Развитие на спа и ски туризма очакват в Берковица

Снимка: Радио Видин
Берковица празнува тази седмица. За 20 път от 1998 година градът празнува на 8 септември- Рождество на Пресвета Богородица. Днес e официалното честване на празника, с концерти и връчване на годишните награди за изключителен принос към Община Берковица за 2017 година. Богатият културен календар се допълва и с участието на клуба по спортни танци "Огоста данс", Младежкия духов оркестър-Берковица и мажоретния състав към НЧ "Иван Вазов".

Разходихме се по улиците на Берковица, за да попитаме хората очи в очи дали им е празнично, харесват ли града си и какво още биха искали от кмета си:

"Каквато е държавата, такива са и градовете, и селата. Неуредиците на всяко едно населено място ги има и в Берковица- безработица, безпаричие, бедност... Пътищата не са много добре... Празнично ни е все пак, спокойно и приятно е. Проблемите вървят с берковчани.. . Правят се неща, но бавно. Хижа "Ком", такива очаквания имаше, не успяваме да привлечем инвеститори, това е проблемът"
, смятат жителите на града.

Освен за празника, разговаряме и за деловото ежедневие. Питаме кмета на Берковица Милчо Доцов, следва ли мандатната си програма за управление на Берковица и подобри ли се качеството на живот с изпълнението на социално ориентираната общинска политика. Градоначалникът се хвали с добре свършена работа- изготвени над 50 проекта на стойност над 35 млн. лв, усвоени от които са близо 17 млн. лв.

Снимка"Като успех отчитаме и спечелените проекти по Националната програма за енергийна ефективност за саниране на 4 обществени сгради- на общината, читалището, полицията и детска градина "Звънче". Ще се санират и 10 многофамилни частни сгради. Спечелихме е и проект за изграждането на минерален водопровод от Бързия до Берковица на стойност 1,040 млн. лв. Така ще дадем възможност да се развива спа туризъм", похвали се градоначалникът.

Подобряване качеството на живот на хората в Берковица е приоритет за общинското ръководство и градоначалника Милчо Доцов. Спазва ли линията на социално насочена политика и какво е постигнато в резултат на това, и постига ли се целта Берковица да стане един от духовните центрове на българския Северозапад:

"За две години увеличихме с 20% помощта за раждане на дете, еднократната помощ тази година е 250 лв. Увеличихме субсидиите за спортните клубове на 84 000 лв. Когато станах кмет през 2004 г, спортните клубове получаваха 6000 лв годишно. Увеличихме и субсидиите за пенсионерските клубове и тези на хората с увреждания, сумата на субсидията достигна 28 000 лв. Помощите за лечение също се увеличиха от 15 000 на 20 000 лв. Предвиждаме и през следващите години тези субсидии да се увеличават"

На финала на разговора ни с берковския кмет питаме- по какво се работи в момента в общината и кога ще завърши подмяната на водопровода.

"Живот и здраве да успеем да привлечем сериозен инвеститор за големия проект за Спортно-туристически комплекс "Берковски балкан" с 15 км писти и седалков лифт. Изпълнението на този проект ще спре отлива на млади хора от града и региона. Надявам се да успеем в оставащите две години от мандата да започнем изпълнението на първия етап- изграждането на писта № 1 и седалкова линия № 1 с дължина 2 км.", пожела си общинският кмет.

Още за Берковица може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

За човека, духовника и водач на видинската епархия- митрополит Дометиан

В деня на траур, в памет на Видинския митрополит Дометиан в "Посоките на делника" си припомнихме някои факти от живота на покойния владика. Днес от нашия ефир си припомнихме какво разказа в последното си интервю за Радио ВИДИН дядо Дометиан, преди две години в предаването "Калейдоскоп", с автор и водещ Ваня Минева.  Светското му име е Димитър..

публикувано на 20.09.17 в 11:06

Протестите преди и сега

В "Посоките на делника" гледната точка е на Петър Кичашки , участник в редица обществено-политически протести и акции, на Иво Иванов , бивш лидер на СДС в Монтана (емблематична за прехода партия, която събираше стотици хиляди българи на Орлов мост) и на писателя Мартен Калеев . За последните 27 години в България са се провели много протести...

публикувано на 19.09.17 в 16:44

Пенсионерите зад волана- опасни ли са

Три пътни инцидента през последните дни в Северозапада станаха по вина на 80 и повече годишни шофьори. Шофьор на около 80 години предизвика верижна катастрофа в участъка Мездра- Враца; 83- годишен не заобиколил спрелия пред него лек автомобил и ударил стоящите зад него двама видинчани; в Монтана 82-годишен водач с постоянен адрес в белоградчишкото село..

публикувано на 18.09.17 в 15:07

В село Благово искат ремонт на улиците

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Около 550 са жителите на..

публикувано на 15.09.17 в 13:05

Готови ли сме за първия учебен ден

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното..

публикувано на 14.09.17 в 13:44

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче..

публикувано на 13.09.17 в 12:08