Земе(вла)делие по български

Снимка: Радио ВИДИН

Възможно ли е да ти откраднат земеделската земя? Оказва се, че в България дори и това е възможно. През последния месец собственици и арендатори в Северозапада разбраха, че без да са давали съгласие, земите им са отдадени на други фирми, които твърдят, че операцията е напълно законна.

Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Възможността за опитите за измами става и заради промени в законодателството, направени наскоро от Народното събрание, преди лятната ваканция. Лица, които не са собственици на земеделски земи, сключват договори за наем, обичайно със свързано лице. След като бъде изготвен такъв договор, наемодателят и наемателят отиват при нотариус, който заверява този договор без проверка на съдържанието и собствеността, след това този договор се вписва в службата по вписванията, следва регистрация, която дава право на субсидии, а и възможност да претендират за реколтата, която някой друг вече е отгледал. Оказа се, че от тази схема са пострадали стотици собственици и ползватели на земи от Северозапада, а във Вълчедръм излязоха на протест.

"Хората са притеснени, тъй като става дума за 5000 декара земя", каза кметът на община Вълчедръм Иван Барзин.

СнимкаОмбудсманът Мая Манолова внесе в парламента промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието. Повод за новите текстове са именно десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие. Заради измамната практика, която засегна цяла Северозападна България, представители на институциите се срещнаха на място с пострадали в Монтанско.

Една от предлаганите от омбудсмана промени в Закона, е да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. Освен това, нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда и да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда. Вече сключени договори от несобственици да могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация.

Проблемът с вратичката в законодателството стигна и до Народното събрание. Депутатите от опозицията Светла Бъчварова и Георги Гьоков поставиха актуален въпрос на министъра на земеделието Румен Порожанов относно политиката на ръководеното от него министерство за създаване на ред в договорите за наем и аренда.

Снимка"Още при първите заявления за вписване пуснахме още същия ден указания към нашите областни земеделски служби да се изискват допълнителни документи от собствениците за това по какъв начин е предоставена земята и не е вписан нито един от тези договори. 79 бяха изпратените сигнали до прокуратурата. Темата беше използвана, защото имаше отворени вратички в законодателството. В момента и ние подготвяме допълнения и изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в Закона за арендата, които ще бъдат предложени по по-бърза процедура на вниманието на комисията по земеделие и храни", отговори министърът.

Освен това стана ясно, че са събрани необходимите 61 подписа на депутати за иницииране на дебат в пленарна зала за създаването на ред в поземлените отношения. Той бе насрочен за петък, 15 септември, а вносителите обявиха, че се надяват да се получи конструктивен дебат, който да доведе до конкретни решения по проблемите на всички българи, които са собственици на земеделски земи и са принудени да ги отдават под аренда. Омбудсманът Мая Манолова пък настоява законодателните промени да бъдат направени още в рамките на този месец, преди да започне новата аграрна година.

Вижте още

За човека, духовника и водач на видинската епархия- митрополит Дометиан

В деня на траур, в памет на Видинския митрополит Дометиан в "Посоките на делника" си припомнихме някои факти от живота на покойния владика. Днес от нашия ефир си припомнихме какво разказа в последното си интервю за Радио ВИДИН дядо Дометиан, преди две години в предаването "Калейдоскоп", с автор и водещ Ваня Минева.  Светското му име е Димитър..

публикувано на 20.09.17 в 11:06

Протестите преди и сега

В "Посоките на делника" гледната точка е на Петър Кичашки , участник в редица обществено-политически протести и акции, на Иво Иванов , бивш лидер на СДС в Монтана (емблематична за прехода партия, която събираше стотици хиляди българи на Орлов мост) и на писателя Мартен Калеев . За последните 27 години в България са се провели много протести...

публикувано на 19.09.17 в 16:44

Пенсионерите зад волана- опасни ли са

Три пътни инцидента през последните дни в Северозапада станаха по вина на 80 и повече годишни шофьори. Шофьор на около 80 години предизвика верижна катастрофа в участъка Мездра- Враца; 83- годишен не заобиколил спрелия пред него лек автомобил и ударил стоящите зад него двама видинчани; в Монтана 82-годишен водач с постоянен адрес в белоградчишкото село..

публикувано на 18.09.17 в 15:07

В село Благово искат ремонт на улиците

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Около 550 са жителите на..

публикувано на 15.09.17 в 13:05

Готови ли сме за първия учебен ден

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното..

публикувано на 14.09.17 в 13:44

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче..

публикувано на 13.09.17 в 12:08