Предимствата и недостатъците на малките и големите хранителни магазини

Снимка: Мария Димитрова

Все повече и повече големите търговски вериги и супермаркетите навлизат на пазара и оставят все по-малко място на малките квартални магазини. Въпреки всичко, големите магазини все още не са изместили напълно малките бакалии. Но има и такива, които затварят веднага, щом в съседство се появи магазин от голяма верига. Световната практика обаче, показва, че е напълно възможно мирното съжителство на малки и големи. Защото всеки от тях има и положителни, и отрицателни страни.

В големите магазини, например, имаш голям избор, има промоции, голям приток на хора, добро позициониране и това, което не е за пренебрегване- можеш да напазаруваш всичко на един път. Може дори и някои битове сметки да си платиш. От друга страна, малките магазинчета разчитат на териториалната близост до покупателите. Особено конкурентно предимство на кварталните магазини е личното отношение към клиента и качеството на стоката. Тъй като контингентът от клиенти в малките магазини е сравнително постоянна величина, обикновено продавачът познава всекиго по лице, нерядко и по име. Такова нещо в супермаркета е невъзможно. Там обслужването е "неспираем поток". Какви са предимствата на малките и големи магазини и къде предпочитат да пазаруват видинчани проверихме днес из центъра на града:

"В големите вериги не ходя, защото ми е далече и не ми е удобно. В малките виждаш всичко. Докато в големите трябва да обиколиш, но пак си има плюс, защото срещаш хора. Аз предпочитам малките магазинчета....Аз пазарувам и от големите, и от малките... Всеки път различно, аз по принцип съм от Димово. Няма избор, там пазаруваме само от малките. Предимството на малкия магазин е можеш да вземеш дори и хляб на версия, за да изкараш месеца, докато е големия магазин и големите вериги не е така. Предимството на големите вериги са промоциите, които обикновено ти излизат през носа после... По-голям избор, възможността на спокойствие да застанеш, да разгледаш стоката, да видиш какво съдържа. Докато в малкия магазин, нещата са малко по-обречени. Както всичко в живота има и предимства, има и недостатъци, важно е да сме живи и здрави."


Как оцеляват малките квартални магазинчета, попитахме Мария Филева, която е собственик на такъв магазин от 22 години. Тя казва, че определено след появата на големите вериги работата значително е намаляла, но се справя. Според Мария, кварталните бакалии имат своите предимства:

"Имаме предимство, защото се записват на версия. Всеки ден се случва. Правим го, защото се познаваме, ние сме като една общност, едно семейство и си помагаме. Връщат винаги версиите. Който не връща, повече не му се дава. Хората предпочитат големите магазини, защото е всичко наедно. Много по-малко е работата от преди."


Целия репортаж чуйте в звуковия файл


Вижте още
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Археолог ще ръководи музея в Белоградчик

Археологът Ивайло Крумов e новият директор на Историческия музей в Белоградчик. Той поема ръководството на културната институция след конкурс, който печели с концепция за дейността и развитието ѝ до 2023 година. За да се изпълни концепцията, той предлага и няколко основни стъпки. "Проектната дейност е нова политика, която ще бъде внедрена в..

публикувано на 23.05.18 в 14:59
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52