Развитие на спа и ски туризма очакват в Берковица

Снимка: Радио Видин
Берковица празнува тази седмица. За 20 път от 1998 година градът празнува на 8 септември- Рождество на Пресвета Богородица. Днес e официалното честване на празника, с концерти и връчване на годишните награди за изключителен принос към Община Берковица за 2017 година. Богатият културен календар се допълва и с участието на клуба по спортни танци "Огоста данс", Младежкия духов оркестър-Берковица и мажоретния състав към НЧ "Иван Вазов".

Разходихме се по улиците на Берковица, за да попитаме хората очи в очи дали им е празнично, харесват ли града си и какво още биха искали от кмета си:

"Каквато е държавата, такива са и градовете, и селата. Неуредиците на всяко едно населено място ги има и в Берковица- безработица, безпаричие, бедност... Пътищата не са много добре... Празнично ни е все пак, спокойно и приятно е. Проблемите вървят с берковчани.. . Правят се неща, но бавно. Хижа "Ком", такива очаквания имаше, не успяваме да привлечем инвеститори, това е проблемът"
, смятат жителите на града.

Освен за празника, разговаряме и за деловото ежедневие. Питаме кмета на Берковица Милчо Доцов, следва ли мандатната си програма за управление на Берковица и подобри ли се качеството на живот с изпълнението на социално ориентираната общинска политика. Градоначалникът се хвали с добре свършена работа- изготвени над 50 проекта на стойност над 35 млн. лв, усвоени от които са близо 17 млн. лв.

Снимка"Като успех отчитаме и спечелените проекти по Националната програма за енергийна ефективност за саниране на 4 обществени сгради- на общината, читалището, полицията и детска градина "Звънче". Ще се санират и 10 многофамилни частни сгради. Спечелихме е и проект за изграждането на минерален водопровод от Бързия до Берковица на стойност 1,040 млн. лв. Така ще дадем възможност да се развива спа туризъм", похвали се градоначалникът.

Подобряване качеството на живот на хората в Берковица е приоритет за общинското ръководство и градоначалника Милчо Доцов. Спазва ли линията на социално насочена политика и какво е постигнато в резултат на това, и постига ли се целта Берковица да стане един от духовните центрове на българския Северозапад:

"За две години увеличихме с 20% помощта за раждане на дете, еднократната помощ тази година е 250 лв. Увеличихме субсидиите за спортните клубове на 84 000 лв. Когато станах кмет през 2004 г, спортните клубове получаваха 6000 лв годишно. Увеличихме и субсидиите за пенсионерските клубове и тези на хората с увреждания, сумата на субсидията достигна 28 000 лв. Помощите за лечение също се увеличиха от 15 000 на 20 000 лв. Предвиждаме и през следващите години тези субсидии да се увеличават"

На финала на разговора ни с берковския кмет питаме- по какво се работи в момента в общината и кога ще завърши подмяната на водопровода.

"Живот и здраве да успеем да привлечем сериозен инвеститор за големия проект за Спортно-туристически комплекс "Берковски балкан" с 15 км писти и седалков лифт. Изпълнението на този проект ще спре отлива на млади хора от града и региона. Надявам се да успеем в оставащите две години от мандата да започнем изпълнението на първия етап- изграждането на писта № 1 и седалкова линия № 1 с дължина 2 км.", пожела си общинският кмет.

Още за Берковица може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица

Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на..

публикувано на 10.11.17 в 12:21