Петър Дарковски представя "Портрети"

Снимка: Радио ВИДИН


Видинският художник Петър Стоянов, който твори под артистичния псевдоним Петър Дарковски, откри 14-та си самостоятелна изложба "Портрети". Художникът, познат ни по-скоро като пейзажист представи в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" 13 свои платна, рисувани от 2009 година до днес. С чаша вино авторът посрещна гостите на изложбата и им представи платната си:

"Тази изложба я замислям отдавна, защото аз не съм смятал да се развивам в посока "Портрет". И сега не смятам, че съм портретист, но паралелно с моята характерна живопис, мнозина навярно знаят начина ми на изразяване какъв е, се появяваха тези портрети. Първо се появи един пчелар, след това се появиха трима раковчани, с които ме приеха в далечната 2010 за член на СБХ и това ми е особената гордост, че точно с моите раковчани, между тримата и един от портретите на баща ми. След това се появиха някои други портрети, не мога да ви покажа портрета на Георги Чапкънов - Чапа, на нашия голям скулптор, подарих му портрета, той си е в София. Тук присъства портрета на моя приятел Дани (б. р. Даниел Дамянов) познавате го всички, целия град го знае, загубихме го в началото на годината. Много жалко, но портретът остана. Някои лица, които са ме впечатлили, някои характерни светлини, които са попаднали, така че да провокират художника в мен и да ги направя. Еди портрет има на сливенската поетеса Ники Комедвенска и накрая, но не на последно място има два портрета на моята дъщеря. Смятам, че това е най-доброто, което съм направил и то не само в живописен план."

Мястото на експозицията не е случайно избрано тъй като през цялото лято художникът провеждаше арт ателиета с малки читатели, припомни директорът на библиотеката Десислава Иванова:

"Петър се занимава това лято с деца на библиотеката. Той ги учи не само да рисуват, той ги учи на история на изкуството, той ги запознава с велики художници, в което децата и той самия влагат и душа, и интерес. Радвам се, че тези занимания ще продължат, защото това, което той прави не е просто рисуване."

Портретите на Петър Дарковски ще останат в библиотеката в рамките на един месец. И нещо любопитно освен творбите посетителите ще могат да видят и самия процес на създаването на една картина, защото художникът изрази намерението си да пренесе своето ателие в библиотеката и да работи понякога там.

Вижте още

Ден на траур и за Кула

С дълбока скръб Община Кула и всички жители на нашия град се присъединяват към траура за кончината на Видинския митрополит Дометиан .  Представители на Общината ще поднесат последна почит пред тленните останки на владиката днес, в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин. Със заповед на кмета на Община Кула 20 септември е обявен за ден..

публикувано на 20.09.17 в 08:25

Аз и моят клас

Здравейте, казвам се Антонина, на 17 години и съм вашият тийн репортер . Всеки вторник по това време ще си говорим за нещата, които вълнуват младите, а и не само. Днешната тема е  наскоро отминалия 15 септември - денят, в който всички ученици се завърнаха в училище, включително и аз. По този повод, реших да Ви разкажа историята на моя клас. Все още..

публикувано на 19.09.17 в 17:33

Увеличение на приходите от данъци и такси отчете Община Видин

"Всеки видинчанин тук и по света скърби за своя мъдър водач- видинския митрополит Дометиан. Дядо Дометиан ни учеше да обичаме и да се гордеем с хилядолетния ни град. Името на видинския митрополит Дометиан ще бъде изписано със златни букви в славната история на старопрестолния Видин", така кметът на Видин Огнян Ценков откри днешната пресконференция..

публикувано на 19.09.17 в 17:31

Ще влезе ли Видин в Закона за Великите стари столици

Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов коментира приемането на Закона за Великите стари столици на Република България. Според думите му най-късно до края на тази или началото на следващата година ще бъде приет този закон. Той отправи и покана към президента Румен Радев да..

публикувано на 19.09.17 в 17:10

Видински ученици учат за фризьори

Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин започна новата учебна година с допълнителни дейности. По предложение на учителите, 12 ученици ще се обучават в паралелка по фризьорство - 10 са момичетата, има и 2 момчета. Имам нужната документация и познавам всички видински фризьори, и ще съдействам за практиката на учениците,..

публикувано на 19.09.17 в 16:45

Иван Оризарски: За да има промяна, е нужен духовен и бунтовен метеж

Д-р инж. Иван Оризарски е родом от село Люта (сега Владимирово, Монтанско ). Учи във факултетите по химия и металургия във Висшия химико-технологичен институт в София. И разказва пред Гергана Панова за пътя, който изминава, за да стигне до столицата, помни много добре и отминалите житейски години, без да се оплаква. Липсата на социална..

публикувано на 18.09.17 в 18:03