Видински ученик със златен медал от световен конкурс за рисунка

Снимка: Радио ВИДИНКристоф Стефанов спечели златен медал от Петия световен конкурс за детска рисунка - София 2017. 12-класникът от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I "- Видин е отличен за своята рисунка "Кукерски игри".

"Първоначално чух за конкурса от моя учител Веселин Маринов-Нацин и реших да участвам. Изпратихме една рисунка, наричаше се "Кукерски игри". В конкурса имаше две теми - свободна тема и "Народен празник". Аз избрах кукерските игри, които се празнуват на Нова година. Рисунката ми отне приблизително 6 часа. Изпратихме я от Видин и след един месец ми се обадиха, че съм много високо награден, и ме поканиха на награждаването в София. Там имаше много други рисунки и много други талантливи хора. Имаше професори от Художествената академия, с които се запознах...", разказа Кристоф.
 
В конкурса тази година участват млади творци от 4 до 18-годишна възраст от 50 държави. Около 7 000 са рисунките, приети за участие от организатора - фондация "Малък Зограф".

Това е първата награда на 18-годишния творец от Видин и първото му участие в конкурс изобщо.

"Изумих се, когато ми казаха, че съм спечели златен медал. Гордея се. Искам да благодаря на г-н Нацин, който ми помагаше..."

Отличената рисунка на Кристоф Стефанов е част от изложбата на наградените творби, експонирана в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София. Тя ще остане там до 15 септември.

Повече може да чуете в звуковия файл.Вижте още
На местата, където се поставят силантите, не се образуват кариеси, обясни д-р Ангелова.

Стоматолози поставят безплатно силанти на децата във Видинско

Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст започна във Видинска област. Процедурата е напълно безболезнена за децата, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН регионалният координатор на кампанията за област Видин д-р Пролетка Ангелова . Тя обясни защо..

обновено на 26.09.17 в 17:12

Как гримът става изкуство

Днес в "тийн" рубриката ще си поговорим за една по различна страна на грима. Това как той може да се превърне в изкуство. Всеки по лицето си някога е имал несъвършенства, които е искал да прикрие. В тези моменти на помощ идва гримът. От малко фон дьо тен и пудра, до очна линия и спирала, всичко което използваме в ежедневието. Нещото, което набира..

обновено на 26.09.17 в 16:24

12 учители от програма "Заедно в час" преподават в Монтана и Враца

От миналата година областите Враца и Монтана са част от програмата "Заедно в час" , която съществува вече седма година и цели да осигури равен достъп до качествено образование. В област Враца учителите по програмата са 9, а в Монтана- трима. Те работят в три училища- партньори на организацията в Лом, Чипровци и с. Ковачица. Повече за..

публикувано на 26.09.17 в 12:00

Читалището в Берковица започна активния сезон

Първата проява на културното средище беше участието на Младежкия духов оркестър, с ръководител Иван Павлов, в първия фестивал на духовите оркестри, който се проведе в Берковица на 9 септември. Малките музиканти обраха заслужено овациите на публиката и показаха, че ще са достоен наследник на емблематичната БДМ. На 27 септември от 17.00 ч...

публикувано на 26.09.17 в 09:21

Колко пъти плачем през живота си

За абсолютно никои не е тайна, че жените плачат повече от мъжете. Това лесно може да се обясни с факта, че дамите са по-нежни и чувствителни. Но не може да отречем и че всеки човек в живота си, колкото и да е силен, е плакъл поне веднъж. Сълзите са нормално нещо, изразяващо емоции, които могат да бъдат породени както от радост, така и от тъга. В това..

публикувано на 25.09.17 в 16:27

Хиляди левове дължи Опитната станция по земеделие във Видин на работниците си

Без заплати поне от година и половина са в Опитната станция по земеделие във Видин, която е в структурата на Селскостопанска академия. В станцията трябва да се запази селектираната преди години у нас порода Българско сименталско говедо. Служители твърдят, че животните умират,, а за научна дейност, с каквато цел е създадена станцията,..

публикувано на 25.09.17 в 16:00