Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

Снимка: Радио Видин

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче настроенията днес- броени дни преди старта на новата учебна година, когато сливането на двете училища е вече факт ? Част от преподавателите в бившето вече училище "Христо Ботев" са освободени, а други ще продължат работа, заедно с новите си колеги от училището приемник "Отец Паисий". Мария Димитрова е преподавател по български език и литература и с нетърпение очаква началото на новата учебна година. "Сливането започна от първи август, а процедурите вече приключиха. По- притеснени, като че ли са родителите на децата, но ние ще направим всичко възможно да приобщим новите ученици. Вече подготвяме тържеството за първия учебен ден и мисля, че всичко ще е наред." - каза Мария Димитрова.

Част от родителите на учениците бяха против сливането на двете видински училища преди време, но сега когато нещата вече са финализирани те са оптимисти за провеждането на нормален учебен процес през новата учебна година. Мирела Цветанова е родител на шестокласник в обединеното училище "Отец Паисий" във Видин. "Детето ми учи тук от първи клас и аз съм изключително доволна от професионализма на преподавателите. Класовете тук са по- малки като брой ученици, но според мен това е по- добрият варианта за децата, защото са по- обгрижвани. Сигурна съм, че новият екип ще се справи и с времето всичко ще бъде наред." - коментира Мирела Цветанова.

СнимкаДо преди няколко дни все още не се знаеше официално кой ще заеме поста директор новото учебно заведение. По- късно стана ясно, че единият от двамата действащи директори - Тони Герасимов е подал молба за напускане и на поста е назначена Лиана Иванова, която до последно бе директор на закритото вече училище "Христо Ботев". Тя се изправя пред новото предизвикателство в своята професионална кариера с увереност, но и с малко тъга. "Моите колеги са професионалисти и аз съм оптимист, че ще успеем да се справим. Приемам преместването доста трудно като емоция, тъй като аз самата съм възпитаник на училището. Запозната съм с преблемите пред училище "Отец Паисий", но мисля че ще успеем да се справим и то да стане по- приветливо място за учениците. В новото училище ще се обучават около 150 деца." - каза новият деректор Лиана Иванова и допълни: "Имахме колеги, които бяха в предпенсионна възраст и те вече са в редиците на пенсионерите. Останалите колеги си намериха работа в някои други видински училища. Остава да се направи и подбор между началните учители и ще можем да стартираме нормално учебната година."


Разговаряхме и с Митко Миков, който от 15 години работи по подръжката на закритото вече училище "Христо Ботев", но днес остава без работа. Подал е своите документи на няколко места в други учебни заведения във Видин и се надява скоро да си намери отново подобна работа. Видинчани не одобряват идеята за сливането на видинските училища, но някои от тях смятат, че това е удачен вариант при липсата на деца в града ни. Най- щастливи от сливането като че ли са учениците. Според тях това ще бъде едно добро ново начало- на нови приятелства и нови развлечения. Обединеното училище "Отец Паисий" е разположено в една от малкото училищни сгради, която все още не е санирана. Трябва да се смени дограмата, а вътрешен ремонт е правен преди години. Покривът е ремонтиран два пъти, а течове няма. Парната инсталация работи, но не достига оптималната температура в студените зимни дни. Предизвикателството пред новото ръководство е наистина сериозно и директорът и учителите са запознати с тези проблеми, каза още директорът на училището Лиана Иванова. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Росица Кирова: "Държавата е длъжница на Северозапада"

Защо държавата не направи почти нищо за развитието на Северозапада и защо липсата на внимание към този регион е хронична от години? Мнение по тези и други въпроси дава днес в "Гледна точка" Росица Кирова от "Единни за промяна": " Единни за промяна", като част от широка гражданска инициатива, организира протест на 27 януари - събота, на изхода на..

публикувано на 23.01.18 в 13:30

Ще продължат ли работа личните асистенти

Още в началото на годината кметът на Монтана Златко Живков алармира, че са намалени средствата по програмата "Независим живот". "Не Община Монтана намаля средствата и часовете. Това не е програма, която се финансира от Община Монтана. Това е поведението към голяма част от големите български общини, за съжаление. Очаквам Оперативната програма и..

публикувано на 22.01.18 в 14:32

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14