Земе(вла)делие по български

Снимка: Радио ВИДИН

Възможно ли е да ти откраднат земеделската земя? Оказва се, че в България дори и това е възможно. През последния месец собственици и арендатори в Северозапада разбраха, че без да са давали съгласие, земите им са отдадени на други фирми, които твърдят, че операцията е напълно законна.

Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Възможността за опитите за измами става и заради промени в законодателството, направени наскоро от Народното събрание, преди лятната ваканция. Лица, които не са собственици на земеделски земи, сключват договори за наем, обичайно със свързано лице. След като бъде изготвен такъв договор, наемодателят и наемателят отиват при нотариус, който заверява този договор без проверка на съдържанието и собствеността, след това този договор се вписва в службата по вписванията, следва регистрация, която дава право на субсидии, а и възможност да претендират за реколтата, която някой друг вече е отгледал. Оказа се, че от тази схема са пострадали стотици собственици и ползватели на земи от Северозапада, а във Вълчедръм излязоха на протест.

"Хората са притеснени, тъй като става дума за 5000 декара земя", каза кметът на община Вълчедръм Иван Барзин.

СнимкаОмбудсманът Мая Манолова внесе в парламента промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието. Повод за новите текстове са именно десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие. Заради измамната практика, която засегна цяла Северозападна България, представители на институциите се срещнаха на място с пострадали в Монтанско.

Една от предлаганите от омбудсмана промени в Закона, е да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. Освен това, нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда и да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда. Вече сключени договори от несобственици да могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация.

Проблемът с вратичката в законодателството стигна и до Народното събрание. Депутатите от опозицията Светла Бъчварова и Георги Гьоков поставиха актуален въпрос на министъра на земеделието Румен Порожанов относно политиката на ръководеното от него министерство за създаване на ред в договорите за наем и аренда.

Снимка"Още при първите заявления за вписване пуснахме още същия ден указания към нашите областни земеделски служби да се изискват допълнителни документи от собствениците за това по какъв начин е предоставена земята и не е вписан нито един от тези договори. 79 бяха изпратените сигнали до прокуратурата. Темата беше използвана, защото имаше отворени вратички в законодателството. В момента и ние подготвяме допълнения и изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в Закона за арендата, които ще бъдат предложени по по-бърза процедура на вниманието на комисията по земеделие и храни", отговори министърът.

Освен това стана ясно, че са събрани необходимите 61 подписа на депутати за иницииране на дебат в пленарна зала за създаването на ред в поземлените отношения. Той бе насрочен за петък, 15 септември, а вносителите обявиха, че се надяват да се получи конструктивен дебат, който да доведе до конкретни решения по проблемите на всички българи, които са собственици на земеделски земи и са принудени да ги отдават под аренда. Омбудсманът Мая Манолова пък настоява законодателните промени да бъдат направени още в рамките на този месец, преди да започне новата аграрна година.

Вижте още
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица

Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на..

публикувано на 10.11.17 в 12:21