Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развитие на спа и ски туризма очакват в Берковица

4
Снимка: Радио Видин
Берковица празнува тази седмица. За 20 път от 1998 година градът празнува на 8 септември- Рождество на Пресвета Богородица. Днес e официалното честване на празника, с концерти и връчване на годишните награди за изключителен принос към Община Берковица за 2017 година. Богатият културен календар се допълва и с участието на клуба по спортни танци "Огоста данс", Младежкия духов оркестър-Берковица и мажоретния състав към НЧ "Иван Вазов".

Разходихме се по улиците на Берковица, за да попитаме хората очи в очи дали им е празнично, харесват ли града си и какво още биха искали от кмета си:

"Каквато е държавата, такива са и градовете, и селата. Неуредиците на всяко едно населено място ги има и в Берковица- безработица, безпаричие, бедност... Пътищата не са много добре... Празнично ни е все пак, спокойно и приятно е. Проблемите вървят с берковчани.. . Правят се неща, но бавно. Хижа "Ком", такива очаквания имаше, не успяваме да привлечем инвеститори, това е проблемът"
, смятат жителите на града.

Освен за празника, разговаряме и за деловото ежедневие. Питаме кмета на Берковица Милчо Доцов, следва ли мандатната си програма за управление на Берковица и подобри ли се качеството на живот с изпълнението на социално ориентираната общинска политика. Градоначалникът се хвали с добре свършена работа- изготвени над 50 проекта на стойност над 35 млн. лв, усвоени от които са близо 17 млн. лв.

Снимка"Като успех отчитаме и спечелените проекти по Националната програма за енергийна ефективност за саниране на 4 обществени сгради- на общината, читалището, полицията и детска градина "Звънче". Ще се санират и 10 многофамилни частни сгради. Спечелихме е и проект за изграждането на минерален водопровод от Бързия до Берковица на стойност 1,040 млн. лв. Така ще дадем възможност да се развива спа туризъм", похвали се градоначалникът.

Подобряване качеството на живот на хората в Берковица е приоритет за общинското ръководство и градоначалника Милчо Доцов. Спазва ли линията на социално насочена политика и какво е постигнато в резултат на това, и постига ли се целта Берковица да стане един от духовните центрове на българския Северозапад:

"За две години увеличихме с 20% помощта за раждане на дете, еднократната помощ тази година е 250 лв. Увеличихме субсидиите за спортните клубове на 84 000 лв. Когато станах кмет през 2004 г, спортните клубове получаваха 6000 лв годишно. Увеличихме и субсидиите за пенсионерските клубове и тези на хората с увреждания, сумата на субсидията достигна 28 000 лв. Помощите за лечение също се увеличиха от 15 000 на 20 000 лв. Предвиждаме и през следващите години тези субсидии да се увеличават"

На финала на разговора ни с берковския кмет питаме- по какво се работи в момента в общината и кога ще завърши подмяната на водопровода.

"Живот и здраве да успеем да привлечем сериозен инвеститор за големия проект за Спортно-туристически комплекс "Берковски балкан" с 15 км писти и седалков лифт. Изпълнението на този проект ще спре отлива на млади хора от града и региона. Надявам се да успеем в оставащите две години от мандата да започнем изпълнението на първия етап- изграждането на писта № 1 и седалкова линия № 1 с дължина 2 км.", пожела си общинският кмет.

Още за Берковица може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00