Снимката на 13 септември 2017 година

БГНЕС

През пролетта на 2018 г. започва рехабилитацията на път Е-79 между Ботевград и Мездра, при която пътят ще бъде разширен с по една лента във всяка посока,обеща регионалният министър. Подготвя се и строителството на обходния път на Димово с дължина 27 км, което също е част от трасето на Е-79.

Община Монтана ще кандидатства за дългосрочен кредит от фонд ФЛАГ в размер на 1 милион и 470 хиляди лева. Средствата са предназначени за оборотно финансиране на дейностите, необходими за "Обновяване на паркове, зелени пространства и улици”. Срокът на договора за изплащане на кредита е до декември 2018 година. В Монтана се изпълнява реконструкцията на четирите парка "Огоста”, "Монтанензиум”, Централна градска градина, "Калето” и булевардната алея "Хаджи Димитър”.  Искането за кредита е внесено за обсъждане  от Общинския съвет утре 14 септември.

Във връзка с отпускането на дърва за огрев за предоящия отоплителен сезон за град Берковица в района на Държавното горско стопанство, от общинската администрация съобщават, че срокът за неусвоените количества от подалите заявления в Общинската администрация е до 30.09.2017 г. За неусвоените количества дърва за огрев ще има ново преразпределение чрез прием на заявления за добив на дърва от местното население в насаждения, в които сечта е приключила от дърводобивните фирми.

Община Мездра се включва в национална кампания за набиране на средства за възстановяване на щетите, причинени от един от най-големите пожари на територията на Република България- в Община Кресна. Огнената стихия бушува шест дни, нанесе огромни щети и остави без подслон десетки жители.  

Топъл обяд за нуждаещи се видинчани до края на 2019 година.

Фестивал с топловъздушни балони "Приключение с балон“ се провежада от днес на летище Ерден, в близост до Монтана. Той ще продължи до 17 септември. Целта на атрактивното събитие е популяризиране на нов съвместен туристически продукт в трансграничната зона на Румъния - България - летене с топловъздушен балон. В програмата на фестивала са включени свободни полети сутрин от 6:30 и вечер след 18:00 ч. След 18:30 ч. всички посетители на фестивала ще имат възможност да се качат безплатно на балон, привързан с въжета към земята.

Председателят на народното събрание Димитър Главчев ще присъства на откриването на академичната учебна година в събота във Видин.

Над 13 000 ученици се очаква да започнат новата учебна година в област Монтана на 15 септември.

По-малко ще са първокласниците в област Видин през новата учебна година.

Градското ученическо общежитие във Видин се готви да посрещне за новата учебна година над 70 ученици от областта. В сградата, построена преди повече от 30 години за студентско общежитие, тази есен ще има и студенти. За да се настанят те в по-уютна обстановка, в стаите и санитарните помещения се извършват шпакловки, боядисване, ремонт на обзавеждането и ел. инсталацията. За толкова са стигнали средствата от делегирания бюджет на Общежитието. По-голям ремонт, финансиран от Община Видин, предстои да започне скоро, обясни директорът Михаил Николов.

Видински ученик спечели златен медал от Петия световен конкурс за детска рисунка - София 2017. Това е 12-класникът от Природо-математическата гимназия, Кристоф Стефанов, отличен за своята рисунка на тема "Празненство". Това е първа награда за талантливия ученик и първото му участие в конкурс изобщо. Отличената рисунка на Кристоф Стефанов е част от изложбата, експонирана в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София. Там тя ще остане до 15 септември.

Видинското училище "Отец Паисий" стана приемно, като в него от тази учебна година ще учат децата от училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий". Единият от двамата действащи директори - Тони Герасимов е подал молба за напускане и на поста е назначена Лиана Иванова, която до последно бе директор на закритото вече училище "Христо Ботев". Някои от преподавателите в бившето вече училище "Христо Ботев" са освободени, а други ще продължат работа, заедно с новите си колеги от училището приемник, обясни в Посоките на делника" Лиана Иванова. Около 150 деца ще се обучават в новото училище от 15 септември.

На 15 септември от 10.30 часа пред училище "Васил Левски" в град Козлодуй ще се състои развлекателна програма. В двора на училището ще се проведат викторини, игри и танци, организирани от Общината.

Благотворителна кампания за набиране на детски играчки стартира в детска градина "Звънче" в град Кула. Това съобщи в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН сътрудникът ни Христела Александрова.

