Видински ученик със златен медал от световен конкурс за рисунка

Снимка: Радио ВИДИНКристоф Стефанов спечели златен медал от Петия световен конкурс за детска рисунка - София 2017. 12-класникът от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I "- Видин е отличен за своята рисунка "Кукерски игри".

"Първоначално чух за конкурса от моя учител Веселин Маринов-Нацин и реших да участвам. Изпратихме една рисунка, наричаше се "Кукерски игри". В конкурса имаше две теми - свободна тема и "Народен празник". Аз избрах кукерските игри, които се празнуват на Нова година. Рисунката ми отне приблизително 6 часа. Изпратихме я от Видин и след един месец ми се обадиха, че съм много високо награден, и ме поканиха на награждаването в София. Там имаше много други рисунки и много други талантливи хора. Имаше професори от Художествената академия, с които се запознах...", разказа Кристоф.
 
В конкурса тази година участват млади творци от 4 до 18-годишна възраст от 50 държави. Около 7 000 са рисунките, приети за участие от организатора - фондация "Малък Зограф".

Това е първата награда на 18-годишния творец от Видин и първото му участие в конкурс изобщо.

"Изумих се, когато ми казаха, че съм спечели златен медал. Гордея се. Искам да благодаря на г-н Нацин, който ми помагаше..."

Отличената рисунка на Кристоф Стефанов е част от изложбата на наградените творби, експонирана в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София. Тя ще остане там до 15 септември.

Повече може да чуете в звуковия файл.Вижте още
Пенка Пенкова, кмет на Община Лом, в изнесеното студио на Радио ВИДИН в крайдунавския град.

Пенка Пенкова: Подкрепяме всички, които искат да работят в община Лом

Община Лом е готова да подкрепи инвеститорите, които искат да дойдат и да работят на нейната територия. Това каза в "Добро утро, кмете" по Радио ВИДИН Пенка Пенкова , кмет на Община Лом . Тя обясни, че икономическото състояние е една от болните теми на дунавската община, затова внимателно следи как се развиват местните предприятия и се стреми да ги..

публикувано на 23.03.18 в 16:14

Да се грижиш за пеперуди (видео)

Отивате на работа и около вас е цветно и на ръцете ви кацат едни огромни "летящи цветя". Първо идват "Совите", а след тях "Сините морфита", а пък отдалеч кръжат "Лястовичите опашки". Това са имена на пеперуди . Екзотични, цветни и огромни. За тях ни разказва Александър Петров . Той е роден в монтанското село Златия и завършва Лесотехническата..

публикувано на 23.03.18 в 15:59

Младите пазители на реда от Ново село

На какви законови норми се базира редът в нашето общество научават учениците в клуб „Пазители на обществения ред“ към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското село Ново село . В  клубните занимания се запознават още с различните служби по охрана и сигурност, ситуациите, в които могат да изпаднат и как трябва да реагират, видовете лични..

публикувано на 23.03.18 в 15:43

Три празника в един ден

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин отбелязаха с едно събитие три важни дати от месец март. В едно сляха деня на поезията, отбелязването на първа пролет и деня на театъра. Първа пролет посрещнаха с арт ателиета, деня на поезията- с представяне на творби на трима клиенти на центъра,..

публикувано на 23.03.18 в 14:10

Ден на таксиметровите шофьори

В Деня на таксиметровия шофьор - 22 март, в "Цветовете на деня" говорим, какво е да си изкарваш прехраната с тази професия. Денислав Петров е от Видин и от 18 години кара такси. Казва, че харесва това, което работи. По думите му, един от най-големите страхове на таксиметровите шофьори е, че клиентът няма да си плати: "Возих един ученик,..

публикувано на 22.03.18 в 16:29

Отбелязваме 22 март- Световен ден на водата

Днес е 22 март- Световния ден на водата. Във Видин се проведе XXI екоконкурс , посветен на тази дата. Инициативата е на екокомисията към видинското туристическо дружество, с ръководител Богомил Петров. "Има изключително много хора, само грамотите за участие и класиране са около 90, в различни раздели" , каза Богомил Петров .   Участниците в..

публикувано на 22.03.18 в 15:28