Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

4
Снимка: Радио Видин

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче настроенията днес- броени дни преди старта на новата учебна година, когато сливането на двете училища е вече факт ? Част от преподавателите в бившето вече училище "Христо Ботев" са освободени, а други ще продължат работа, заедно с новите си колеги от училището приемник "Отец Паисий". Мария Димитрова е преподавател по български език и литература и с нетърпение очаква началото на новата учебна година. "Сливането започна от първи август, а процедурите вече приключиха. По- притеснени, като че ли са родителите на децата, но ние ще направим всичко възможно да приобщим новите ученици. Вече подготвяме тържеството за първия учебен ден и мисля, че всичко ще е наред." - каза Мария Димитрова.

Част от родителите на учениците бяха против сливането на двете видински училища преди време, но сега когато нещата вече са финализирани те са оптимисти за провеждането на нормален учебен процес през новата учебна година. Мирела Цветанова е родител на шестокласник в обединеното училище "Отец Паисий" във Видин. "Детето ми учи тук от първи клас и аз съм изключително доволна от професионализма на преподавателите. Класовете тук са по- малки като брой ученици, но според мен това е по- добрият варианта за децата, защото са по- обгрижвани. Сигурна съм, че новият екип ще се справи и с времето всичко ще бъде наред." - коментира Мирела Цветанова.

СнимкаДо преди няколко дни все още не се знаеше официално кой ще заеме поста директор новото учебно заведение. По- късно стана ясно, че единият от двамата действащи директори - Тони Герасимов е подал молба за напускане и на поста е назначена Лиана Иванова, която до последно бе директор на закритото вече училище "Христо Ботев". Тя се изправя пред новото предизвикателство в своята професионална кариера с увереност, но и с малко тъга. "Моите колеги са професионалисти и аз съм оптимист, че ще успеем да се справим. Приемам преместването доста трудно като емоция, тъй като аз самата съм възпитаник на училището. Запозната съм с преблемите пред училище "Отец Паисий", но мисля че ще успеем да се справим и то да стане по- приветливо място за учениците. В новото училище ще се обучават около 150 деца." - каза новият деректор Лиана Иванова и допълни: "Имахме колеги, които бяха в предпенсионна възраст и те вече са в редиците на пенсионерите. Останалите колеги си намериха работа в някои други видински училища. Остава да се направи и подбор между началните учители и ще можем да стартираме нормално учебната година."


Разговаряхме и с Митко Миков, който от 15 години работи по подръжката на закритото вече училище "Христо Ботев", но днес остава без работа. Подал е своите документи на няколко места в други учебни заведения във Видин и се надява скоро да си намери отново подобна работа. Видинчани не одобряват идеята за сливането на видинските училища, но някои от тях смятат, че това е удачен вариант при липсата на деца в града ни. Най- щастливи от сливането като че ли са учениците. Според тях това ще бъде едно добро ново начало- на нови приятелства и нови развлечения. Обединеното училище "Отец Паисий" е разположено в една от малкото училищни сгради, която все още не е санирана. Трябва да се смени дограмата, а вътрешен ремонт е правен преди години. Покривът е ремонтиран два пъти, а течове няма. Парната инсталация работи, но не достига оптималната температура в студените зимни дни. Предизвикателството пред новото ръководство е наистина сериозно и директорът и учителите са запознати с тези проблеми, каза още директорът на училището Лиана Иванова. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00