Румънските университети- привлекателни за видинчани

Снимка: Симеон Симеонов


Обучението в Румъния се оказва доста привлекателно за много българи. От години в северната ни съседка безплатно се обучават български студенти, които произхождат от влашки семейства.
"За етническите власи то е напълно безплатно. Има класация за стипендии, като по-голямата част от приетите студенти получават такива, на стойност 60 евро. Финансирането за цялото безплатно удоволствие да учиш в Румъния, ако си етнически румънец от България, идва от самата държава.", казва председателят на Асоциацията на етническите румънци в България д-р Иво Георгиев.
Асоциацията, с чиято помощ мнозина българчета стават студенти в Румъния, съществува от 2003 година. Целта на нейното създаване е да запазва традициите и обичаите на етническите румънци в страната ни. В нея има членове от Козлодуй, от Плевенско, но повече от 50% са от Видинския регион. Около 3 600 е броят на членовете. Влизането в Асоциацията става с Решение на Управителен съвет, а всеки може да напусне само с подаване на молба. До момента няма напуснали. От 10 години насам няма никакви такси за членуване в неправителствената организация. Подкрепата на Асоциацията е в областта на културата, обучението, религиозни-православни беседи, работа и екскурзии в Румъния. Организацията има седалище, в което се прожектират филми, изяви в чужбина на танцовите състави, провеждат се дискусии. Има и организирани безплатни курсове по румънски език, които се провеждат целогодишно във Видин.
"Има желаещи, които да учат в Румъния. Има специалности, в които обучението е на много високо ниво- филологиите, историята, медицината и фармацията. Румъния обучава едни деца, които идват и стават специалисти в нашата държава. Това е сериозен пример за етническа толерантност, за разбирателство. За студентите има подготвителна година, която е за усвояване на терминологиите в съответните специалности. Това е буфера между обучението и ученическия живот, през който съответния студент трябва да усвои една част от терминологията, за да има пълноценно обучение.", добавя д-р Иво Георгиев.
"С езика нашите деца, които представям пред комисиите в Румъния нямат проблеми, затова, защото една част от тях използват езика, говорят с родители, баби, дядовци. Те най-лесно влизат. Има и такива, които не говорят езика, но са чели, слушали са телевизия, радио, те също са етнически румънци. Това е гордост на всеки един етнос, да може да си усвои грамотно езика. Тук е много важно да се каже ролята на асоциацията в обучението на тези деца- тези безплатни курсове, които правим целогодишно, без да спираме, са точно затова- да ограмотим човека. Ние имаме и румънска библиотека, която открихме 2010 година."  
СнимкаОт възможността да учи в Румъния, в Крайова, ще се възползва Симеон Симеонов от Видин, който е с влашки корени и членува в асоциацията на Иво Георгиев. Той е избрал румънски университет, защото с помощта на асоциацията обучението там ще е безплатно. Друга причина е близкото разстояние до родния град Видин, където ще се прибира при всяка удобна възможност. Заедно с него са кандидатствали и още няколко възпитаници на видински училища. Всички са приети и нямат търпение да започнат да учат по желаните специалности. 
"Образованието в чужбина е много скъпо. Да получиш безплатно обучение в друга държава е нещо, което не се случва на всеки. До последно не бяхме добре информирани, всичко се случи много бързо. Вече сме приети. Аз ще уча кинезитерапия и рехабилитация. Исках да уча нещо по-различно, но ме приеха и не исках да рискувам с друга специалност. Доволен съм, не очаквах да успея, но условията са такива, че ако имаш по-голям успех от държавата, за която е отпуснато място- ти успяваш да се класираш на нейно място. Започваме на 1 октомври. В момента се възползвам от безплатните курсове, имам нужда от тях. Разбирам езика, но е трудно, когато трябва да водиш диалог с румънец. Първата година е подготвителна, учи се език. За мен това е голяма възможност."
СнимкаКристина Кирилова от Видин е студентка в Крайова и учи История. Тя е избрала Румъния, защото обучението е безплатно, и дипломата се признава в цяла Европа. Помощ и е оказал отново д-р Иво Георгиев.
"Трудно е, защото езикът е съвсем различен от нашия. Подготвителната година не е достатъчна, за да научиш езика, иска се да имаш и свои познания. Не смятам да се върна във Видин. Мисля да запиша магистър Национална сигурност и да се ориентирам към полицията."
Българските студенти с влашко потекло,  имат право и на няколко безплатни транспорта от румънските железници, медицински осигуровки и общежития, които са ремонтирани и са в много добро състояние. Преди няколко години е открит и студентски стол, където се заплаща 30% от стойността на храната. Тенденцията е все повече млади българи да продължават образованието си в румънските университети.
Повече за обучението в Румъния и възможностите там, чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46