Образованието е важно, смятат в квартал "Нов път"

ОУ Софроний Врачански, Видин
Снимка: Радио ВИДИН


Дни преди началото на учебната година поглеждаме към една от уязвимите групи ученици. 21 хиляди деца, предимно от ромски произход, са отпаднали от училище- тревожните данни бяха съобщени на Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция, която бе проведена в края на миналия месец в Асеновград. Срещата бе инициирана от общинското ръководство, а поводът- протестите след инцидента през юни с децата от местния клуб по гребане. В дискусията за образованието и трудовата заетост се включиха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова.
Валери Симеонов припомни предприетите действия от правителството конкретно в сферата на образованието.
"Групи от различни институции, които не само да обхванат всички деца, които са извън образователната система, но също така са включени мерки спрямо родителите които не осигуряват присъствието на децата. Държавата ще положи за първи път такива мащабни усилия и съм сигурен, че те ще дадат резултат по отношение на обхващането на всички ромски деца в образователната система."
Омбудсманът Мая Манолова, заяви, че подкрепя третия механизъм за обхващане на всички деца в училище и ще наблюдава как правителството ще се справи. Според нея обаче, задължителността трябва да върви ръка за ръка с безплатността.
"Проблемът на проблемите е образованието, отпадането на ромските деца от училище и предизвикателството е да се набележат наистина конкретни мерки, които да обхванат всички деца първо в детски градини, а след това в училище. Аз ще настоявам за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4 и 5-годишните..."
Важно ли е детето да посещава училище и каква е ползата от това? С този въпрос посетихме видинския квартал "Нов път".
"Трябва да се образоват тези деца. В кой век живеем да не са образовани. Това дете, като расте, в един ден да е ползотворно на тази държава... Има полза, разбира се. Децата по-добре мислят, и в живота ще бъдат с доста неща по-напред от нас, които не са учили... Синът ми ще бъде първи клас. Има полза, все пак сме 21 век, това е задължително да се ходи на училище. Преди не е било така, но сега има такава тенденция и повече родители искат да образоват децата си..."
За да можеш да просперираш, трябва да си образован, а децата от видинския квартал Нов път ще посещават училище- категорични са техните родители. Част от тях ще бъдат записани в чужбина, където родителите им работят и прекарват по-голямата част от годината. 
Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Археолог ще ръководи музея в Белоградчик

Археологът Ивайло Крумов e новият директор на Историческия музей в Белоградчик. Той поема ръководството на културната институция след конкурс, който печели с концепция за дейността и развитието ѝ до 2023 година. За да се изпълни концепцията, той предлага и няколко основни стъпки. "Проектната дейност е нова политика, която ще бъде внедрена в..

публикувано на 23.05.18 в 14:59
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52