Земе(вла)делие по български

Снимка: Радио ВИДИН

Възможно ли е да ти откраднат земеделската земя? Оказва се, че в България дори и това е възможно. През последния месец собственици и арендатори в Северозапада разбраха, че без да са давали съгласие, земите им са отдадени на други фирми, които твърдят, че операцията е напълно законна.

Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Възможността за опитите за измами става и заради промени в законодателството, направени наскоро от Народното събрание, преди лятната ваканция. Лица, които не са собственици на земеделски земи, сключват договори за наем, обичайно със свързано лице. След като бъде изготвен такъв договор, наемодателят и наемателят отиват при нотариус, който заверява този договор без проверка на съдържанието и собствеността, след това този договор се вписва в службата по вписванията, следва регистрация, която дава право на субсидии, а и възможност да претендират за реколтата, която някой друг вече е отгледал. Оказа се, че от тази схема са пострадали стотици собственици и ползватели на земи от Северозапада, а във Вълчедръм излязоха на протест.

"Хората са притеснени, тъй като става дума за 5000 декара земя", каза кметът на община Вълчедръм Иван Барзин.

СнимкаОмбудсманът Мая Манолова внесе в парламента промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието. Повод за новите текстове са именно десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие. Заради измамната практика, която засегна цяла Северозападна България, представители на институциите се срещнаха на място с пострадали в Монтанско.

Една от предлаганите от омбудсмана промени в Закона, е да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. Освен това, нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда и да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда. Вече сключени договори от несобственици да могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация.

Проблемът с вратичката в законодателството стигна и до Народното събрание. Депутатите от опозицията Светла Бъчварова и Георги Гьоков поставиха актуален въпрос на министъра на земеделието Румен Порожанов относно политиката на ръководеното от него министерство за създаване на ред в договорите за наем и аренда.

Снимка"Още при първите заявления за вписване пуснахме още същия ден указания към нашите областни земеделски служби да се изискват допълнителни документи от собствениците за това по какъв начин е предоставена земята и не е вписан нито един от тези договори. 79 бяха изпратените сигнали до прокуратурата. Темата беше използвана, защото имаше отворени вратички в законодателството. В момента и ние подготвяме допълнения и изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в Закона за арендата, които ще бъдат предложени по по-бърза процедура на вниманието на комисията по земеделие и храни", отговори министърът.

Освен това стана ясно, че са събрани необходимите 61 подписа на депутати за иницииране на дебат в пленарна зала за създаването на ред в поземлените отношения. Той бе насрочен за петък, 15 септември, а вносителите обявиха, че се надяват да се получи конструктивен дебат, който да доведе до конкретни решения по проблемите на всички българи, които са собственици на земеделски земи и са принудени да ги отдават под аренда. Омбудсманът Мая Манолова пък настоява законодателните промени да бъдат направени още в рамките на този месец, преди да започне новата аграрна година.

Вижте още

Росица Кирова: "Държавата е длъжница на Северозапада"

Защо държавата не направи почти нищо за развитието на Северозапада и защо липсата на внимание към този регион е хронична от години? Мнение по тези и други въпроси дава днес в "Гледна точка" Росица Кирова от "Единни за промяна": " Единни за промяна", като част от широка гражданска инициатива, организира протест на 27 януари - събота, на изхода на..

публикувано на 23.01.18 в 13:30

Ще продължат ли работа личните асистенти

Още в началото на годината кметът на Монтана Златко Живков алармира, че са намалени средствата по програмата "Независим живот". "Не Община Монтана намаля средствата и часовете. Това не е програма, която се финансира от Община Монтана. Това е поведението към голяма част от големите български общини, за съжаление. Очаквам Оперативната програма и..

публикувано на 22.01.18 в 14:32

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14