Земе(вла)делие по български

Снимка: Радио ВИДИН

Възможно ли е да ти откраднат земеделската земя? Оказва се, че в България дори и това е възможно. През последния месец собственици и арендатори в Северозапада разбраха, че без да са давали съгласие, земите им са отдадени на други фирми, които твърдят, че операцията е напълно законна.

Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Възможността за опитите за измами става и заради промени в законодателството, направени наскоро от Народното събрание, преди лятната ваканция. Лица, които не са собственици на земеделски земи, сключват договори за наем, обичайно със свързано лице. След като бъде изготвен такъв договор, наемодателят и наемателят отиват при нотариус, който заверява този договор без проверка на съдържанието и собствеността, след това този договор се вписва в службата по вписванията, следва регистрация, която дава право на субсидии, а и възможност да претендират за реколтата, която някой друг вече е отгледал. Оказа се, че от тази схема са пострадали стотици собственици и ползватели на земи от Северозапада, а във Вълчедръм излязоха на протест.

"Хората са притеснени, тъй като става дума за 5000 декара земя", каза кметът на община Вълчедръм Иван Барзин.

СнимкаОмбудсманът Мая Манолова внесе в парламента промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието. Повод за новите текстове са именно десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие. Заради измамната практика, която засегна цяла Северозападна България, представители на институциите се срещнаха на място с пострадали в Монтанско.

Една от предлаганите от омбудсмана промени в Закона, е да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. Освен това, нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда и да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда. Вече сключени договори от несобственици да могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация.

Проблемът с вратичката в законодателството стигна и до Народното събрание. Депутатите от опозицията Светла Бъчварова и Георги Гьоков поставиха актуален въпрос на министъра на земеделието Румен Порожанов относно политиката на ръководеното от него министерство за създаване на ред в договорите за наем и аренда.

Снимка"Още при първите заявления за вписване пуснахме още същия ден указания към нашите областни земеделски служби да се изискват допълнителни документи от собствениците за това по какъв начин е предоставена земята и не е вписан нито един от тези договори. 79 бяха изпратените сигнали до прокуратурата. Темата беше използвана, защото имаше отворени вратички в законодателството. В момента и ние подготвяме допълнения и изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в Закона за арендата, които ще бъдат предложени по по-бърза процедура на вниманието на комисията по земеделие и храни", отговори министърът.

Освен това стана ясно, че са събрани необходимите 61 подписа на депутати за иницииране на дебат в пленарна зала за създаването на ред в поземлените отношения. Той бе насрочен за петък, 15 септември, а вносителите обявиха, че се надяват да се получи конструктивен дебат, който да доведе до конкретни решения по проблемите на всички българи, които са собственици на земеделски земи и са принудени да ги отдават под аренда. Омбудсманът Мая Манолова пък настоява законодателните промени да бъдат направени още в рамките на този месец, преди да започне новата аграрна година.

Вижте още

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46