Видински ученик със златен медал от световен конкурс за рисунка

Снимка: Радио ВИДИНКристоф Стефанов спечели златен медал от Петия световен конкурс за детска рисунка - София 2017. 12-класникът от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I "- Видин е отличен за своята рисунка "Кукерски игри".

"Първоначално чух за конкурса от моя учител Веселин Маринов-Нацин и реших да участвам. Изпратихме една рисунка, наричаше се "Кукерски игри". В конкурса имаше две теми - свободна тема и "Народен празник". Аз избрах кукерските игри, които се празнуват на Нова година. Рисунката ми отне приблизително 6 часа. Изпратихме я от Видин и след един месец ми се обадиха, че съм много високо награден, и ме поканиха на награждаването в София. Там имаше много други рисунки и много други талантливи хора. Имаше професори от Художествената академия, с които се запознах...", разказа Кристоф.
 
В конкурса тази година участват млади творци от 4 до 18-годишна възраст от 50 държави. Около 7 000 са рисунките, приети за участие от организатора - фондация "Малък Зограф".

Това е първата награда на 18-годишния творец от Видин и първото му участие в конкурс изобщо.

"Изумих се, когато ми казаха, че съм спечели златен медал. Гордея се. Искам да благодаря на г-н Нацин, който ми помагаше..."

Отличената рисунка на Кристоф Стефанов е част от изложбата на наградените творби, експонирана в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София. Тя ще остане там до 15 септември.

Повече може да чуете в звуковия файл.Вижте още

За старите моми и ергени в "Пица на парче"

Привет от нас- Нора и Гери! В случай, че не си го поделим, някоя от нас ще остане стара мома . Нещо сме се размечтали и ни се ходи на сватба! Абе хайде, няма ли да се жени някой? Човек, дори и добре да живее, най- накрая си намира майстора! Или може би не!  Днес ще търсим отличителните белези на старите моми и ергени: по какво се познават те?..

публикувано на 21.07.18 в 12:39

Лято в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция ( ЦСРИ ) във Видин участваха в няколко инициативи през юли. Те бяха на летен лагер във Вършец, бяха участници в спортно състезание в сръбския град Княжевац и гости на Третия фестивал на народната носия "От раклата на баба - 2018" във видинското село Кутово. За четвърта поредна година екипът..

публикувано на 20.07.18 в 14:19

Международният ден на тортата е... поглезете се с едно или няколко парчета

Днес е най-сладкият ден в годината и знаете ли защо? Е, как защо... Международният ден на тортата е! Той е посветен на приятелството и мира между хората и държавите и се отбелязва от 2011 г. Забелязали ли сте колко сме усмихнати и доволни, когато си хапваме торта... Явно това толкова вкусно нещо ни действа по особен начин, който ни прави..

публикувано на 20.07.18 в 14:08

Разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана предлагат от "Единни за промяна"

Разделяне на тежкотоварния трафик по двете трасета между Видин и Монтана предлагат от гражданско обединение "Единни за промяна". Така ще може до изграждането на новия път да се спасят човешки животи. "Като идея възникна още през миналата година, може би по времето преди протестите, които започнаха във връзка с изграждането на пътя. И възникна в..

публикувано на 19.07.18 в 17:12

Ломчани се включват активно в кампанията "Капачки за бъдеще"

В Лом активно се събират пластмасови капачки в подкрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели купуване на кувьози за недоносени бебета в болниците в малките градове. Инициатор на кампанията в Лом е Емилия Средкова. "Два пъти в годината е предаването им, иначе по принцип целогодишно се събират. Лом е малък град и реших да ги обединя в тази..

публикувано на 19.07.18 в 15:55

70-годишна жена си подари 131-вия скок с парашут за рождения ден

В "Думата имат старейшината" днес ви срещаме със Захаринка Николова . Родена е в с. Горно Белотинци, Монтанско, но когато е на 6 години, семейството се мести във Варна. В момента живее в красивия град Вършец и казва, че там "пази къщата на своя син".  На 18 юни тя отпразнува своя 70- годишен юбилей, а подаръкът, който си направи сама, за много от..

публикувано на 19.07.18 в 14:49