Образованието е важно, смятат в квартал "Нов път"

ОУ Софроний Врачански, Видин
Снимка: Радио ВИДИН


Дни преди началото на учебната година поглеждаме към една от уязвимите групи ученици. 21 хиляди деца, предимно от ромски произход, са отпаднали от училище- тревожните данни бяха съобщени на Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция, която бе проведена в края на миналия месец в Асеновград. Срещата бе инициирана от общинското ръководство, а поводът- протестите след инцидента през юни с децата от местния клуб по гребане. В дискусията за образованието и трудовата заетост се включиха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова.
Валери Симеонов припомни предприетите действия от правителството конкретно в сферата на образованието.
"Групи от различни институции, които не само да обхванат всички деца, които са извън образователната система, но също така са включени мерки спрямо родителите които не осигуряват присъствието на децата. Държавата ще положи за първи път такива мащабни усилия и съм сигурен, че те ще дадат резултат по отношение на обхващането на всички ромски деца в образователната система."
Омбудсманът Мая Манолова, заяви, че подкрепя третия механизъм за обхващане на всички деца в училище и ще наблюдава как правителството ще се справи. Според нея обаче, задължителността трябва да върви ръка за ръка с безплатността.
"Проблемът на проблемите е образованието, отпадането на ромските деца от училище и предизвикателството е да се набележат наистина конкретни мерки, които да обхванат всички деца първо в детски градини, а след това в училище. Аз ще настоявам за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4 и 5-годишните..."
Важно ли е детето да посещава училище и каква е ползата от това? С този въпрос посетихме видинския квартал "Нов път".
"Трябва да се образоват тези деца. В кой век живеем да не са образовани. Това дете, като расте, в един ден да е ползотворно на тази държава... Има полза, разбира се. Децата по-добре мислят, и в живота ще бъдат с доста неща по-напред от нас, които не са учили... Синът ми ще бъде първи клас. Има полза, все пак сме 21 век, това е задължително да се ходи на училище. Преди не е било така, но сега има такава тенденция и повече родители искат да образоват децата си..."
За да можеш да просперираш, трябва да си образован, а децата от видинския квартал Нов път ще посещават училище- категорични са техните родители. Част от тях ще бъдат записани в чужбина, където родителите им работят и прекарват по-голямата част от годината. 
Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Как да се грижим за обувките през зимата

През зимата ботушите ни са подложени на вредното влияние на топящия се сняг и студа, на солите, с които се обработват улиците. Правилната грижа за тях е важна, ако искаме да ги носим по- дълго време. Как се грижат видинчани за ботушите си? "С гъбичка ги почиствам. Първо ги мия, почиствам ги с гъбичката или с вазелинче. Да не попива..

публикувано на 23.01.18 в 17:40

Видинска гимназия предлага обучение по "Автомобилна мехатроника"

Нова професионална паралелка предлага Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин за държавния план-прием в VIII клас за учебната 2018/2019 година. Предложената нова специалност е "Автомобилна мехатроника" и е по направление "Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства". Преди три години от гимназията са я..

публикувано на 23.01.18 в 16:50

За да бъде интернет безопасно занимание

В рубриката "Тийн репортер" днес говорим е за безопасността в интернет . Темата беше провокирана от вече сваления чат, който публикуваше провокативни снимки на ученици от Видин.  „Такава статия има и за други градове, не само за Видин – например за Варна, София… Много хора бяха набедени в създаването на тази статия и за това, че на..

публикувано на 23.01.18 в 16:00

Повече пари получават училища в малки общини във Видинско

Повече средства получават училища в малки общини в страната с  въведения от Министерството на образованието регионален коефициент. С около 12 % повече са парите за общини с най-високия коефициент, който е 8. Той е за общини с до 5 хиляди жители, отдалечени от областния център и големите градове в страната. Разпределението на..

публикувано на 23.01.18 в 16:00
Паметна плоча за двама от загиналите на фронта войници има вече в селото. До нея ще бъде поставена новата.

Тополовец отдава почит на загиналите във войните

Във видинското село Тополовец искат да бъде издигната паметна плоча на загиналите войници в Балканската и Първата световни войни. Средствата вече са събрани доброволно от съпричастни към инициативата местни жители и предстои обсъждането на идеята на Общински съвет в Кула. Повече за инициативата разказа кметският наместник на селото Румен Предов :..

публикувано на 23.01.18 в 14:22

"Музикална зона" по януарски

След дългата и протяжна неделя, понеделник е- ура!!! : ) Обичам понеделниците! Няма лекарство като надеждата, няма по-голям стимул и по-мощен тоник от очакването да се случи нещо по-хубаво днес! А то със сигурност ще се случи, ако бъдете на вълните на радио Видин с „Музикална зона“! Време е да отворите очи, да наострите уши … Музикалната ни зона днес ще..

публикувано на 22.01.18 в 09:39