Образованието е важно, смятат в квартал "Нов път"

ОУ Софроний Врачански, Видин
Снимка: Радио ВИДИН


Дни преди началото на учебната година поглеждаме към една от уязвимите групи ученици. 21 хиляди деца, предимно от ромски произход, са отпаднали от училище- тревожните данни бяха съобщени на Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция, която бе проведена в края на миналия месец в Асеновград. Срещата бе инициирана от общинското ръководство, а поводът- протестите след инцидента през юни с децата от местния клуб по гребане. В дискусията за образованието и трудовата заетост се включиха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова.
Валери Симеонов припомни предприетите действия от правителството конкретно в сферата на образованието.
"Групи от различни институции, които не само да обхванат всички деца, които са извън образователната система, но също така са включени мерки спрямо родителите които не осигуряват присъствието на децата. Държавата ще положи за първи път такива мащабни усилия и съм сигурен, че те ще дадат резултат по отношение на обхващането на всички ромски деца в образователната система."
Омбудсманът Мая Манолова, заяви, че подкрепя третия механизъм за обхващане на всички деца в училище и ще наблюдава как правителството ще се справи. Според нея обаче, задължителността трябва да върви ръка за ръка с безплатността.
"Проблемът на проблемите е образованието, отпадането на ромските деца от училище и предизвикателството е да се набележат наистина конкретни мерки, които да обхванат всички деца първо в детски градини, а след това в училище. Аз ще настоявам за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4 и 5-годишните..."
Важно ли е детето да посещава училище и каква е ползата от това? С този въпрос посетихме видинския квартал "Нов път".
"Трябва да се образоват тези деца. В кой век живеем да не са образовани. Това дете, като расте, в един ден да е ползотворно на тази държава... Има полза, разбира се. Децата по-добре мислят, и в живота ще бъдат с доста неща по-напред от нас, които не са учили... Синът ми ще бъде първи клас. Има полза, все пак сме 21 век, това е задължително да се ходи на училище. Преди не е било така, но сега има такава тенденция и повече родители искат да образоват децата си..."
За да можеш да просперираш, трябва да си образован, а децата от видинския квартал Нов път ще посещават училище- категорични са техните родители. Част от тях ще бъдат записани в чужбина, където родителите им работят и прекарват по-голямата част от годината. 
Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Малките звездички" от 19.11.2017 година

Опознаваме и ще опознаваме различни форми на живот , търсим къде се крият извънземните човечета. Празнуваме и неделята, като един страхотен пижамен ден , само за почивка отреден. Добре дошли при нас, наметнете си подходящо облекло , не забравяйте и своите възглавници , партито започва !

публикувано на 19.11.17 в 14:05

"Неделник" от 19 ноември 2017 година

Ето го брой 181- ви на предаването "Неделник"!!! За начало отново проверяваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това темите са ни литература, книги, приказки и комикси. Първо Григор Петров , който има над 15 000 тома литература в личната си библиотека, ни разказва за страстта..

публикувано на 19.11.17 в 13:10

Събирайте богатства за Бога и богатейте във вярата, надеждата и любовта!

В Деветата Неделята след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към това, щото всеки един от нас да проумее преходността на този свят, да се обърне към Вечния Бог и приемайки Го в сърцето си, да придобие вечността и блажения живот. Чрез притчата за безумния богаташ, която днес четем, ни се дава за..

публикувано на 19.11.17 в 08:00

Васил Божинов - половин век отдаден на образованието

Васил Божинов от Лом - дългогодишен учител, директор на училище, зам.директор на, както казва той, хубавото ломско училище „Константин Фотинов“, читалищен деятел, публицист, краевед. Достигнал достолепната 87 годишна възраст с деликатно поведение, благородно излъчване и по всичко личи, педантично отношение към работата. Богата е биографията на..

публикувано на 18.11.17 в 17:15

За смесените бракове в "Пица на парче"

-Хайде да те взема за жена! -Да бе, да се откаже цялата рода от мен, та ти си от друг етнос! -Вземам ви и двете тогава, барабар с кучето. В моя род многоженството е позволено!  Темата в "Женско царство" е: Как гледате на брака с човек от друг етнос или раса? Защо сме склонни да приемаме смесени бракове българин- чужденка /рускиня, французойка,..

публикувано на 18.11.17 в 12:56

Църква във Видин храни социално слаби

Във видинския катедрален храм "Св. Димитър" през почивните дни раздават храна на социално слаби хора. Повече за благотворителната инициатива разказа председателят на храма Ставри Велинов : "По инициатива на църковното настоятелство на храм "Св. Димитър", благодарение на "Лайънс клуб", които са дарители на храната, от месец ноември започна даването..

публикувано на 17.11.17 в 17:14