Снимката на 13 септември 2017 година

БГНЕС

През пролетта на 2018 г. започва рехабилитацията на път Е-79 между Ботевград и Мездра, при която пътят ще бъде разширен с по една лента във всяка посока,обеща регионалният министър. Подготвя се и строителството на обходния път на Димово с дължина 27 км, което също е част от трасето на Е-79.

Община Монтана ще кандидатства за дългосрочен кредит от фонд ФЛАГ в размер на 1 милион и 470 хиляди лева. Средствата са предназначени за оборотно финансиране на дейностите, необходими за "Обновяване на паркове, зелени пространства и улици”. Срокът на договора за изплащане на кредита е до декември 2018 година. В Монтана се изпълнява реконструкцията на четирите парка "Огоста”, "Монтанензиум”, Централна градска градина, "Калето” и булевардната алея "Хаджи Димитър”.  Искането за кредита е внесено за обсъждане  от Общинския съвет утре 14 септември.

Във връзка с отпускането на дърва за огрев за предоящия отоплителен сезон за град Берковица в района на Държавното горско стопанство, от общинската администрация съобщават, че срокът за неусвоените количества от подалите заявления в Общинската администрация е до 30.09.2017 г. За неусвоените количества дърва за огрев ще има ново преразпределение чрез прием на заявления за добив на дърва от местното население в насаждения, в които сечта е приключила от дърводобивните фирми.

Община Мездра се включва в национална кампания за набиране на средства за възстановяване на щетите, причинени от един от най-големите пожари на територията на Република България- в Община Кресна. Огнената стихия бушува шест дни, нанесе огромни щети и остави без подслон десетки жители.  

Топъл обяд за нуждаещи се видинчани до края на 2019 година.

Фестивал с топловъздушни балони "Приключение с балон“ се провежада от днес на летище Ерден, в близост до Монтана. Той ще продължи до 17 септември. Целта на атрактивното събитие е популяризиране на нов съвместен туристически продукт в трансграничната зона на Румъния - България - летене с топловъздушен балон. В програмата на фестивала са включени свободни полети сутрин от 6:30 и вечер след 18:00 ч. След 18:30 ч. всички посетители на фестивала ще имат възможност да се качат безплатно на балон, привързан с въжета към земята.

Председателят на народното събрание Димитър Главчев ще присъства на откриването на академичната учебна година в събота във Видин.

Над 13 000 ученици се очаква да започнат новата учебна година в област Монтана на 15 септември.

По-малко ще са първокласниците в област Видин през новата учебна година.

Градското ученическо общежитие във Видин се готви да посрещне за новата учебна година над 70 ученици от областта. В сградата, построена преди повече от 30 години за студентско общежитие, тази есен ще има и студенти. За да се настанят те в по-уютна обстановка, в стаите и санитарните помещения се извършват шпакловки, боядисване, ремонт на обзавеждането и ел. инсталацията. За толкова са стигнали средствата от делегирания бюджет на Общежитието. По-голям ремонт, финансиран от Община Видин, предстои да започне скоро, обясни директорът Михаил Николов.

Видински ученик спечели златен медал от Петия световен конкурс за детска рисунка - София 2017. Това е 12-класникът от Природо-математическата гимназия, Кристоф Стефанов, отличен за своята рисунка на тема "Празненство". Това е първа награда за талантливия ученик и първото му участие в конкурс изобщо. Отличената рисунка на Кристоф Стефанов е част от изложбата, експонирана в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София. Там тя ще остане до 15 септември.

Видинското училище "Отец Паисий" стана приемно, като в него от тази учебна година ще учат децата от училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий". Единият от двамата действащи директори - Тони Герасимов е подал молба за напускане и на поста е назначена Лиана Иванова, която до последно бе директор на закритото вече училище "Христо Ботев". Някои от преподавателите в бившето вече училище "Христо Ботев" са освободени, а други ще продължат работа, заедно с новите си колеги от училището приемник, обясни в Посоките на делника" Лиана Иванова. Около 150 деца ще се обучават в новото училище от 15 септември.

На 15 септември от 10.30 часа пред училище "Васил Левски" в град Козлодуй ще се състои развлекателна програма. В двора на училището ще се проведат викторини, игри и танци, организирани от Общината.

Благотворителна кампания за набиране на детски играчки стартира в детска градина "Звънче" в град Кула. Това съобщи в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН сътрудникът ни Христела Александрова.

