Развитие на спа и ски туризма очакват в Берковица

Снимка: Радио Видин
Берковица празнува тази седмица. За 20 път от 1998 година градът празнува на 8 септември- Рождество на Пресвета Богородица. Днес e официалното честване на празника, с концерти и връчване на годишните награди за изключителен принос към Община Берковица за 2017 година. Богатият културен календар се допълва и с участието на клуба по спортни танци "Огоста данс", Младежкия духов оркестър-Берковица и мажоретния състав към НЧ "Иван Вазов".

Разходихме се по улиците на Берковица, за да попитаме хората очи в очи дали им е празнично, харесват ли града си и какво още биха искали от кмета си:

"Каквато е държавата, такива са и градовете, и селата. Неуредиците на всяко едно населено място ги има и в Берковица- безработица, безпаричие, бедност... Пътищата не са много добре... Празнично ни е все пак, спокойно и приятно е. Проблемите вървят с берковчани.. . Правят се неща, но бавно. Хижа "Ком", такива очаквания имаше, не успяваме да привлечем инвеститори, това е проблемът"
, смятат жителите на града.

Освен за празника, разговаряме и за деловото ежедневие. Питаме кмета на Берковица Милчо Доцов, следва ли мандатната си програма за управление на Берковица и подобри ли се качеството на живот с изпълнението на социално ориентираната общинска политика. Градоначалникът се хвали с добре свършена работа- изготвени над 50 проекта на стойност над 35 млн. лв, усвоени от които са близо 17 млн. лв.

Снимка"Като успех отчитаме и спечелените проекти по Националната програма за енергийна ефективност за саниране на 4 обществени сгради- на общината, читалището, полицията и детска градина "Звънче". Ще се санират и 10 многофамилни частни сгради. Спечелихме е и проект за изграждането на минерален водопровод от Бързия до Берковица на стойност 1,040 млн. лв. Така ще дадем възможност да се развива спа туризъм", похвали се градоначалникът.

Подобряване качеството на живот на хората в Берковица е приоритет за общинското ръководство и градоначалника Милчо Доцов. Спазва ли линията на социално насочена политика и какво е постигнато в резултат на това, и постига ли се целта Берковица да стане един от духовните центрове на българския Северозапад:

"За две години увеличихме с 20% помощта за раждане на дете, еднократната помощ тази година е 250 лв. Увеличихме субсидиите за спортните клубове на 84 000 лв. Когато станах кмет през 2004 г, спортните клубове получаваха 6000 лв годишно. Увеличихме и субсидиите за пенсионерските клубове и тези на хората с увреждания, сумата на субсидията достигна 28 000 лв. Помощите за лечение също се увеличиха от 15 000 на 20 000 лв. Предвиждаме и през следващите години тези субсидии да се увеличават"

На финала на разговора ни с берковския кмет питаме- по какво се работи в момента в общината и кога ще завърши подмяната на водопровода.

"Живот и здраве да успеем да привлечем сериозен инвеститор за големия проект за Спортно-туристически комплекс "Берковски балкан" с 15 км писти и седалков лифт. Изпълнението на този проект ще спре отлива на млади хора от града и региона. Надявам се да успеем в оставащите две години от мандата да започнем изпълнението на първия етап- изграждането на писта № 1 и седалкова линия № 1 с дължина 2 км.", пожела си общинският кмет.

Още за Берковица може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46