Добрите добиви на мед зависят от грижата за пчелните семейства. Според председателя на видинското пчеларско дружество Петър Младенов, особено важно е за тях есенното третиране. Подхранването на пчелните семейства преди зазимяването им също е важно, както и добрата информираност на пчеларите.

Фотоконкурс организират видинската пожарна и СК ”Видаплам”.

По повод седмицата на пожарната безопасност, в сградата на община Козлодуй бе открита изложба от над 30 детски рисунки на ученици на възраст между 7 и 16 години. Творбите са на тема "Мисия пожарникар - спасител". Децата са посещавали летните занимания в Център за обществена подкрепа, Центъра за подкрепа за личностно развитие в  Общинския детски комплекс, показани са и рисунки на деца от ОУ "Васил Априлов” в с. Хърлец, рисунки от децата посещавали заниманията в читалищата в селата Гложене, Бутан, и Крива бара. Рисунките ще останат в сградата на Община Козлодуй до края на тази седмица, след това ще бъдат подарени на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението” в Козлодуй.

Керамично гърне със сребърни монети е открито при изкореняването на плодно дърво в Мездра.

Пет месеца затвор за шофиране без книжка.


Психично болен простреля дядо във Вършец.

Заловиха крадец, обрал мазе във Видин.

Врачанският митролит Григорий ще участва в Х-ата Всеправославна конференция на мрежата от инициативи за проучване на новите религиозни движения и гибелните култове. Тази година, в дните от 14 до 17 септември, домакин на форума ще е гр. Белосток, Полша. Врачанският митрополит Григорий и Неврокопският митрополит Серафим ще бъдат официалните представители на Българската православна църква във Всеправославната конференция. Основната тема на презентациите и дискусиите ще бъде “Фундаментализмът в религиозните култове, в парарерилигиозните и идеологическите организации - примери от поместните църкви”.

Мездренски танцьори ще участват в световен събор на гроба на хан Кубрат.

Вижте още

В берковското село Замфирово се нуждаят от видеонаблюдение

В село Замфирово, Община Берковица искат постоянно полицейско присъствие, заради големия процент ромско население. С общите усилия и на полицейския участък в Берковица и изграденото видеонаблюдение, домовите кражби са сведени до минимум, похвали се кметът Ангел Ангелов . Исканията са за допълнителни камери, които да се поставят в центъра на селото...

публикувано на 24.09.17 в 16:06

Лом ще е домакин на десетия театрален фестивал "Кръстьо Пишурка"

От 25 септември до 1 октомври Лом ще бъде домакин на Фестивала на любителските театри с международно участие на името на Кръстьо Пишурка. В десетото юбилейно издание на фестивала ще вземат участие 22 театрални колектива от страната и един от Република Македония. Освен съставите, които ломската публика познава добре, тази година има и нови участници,..

публикувано на 24.09.17 в 13:52
Епископ Поликарп Белоградчишки

Видинчани искат Епископ Поликарп за свой Митрополит

С Обръщение към Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Светия синод на Българската православна църква група видинчани се обединяват с молба Негово Преосвещенство Епископ Поликарп да бъде избран за Видински Митрополит. Групата в социалната мрежа набра над 700 души за два дни, а неин инициатор е богословът Владимир Велков : "Идеята на фейсбук..

публикувано на 24.09.17 в 12:47

Мездренски дърворезбар представя творчеството си в изложба

Първата изложба на уникалния майстор на произведения от дърво Тихомир Николов ще бъде подредена в Археологическия комплекс "Калето" в Мездра. В една от залите на най-известния туристически обект в региона ще бъдат изложени над 20 авторски произведения на 48-годишния майстор от Мездра. Експонатите ще останат в АК "Калето" до края на годината, за да..

публикувано на 24.09.17 в 11:30

Камиони се блъснаха край Враца

Зрелищна катастрофа между чуждестранни ТИР-ове затрудни тази сутрин движението по международен път Е79 край Враца. Пътният инцидент стана тази сутрин към 8.00 часа на 200 метра от разклона за село Нефела и край железопътния прелез, който пресича обходния път. От Агенция "Пътна инфраструктура“ потвърдиха информацията, като допълниха, че движението се..

публикувано на 24.09.17 в 11:00

По- ниска такса "битови отпадъци" за необитаеми жилища в община Видин

От 1 октомври хората, които притежават необитаеми жилища, могат да подават молба за намаляване на такса "битови отпадъци". Задължително условие е те да не са декларирани като основни жилища. Това съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" в Община Видин Владимир Георгиев : "От 1 октомври до 31 декември ще протече кампанията тази година. До 30..

публикувано на 24.09.17 в 10:37