Предимствата и недостатъците на малките и големите хранителни магазини

Снимка: Мария Димитрова

Все повече и повече големите търговски вериги и супермаркетите навлизат на пазара и оставят все по-малко място на малките квартални магазини. Въпреки всичко, големите магазини все още не са изместили напълно малките бакалии. Но има и такива, които затварят веднага, щом в съседство се появи магазин от голяма верига. Световната практика обаче, показва, че е напълно възможно мирното съжителство на малки и големи. Защото всеки от тях има и положителни, и отрицателни страни.

В големите магазини, например, имаш голям избор, има промоции, голям приток на хора, добро позициониране и това, което не е за пренебрегване- можеш да напазаруваш всичко на един път. Може дори и някои битове сметки да си платиш. От друга страна, малките магазинчета разчитат на териториалната близост до покупателите. Особено конкурентно предимство на кварталните магазини е личното отношение към клиента и качеството на стоката. Тъй като контингентът от клиенти в малките магазини е сравнително постоянна величина, обикновено продавачът познава всекиго по лице, нерядко и по име. Такова нещо в супермаркета е невъзможно. Там обслужването е "неспираем поток". Какви са предимствата на малките и големи магазини и къде предпочитат да пазаруват видинчани проверихме днес из центъра на града:

"В големите вериги не ходя, защото ми е далече и не ми е удобно. В малките виждаш всичко. Докато в големите трябва да обиколиш, но пак си има плюс, защото срещаш хора. Аз предпочитам малките магазинчета....Аз пазарувам и от големите, и от малките... Всеки път различно, аз по принцип съм от Димово. Няма избор, там пазаруваме само от малките. Предимството на малкия магазин е можеш да вземеш дори и хляб на версия, за да изкараш месеца, докато е големия магазин и големите вериги не е така. Предимството на големите вериги са промоциите, които обикновено ти излизат през носа после... По-голям избор, възможността на спокойствие да застанеш, да разгледаш стоката, да видиш какво съдържа. Докато в малкия магазин, нещата са малко по-обречени. Както всичко в живота има и предимства, има и недостатъци, важно е да сме живи и здрави."


Как оцеляват малките квартални магазинчета, попитахме Мария Филева, която е собственик на такъв магазин от 22 години. Тя казва, че определено след появата на големите вериги работата значително е намаляла, но се справя. Според Мария, кварталните бакалии имат своите предимства:

"Имаме предимство, защото се записват на версия. Всеки ден се случва. Правим го, защото се познаваме, ние сме като една общност, едно семейство и си помагаме. Връщат винаги версиите. Който не връща, повече не му се дава. Хората предпочитат големите магазини, защото е всичко наедно. Много по-малко е работата от преди."


Целия репортаж чуйте в звуковия файл


Вижте още

"Малките звездички" от 19.11.2017 година

Опознаваме и ще опознаваме различни форми на живот , търсим къде се крият извънземните човечета. Празнуваме и неделята, като един страхотен пижамен ден , само за почивка отреден. Добре дошли при нас, наметнете си подходящо облекло , не забравяйте и своите възглавници , партито започва !

публикувано на 19.11.17 в 14:05

"Неделник" от 19 ноември 2017 година

Ето го брой 181- ви на предаването "Неделник"!!! За начало отново проверяваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това темите са ни литература, книги, приказки и комикси. Първо Григор Петров , който има над 15 000 тома литература в личната си библиотека, ни разказва за страстта..

публикувано на 19.11.17 в 13:10

Събирайте богатства за Бога и богатейте във вярата, надеждата и любовта!

В Деветата Неделята след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към това, щото всеки един от нас да проумее преходността на този свят, да се обърне към Вечния Бог и приемайки Го в сърцето си, да придобие вечността и блажения живот. Чрез притчата за безумния богаташ, която днес четем, ни се дава за..

публикувано на 19.11.17 в 08:00

Васил Божинов - половин век отдаден на образованието

Васил Божинов от Лом - дългогодишен учител, директор на училище, зам.директор на, както казва той, хубавото ломско училище „Константин Фотинов“, читалищен деятел, публицист, краевед. Достигнал достолепната 87 годишна възраст с деликатно поведение, благородно излъчване и по всичко личи, педантично отношение към работата. Богата е биографията на..

публикувано на 18.11.17 в 17:15

За смесените бракове в "Пица на парче"

-Хайде да те взема за жена! -Да бе, да се откаже цялата рода от мен, та ти си от друг етнос! -Вземам ви и двете тогава, барабар с кучето. В моя род многоженството е позволено!  Темата в "Женско царство" е: Как гледате на брака с човек от друг етнос или раса? Защо сме склонни да приемаме смесени бракове българин- чужденка /рускиня, французойка,..

публикувано на 18.11.17 в 12:56

Църква във Видин храни социално слаби

Във видинския катедрален храм "Св. Димитър" през почивните дни раздават храна на социално слаби хора. Повече за благотворителната инициатива разказа председателят на храма Ставри Велинов : "По инициатива на църковното настоятелство на храм "Св. Димитър", благодарение на "Лайънс клуб", които са дарители на храната, от месец ноември започна даването..

публикувано на 17.11.17 в 17:14