Образованието е важно, смятат в квартал "Нов път"

ОУ Софроний Врачански, Видин
Снимка: Радио ВИДИН


Дни преди началото на учебната година поглеждаме към една от уязвимите групи ученици. 21 хиляди деца, предимно от ромски произход, са отпаднали от училище- тревожните данни бяха съобщени на Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция, която бе проведена в края на миналия месец в Асеновград. Срещата бе инициирана от общинското ръководство, а поводът- протестите след инцидента през юни с децата от местния клуб по гребане. В дискусията за образованието и трудовата заетост се включиха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова.
Валери Симеонов припомни предприетите действия от правителството конкретно в сферата на образованието.
"Групи от различни институции, които не само да обхванат всички деца, които са извън образователната система, но също така са включени мерки спрямо родителите които не осигуряват присъствието на децата. Държавата ще положи за първи път такива мащабни усилия и съм сигурен, че те ще дадат резултат по отношение на обхващането на всички ромски деца в образователната система."
Омбудсманът Мая Манолова, заяви, че подкрепя третия механизъм за обхващане на всички деца в училище и ще наблюдава как правителството ще се справи. Според нея обаче, задължителността трябва да върви ръка за ръка с безплатността.
"Проблемът на проблемите е образованието, отпадането на ромските деца от училище и предизвикателството е да се набележат наистина конкретни мерки, които да обхванат всички деца първо в детски градини, а след това в училище. Аз ще настоявам за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4 и 5-годишните..."
Важно ли е детето да посещава училище и каква е ползата от това? С този въпрос посетихме видинския квартал "Нов път".
"Трябва да се образоват тези деца. В кой век живеем да не са образовани. Това дете, като расте, в един ден да е ползотворно на тази държава... Има полза, разбира се. Децата по-добре мислят, и в живота ще бъдат с доста неща по-напред от нас, които не са учили... Синът ми ще бъде първи клас. Има полза, все пак сме 21 век, това е задължително да се ходи на училище. Преди не е било така, но сега има такава тенденция и повече родители искат да образоват децата си..."
За да можеш да просперираш, трябва да си образован, а децата от видинския квартал Нов път ще посещават училище- категорични са техните родители. Част от тях ще бъдат записани в чужбина, където родителите им работят и прекарват по-голямата част от годината. 
Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Ден на траур и за Кула

С дълбока скръб Община Кула и всички жители на нашия град се присъединяват към траура за кончината на Видинския митрополит Дометиан .  Представители на Общината ще поднесат последна почит пред тленните останки на владиката днес, в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин. Със заповед на кмета на Община Кула 20 септември е обявен за ден..

публикувано на 20.09.17 в 08:25

Аз и моят клас

Здравейте, казвам се Антонина, на 17 години и съм вашият тийн репортер . Всеки вторник по това време ще си говорим за нещата, които вълнуват младите, а и не само. Днешната тема е  наскоро отминалия 15 септември - денят, в който всички ученици се завърнаха в училище, включително и аз. По този повод, реших да Ви разкажа историята на моя клас. Все още..

публикувано на 19.09.17 в 17:33

Увеличение на приходите от данъци и такси отчете Община Видин

"Всеки видинчанин тук и по света скърби за своя мъдър водач- видинския митрополит Дометиан. Дядо Дометиан ни учеше да обичаме и да се гордеем с хилядолетния ни град. Името на видинския митрополит Дометиан ще бъде изписано със златни букви в славната история на старопрестолния Видин", така кметът на Видин Огнян Ценков откри днешната пресконференция..

публикувано на 19.09.17 в 17:31

Ще влезе ли Видин в Закона за Великите стари столици

Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов коментира приемането на Закона за Великите стари столици на Република България. Според думите му най-късно до края на тази или началото на следващата година ще бъде приет този закон. Той отправи и покана към президента Румен Радев да..

публикувано на 19.09.17 в 17:10

Видински ученици учат за фризьори

Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин започна новата учебна година с допълнителни дейности. По предложение на учителите, 12 ученици ще се обучават в паралелка по фризьорство - 10 са момичетата, има и 2 момчета. Имам нужната документация и познавам всички видински фризьори, и ще съдействам за практиката на учениците,..

публикувано на 19.09.17 в 16:45

Иван Оризарски: За да има промяна, е нужен духовен и бунтовен метеж

Д-р инж. Иван Оризарски е родом от село Люта (сега Владимирово, Монтанско ). Учи във факултетите по химия и металургия във Висшия химико-технологичен институт в София. И разказва пред Гергана Панова за пътя, който изминава, за да стигне до столицата, помни много добре и отминалите житейски години, без да се оплаква. Липсата на социална..

публикувано на 18.09.17 в 18:03