Общежитие или квартира - дилемата пред ученици и студенти във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Учениците, които тази есен пристигат да учат във Видин, трябва да избират на общежитие или на квартира да се настанят. Някои предпочитат да са близо до училището, затова избират квартира в съответния квартал. Хората с по-скромни възможности разчитат на общежитието, където таксата е в пъти по-ниска. Но не винаги цената определя изборът на семействата. Това обясни пред сътрудника на Радио ВИДИН Христела Александрова майка на ученик от Кула, който през новата учебна година ще се обучава във Видин:

"Предпочетохме квартира, защото синът ми е приет в професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". То е доста отдалечено от общежитията. Освен това от познати имаме информация, че условията в общежитието са незадоволителни."

Някои семейства предпочитат детето им да е на квартира. Снимка: БГНЕСЗа лошите условия сигнализира и 11-класничка, която е на общежитие от три години:

"Зимата почти никога няма топла вода. В повечето случаи ни е студено, зам.- директорът се оплаква, че няма пари, защото токът е 5 000 лева на месец. Ако ние не си помагаме с "духалки", няма как. На 5 етаж в стаите има течове, леглата са стари, мебелите са стари. Ако ние не си направим ремонт, няма как да ни е добре. Тази година евентуално само ще си боядисаме, защото ако налепим тапети, течовете от 4 етаж ще ги развалят."


Градското ученическо общежитие във Видин се готви да посрещне в навечерието на новата учебна година над 70 ученици от областта. В сградата, построена преди повече от 30 години за студентско общежитие, тази есен най-сетне ще има и студенти. За да се настанят те в по-уютна обстановка, в стаите и санитарните помещения се извършват шпакловки, боядисване, ремонт на обзавеждането и ел. инсталацията. За толкова са стигнали средствата от делегирания бюджет на Общежитието. По-голям ремонт, финансиран от Община Видин, предстои скоро, обясни директорът Михаил Николов:

"Както видяхте, все още тече ремонт, който извършваме с нашите служители и работници от строителната група на Община Видин. Хубаво е, че и родители се отзовават в подготовката на стаите за техните деца. Сигурни сме, че на 14-ти ще сме готови за настаняване на учениците. В перспектива мога да кажа, че се очакват едни сериозни ремонти, които ще подобрят условията. Очаква се да бъде подменена дограмата, ремонт на парното, ремонт на бойлери, ремонт на покрива. Така че в близко бъдеще определено мога да кажа, че условията ще станат по-добри."

Една от стаите в Градското ученическо общежитие. Снимка: Радио ВИДИН
Обществените поръчки за избор на изпълнители са проведени, в момента тече периодът за обжалване. Реалната работа се очаква да започне в началото на октомври. Това може да породи недоволство сред ползвателите, но след ремонта условията значително ще се подобрят, обясни Михаил Николов:

"Допускам, че ще има затруднения, тъй като учениците вече ще са настанени. Но за нас е по-добре да се извърши този ремонт, въпреки трудностите, защото сградата ще бъде по-енергийно ефективна и съответно с по-добри условия. След като се подмени дограмата, има вероятност да се санира сградата, ако останат средства. Ако се извърши и саниране, тогава наистина ще има видим резултат. Предполага се да решим проблема и с топлата вода, и с парното, защото всичко това е доста старо и амортизирано като оборудване."

Поради демографската криза, продължава тенденцията да намаляват учениците в  общежитието. Тази година те са около 75 при капацитет на сградата 175 места. По решение на Община Видин ще се настаняват и студенти на Русенския университет. За тях е подготвен първият етаж на сградата. Нощувката на студентите е 5 лева на вечер, а учeниците - 20 лева на месец. Тази есен ученици ще се настаняват и безплатно. Освободени от такси са децата с увреждания и от социално слаби семейства.

Вижте още
Пенка Пенкова, кмет на Община Лом, в изнесеното студио на Радио ВИДИН в крайдунавския град.

Пенка Пенкова: Подкрепяме всички, които искат да работят в община Лом

Община Лом е готова да подкрепи инвеститорите, които искат да дойдат и да работят на нейната територия. Това каза в "Добро утро, кмете" по Радио ВИДИН Пенка Пенкова , кмет на Община Лом . Тя обясни, че икономическото състояние е една от болните теми на дунавската община, затова внимателно следи как се развиват местните предприятия и се стреми да ги..

публикувано на 23.03.18 в 16:14

Да се грижиш за пеперуди (видео)

Отивате на работа и около вас е цветно и на ръцете ви кацат едни огромни "летящи цветя". Първо идват "Совите", а след тях "Сините морфита", а пък отдалеч кръжат "Лястовичите опашки". Това са имена на пеперуди . Екзотични, цветни и огромни. За тях ни разказва Александър Петров . Той е роден в монтанското село Златия и завършва Лесотехническата..

публикувано на 23.03.18 в 15:59

Младите пазители на реда от Ново село

На какви законови норми се базира редът в нашето общество научават учениците в клуб „Пазители на обществения ред“ към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското село Ново село . В  клубните занимания се запознават още с различните служби по охрана и сигурност, ситуациите, в които могат да изпаднат и как трябва да реагират, видовете лични..

публикувано на 23.03.18 в 15:43

Три празника в един ден

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин отбелязаха с едно събитие три важни дати от месец март. В едно сляха деня на поезията, отбелязването на първа пролет и деня на театъра. Първа пролет посрещнаха с арт ателиета, деня на поезията- с представяне на творби на трима клиенти на центъра,..

публикувано на 23.03.18 в 14:10

Ден на таксиметровите шофьори

В Деня на таксиметровия шофьор - 22 март, в "Цветовете на деня" говорим, какво е да си изкарваш прехраната с тази професия. Денислав Петров е от Видин и от 18 години кара такси. Казва, че харесва това, което работи. По думите му, един от най-големите страхове на таксиметровите шофьори е, че клиентът няма да си плати: "Возих един ученик,..

публикувано на 22.03.18 в 16:29

Отбелязваме 22 март- Световен ден на водата

Днес е 22 март- Световния ден на водата. Във Видин се проведе XXI екоконкурс , посветен на тази дата. Инициативата е на екокомисията към видинското туристическо дружество, с ръководител Богомил Петров. "Има изключително много хора, само грамотите за участие и класиране са около 90, в различни раздели" , каза Богомил Петров .   Участниците в..

публикувано на 22.03.18 в 15:28