Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

Снимка: Радио Видин

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче настроенията днес- броени дни преди старта на новата учебна година, когато сливането на двете училища е вече факт ? Част от преподавателите в бившето вече училище "Христо Ботев" са освободени, а други ще продължат работа, заедно с новите си колеги от училището приемник "Отец Паисий". Мария Димитрова е преподавател по български език и литература и с нетърпение очаква началото на новата учебна година. "Сливането започна от първи август, а процедурите вече приключиха. По- притеснени, като че ли са родителите на децата, но ние ще направим всичко възможно да приобщим новите ученици. Вече подготвяме тържеството за първия учебен ден и мисля, че всичко ще е наред." - каза Мария Димитрова.

Част от родителите на учениците бяха против сливането на двете видински училища преди време, но сега когато нещата вече са финализирани те са оптимисти за провеждането на нормален учебен процес през новата учебна година. Мирела Цветанова е родител на шестокласник в обединеното училище "Отец Паисий" във Видин. "Детето ми учи тук от първи клас и аз съм изключително доволна от професионализма на преподавателите. Класовете тук са по- малки като брой ученици, но според мен това е по- добрият варианта за децата, защото са по- обгрижвани. Сигурна съм, че новият екип ще се справи и с времето всичко ще бъде наред." - коментира Мирела Цветанова.

СнимкаДо преди няколко дни все още не се знаеше официално кой ще заеме поста директор новото учебно заведение. По- късно стана ясно, че единият от двамата действащи директори - Тони Герасимов е подал молба за напускане и на поста е назначена Лиана Иванова, която до последно бе директор на закритото вече училище "Христо Ботев". Тя се изправя пред новото предизвикателство в своята професионална кариера с увереност, но и с малко тъга. "Моите колеги са професионалисти и аз съм оптимист, че ще успеем да се справим. Приемам преместването доста трудно като емоция, тъй като аз самата съм възпитаник на училището. Запозната съм с преблемите пред училище "Отец Паисий", но мисля че ще успеем да се справим и то да стане по- приветливо място за учениците. В новото училище ще се обучават около 150 деца." - каза новият деректор Лиана Иванова и допълни: "Имахме колеги, които бяха в предпенсионна възраст и те вече са в редиците на пенсионерите. Останалите колеги си намериха работа в някои други видински училища. Остава да се направи и подбор между началните учители и ще можем да стартираме нормално учебната година."


Разговаряхме и с Митко Миков, който от 15 години работи по подръжката на закритото вече училище "Христо Ботев", но днес остава без работа. Подал е своите документи на няколко места в други учебни заведения във Видин и се надява скоро да си намери отново подобна работа. Видинчани не одобряват идеята за сливането на видинските училища, но някои от тях смятат, че това е удачен вариант при липсата на деца в града ни. Най- щастливи от сливането като че ли са учениците. Според тях това ще бъде едно добро ново начало- на нови приятелства и нови развлечения. Обединеното училище "Отец Паисий" е разположено в една от малкото училищни сгради, която все още не е санирана. Трябва да се смени дограмата, а вътрешен ремонт е правен преди години. Покривът е ремонтиран два пъти, а течове няма. Парната инсталация работи, но не достига оптималната температура в студените зимни дни. Предизвикателството пред новото ръководство е наистина сериозно и директорът и учителите са запознати с тези проблеми, каза още директорът на училището Лиана Иванова. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

За човека, духовника и водач на видинската епархия- митрополит Дометиан

В деня на траур, в памет на Видинския митрополит Дометиан в "Посоките на делника" си припомнихме някои факти от живота на покойния владика. Днес от нашия ефир си припомнихме какво разказа в последното си интервю за Радио ВИДИН дядо Дометиан, преди две години в предаването "Калейдоскоп", с автор и водещ Ваня Минева.  Светското му име е Димитър..

публикувано на 20.09.17 в 11:06

Протестите преди и сега

В "Посоките на делника" гледната точка е на Петър Кичашки , участник в редица обществено-политически протести и акции, на Иво Иванов , бивш лидер на СДС в Монтана (емблематична за прехода партия, която събираше стотици хиляди българи на Орлов мост) и на писателя Мартен Калеев . За последните 27 години в България са се провели много протести...

публикувано на 19.09.17 в 16:44

Пенсионерите зад волана- опасни ли са

Три пътни инцидента през последните дни в Северозапада станаха по вина на 80 и повече годишни шофьори. Шофьор на около 80 години предизвика верижна катастрофа в участъка Мездра- Враца; 83- годишен не заобиколил спрелия пред него лек автомобил и ударил стоящите зад него двама видинчани; в Монтана 82-годишен водач с постоянен адрес в белоградчишкото село..

публикувано на 18.09.17 в 15:07

В село Благово искат ремонт на улиците

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Около 550 са жителите на..

публикувано на 15.09.17 в 13:05

Готови ли сме за първия учебен ден

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното..

публикувано на 14.09.17 в 13:44

Земе(вла)делие по български

Възможно ли е да ти откраднат земеделската земя? Оказва се, че в България дори и това е възможно. През последния месец собственици и арендатори в Северозапада разбраха, че без да са давали съгласие, земите им са отдадени на други фирми, които твърдят, че операцията е напълно законна. Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата..

публикувано на 12.09.17 в 14:13