Общежитие или квартира - дилемата пред ученици и студенти във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Учениците, които тази есен пристигат да учат във Видин, трябва да избират на общежитие или на квартира да се настанят. Някои предпочитат да са близо до училището, затова избират квартира в съответния квартал. Хората с по-скромни възможности разчитат на общежитието, където таксата е в пъти по-ниска. Но не винаги цената определя изборът на семействата. Това обясни пред сътрудника на Радио ВИДИН Христела Александрова майка на ученик от Кула, който през новата учебна година ще се обучава във Видин:

"Предпочетохме квартира, защото синът ми е приет в професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". То е доста отдалечено от общежитията. Освен това от познати имаме информация, че условията в общежитието са незадоволителни."

Някои семейства предпочитат детето им да е на квартира. Снимка: БГНЕСЗа лошите условия сигнализира и 11-класничка, която е на общежитие от три години:

"Зимата почти никога няма топла вода. В повечето случаи ни е студено, зам.- директорът се оплаква, че няма пари, защото токът е 5 000 лева на месец. Ако ние не си помагаме с "духалки", няма как. На 5 етаж в стаите има течове, леглата са стари, мебелите са стари. Ако ние не си направим ремонт, няма как да ни е добре. Тази година евентуално само ще си боядисаме, защото ако налепим тапети, течовете от 4 етаж ще ги развалят."


Градското ученическо общежитие във Видин се готви да посрещне в навечерието на новата учебна година над 70 ученици от областта. В сградата, построена преди повече от 30 години за студентско общежитие, тази есен най-сетне ще има и студенти. За да се настанят те в по-уютна обстановка, в стаите и санитарните помещения се извършват шпакловки, боядисване, ремонт на обзавеждането и ел. инсталацията. За толкова са стигнали средствата от делегирания бюджет на Общежитието. По-голям ремонт, финансиран от Община Видин, предстои скоро, обясни директорът Михаил Николов:

"Както видяхте, все още тече ремонт, който извършваме с нашите служители и работници от строителната група на Община Видин. Хубаво е, че и родители се отзовават в подготовката на стаите за техните деца. Сигурни сме, че на 14-ти ще сме готови за настаняване на учениците. В перспектива мога да кажа, че се очакват едни сериозни ремонти, които ще подобрят условията. Очаква се да бъде подменена дограмата, ремонт на парното, ремонт на бойлери, ремонт на покрива. Така че в близко бъдеще определено мога да кажа, че условията ще станат по-добри."

Една от стаите в Градското ученическо общежитие. Снимка: Радио ВИДИН
Обществените поръчки за избор на изпълнители са проведени, в момента тече периодът за обжалване. Реалната работа се очаква да започне в началото на октомври. Това може да породи недоволство сред ползвателите, но след ремонта условията значително ще се подобрят, обясни Михаил Николов:

"Допускам, че ще има затруднения, тъй като учениците вече ще са настанени. Но за нас е по-добре да се извърши този ремонт, въпреки трудностите, защото сградата ще бъде по-енергийно ефективна и съответно с по-добри условия. След като се подмени дограмата, има вероятност да се санира сградата, ако останат средства. Ако се извърши и саниране, тогава наистина ще има видим резултат. Предполага се да решим проблема и с топлата вода, и с парното, защото всичко това е доста старо и амортизирано като оборудване."

Поради демографската криза, продължава тенденцията да намаляват учениците в  общежитието. Тази година те са около 75 при капацитет на сградата 175 места. По решение на Община Видин ще се настаняват и студенти на Русенския университет. За тях е подготвен първият етаж на сградата. Нощувката на студентите е 5 лева на вечер, а учeниците - 20 лева на месец. Тази есен ученици ще се настаняват и безплатно. Освободени от такси са децата с увреждания и от социално слаби семейства.

Вижте още
На местата, където се поставят силантите, не се образуват кариеси, обясни д-р Ангелова.

Стоматолози поставят безплатно силанти на децата във Видинско

Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст започна във Видинска област. Процедурата е напълно безболезнена за децата, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН регионалният координатор на кампанията за област Видин д-р Пролетка Ангелова . Тя обясни защо..

обновено на 26.09.17 в 17:12

Как гримът става изкуство

Днес в "тийн" рубриката ще си поговорим за една по различна страна на грима. Това как той може да се превърне в изкуство. Всеки по лицето си някога е имал несъвършенства, които е искал да прикрие. В тези моменти на помощ идва гримът. От малко фон дьо тен и пудра, до очна линия и спирала, всичко което използваме в ежедневието. Нещото, което набира..

обновено на 26.09.17 в 16:24

12 учители от програма "Заедно в час" преподават в Монтана и Враца

От миналата година областите Враца и Монтана са част от програмата "Заедно в час" , която съществува вече седма година и цели да осигури равен достъп до качествено образование. В област Враца учителите по програмата са 9, а в Монтана- трима. Те работят в три училища- партньори на организацията в Лом, Чипровци и с. Ковачица. Повече за..

публикувано на 26.09.17 в 12:00

Читалището в Берковица започна активния сезон

Първата проява на културното средище беше участието на Младежкия духов оркестър, с ръководител Иван Павлов, в първия фестивал на духовите оркестри, който се проведе в Берковица на 9 септември. Малките музиканти обраха заслужено овациите на публиката и показаха, че ще са достоен наследник на емблематичната БДМ. На 27 септември от 17.00 ч...

публикувано на 26.09.17 в 09:21

Колко пъти плачем през живота си

За абсолютно никои не е тайна, че жените плачат повече от мъжете. Това лесно може да се обясни с факта, че дамите са по-нежни и чувствителни. Но не може да отречем и че всеки човек в живота си, колкото и да е силен, е плакъл поне веднъж. Сълзите са нормално нещо, изразяващо емоции, които могат да бъдат породени както от радост, така и от тъга. В това..

публикувано на 25.09.17 в 16:27

Хиляди левове дължи Опитната станция по земеделие във Видин на работниците си

Без заплати поне от година и половина са в Опитната станция по земеделие във Видин, която е в структурата на Селскостопанска академия. В станцията трябва да се запази селектираната преди години у нас порода Българско сименталско говедо. Служители твърдят, че животните умират,, а за научна дейност, с каквато цел е създадена станцията,..

публикувано на 25.09.17 в 16:00