Предимствата и недостатъците на малките и големите хранителни магазини

Снимка: Мария Димитрова

Все повече и повече големите търговски вериги и супермаркетите навлизат на пазара и оставят все по-малко място на малките квартални магазини. Въпреки всичко, големите магазини все още не са изместили напълно малките бакалии. Но има и такива, които затварят веднага, щом в съседство се появи магазин от голяма верига. Световната практика обаче, показва, че е напълно възможно мирното съжителство на малки и големи. Защото всеки от тях има и положителни, и отрицателни страни.

В големите магазини, например, имаш голям избор, има промоции, голям приток на хора, добро позициониране и това, което не е за пренебрегване- можеш да напазаруваш всичко на един път. Може дори и някои битове сметки да си платиш. От друга страна, малките магазинчета разчитат на териториалната близост до покупателите. Особено конкурентно предимство на кварталните магазини е личното отношение към клиента и качеството на стоката. Тъй като контингентът от клиенти в малките магазини е сравнително постоянна величина, обикновено продавачът познава всекиго по лице, нерядко и по име. Такова нещо в супермаркета е невъзможно. Там обслужването е "неспираем поток". Какви са предимствата на малките и големи магазини и къде предпочитат да пазаруват видинчани проверихме днес из центъра на града:

"В големите вериги не ходя, защото ми е далече и не ми е удобно. В малките виждаш всичко. Докато в големите трябва да обиколиш, но пак си има плюс, защото срещаш хора. Аз предпочитам малките магазинчета....Аз пазарувам и от големите, и от малките... Всеки път различно, аз по принцип съм от Димово. Няма избор, там пазаруваме само от малките. Предимството на малкия магазин е можеш да вземеш дори и хляб на версия, за да изкараш месеца, докато е големия магазин и големите вериги не е така. Предимството на големите вериги са промоциите, които обикновено ти излизат през носа после... По-голям избор, възможността на спокойствие да застанеш, да разгледаш стоката, да видиш какво съдържа. Докато в малкия магазин, нещата са малко по-обречени. Както всичко в живота има и предимства, има и недостатъци, важно е да сме живи и здрави."


Как оцеляват малките квартални магазинчета, попитахме Мария Филева, която е собственик на такъв магазин от 22 години. Тя казва, че определено след появата на големите вериги работата значително е намаляла, но се справя. Според Мария, кварталните бакалии имат своите предимства:

"Имаме предимство, защото се записват на версия. Всеки ден се случва. Правим го, защото се познаваме, ние сме като една общност, едно семейство и си помагаме. Връщат винаги версиите. Който не връща, повече не му се дава. Хората предпочитат големите магазини, защото е всичко наедно. Много по-малко е работата от преди."


Целия репортаж чуйте в звуковия файл


Вижте още

Ден на траур и за Кула

С дълбока скръб Община Кула и всички жители на нашия град се присъединяват към траура за кончината на Видинския митрополит Дометиан .  Представители на Общината ще поднесат последна почит пред тленните останки на владиката днес, в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин. Със заповед на кмета на Община Кула 20 септември е обявен за ден..

публикувано на 20.09.17 в 08:25

Аз и моят клас

Здравейте, казвам се Антонина, на 17 години и съм вашият тийн репортер . Всеки вторник по това време ще си говорим за нещата, които вълнуват младите, а и не само. Днешната тема е  наскоро отминалия 15 септември - денят, в който всички ученици се завърнаха в училище, включително и аз. По този повод, реших да Ви разкажа историята на моя клас. Все още..

публикувано на 19.09.17 в 17:33

Увеличение на приходите от данъци и такси отчете Община Видин

"Всеки видинчанин тук и по света скърби за своя мъдър водач- видинския митрополит Дометиан. Дядо Дометиан ни учеше да обичаме и да се гордеем с хилядолетния ни град. Името на видинския митрополит Дометиан ще бъде изписано със златни букви в славната история на старопрестолния Видин", така кметът на Видин Огнян Ценков откри днешната пресконференция..

публикувано на 19.09.17 в 17:31

Ще влезе ли Видин в Закона за Великите стари столици

Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов коментира приемането на Закона за Великите стари столици на Република България. Според думите му най-късно до края на тази или началото на следващата година ще бъде приет този закон. Той отправи и покана към президента Румен Радев да..

публикувано на 19.09.17 в 17:10

Видински ученици учат за фризьори

Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин започна новата учебна година с допълнителни дейности. По предложение на учителите, 12 ученици ще се обучават в паралелка по фризьорство - 10 са момичетата, има и 2 момчета. Имам нужната документация и познавам всички видински фризьори, и ще съдействам за практиката на учениците,..

публикувано на 19.09.17 в 16:45

Иван Оризарски: За да има промяна, е нужен духовен и бунтовен метеж

Д-р инж. Иван Оризарски е родом от село Люта (сега Владимирово, Монтанско ). Учи във факултетите по химия и металургия във Висшия химико-технологичен институт в София. И разказва пред Гергана Панова за пътя, който изминава, за да стигне до столицата, помни много добре и отминалите житейски години, без да се оплаква. Липсата на социална..

публикувано на 18.09.17 в 18:03