Румънските университети- привлекателни за видинчани

Снимка: Симеон Симеонов


Обучението в Румъния се оказва доста привлекателно за много българи. От години в северната ни съседка безплатно се обучават български студенти, които произхождат от влашки семейства.
"За етническите власи то е напълно безплатно. Има класация за стипендии, като по-голямата част от приетите студенти получават такива, на стойност 60 евро. Финансирането за цялото безплатно удоволствие да учиш в Румъния, ако си етнически румънец от България, идва от самата държава.", казва председателят на Асоциацията на етническите румънци в България д-р Иво Георгиев.
Асоциацията, с чиято помощ мнозина българчета стават студенти в Румъния, съществува от 2003 година. Целта на нейното създаване е да запазва традициите и обичаите на етническите румънци в страната ни. В нея има членове от Козлодуй, от Плевенско, но повече от 50% са от Видинския регион. Около 3 600 е броят на членовете. Влизането в Асоциацията става с Решение на Управителен съвет, а всеки може да напусне само с подаване на молба. До момента няма напуснали. От 10 години насам няма никакви такси за членуване в неправителствената организация. Подкрепата на Асоциацията е в областта на културата, обучението, религиозни-православни беседи, работа и екскурзии в Румъния. Организацията има седалище, в което се прожектират филми, изяви в чужбина на танцовите състави, провеждат се дискусии. Има и организирани безплатни курсове по румънски език, които се провеждат целогодишно във Видин.
"Има желаещи, които да учат в Румъния. Има специалности, в които обучението е на много високо ниво- филологиите, историята, медицината и фармацията. Румъния обучава едни деца, които идват и стават специалисти в нашата държава. Това е сериозен пример за етническа толерантност, за разбирателство. За студентите има подготвителна година, която е за усвояване на терминологиите в съответните специалности. Това е буфера между обучението и ученическия живот, през който съответния студент трябва да усвои една част от терминологията, за да има пълноценно обучение.", добавя д-р Иво Георгиев.
"С езика нашите деца, които представям пред комисиите в Румъния нямат проблеми, затова, защото една част от тях използват езика, говорят с родители, баби, дядовци. Те най-лесно влизат. Има и такива, които не говорят езика, но са чели, слушали са телевизия, радио, те също са етнически румънци. Това е гордост на всеки един етнос, да може да си усвои грамотно езика. Тук е много важно да се каже ролята на асоциацията в обучението на тези деца- тези безплатни курсове, които правим целогодишно, без да спираме, са точно затова- да ограмотим човека. Ние имаме и румънска библиотека, която открихме 2010 година."  
СнимкаОт възможността да учи в Румъния, в Крайова, ще се възползва Симеон Симеонов от Видин, който е с влашки корени и членува в асоциацията на Иво Георгиев. Той е избрал румънски университет, защото с помощта на асоциацията обучението там ще е безплатно. Друга причина е близкото разстояние до родния град Видин, където ще се прибира при всяка удобна възможност. Заедно с него са кандидатствали и още няколко възпитаници на видински училища. Всички са приети и нямат търпение да започнат да учат по желаните специалности. 
"Образованието в чужбина е много скъпо. Да получиш безплатно обучение в друга държава е нещо, което не се случва на всеки. До последно не бяхме добре информирани, всичко се случи много бързо. Вече сме приети. Аз ще уча кинезитерапия и рехабилитация. Исках да уча нещо по-различно, но ме приеха и не исках да рискувам с друга специалност. Доволен съм, не очаквах да успея, но условията са такива, че ако имаш по-голям успех от държавата, за която е отпуснато място- ти успяваш да се класираш на нейно място. Започваме на 1 октомври. В момента се възползвам от безплатните курсове, имам нужда от тях. Разбирам езика, но е трудно, когато трябва да водиш диалог с румънец. Първата година е подготвителна, учи се език. За мен това е голяма възможност."
СнимкаКристина Кирилова от Видин е студентка в Крайова и учи История. Тя е избрала Румъния, защото обучението е безплатно, и дипломата се признава в цяла Европа. Помощ и е оказал отново д-р Иво Георгиев.
"Трудно е, защото езикът е съвсем различен от нашия. Подготвителната година не е достатъчна, за да научиш езика, иска се да имаш и свои познания. Не смятам да се върна във Видин. Мисля да запиша магистър Национална сигурност и да се ориентирам към полицията."
Българските студенти с влашко потекло,  имат право и на няколко безплатни транспорта от румънските железници, медицински осигуровки и общежития, които са ремонтирани и са в много добро състояние. Преди няколко години е открит и студентски стол, където се заплаща 30% от стойността на храната. Тенденцията е все повече млади българи да продължават образованието си в румънските университети.
Повече за обучението в Румъния и възможностите там, чуйте в звуковия файл.
Вижте още
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица

Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на..

публикувано на 10.11.17 в 12:21