ "Иван Вазов" и е едно от децата, които бяха застрашени да отпаднат от паралелката. Според мен самото училище е трън в очите на Общината. На извънредна родителска среща на 30 август разбрахме, че 26 деца трябва да бъдат отписани. Ние отказахме, направихме подписка и се срещнахме с общинското ръководство, за да заявим своя отказ. Срещнахме се със зам. кмета Венци Пасков и Емилия Николова, директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин, които ни казаха, че тази пета паралелка ще се разформирова. Явно там някой не си е свършил работата, за да възникне такъв проблем. Директорката на училището е подала тази паралелка още март месец, щом толкова са държали да няма такава паралелка, са имали достатъчен срок, в който да реагират преди да започне подаването на документите на децата за прием. При свършен факт вредят единствено на нашите деца. Аз искам да запиша детето си в това училище, защото осигурява необходимата среда. Не виждам смисъл да се опитват по този начин да запазят училища при положение, че няма деца. Не са осигурени условия на родителите, за да има деца. Закриват предприятия, а се опитват да запазят училища. По-добре да разкрият нови работни места, за да имат хората работа и да могат да си позволят повече от едно дете", смята Нивелина Николова, майка на първокласничка.

СнимкаПроблемът в ОУ "Иван Вазов" е породен от новата система за прием на учениците в първи клас, която е в сила от тази година, и договорката между директорите на училища да не се разкриват повече от 4 паралелки в едно учебно заведение, за да стигнат първолаците за всички. Тази договорка обаче е устна и няма задължителен характер. Водещ критерий при приема е т.нар. "райониране", т.е. предимство, при повече подали заявление деца, имат тези, които живеят в близост до съответното учебно заведение. Още преди година обаче чрез Радио Видин родители заявиха, че районирането ограничава правото им на свободен избор.

"Напрежението възникна след като стана ясно, че не всички училища имат необходимия брой ученици. От тогава всъщност започна натискът върху мен да разформировам едната паралелка.", обяви директорът на училище "Иван Вазов" Пролетка Цветкова.

Казусът получи широк обществен отзвук и бе широко дискутиран дори и на заседание на Общинския съвет. Димитър Велков от БСП попита:

"Какви мерки са предприети за разрешаване на този проблем? Какво ще се случи оттук нататък? Децата са основният потърпевш в цялата тази ситуация, до която не знам как се е стигнало."

Директорът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева, която е и общински съветник, пък прочете декларация от името на гражданско обединение "Единни за промяна":

"Анализът в Община Видин, който ни беше представен още през декември 2016 година, показваше, че броят ученици е по-малък от потенциалните маста за прием, така че сегашният резултат беше предизвестен. След като реалността се оказа такава, каквато се очакваше, институциите в лицето на кмета и областния управител се нахвърлиха върху директора на училището и от позицията на силата се опитват да променят естествения резултат от собствените си действия. Потърпевши от всичко това са видинските граждани и особено децата, които са приети да учат в ОУ "Иван Вазов" и техните родители."


"Има подписан протокол от всички присъстващи директори на 8 декември, когато се дискутираше усилено приема в първи клас. Тогава две училища изразиха мнение- "Цар Симеон Велики" и "Иван Вазов", че не може ние да им диктуваме и да им казваме колко ще бъде приема за първи клас. Бяхме фиксирали в системата четири паралелки. Заради делегираните бюджети- след ученика вървят и парите, е битката на "Иван Вазов", за да не спази системата за прием в първи клас. Ние сме приели тази система въз основа на един подробен анализ. Представяте ли си колко огромен труд костваше това на общинската администрация. В края на краищата говорим и за морал. В края на септември ще трябва да приемем решение на Общинския съвет за четири или пет маломерни паралелки, защото "Иван Вазов" е обрало първокласниците на "Св. св. Кирил и Методий", на "Петко Р. Славейков", на "Климент Охридски", на "Отец Паисий"- на всички училища. Ние ще мислим как ще приложим Наредба 10, когато до 2021 година трябва да минат на едносменен режим. "Иван Вазов", при капацитет 370 деца, сега имат 670, представяте си колко деца трябва да се изведат", отговори заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков.

В полемиката се включи и областният управител на Видин Албена Георгиева:

"Всички училища в община Видин имат нужда от регионална политика, но регионална политика, която да дава конкуренция на ниво образование- да има все по-добро образование, а не която да дава конкуренция за удари под кръста, за измъкване на деца. В образоването трябва да се влага освен професионализъм, коректност и колегиалност. Всички ние трябва да се борим, за да запазим училищата в нашия регион."

Снимка"След като бях информиран, че в изготвения план-прием от г-жа Цветкова са включени пет паралелки, се опитахме да проведем с нея разговор и да обясним, че това не само, че не е морално, но и ще създаде трудности за сформиране на паралелки в останалите училища. Сега в три училища ще имаме маломерни паралелки, което ще усложни тяхното финансиране. На среща при областния управител, г-жа Цветкова обяви, че ще закрие петата паралелка, за да излезе от ситуацията. Разпоредих да се направи проверка на всички училища, като основно критерият за районирането не беше спазен основно в ОУ "Иван Вазов". Всички останали се бяха съобразили. Контролните фунции за приема са на Министерството на образованието и науката и Регионалното управление по образованието", коментира кметът на Видин Огнян Ценков.

Пред Радио Видин директорът на ОУ "Иван Вазов" Пролетка Цветкова пък бе лаконична и категорична:

"Всичко, което е направено в Основно училище "Иван Вазов" по отношение на първия клас е по правилата в рамките на Закона. Пет паралелки ще бъдат."

Петата паралелка остава, обяви и Нивелина Николова, майката на едно от потърпевшите деца:

"На последната родителска среща ни уведомиха, че е постъпило писмо от Министерството, в което се казва, че нещата остават така и няма да бъде разформирована петата паралелка."

На запитване от Радио Видин от Регионалното управление на образованието отговориха, че е определена комисия за проверка на случая, която трябва да предложи решения за разрешаване на проблема.

Схемите на районирането на видинските училище можете да видите в прикачените изображения. Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46