Петър Дарковски представя "Портрети"

Снимка: Радио ВИДИН


Видинският художник Петър Стоянов, който твори под артистичния псевдоним Петър Дарковски, откри 14-та си самостоятелна изложба "Портрети". Художникът, познат ни по-скоро като пейзажист представи в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" 13 свои платна, рисувани от 2009 година до днес. С чаша вино авторът посрещна гостите на изложбата и им представи платната си:

"Тази изложба я замислям отдавна, защото аз не съм смятал да се развивам в посока "Портрет". И сега не смятам, че съм портретист, но паралелно с моята характерна живопис, мнозина навярно знаят начина ми на изразяване какъв е, се появяваха тези портрети. Първо се появи един пчелар, след това се появиха трима раковчани, с които ме приеха в далечната 2010 за член на СБХ и това ми е особената гордост, че точно с моите раковчани, между тримата и един от портретите на баща ми. След това се появиха някои други портрети, не мога да ви покажа портрета на Георги Чапкънов - Чапа, на нашия голям скулптор, подарих му портрета, той си е в София. Тук присъства портрета на моя приятел Дани (б. р. Даниел Дамянов) познавате го всички, целия град го знае, загубихме го в началото на годината. Много жалко, но портретът остана. Някои лица, които са ме впечатлили, някои характерни светлини, които са попаднали, така че да провокират художника в мен и да ги направя. Еди портрет има на сливенската поетеса Ники Комедвенска и накрая, но не на последно място има два портрета на моята дъщеря. Смятам, че това е най-доброто, което съм направил и то не само в живописен план."

Мястото на експозицията не е случайно избрано тъй като през цялото лято художникът провеждаше арт ателиета с малки читатели, припомни директорът на библиотеката Десислава Иванова:

"Петър се занимава това лято с деца на библиотеката. Той ги учи не само да рисуват, той ги учи на история на изкуството, той ги запознава с велики художници, в което децата и той самия влагат и душа, и интерес. Радвам се, че тези занимания ще продължат, защото това, което той прави не е просто рисуване."

Портретите на Петър Дарковски ще останат в библиотеката в рамките на един месец. И нещо любопитно освен творбите посетителите ще могат да видят и самия процес на създаването на една картина, защото художникът изрази намерението си да пренесе своето ателие в библиотеката и да работи понякога там.

Вижте още
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Археолог ще ръководи музея в Белоградчик

Археологът Ивайло Крумов e новият директор на Историческия музей в Белоградчик. Той поема ръководството на културната институция след конкурс, който печели с концепция за дейността и развитието ѝ до 2023 година. За да се изпълни концепцията, той предлага и няколко основни стъпки. "Проектната дейност е нова политика, която ще бъде внедрена в..

публикувано на 23.05.18 в 14:59
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52