Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

Снимка: Радио Видин

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче настроенията днес- броени дни преди старта на новата учебна година, когато сливането на двете училища е вече факт ? Част от преподавателите в бившето вече училище "Христо Ботев" са освободени, а други ще продължат работа, заедно с новите си колеги от училището приемник "Отец Паисий". Мария Димитрова е преподавател по български език и литература и с нетърпение очаква началото на новата учебна година. "Сливането започна от първи август, а процедурите вече приключиха. По- притеснени, като че ли са родителите на децата, но ние ще направим всичко възможно да приобщим новите ученици. Вече подготвяме тържеството за първия учебен ден и мисля, че всичко ще е наред." - каза Мария Димитрова.

Част от родителите на учениците бяха против сливането на двете видински училища преди време, но сега когато нещата вече са финализирани те са оптимисти за провеждането на нормален учебен процес през новата учебна година. Мирела Цветанова е родител на шестокласник в обединеното училище "Отец Паисий" във Видин. "Детето ми учи тук от първи клас и аз съм изключително доволна от професионализма на преподавателите. Класовете тук са по- малки като брой ученици, но според мен това е по- добрият варианта за децата, защото са по- обгрижвани. Сигурна съм, че новият екип ще се справи и с времето всичко ще бъде наред." - коментира Мирела Цветанова.

СнимкаДо преди няколко дни все още не се знаеше официално кой ще заеме поста директор новото учебно заведение. По- късно стана ясно, че единият от двамата действащи директори - Тони Герасимов е подал молба за напускане и на поста е назначена Лиана Иванова, която до последно бе директор на закритото вече училище "Христо Ботев". Тя се изправя пред новото предизвикателство в своята професионална кариера с увереност, но и с малко тъга. "Моите колеги са професионалисти и аз съм оптимист, че ще успеем да се справим. Приемам преместването доста трудно като емоция, тъй като аз самата съм възпитаник на училището. Запозната съм с преблемите пред училище "Отец Паисий", но мисля че ще успеем да се справим и то да стане по- приветливо място за учениците. В новото училище ще се обучават около 150 деца." - каза новият деректор Лиана Иванова и допълни: "Имахме колеги, които бяха в предпенсионна възраст и те вече са в редиците на пенсионерите. Останалите колеги си намериха работа в някои други видински училища. Остава да се направи и подбор между началните учители и ще можем да стартираме нормално учебната година."


Разговаряхме и с Митко Миков, който от 15 години работи по подръжката на закритото вече училище "Христо Ботев", но днес остава без работа. Подал е своите документи на няколко места в други учебни заведения във Видин и се надява скоро да си намери отново подобна работа. Видинчани не одобряват идеята за сливането на видинските училища, но някои от тях смятат, че това е удачен вариант при липсата на деца в града ни. Най- щастливи от сливането като че ли са учениците. Според тях това ще бъде едно добро ново начало- на нови приятелства и нови развлечения. Обединеното училище "Отец Паисий" е разположено в една от малкото училищни сгради, която все още не е санирана. Трябва да се смени дограмата, а вътрешен ремонт е правен преди години. Покривът е ремонтиран два пъти, а течове няма. Парната инсталация работи, но не достига оптималната температура в студените зимни дни. Предизвикателството пред новото ръководство е наистина сериозно и директорът и учителите са запознати с тези проблеми, каза още директорът на училището Лиана Иванова. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица

Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на..

публикувано на 10.11.17 в 12:21