Снимката на 13 септември 2017 година

Снимка: БГНЕС

През пролетта на 2018 г. започва рехабилитацията на път Е-79 между Ботевград и Мездра, при която пътят ще бъде разширен с по една лента във всяка посока,обеща регионалният министър. Подготвя се и строителството на обходния път на Димово с дължина 27 км, което също е част от трасето на Е-79.

Община Монтана ще кандидатства за дългосрочен кредит от фонд ФЛАГ в размер на 1 милион и 470 хиляди лева. Средствата са предназначени за оборотно финансиране на дейностите, необходими за "Обновяване на паркове, зелени пространства и улици”. Срокът на договора за изплащане на кредита е до декември 2018 година. В Монтана се изпълнява реконструкцията на четирите парка "Огоста”, "Монтанензиум”, Централна градска градина, "Калето” и булевардната алея "Хаджи Димитър”.  Искането за кредита е внесено за обсъждане  от Общинския съвет утре 14 септември.

Във връзка с отпускането на дърва за огрев за предоящия отоплителен сезон за град Берковица в района на Държавното горско стопанство, от общинската администрация съобщават, че срокът за неусвоените количества от подалите заявления в Общинската администрация е до 30.09.2017 г. За неусвоените количества дърва за огрев ще има ново преразпределение чрез прием на заявления за добив на дърва от местното население в насаждения, в които сечта е приключила от дърводобивните фирми.

Община Мездра се включва в национална кампания за набиране на средства за възстановяване на щетите, причинени от един от най-големите пожари на територията на Република България- в Община Кресна. Огнената стихия бушува шест дни, нанесе огромни щети и остави без подслон десетки жители.  

Топъл обяд за нуждаещи се видинчани до края на 2019 година.

Фестивал с топловъздушни балони "Приключение с балон“ се провежада от днес на летище Ерден, в близост до Монтана. Той ще продължи до 17 септември. Целта на атрактивното събитие е популяризиране на нов съвместен туристически продукт в трансграничната зона на Румъния - България - летене с топловъздушен балон. В програмата на фестивала са включени свободни полети сутрин от 6:30 и вечер след 18:00 ч. След 18:30 ч. всички посетители на фестивала ще имат възможност да се качат безплатно на балон, привързан с въжета към земята.

Председателят на народното събрание Димитър Главчев ще присъства на откриването на академичната учебна година в събота във Видин.

Над 13 000 ученици се очаква да започнат новата учебна година в област Монтана на 15 септември.

По-малко ще са първокласниците в област Видин през новата учебна година.

Градското ученическо общежитие във Видин се готви да посрещне за новата учебна година над 70 ученици от областта. В сградата, построена преди повече от 30 години за студентско общежитие, тази есен ще има и студенти. За да се настанят те в по-уютна обстановка, в стаите и санитарните помещения се извършват шпакловки, боядисване, ремонт на обзавеждането и ел. инсталацията. За толкова са стигнали средствата от делегирания бюджет на Общежитието. По-голям ремонт, финансиран от Община Видин, предстои да започне скоро, обясни директорът Михаил Николов.

Видински ученик спечели златен медал от Петия световен конкурс за детска рисунка - София 2017. Това е 12-класникът от Природо-математическата гимназия, Кристоф Стефанов, отличен за своята рисунка на тема "Празненство". Това е първа награда за талантливия ученик и първото му участие в конкурс изобщо. Отличената рисунка на Кристоф Стефанов е част от изложбата, експонирана в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София. Там тя ще остане до 15 септември.

Видинското училище "Отец Паисий" стана приемно, като в него от тази учебна година ще учат децата от училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий". Единият от двамата действащи директори - Тони Герасимов е подал молба за напускане и на поста е назначена Лиана Иванова, която до последно бе директор на закритото вече училище "Христо Ботев". Някои от преподавателите в бившето вече училище "Христо Ботев" са освободени, а други ще продължат работа, заедно с новите си колеги от училището приемник, обясни в Посоките на делника" Лиана Иванова. Около 150 деца ще се обучават в новото училище от 15 септември.

На 15 септември от 10.30 часа пред училище "Васил Левски" в град Козлодуй ще се състои развлекателна програма. В двора на училището ще се проведат викторини, игри и танци, организирани от Общината.

Благотворителна кампания за набиране на детски играчки стартира в детска градина "Звънче" в град Кула. Това съобщи в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН сътрудникът ни Христела Александрова.

