Румънските университети- привлекателни за видинчани

Снимка: Симеон Симеонов


Обучението в Румъния се оказва доста привлекателно за много българи. От години в северната ни съседка безплатно се обучават български студенти, които произхождат от влашки семейства.
"За етническите власи то е напълно безплатно. Има класация за стипендии, като по-голямата част от приетите студенти получават такива, на стойност 60 евро. Финансирането за цялото безплатно удоволствие да учиш в Румъния, ако си етнически румънец от България, идва от самата държава.", казва председателят на Асоциацията на етническите румънци в България д-р Иво Георгиев.
Асоциацията, с чиято помощ мнозина българчета стават студенти в Румъния, съществува от 2003 година. Целта на нейното създаване е да запазва традициите и обичаите на етническите румънци в страната ни. В нея има членове от Козлодуй, от Плевенско, но повече от 50% са от Видинския регион. Около 3 600 е броят на членовете. Влизането в Асоциацията става с Решение на Управителен съвет, а всеки може да напусне само с подаване на молба. До момента няма напуснали. От 10 години насам няма никакви такси за членуване в неправителствената организация. Подкрепата на Асоциацията е в областта на културата, обучението, религиозни-православни беседи, работа и екскурзии в Румъния. Организацията има седалище, в което се прожектират филми, изяви в чужбина на танцовите състави, провеждат се дискусии. Има и организирани безплатни курсове по румънски език, които се провеждат целогодишно във Видин.
"Има желаещи, които да учат в Румъния. Има специалности, в които обучението е на много високо ниво- филологиите, историята, медицината и фармацията. Румъния обучава едни деца, които идват и стават специалисти в нашата държава. Това е сериозен пример за етническа толерантност, за разбирателство. За студентите има подготвителна година, която е за усвояване на терминологиите в съответните специалности. Това е буфера между обучението и ученическия живот, през който съответния студент трябва да усвои една част от терминологията, за да има пълноценно обучение.", добавя д-р Иво Георгиев.
"С езика нашите деца, които представям пред комисиите в Румъния нямат проблеми, затова, защото една част от тях използват езика, говорят с родители, баби, дядовци. Те най-лесно влизат. Има и такива, които не говорят езика, но са чели, слушали са телевизия, радио, те също са етнически румънци. Това е гордост на всеки един етнос, да може да си усвои грамотно езика. Тук е много важно да се каже ролята на асоциацията в обучението на тези деца- тези безплатни курсове, които правим целогодишно, без да спираме, са точно затова- да ограмотим човека. Ние имаме и румънска библиотека, която открихме 2010 година."  
СнимкаОт възможността да учи в Румъния, в Крайова, ще се възползва Симеон Симеонов от Видин, който е с влашки корени и членува в асоциацията на Иво Георгиев. Той е избрал румънски университет, защото с помощта на асоциацията обучението там ще е безплатно. Друга причина е близкото разстояние до родния град Видин, където ще се прибира при всяка удобна възможност. Заедно с него са кандидатствали и още няколко възпитаници на видински училища. Всички са приети и нямат търпение да започнат да учат по желаните специалности. 
"Образованието в чужбина е много скъпо. Да получиш безплатно обучение в друга държава е нещо, което не се случва на всеки. До последно не бяхме добре информирани, всичко се случи много бързо. Вече сме приети. Аз ще уча кинезитерапия и рехабилитация. Исках да уча нещо по-различно, но ме приеха и не исках да рискувам с друга специалност. Доволен съм, не очаквах да успея, но условията са такива, че ако имаш по-голям успех от държавата, за която е отпуснато място- ти успяваш да се класираш на нейно място. Започваме на 1 октомври. В момента се възползвам от безплатните курсове, имам нужда от тях. Разбирам езика, но е трудно, когато трябва да водиш диалог с румънец. Първата година е подготвителна, учи се език. За мен това е голяма възможност."
СнимкаКристина Кирилова от Видин е студентка в Крайова и учи История. Тя е избрала Румъния, защото обучението е безплатно, и дипломата се признава в цяла Европа. Помощ и е оказал отново д-р Иво Георгиев.
"Трудно е, защото езикът е съвсем различен от нашия. Подготвителната година не е достатъчна, за да научиш езика, иска се да имаш и свои познания. Не смятам да се върна във Видин. Мисля да запиша магистър Национална сигурност и да се ориентирам към полицията."
Българските студенти с влашко потекло,  имат право и на няколко безплатни транспорта от румънските железници, медицински осигуровки и общежития, които са ремонтирани и са в много добро състояние. Преди няколко години е открит и студентски стол, където се заплаща 30% от стойността на храната. Тенденцията е все повече млади българи да продължават образованието си в румънските университети.
Повече за обучението в Румъния и възможностите там, чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Росица Кирова: "Държавата е длъжница на Северозапада"

Защо държавата не направи почти нищо за развитието на Северозапада и защо липсата на внимание към този регион е хронична от години? Мнение по тези и други въпроси дава днес в "Гледна точка" Росица Кирова от "Единни за промяна": " Единни за промяна", като част от широка гражданска инициатива, организира протест на 27 януари - събота, на изхода на..

публикувано на 23.01.18 в 13:30

Ще продължат ли работа личните асистенти

Още в началото на годината кметът на Монтана Златко Живков алармира, че са намалени средствата по програмата "Независим живот". "Не Община Монтана намаля средствата и часовете. Това не е програма, която се финансира от Община Монтана. Това е поведението към голяма част от големите български общини, за съжаление. Очаквам Оперативната програма и..

публикувано на 22.01.18 в 14:32

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14