Петър Дарковски представя "Портрети"

Снимка: Радио ВИДИН


Видинският художник Петър Стоянов, който твори под артистичния псевдоним Петър Дарковски, откри 14-та си самостоятелна изложба "Портрети". Художникът, познат ни по-скоро като пейзажист представи в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" 13 свои платна, рисувани от 2009 година до днес. С чаша вино авторът посрещна гостите на изложбата и им представи платната си:

"Тази изложба я замислям отдавна, защото аз не съм смятал да се развивам в посока "Портрет". И сега не смятам, че съм портретист, но паралелно с моята характерна живопис, мнозина навярно знаят начина ми на изразяване какъв е, се появяваха тези портрети. Първо се появи един пчелар, след това се появиха трима раковчани, с които ме приеха в далечната 2010 за член на СБХ и това ми е особената гордост, че точно с моите раковчани, между тримата и един от портретите на баща ми. След това се появиха някои други портрети, не мога да ви покажа портрета на Георги Чапкънов - Чапа, на нашия голям скулптор, подарих му портрета, той си е в София. Тук присъства портрета на моя приятел Дани (б. р. Даниел Дамянов) познавате го всички, целия град го знае, загубихме го в началото на годината. Много жалко, но портретът остана. Някои лица, които са ме впечатлили, някои характерни светлини, които са попаднали, така че да провокират художника в мен и да ги направя. Еди портрет има на сливенската поетеса Ники Комедвенска и накрая, но не на последно място има два портрета на моята дъщеря. Смятам, че това е най-доброто, което съм направил и то не само в живописен план."

Мястото на експозицията не е случайно избрано тъй като през цялото лято художникът провеждаше арт ателиета с малки читатели, припомни директорът на библиотеката Десислава Иванова:

"Петър се занимава това лято с деца на библиотеката. Той ги учи не само да рисуват, той ги учи на история на изкуството, той ги запознава с велики художници, в което децата и той самия влагат и душа, и интерес. Радвам се, че тези занимания ще продължат, защото това, което той прави не е просто рисуване."

Портретите на Петър Дарковски ще останат в библиотеката в рамките на един месец. И нещо любопитно освен творбите посетителите ще могат да видят и самия процес на създаването на една картина, защото художникът изрази намерението си да пренесе своето ателие в библиотеката и да работи понякога там.

Вижте още

Как да се грижим за обувките през зимата

През зимата ботушите ни са подложени на вредното влияние на топящия се сняг и студа, на солите, с които се обработват улиците. Правилната грижа за тях е важна, ако искаме да ги носим по- дълго време. Как се грижат видинчани за ботушите си? "С гъбичка ги почиствам. Първо ги мия, почиствам ги с гъбичката или с вазелинче. Да не попива..

публикувано на 23.01.18 в 17:40

Видинска гимназия предлага обучение по "Автомобилна мехатроника"

Нова професионална паралелка предлага Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин за държавния план-прием в VIII клас за учебната 2018/2019 година. Предложената нова специалност е "Автомобилна мехатроника" и е по направление "Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства". Преди три години от гимназията са я..

публикувано на 23.01.18 в 16:50

За да бъде интернет безопасно занимание

В рубриката "Тийн репортер" днес говорим е за безопасността в интернет . Темата беше провокирана от вече сваления чат, който публикуваше провокативни снимки на ученици от Видин.  „Такава статия има и за други градове, не само за Видин – например за Варна, София… Много хора бяха набедени в създаването на тази статия и за това, че на..

публикувано на 23.01.18 в 16:00

Повече пари получават училища в малки общини във Видинско

Повече средства получават училища в малки общини в страната с  въведения от Министерството на образованието регионален коефициент. С около 12 % повече са парите за общини с най-високия коефициент, който е 8. Той е за общини с до 5 хиляди жители, отдалечени от областния център и големите градове в страната. Разпределението на..

публикувано на 23.01.18 в 16:00
Паметна плоча за двама от загиналите на фронта войници има вече в селото. До нея ще бъде поставена новата.

Тополовец отдава почит на загиналите във войните

Във видинското село Тополовец искат да бъде издигната паметна плоча на загиналите войници в Балканската и Първата световни войни. Средствата вече са събрани доброволно от съпричастни към инициативата местни жители и предстои обсъждането на идеята на Общински съвет в Кула. Повече за инициативата разказа кметският наместник на селото Румен Предов :..

публикувано на 23.01.18 в 14:22

"Музикална зона" по януарски

След дългата и протяжна неделя, понеделник е- ура!!! : ) Обичам понеделниците! Няма лекарство като надеждата, няма по-голям стимул и по-мощен тоник от очакването да се случи нещо по-хубаво днес! А то със сигурност ще се случи, ако бъдете на вълните на радио Видин с „Музикална зона“! Време е да отворите очи, да наострите уши … Музикалната ни зона днес ще..

публикувано на 22.01.18 в 09:39