Добрите добиви на мед зависят от грижата за пчелните семейства. Според председателя на видинското пчеларско дружество Петър Младенов, особено важно е за тях есенното третиране. Подхранването на пчелните семейства преди зазимяването им също е важно, както и добрата информираност на пчеларите.

Фотоконкурс организират видинската пожарна и СК ”Видаплам”.

По повод седмицата на пожарната безопасност, в сградата на община Козлодуй бе открита изложба от над 30 детски рисунки на ученици на възраст между 7 и 16 години. Творбите са на тема "Мисия пожарникар - спасител". Децата са посещавали летните занимания в Център за обществена подкрепа, Центъра за подкрепа за личностно развитие в  Общинския детски комплекс, показани са и рисунки на деца от ОУ "Васил Априлов” в с. Хърлец, рисунки от децата посещавали заниманията в читалищата в селата Гложене, Бутан, и Крива бара. Рисунките ще останат в сградата на Община Козлодуй до края на тази седмица, след това ще бъдат подарени на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението” в Козлодуй.

Керамично гърне със сребърни монети е открито при изкореняването на плодно дърво в Мездра.

Пет месеца затвор за шофиране без книжка.


Психично болен простреля дядо във Вършец.

Заловиха крадец, обрал мазе във Видин.

Врачанският митролит Григорий ще участва в Х-ата Всеправославна конференция на мрежата от инициативи за проучване на новите религиозни движения и гибелните култове. Тази година, в дните от 14 до 17 септември, домакин на форума ще е гр. Белосток, Полша. Врачанският митрополит Григорий и Неврокопският митрополит Серафим ще бъдат официалните представители на Българската православна църква във Всеправославната конференция. Основната тема на презентациите и дискусиите ще бъде “Фундаментализмът в религиозните култове, в парарерилигиозните и идеологическите организации - примери от поместните църкви”.

Мездренски танцьори ще участват в световен събор на гроба на хан Кубрат.

Вижте още

Отличиха топ 10 на Спортното училище в Северозапада

За първи път от много години насам тържеството се проведе не в школото, а на сцената на Народно читалище „Развитие 1869“ . За първи път СУ „Св. Климент Охридски” връчи специален приз „Най-перспективен състезател” . С наградата бе удостоен Димитър Георгиев , чийто треньор е неговият баща Юлиян Димитров . През 2017 г. Димитър стана двукратен..

публикувано на 25.11.17 в 09:03

140 години от Освобождението от турско робство отбелязват в с.Черкаски

До обяд пред паметника на руския княз Владимир Черкаски ще бъдат положени венци и цветя . "Селото се е освободило на тази дата, това е добър повод за едно прилично тържество, за да отдадем почит" , каза за радио Видин кметът на селото Валери Тодоров . Тържеството ще бъде в местното читалище , където за доброто настроение на всички ще се погрижи..

публикувано на 25.11.17 в 08:48

Пътуваща лектория в Белоградчик

За пръв път общината организира за местните екскурзоводи и музейни работници пътуващата лектория, която ще премине под наслов „Екскурзоводските местни беседи и обслужване в цялостните туристически маршрути и продукти” . Лекторията е организирана по маршрут, който обхваща две държави – Сърбия и България . Така участниците ще имат възможност..

публикувано на 25.11.17 в 08:30

Отбелязват две знаменателни годишнини в историята на Чипровския край

И днес продължават изявите, които са посветени на 180 години от въстанието на Върбан Пенов- Белимелецът и 140 години от Освобождението на Чипровския край от османско владичество . Организатори са Общината в Чипровци, Историческият музей, читалището, кметството в с.Белимел и НЧ "Пейо Яворов 1926." От 10 часа започват тържествата с полагане на..

публикувано на 25.11.17 в 08:19

Глоби за работодатели във Враца

Фирми и работодатели са били санкционирани за около 60 000 лева заради нарушения в трудовото законодателство , съобщи директорът на Инспекцията по труда Румен Младенов . Актовете са за 45 фирми , като в по-голямата си част глобените са в сферата на строителството . Най-сериозни нередности са открити при санирането на сгради, асфалтирането..

публикувано на 25.11.17 в 07:32

Древен манастир във Видинско и хората в него се нуждаят от помощ

Средновековен манастир във Видинско тъне в нищета, а отскоро в него има и хора в неравностойно положение, които се нуждаят от помощ, за да преживеят през зимата. Манастирът край Добри дол все още привлича много поклонници, въпреки че дори и пътят до него не е ремонтиран. Сега монаси от епархията се опитват да спасят сградите и хората, които..

публикувано на 24.11.17 в 20:00