Общежитие или квартира - дилемата пред ученици и студенти във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Учениците, които тази есен пристигат да учат във Видин, трябва да избират на общежитие или на квартира да се настанят. Някои предпочитат да са близо до училището, затова избират квартира в съответния квартал. Хората с по-скромни възможности разчитат на общежитието, където таксата е в пъти по-ниска. Но не винаги цената определя изборът на семействата. Това обясни пред сътрудника на Радио ВИДИН Христела Александрова майка на ученик от Кула, който през новата учебна година ще се обучава във Видин:

"Предпочетохме квартира, защото синът ми е приет в професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". То е доста отдалечено от общежитията. Освен това от познати имаме информация, че условията в общежитието са незадоволителни."

Някои семейства предпочитат детето им да е на квартира. Снимка: БГНЕСЗа лошите условия сигнализира и 11-класничка, която е на общежитие от три години:

"Зимата почти никога няма топла вода. В повечето случаи ни е студено, зам.- директорът се оплаква, че няма пари, защото токът е 5 000 лева на месец. Ако ние не си помагаме с "духалки", няма как. На 5 етаж в стаите има течове, леглата са стари, мебелите са стари. Ако ние не си направим ремонт, няма как да ни е добре. Тази година евентуално само ще си боядисаме, защото ако налепим тапети, течовете от 4 етаж ще ги развалят."


Градското ученическо общежитие във Видин се готви да посрещне в навечерието на новата учебна година над 70 ученици от областта. В сградата, построена преди повече от 30 години за студентско общежитие, тази есен най-сетне ще има и студенти. За да се настанят те в по-уютна обстановка, в стаите и санитарните помещения се извършват шпакловки, боядисване, ремонт на обзавеждането и ел. инсталацията. За толкова са стигнали средствата от делегирания бюджет на Общежитието. По-голям ремонт, финансиран от Община Видин, предстои скоро, обясни директорът Михаил Николов:

"Както видяхте, все още тече ремонт, който извършваме с нашите служители и работници от строителната група на Община Видин. Хубаво е, че и родители се отзовават в подготовката на стаите за техните деца. Сигурни сме, че на 14-ти ще сме готови за настаняване на учениците. В перспектива мога да кажа, че се очакват едни сериозни ремонти, които ще подобрят условията. Очаква се да бъде подменена дограмата, ремонт на парното, ремонт на бойлери, ремонт на покрива. Така че в близко бъдеще определено мога да кажа, че условията ще станат по-добри."

Една от стаите в Градското ученическо общежитие. Снимка: Радио ВИДИН
Обществените поръчки за избор на изпълнители са проведени, в момента тече периодът за обжалване. Реалната работа се очаква да започне в началото на октомври. Това може да породи недоволство сред ползвателите, но след ремонта условията значително ще се подобрят, обясни Михаил Николов:

"Допускам, че ще има затруднения, тъй като учениците вече ще са настанени. Но за нас е по-добре да се извърши този ремонт, въпреки трудностите, защото сградата ще бъде по-енергийно ефективна и съответно с по-добри условия. След като се подмени дограмата, има вероятност да се санира сградата, ако останат средства. Ако се извърши и саниране, тогава наистина ще има видим резултат. Предполага се да решим проблема и с топлата вода, и с парното, защото всичко това е доста старо и амортизирано като оборудване."

Поради демографската криза, продължава тенденцията да намаляват учениците в  общежитието. Тази година те са около 75 при капацитет на сградата 175 места. По решение на Община Видин ще се настаняват и студенти на Русенския университет. За тях е подготвен първият етаж на сградата. Нощувката на студентите е 5 лева на вечер, а учeниците - 20 лева на месец. Тази есен ученици ще се настаняват и безплатно. Освободени от такси са децата с увреждания и от социално слаби семейства.

Вижте още
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22

Четат ли младите

Не е тайна, че младите хора днес прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите. Според изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, едва 9.7% от младежите четат книги (не учебници) в свободното си време. "Децата четат много. Всяка година все повече и повече деца стават наши читатели. Когато децата..

публикувано на 16.01.18 в 16:46

Селановското училище стана на 60 години, но не е ретро

Училището в Оряховското село Селановци навърши 60 години. През 1958 година, на 12 януари, част от децата от училище "Христо Ботев" в средата на зимата се преместват за втория срок в новоизградената сграда на Основно училище "Н. Й. Вапцаров". Тогава започват занятията за една голяма част от селановските деца, които тогава за радост, а сега за..

публикувано на 16.01.18 в 16:45

16 януари- Световният ден на "Бийтълс"

16 януари е Световният ден на "Бийтълс". Денят се чества от 16 януари 2001 г., като е обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/. Популярната поп/рок група е създадена през 1960 г. В нея влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. В..

публикувано на 16.01.18 в 15:45

Общинската болница в Белоградчик сред протестиращите в страната

На протеста, организиран от Сдружението на общинските болници, в Белоградчик излезе целият колектив, подкрепен от граждани и местната управа. Настояват за промени в здравното законодателство, за да може болници като тази в града да оцелеят. 600 000 лева са задълженията на здравното заведение към доставчиците и медицинския персонал...

публикувано на 15.01.18 в 15:20

Мадлен Аспарухова: "Има защо да се завърнеш в град, от който всички бягат"

В предаването "Калейдоскоп" представяме една светла, лъчезарна, усмихната млада дама - Мадлен Аспарухова . Тя е родена в София на 24 април 1993 година, но както тя казва, има щастието първите десет години от живота си да прекара на село, в Гъмзово. Там живее при баба и дядо и учи до трети клас. Средното си образование завършва в град..

публикувано на 15.01.18 в 13:04