Добрите добиви на мед зависят от грижата за пчелните семейства. Според председателя на видинското пчеларско дружество Петър Младенов, особено важно е за тях есенното третиране. Подхранването на пчелните семейства преди зазимяването им също е важно, както и добрата информираност на пчеларите.

Фотоконкурс организират видинската пожарна и СК ”Видаплам”.

По повод седмицата на пожарната безопасност, в сградата на община Козлодуй бе открита изложба от над 30 детски рисунки на ученици на възраст между 7 и 16 години. Творбите са на тема "Мисия пожарникар - спасител". Децата са посещавали летните занимания в Център за обществена подкрепа, Центъра за подкрепа за личностно развитие в  Общинския детски комплекс, показани са и рисунки на деца от ОУ "Васил Априлов” в с. Хърлец, рисунки от децата посещавали заниманията в читалищата в селата Гложене, Бутан, и Крива бара. Рисунките ще останат в сградата на Община Козлодуй до края на тази седмица, след това ще бъдат подарени на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението” в Козлодуй.

Керамично гърне със сребърни монети е открито при изкореняването на плодно дърво в Мездра.

Пет месеца затвор за шофиране без книжка.


Психично болен простреля дядо във Вършец.

Заловиха крадец, обрал мазе във Видин.

Врачанският митролит Григорий ще участва в Х-ата Всеправославна конференция на мрежата от инициативи за проучване на новите религиозни движения и гибелните култове. Тази година, в дните от 14 до 17 септември, домакин на форума ще е гр. Белосток, Полша. Врачанският митрополит Григорий и Неврокопският митрополит Серафим ще бъдат официалните представители на Българската православна църква във Всеправославната конференция. Основната тема на презентациите и дискусиите ще бъде “Фундаментализмът в религиозните култове, в парарерилигиозните и идеологическите организации - примери от поместните църкви”.

Мездренски танцьори ще участват в световен събор на гроба на хан Кубрат.

Вижте още

Жители на врачански квартал сезират властите заради стар проблем

Жалби до Общината и полицията са подали обитателите на блок на ул. „Никола Вапцаров“ №5 във Враца заради изхвърлянето на отпадъци в контейнерите до блока.  Потърпевшите се сблъскват с проблема не за пръв път, затова са решили  да сезират по официален път властите, за да се отърват от поредното залпово изхвърляне на вмирисани кости, на което са..

публикувано на 23.06.18 в 12:26

Връчиха дипломите на зрелостници от Враца

На тържествена церемония в Ритуалната зала на Община Враца бяха раздадени дипломите на 43-ия Випуск на Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ .  Тази година, 84 зрелостници от четири паралелки - профил „Чуждоезиков“, завършват успешно средното си образование.  Сред официалните гости на празника бе заместник-кметът Петя Долапчиева , която..

публикувано на 23.06.18 в 10:12

"Ден на енергетика 2018" отбелязват в Козлодуй

С богата програма днес АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи Деня на енергетика . В 10:30 в Ботев парк празникът ще бъде открит от Иван Андреев - изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД. Ще бъдат връчени почетни отличия "най-добър" в различни категории, сред които "химик", "физик", "оператор на реактор", "турбинно оборудване", "безопасност, сигурност и..

публикувано на 23.06.18 в 08:45
Еньовче

Пресъздават обичаи за Еньовден в Комарево

В белослатинското село Комарево ще отбележат Еньовден с пресъздаване на обичаи. Инициативата се организира за първи път, разказа Веселка Борисова, библиотекар към местното читалище: "Още рано сутринта млади момиче, облечени в бели рокли, а възрастна жена ще ги заведе при местността в центъра на селото, за да берем билки, докато тя разказва с..

публикувано на 23.06.18 в 08:42

Започва Национален фолкорен събор "Леденика"

Днес се открива третото издание на Националния фолклорен събор „Леденика” . Програмата на събора включва  изпълнение на самодейни фолклорни състави, фолклор от различни краища на България, нестинарски танци, пресъздаване на народни обичаи за Еньовден и Северняшка сватба, като целта е популяризиране на българските традиции и обичаи, представяйки..

публикувано на 23.06.18 в 08:29

Жители на две села започват асфалтиране на пътя към Крушовене

В този час жители на селата Долни Вадин и Горни Вадин в община Оряхово излизат да закърпват дупките по пътя към съседното село Крушовене. Пътната отсечка от години не е асфалтирана и е за основен ремонт. Местните жители започнаха кампания по набиране на средства, с които да запълнят дупките на пътя със студен асфалт. "В събота ще излезнем. Ако..

публикувано на 23.06.18 в 07:55