Предимствата и недостатъците на малките и големите хранителни магазини

Снимка: Мария Димитрова

Все повече и повече големите търговски вериги и супермаркетите навлизат на пазара и оставят все по-малко място на малките квартални магазини. Въпреки всичко, големите магазини все още не са изместили напълно малките бакалии. Но има и такива, които затварят веднага, щом в съседство се появи магазин от голяма верига. Световната практика обаче, показва, че е напълно възможно мирното съжителство на малки и големи. Защото всеки от тях има и положителни, и отрицателни страни.

В големите магазини, например, имаш голям избор, има промоции, голям приток на хора, добро позициониране и това, което не е за пренебрегване- можеш да напазаруваш всичко на един път. Може дори и някои битове сметки да си платиш. От друга страна, малките магазинчета разчитат на териториалната близост до покупателите. Особено конкурентно предимство на кварталните магазини е личното отношение към клиента и качеството на стоката. Тъй като контингентът от клиенти в малките магазини е сравнително постоянна величина, обикновено продавачът познава всекиго по лице, нерядко и по име. Такова нещо в супермаркета е невъзможно. Там обслужването е "неспираем поток". Какви са предимствата на малките и големи магазини и къде предпочитат да пазаруват видинчани проверихме днес из центъра на града:

"В големите вериги не ходя, защото ми е далече и не ми е удобно. В малките виждаш всичко. Докато в големите трябва да обиколиш, но пак си има плюс, защото срещаш хора. Аз предпочитам малките магазинчета....Аз пазарувам и от големите, и от малките... Всеки път различно, аз по принцип съм от Димово. Няма избор, там пазаруваме само от малките. Предимството на малкия магазин е можеш да вземеш дори и хляб на версия, за да изкараш месеца, докато е големия магазин и големите вериги не е така. Предимството на големите вериги са промоциите, които обикновено ти излизат през носа после... По-голям избор, възможността на спокойствие да застанеш, да разгледаш стоката, да видиш какво съдържа. Докато в малкия магазин, нещата са малко по-обречени. Както всичко в живота има и предимства, има и недостатъци, важно е да сме живи и здрави."


Как оцеляват малките квартални магазинчета, попитахме Мария Филева, която е собственик на такъв магазин от 22 години. Тя казва, че определено след появата на големите вериги работата значително е намаляла, но се справя. Според Мария, кварталните бакалии имат своите предимства:

"Имаме предимство, защото се записват на версия. Всеки ден се случва. Правим го, защото се познаваме, ние сме като една общност, едно семейство и си помагаме. Връщат винаги версиите. Който не връща, повече не му се дава. Хората предпочитат големите магазини, защото е всичко наедно. Много по-малко е работата от преди."


Целия репортаж чуйте в звуковия файл


Вижте още

Как да се грижим за обувките през зимата

През зимата ботушите ни са подложени на вредното влияние на топящия се сняг и студа, на солите, с които се обработват улиците. Правилната грижа за тях е важна, ако искаме да ги носим по- дълго време. Как се грижат видинчани за ботушите си? "С гъбичка ги почиствам. Първо ги мия, почиствам ги с гъбичката или с вазелинче. Да не попива..

публикувано на 23.01.18 в 17:40

Видинска гимназия предлага обучение по "Автомобилна мехатроника"

Нова професионална паралелка предлага Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин за държавния план-прием в VIII клас за учебната 2018/2019 година. Предложената нова специалност е "Автомобилна мехатроника" и е по направление "Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства". Преди три години от гимназията са я..

публикувано на 23.01.18 в 16:50

За да бъде интернет безопасно занимание

В рубриката "Тийн репортер" днес говорим е за безопасността в интернет . Темата беше провокирана от вече сваления чат, който публикуваше провокативни снимки на ученици от Видин.  „Такава статия има и за други градове, не само за Видин – например за Варна, София… Много хора бяха набедени в създаването на тази статия и за това, че на..

публикувано на 23.01.18 в 16:00

Повече пари получават училища в малки общини във Видинско

Повече средства получават училища в малки общини в страната с  въведения от Министерството на образованието регионален коефициент. С около 12 % повече са парите за общини с най-високия коефициент, който е 8. Той е за общини с до 5 хиляди жители, отдалечени от областния център и големите градове в страната. Разпределението на..

публикувано на 23.01.18 в 16:00
Паметна плоча за двама от загиналите на фронта войници има вече в селото. До нея ще бъде поставена новата.

Тополовец отдава почит на загиналите във войните

Във видинското село Тополовец искат да бъде издигната паметна плоча на загиналите войници в Балканската и Първата световни войни. Средствата вече са събрани доброволно от съпричастни към инициативата местни жители и предстои обсъждането на идеята на Общински съвет в Кула. Повече за инициативата разказа кметският наместник на селото Румен Предов :..

публикувано на 23.01.18 в 14:22

"Музикална зона" по януарски

След дългата и протяжна неделя, понеделник е- ура!!! : ) Обичам понеделниците! Няма лекарство като надеждата, няма по-голям стимул и по-мощен тоник от очакването да се случи нещо по-хубаво днес! А то със сигурност ще се случи, ако бъдете на вълните на радио Видин с „Музикална зона“! Време е да отворите очи, да наострите уши … Музикалната ни зона днес ще..

публикувано на 22.01.18 в 09:39