Румънските университети- привлекателни за видинчани

Снимка: Симеон Симеонов


Обучението в Румъния се оказва доста привлекателно за много българи. От години в северната ни съседка безплатно се обучават български студенти, които произхождат от влашки семейства.
"За етническите власи то е напълно безплатно. Има класация за стипендии, като по-голямата част от приетите студенти получават такива, на стойност 60 евро. Финансирането за цялото безплатно удоволствие да учиш в Румъния, ако си етнически румънец от България, идва от самата държава.", казва председателят на Асоциацията на етническите румънци в България д-р Иво Георгиев.
Асоциацията, с чиято помощ мнозина българчета стават студенти в Румъния, съществува от 2003 година. Целта на нейното създаване е да запазва традициите и обичаите на етническите румънци в страната ни. В нея има членове от Козлодуй, от Плевенско, но повече от 50% са от Видинския регион. Около 3 600 е броят на членовете. Влизането в Асоциацията става с Решение на Управителен съвет, а всеки може да напусне само с подаване на молба. До момента няма напуснали. От 10 години насам няма никакви такси за членуване в неправителствената организация. Подкрепата на Асоциацията е в областта на културата, обучението, религиозни-православни беседи, работа и екскурзии в Румъния. Организацията има седалище, в което се прожектират филми, изяви в чужбина на танцовите състави, провеждат се дискусии. Има и организирани безплатни курсове по румънски език, които се провеждат целогодишно във Видин.
"Има желаещи, които да учат в Румъния. Има специалности, в които обучението е на много високо ниво- филологиите, историята, медицината и фармацията. Румъния обучава едни деца, които идват и стават специалисти в нашата държава. Това е сериозен пример за етническа толерантност, за разбирателство. За студентите има подготвителна година, която е за усвояване на терминологиите в съответните специалности. Това е буфера между обучението и ученическия живот, през който съответния студент трябва да усвои една част от терминологията, за да има пълноценно обучение.", добавя д-р Иво Георгиев.
"С езика нашите деца, които представям пред комисиите в Румъния нямат проблеми, затова, защото една част от тях използват езика, говорят с родители, баби, дядовци. Те най-лесно влизат. Има и такива, които не говорят езика, но са чели, слушали са телевизия, радио, те също са етнически румънци. Това е гордост на всеки един етнос, да може да си усвои грамотно езика. Тук е много важно да се каже ролята на асоциацията в обучението на тези деца- тези безплатни курсове, които правим целогодишно, без да спираме, са точно затова- да ограмотим човека. Ние имаме и румънска библиотека, която открихме 2010 година."  
СнимкаОт възможността да учи в Румъния, в Крайова, ще се възползва Симеон Симеонов от Видин, който е с влашки корени и членува в асоциацията на Иво Георгиев. Той е избрал румънски университет, защото с помощта на асоциацията обучението там ще е безплатно. Друга причина е близкото разстояние до родния град Видин, където ще се прибира при всяка удобна възможност. Заедно с него са кандидатствали и още няколко възпитаници на видински училища. Всички са приети и нямат търпение да започнат да учат по желаните специалности. 
"Образованието в чужбина е много скъпо. Да получиш безплатно обучение в друга държава е нещо, което не се случва на всеки. До последно не бяхме добре информирани, всичко се случи много бързо. Вече сме приети. Аз ще уча кинезитерапия и рехабилитация. Исках да уча нещо по-различно, но ме приеха и не исках да рискувам с друга специалност. Доволен съм, не очаквах да успея, но условията са такива, че ако имаш по-голям успех от държавата, за която е отпуснато място- ти успяваш да се класираш на нейно място. Започваме на 1 октомври. В момента се възползвам от безплатните курсове, имам нужда от тях. Разбирам езика, но е трудно, когато трябва да водиш диалог с румънец. Първата година е подготвителна, учи се език. За мен това е голяма възможност."
СнимкаКристина Кирилова от Видин е студентка в Крайова и учи История. Тя е избрала Румъния, защото обучението е безплатно, и дипломата се признава в цяла Европа. Помощ и е оказал отново д-р Иво Георгиев.
"Трудно е, защото езикът е съвсем различен от нашия. Подготвителната година не е достатъчна, за да научиш езика, иска се да имаш и свои познания. Не смятам да се върна във Видин. Мисля да запиша магистър Национална сигурност и да се ориентирам към полицията."
Българските студенти с влашко потекло,  имат право и на няколко безплатни транспорта от румънските железници, медицински осигуровки и общежития, които са ремонтирани и са в много добро състояние. Преди няколко години е открит и студентски стол, където се заплаща 30% от стойността на храната. Тенденцията е все повече млади българи да продължават образованието си в румънските университети.
Повече за обучението в Румъния и възможностите там, чуйте в звуковия файл.
Вижте още

За човека, духовника и водач на видинската епархия- митрополит Дометиан

В деня на траур, в памет на Видинския митрополит Дометиан в "Посоките на делника" си припомнихме някои факти от живота на покойния владика. Днес от нашия ефир си припомнихме какво разказа в последното си интервю за Радио ВИДИН дядо Дометиан, преди две години в предаването "Калейдоскоп", с автор и водещ Ваня Минева.  Светското му име е Димитър..

публикувано на 20.09.17 в 11:06

Протестите преди и сега

В "Посоките на делника" гледната точка е на Петър Кичашки , участник в редица обществено-политически протести и акции, на Иво Иванов , бивш лидер на СДС в Монтана (емблематична за прехода партия, която събираше стотици хиляди българи на Орлов мост) и на писателя Мартен Калеев . За последните 27 години в България са се провели много протести...

публикувано на 19.09.17 в 16:44

Пенсионерите зад волана- опасни ли са

Три пътни инцидента през последните дни в Северозапада станаха по вина на 80 и повече годишни шофьори. Шофьор на около 80 години предизвика верижна катастрофа в участъка Мездра- Враца; 83- годишен не заобиколил спрелия пред него лек автомобил и ударил стоящите зад него двама видинчани; в Монтана 82-годишен водач с постоянен адрес в белоградчишкото село..

публикувано на 18.09.17 в 15:07

В село Благово искат ремонт на улиците

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Около 550 са жителите на..

публикувано на 15.09.17 в 13:05

Готови ли сме за първия учебен ден

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното..

публикувано на 14.09.17 в 13:44

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче..

публикувано на 13.09.17 в 12:08