Развитие на спа и ски туризма очакват в Берковица

Снимка: Радио Видин
Берковица празнува тази седмица. За 20 път от 1998 година градът празнува на 8 септември- Рождество на Пресвета Богородица. Днес e официалното честване на празника, с концерти и връчване на годишните награди за изключителен принос към Община Берковица за 2017 година. Богатият културен календар се допълва и с участието на клуба по спортни танци "Огоста данс", Младежкия духов оркестър-Берковица и мажоретния състав към НЧ "Иван Вазов".

Разходихме се по улиците на Берковица, за да попитаме хората очи в очи дали им е празнично, харесват ли града си и какво още биха искали от кмета си:

"Каквато е държавата, такива са и градовете, и селата. Неуредиците на всяко едно населено място ги има и в Берковица- безработица, безпаричие, бедност... Пътищата не са много добре... Празнично ни е все пак, спокойно и приятно е. Проблемите вървят с берковчани.. . Правят се неща, но бавно. Хижа "Ком", такива очаквания имаше, не успяваме да привлечем инвеститори, това е проблемът"
, смятат жителите на града.

Освен за празника, разговаряме и за деловото ежедневие. Питаме кмета на Берковица Милчо Доцов, следва ли мандатната си програма за управление на Берковица и подобри ли се качеството на живот с изпълнението на социално ориентираната общинска политика. Градоначалникът се хвали с добре свършена работа- изготвени над 50 проекта на стойност над 35 млн. лв, усвоени от които са близо 17 млн. лв.

Снимка"Като успех отчитаме и спечелените проекти по Националната програма за енергийна ефективност за саниране на 4 обществени сгради- на общината, читалището, полицията и детска градина "Звънче". Ще се санират и 10 многофамилни частни сгради. Спечелихме е и проект за изграждането на минерален водопровод от Бързия до Берковица на стойност 1,040 млн. лв. Така ще дадем възможност да се развива спа туризъм", похвали се градоначалникът.

Подобряване качеството на живот на хората в Берковица е приоритет за общинското ръководство и градоначалника Милчо Доцов. Спазва ли линията на социално насочена политика и какво е постигнато в резултат на това, и постига ли се целта Берковица да стане един от духовните центрове на българския Северозапад:

"За две години увеличихме с 20% помощта за раждане на дете, еднократната помощ тази година е 250 лв. Увеличихме субсидиите за спортните клубове на 84 000 лв. Когато станах кмет през 2004 г, спортните клубове получаваха 6000 лв годишно. Увеличихме и субсидиите за пенсионерските клубове и тези на хората с увреждания, сумата на субсидията достигна 28 000 лв. Помощите за лечение също се увеличиха от 15 000 на 20 000 лв. Предвиждаме и през следващите години тези субсидии да се увеличават"

На финала на разговора ни с берковския кмет питаме- по какво се работи в момента в общината и кога ще завърши подмяната на водопровода.

"Живот и здраве да успеем да привлечем сериозен инвеститор за големия проект за Спортно-туристически комплекс "Берковски балкан" с 15 км писти и седалков лифт. Изпълнението на този проект ще спре отлива на млади хора от града и региона. Надявам се да успеем в оставащите две години от мандата да започнем изпълнението на първия етап- изграждането на писта № 1 и седалкова линия № 1 с дължина 2 км.", пожела си общинският кмет.

Още за Берковица може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Росица Кирова: "Държавата е длъжница на Северозапада"

Защо държавата не направи почти нищо за развитието на Северозапада и защо липсата на внимание към този регион е хронична от години? Мнение по тези и други въпроси дава днес в "Гледна точка" Росица Кирова от "Единни за промяна": " Единни за промяна", като част от широка гражданска инициатива, организира протест на 27 януари - събота, на изхода на..

публикувано на 23.01.18 в 13:30

Ще продължат ли работа личните асистенти

Още в началото на годината кметът на Монтана Златко Живков алармира, че са намалени средствата по програмата "Независим живот". "Не Община Монтана намаля средствата и часовете. Това не е програма, която се финансира от Община Монтана. Това е поведението към голяма част от големите български общини, за съжаление. Очаквам Оперативната програма и..

публикувано на 22.01.18 в 14:32

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14