Общежитие или квартира - дилемата пред ученици и студенти във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Учениците, които тази есен пристигат да учат във Видин, трябва да избират на общежитие или на квартира да се настанят. Някои предпочитат да са близо до училището, затова избират квартира в съответния квартал. Хората с по-скромни възможности разчитат на общежитието, където таксата е в пъти по-ниска. Но не винаги цената определя изборът на семействата. Това обясни пред сътрудника на Радио ВИДИН Христела Александрова майка на ученик от Кула, който през новата учебна година ще се обучава във Видин:

"Предпочетохме квартира, защото синът ми е приет в професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". То е доста отдалечено от общежитията. Освен това от познати имаме информация, че условията в общежитието са незадоволителни."

Някои семейства предпочитат детето им да е на квартира. Снимка: БГНЕСЗа лошите условия сигнализира и 11-класничка, която е на общежитие от три години:

"Зимата почти никога няма топла вода. В повечето случаи ни е студено, зам.- директорът се оплаква, че няма пари, защото токът е 5 000 лева на месец. Ако ние не си помагаме с "духалки", няма как. На 5 етаж в стаите има течове, леглата са стари, мебелите са стари. Ако ние не си направим ремонт, няма как да ни е добре. Тази година евентуално само ще си боядисаме, защото ако налепим тапети, течовете от 4 етаж ще ги развалят."


Градското ученическо общежитие във Видин се готви да посрещне в навечерието на новата учебна година над 70 ученици от областта. В сградата, построена преди повече от 30 години за студентско общежитие, тази есен най-сетне ще има и студенти. За да се настанят те в по-уютна обстановка, в стаите и санитарните помещения се извършват шпакловки, боядисване, ремонт на обзавеждането и ел. инсталацията. За толкова са стигнали средствата от делегирания бюджет на Общежитието. По-голям ремонт, финансиран от Община Видин, предстои скоро, обясни директорът Михаил Николов:

"Както видяхте, все още тече ремонт, който извършваме с нашите служители и работници от строителната група на Община Видин. Хубаво е, че и родители се отзовават в подготовката на стаите за техните деца. Сигурни сме, че на 14-ти ще сме готови за настаняване на учениците. В перспектива мога да кажа, че се очакват едни сериозни ремонти, които ще подобрят условията. Очаква се да бъде подменена дограмата, ремонт на парното, ремонт на бойлери, ремонт на покрива. Така че в близко бъдеще определено мога да кажа, че условията ще станат по-добри."

Една от стаите в Градското ученическо общежитие. Снимка: Радио ВИДИН
Обществените поръчки за избор на изпълнители са проведени, в момента тече периодът за обжалване. Реалната работа се очаква да започне в началото на октомври. Това може да породи недоволство сред ползвателите, но след ремонта условията значително ще се подобрят, обясни Михаил Николов:

"Допускам, че ще има затруднения, тъй като учениците вече ще са настанени. Но за нас е по-добре да се извърши този ремонт, въпреки трудностите, защото сградата ще бъде по-енергийно ефективна и съответно с по-добри условия. След като се подмени дограмата, има вероятност да се санира сградата, ако останат средства. Ако се извърши и саниране, тогава наистина ще има видим резултат. Предполага се да решим проблема и с топлата вода, и с парното, защото всичко това е доста старо и амортизирано като оборудване."

Поради демографската криза, продължава тенденцията да намаляват учениците в  общежитието. Тази година те са около 75 при капацитет на сградата 175 места. По решение на Община Видин ще се настаняват и студенти на Русенския университет. За тях е подготвен първият етаж на сградата. Нощувката на студентите е 5 лева на вечер, а учeниците - 20 лева на месец. Тази есен ученици ще се настаняват и безплатно. Освободени от такси са децата с увреждания и от социално слаби семейства.

Вижте още

Църква във Видин храни социално слаби

Във видинския катедрален храм "Св. Димитър" през почивните дни раздават храна на социално слаби хора. Повече за благотворителната инициатива разказа председателят на храма Ставри Велинов : "По инициатива на църковното настоятелство на храм "Св. Димитър", благодарение на "Лайънс клуб", които са дарители на храната, от месец ноември започна даването..

публикувано на 17.11.17 в 17:14

Доброволци от Видин и Монтана научиха как да се предпазят от трафик на хора

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин посетиха град Монтана. Там участваха заедно с местната младежка организация по наркотични вещества в обучение на тема "Трафик на хора". Ето какво разказа доброволецът от Видин Павел Кръстев за гостуването: "Участвахме в обучение за трафик на хора, в което ние научихме нови..

публикувано на 17.11.17 в 15:41
Тържеството през 2016 година

Пенсионери в Ново село ще отбележат юбилей

В навечерието на християнския празник Въведение Богородично, който отбелязваме на 21 ноември, пенсионерите от Ново село празнуват рождените дни на навършилите кръгли годишнини .  И това ще се случи днес, 17 ноември 2017 г. по обяд в стола на Социалния патронаж. 16 членове на Клуба на пенсионера и хората с увреждания в Ново село навършват 70 или 80..

публикувано на 17.11.17 в 10:05

В "Музикална зона" на 16 ноември 2017 слушаме Мануел де Файя

През ноември испанският композитор Мануел де Файя има две годишнини – 141 г. от рождението му /23 ноември/ и 71 г. от смъртта му /15 ноември/. Той е сред ярките индивидуалности от първата половина на миналото столетие, съчетаващи в музиката си богатия фолклор на родната страна с постиженията на западноевропейските култури. Танцовата музика на..

публикувано на 16.11.17 в 09:00
Босилеград

Защо се случи инцидентът с българските лекари в Босилеград

В "Другата истина " днес ще се спрем на инцидента с българските медици в Босилеград, които трябваше да извършат безплатни прегледи на наши сънародници там от района. По думите на Иван Николов, председател на Културно-информационния център /КИЦ / в сръбския град, случаят накратко е следният: По покана на Културно-информационния център на българите..

публикувано на 15.11.17 в 18:15
Радонов детектор

Радонът - невидимият враг в дома ни

Регионалната здравна инспекция във Видин започна анкетно проучване , за да установи каква е информираността на населението за рисковете от радон . Анкетата се провежда посредством сайта на институцията и е във връзка с проучване на Националния център по радиобиология и радиационна защита , което си поставя същата цел. Заимстваме темата,..

обновено на 15.11.17 в 16:05