Петър Дарковски представя "Портрети"

Снимка: Радио ВИДИН


Видинският художник Петър Стоянов, който твори под артистичния псевдоним Петър Дарковски, откри 14-та си самостоятелна изложба "Портрети". Художникът, познат ни по-скоро като пейзажист представи в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" 13 свои платна, рисувани от 2009 година до днес. С чаша вино авторът посрещна гостите на изложбата и им представи платната си:

"Тази изложба я замислям отдавна, защото аз не съм смятал да се развивам в посока "Портрет". И сега не смятам, че съм портретист, но паралелно с моята характерна живопис, мнозина навярно знаят начина ми на изразяване какъв е, се появяваха тези портрети. Първо се появи един пчелар, след това се появиха трима раковчани, с които ме приеха в далечната 2010 за член на СБХ и това ми е особената гордост, че точно с моите раковчани, между тримата и един от портретите на баща ми. След това се появиха някои други портрети, не мога да ви покажа портрета на Георги Чапкънов - Чапа, на нашия голям скулптор, подарих му портрета, той си е в София. Тук присъства портрета на моя приятел Дани (б. р. Даниел Дамянов) познавате го всички, целия град го знае, загубихме го в началото на годината. Много жалко, но портретът остана. Някои лица, които са ме впечатлили, някои характерни светлини, които са попаднали, така че да провокират художника в мен и да ги направя. Еди портрет има на сливенската поетеса Ники Комедвенска и накрая, но не на последно място има два портрета на моята дъщеря. Смятам, че това е най-доброто, което съм направил и то не само в живописен план."

Мястото на експозицията не е случайно избрано тъй като през цялото лято художникът провеждаше арт ателиета с малки читатели, припомни директорът на библиотеката Десислава Иванова:

"Петър се занимава това лято с деца на библиотеката. Той ги учи не само да рисуват, той ги учи на история на изкуството, той ги запознава с велики художници, в което децата и той самия влагат и душа, и интерес. Радвам се, че тези занимания ще продължат, защото това, което той прави не е просто рисуване."

Портретите на Петър Дарковски ще останат в библиотеката в рамките на един месец. И нещо любопитно освен творбите посетителите ще могат да видят и самия процес на създаването на една картина, защото художникът изрази намерението си да пренесе своето ателие в библиотеката и да работи понякога там.

Вижте още

"Малките звездички" от 19.11.2017 година

Опознаваме и ще опознаваме различни форми на живот , търсим къде се крият извънземните човечета. Празнуваме и неделята, като един страхотен пижамен ден , само за почивка отреден. Добре дошли при нас, наметнете си подходящо облекло , не забравяйте и своите възглавници , партито започва !

публикувано на 19.11.17 в 14:05

"Неделник" от 19 ноември 2017 година

Ето го брой 181- ви на предаването "Неделник"!!! За начало отново проверяваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това темите са ни литература, книги, приказки и комикси. Първо Григор Петров , който има над 15 000 тома литература в личната си библиотека, ни разказва за страстта..

публикувано на 19.11.17 в 13:10

Събирайте богатства за Бога и богатейте във вярата, надеждата и любовта!

В Деветата Неделята след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към това, щото всеки един от нас да проумее преходността на този свят, да се обърне към Вечния Бог и приемайки Го в сърцето си, да придобие вечността и блажения живот. Чрез притчата за безумния богаташ, която днес четем, ни се дава за..

публикувано на 19.11.17 в 08:00

Васил Божинов - половин век отдаден на образованието

Васил Божинов от Лом - дългогодишен учител, директор на училище, зам.директор на, както казва той, хубавото ломско училище „Константин Фотинов“, читалищен деятел, публицист, краевед. Достигнал достолепната 87 годишна възраст с деликатно поведение, благородно излъчване и по всичко личи, педантично отношение към работата. Богата е биографията на..

публикувано на 18.11.17 в 17:15

За смесените бракове в "Пица на парче"

-Хайде да те взема за жена! -Да бе, да се откаже цялата рода от мен, та ти си от друг етнос! -Вземам ви и двете тогава, барабар с кучето. В моя род многоженството е позволено!  Темата в "Женско царство" е: Как гледате на брака с човек от друг етнос или раса? Защо сме склонни да приемаме смесени бракове българин- чужденка /рускиня, французойка,..

публикувано на 18.11.17 в 12:56

Църква във Видин храни социално слаби

Във видинския катедрален храм "Св. Димитър" през почивните дни раздават храна на социално слаби хора. Повече за благотворителната инициатива разказа председателят на храма Ставри Велинов : "По инициатива на църковното настоятелство на храм "Св. Димитър", благодарение на "Лайънс клуб", които са дарители на храната, от месец ноември започна даването..

публикувано на 17.11.17 в 17:14