Общежитие или квартира - дилемата пред ученици и студенти във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Учениците, които тази есен пристигат да учат във Видин, трябва да избират на общежитие или на квартира да се настанят. Някои предпочитат да са близо до училището, затова избират квартира в съответния квартал. Хората с по-скромни възможности разчитат на общежитието, където таксата е в пъти по-ниска. Но не винаги цената определя изборът на семействата. Това обясни пред сътрудника на Радио ВИДИН Христела Александрова майка на ученик от Кула, който през новата учебна година ще се обучава във Видин:

"Предпочетохме квартира, защото синът ми е приет в професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". То е доста отдалечено от общежитията. Освен това от познати имаме информация, че условията в общежитието са незадоволителни."

Някои семейства предпочитат детето им да е на квартира. Снимка: БГНЕСЗа лошите условия сигнализира и 11-класничка, която е на общежитие от три години:

"Зимата почти никога няма топла вода. В повечето случаи ни е студено, зам.- директорът се оплаква, че няма пари, защото токът е 5 000 лева на месец. Ако ние не си помагаме с "духалки", няма как. На 5 етаж в стаите има течове, леглата са стари, мебелите са стари. Ако ние не си направим ремонт, няма как да ни е добре. Тази година евентуално само ще си боядисаме, защото ако налепим тапети, течовете от 4 етаж ще ги развалят."


Градското ученическо общежитие във Видин се готви да посрещне в навечерието на новата учебна година над 70 ученици от областта. В сградата, построена преди повече от 30 години за студентско общежитие, тази есен най-сетне ще има и студенти. За да се настанят те в по-уютна обстановка, в стаите и санитарните помещения се извършват шпакловки, боядисване, ремонт на обзавеждането и ел. инсталацията. За толкова са стигнали средствата от делегирания бюджет на Общежитието. По-голям ремонт, финансиран от Община Видин, предстои скоро, обясни директорът Михаил Николов:

"Както видяхте, все още тече ремонт, който извършваме с нашите служители и работници от строителната група на Община Видин. Хубаво е, че и родители се отзовават в подготовката на стаите за техните деца. Сигурни сме, че на 14-ти ще сме готови за настаняване на учениците. В перспектива мога да кажа, че се очакват едни сериозни ремонти, които ще подобрят условията. Очаква се да бъде подменена дограмата, ремонт на парното, ремонт на бойлери, ремонт на покрива. Така че в близко бъдеще определено мога да кажа, че условията ще станат по-добри."

Една от стаите в Градското ученическо общежитие. Снимка: Радио ВИДИН
Обществените поръчки за избор на изпълнители са проведени, в момента тече периодът за обжалване. Реалната работа се очаква да започне в началото на октомври. Това може да породи недоволство сред ползвателите, но след ремонта условията значително ще се подобрят, обясни Михаил Николов:

"Допускам, че ще има затруднения, тъй като учениците вече ще са настанени. Но за нас е по-добре да се извърши този ремонт, въпреки трудностите, защото сградата ще бъде по-енергийно ефективна и съответно с по-добри условия. След като се подмени дограмата, има вероятност да се санира сградата, ако останат средства. Ако се извърши и саниране, тогава наистина ще има видим резултат. Предполага се да решим проблема и с топлата вода, и с парното, защото всичко това е доста старо и амортизирано като оборудване."

Поради демографската криза, продължава тенденцията да намаляват учениците в  общежитието. Тази година те са около 75 при капацитет на сградата 175 места. По решение на Община Видин ще се настаняват и студенти на Русенския университет. За тях е подготвен първият етаж на сградата. Нощувката на студентите е 5 лева на вечер, а учeниците - 20 лева на месец. Тази есен ученици ще се настаняват и безплатно. Освободени от такси са децата с увреждания и от социално слаби семейства.

Вижте още

За старите моми и ергени в "Пица на парче"

Привет от нас- Нора и Гери! В случай, че не си го поделим, някоя от нас ще остане стара мома . Нещо сме се размечтали и ни се ходи на сватба! Абе хайде, няма ли да се жени някой? Човек, дори и добре да живее, най- накрая си намира майстора! Или може би не!  Днес ще търсим отличителните белези на старите моми и ергени: по какво се познават те?..

публикувано на 21.07.18 в 12:39

Лято в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция ( ЦСРИ ) във Видин участваха в няколко инициативи през юли. Те бяха на летен лагер във Вършец, бяха участници в спортно състезание в сръбския град Княжевац и гости на Третия фестивал на народната носия "От раклата на баба - 2018" във видинското село Кутово. За четвърта поредна година екипът..

публикувано на 20.07.18 в 14:19

Международният ден на тортата е... поглезете се с едно или няколко парчета

Днес е най-сладкият ден в годината и знаете ли защо? Е, как защо... Международният ден на тортата е! Той е посветен на приятелството и мира между хората и държавите и се отбелязва от 2011 г. Забелязали ли сте колко сме усмихнати и доволни, когато си хапваме торта... Явно това толкова вкусно нещо ни действа по особен начин, който ни прави..

публикувано на 20.07.18 в 14:08

Разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана предлагат от "Единни за промяна"

Разделяне на тежкотоварния трафик по двете трасета между Видин и Монтана предлагат от гражданско обединение "Единни за промяна". Така ще може до изграждането на новия път да се спасят човешки животи. "Като идея възникна още през миналата година, може би по времето преди протестите, които започнаха във връзка с изграждането на пътя. И възникна в..

публикувано на 19.07.18 в 17:12

Ломчани се включват активно в кампанията "Капачки за бъдеще"

В Лом активно се събират пластмасови капачки в подкрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели купуване на кувьози за недоносени бебета в болниците в малките градове. Инициатор на кампанията в Лом е Емилия Средкова. "Два пъти в годината е предаването им, иначе по принцип целогодишно се събират. Лом е малък град и реших да ги обединя в тази..

публикувано на 19.07.18 в 15:55

70-годишна жена си подари 131-вия скок с парашут за рождения ден

В "Думата имат старейшината" днес ви срещаме със Захаринка Николова . Родена е в с. Горно Белотинци, Монтанско, но когато е на 6 години, семейството се мести във Варна. В момента живее в красивия град Вършец и казва, че там "пази къщата на своя син".  На 18 юни тя отпразнува своя 70- годишен юбилей, а подаръкът, който си направи сама, за много от..

публикувано на 19.07.18 в 14:49