Видински ученик със златен медал от световен конкурс за рисунка

Снимка: Радио ВИДИНКристоф Стефанов спечели златен медал от Петия световен конкурс за детска рисунка - София 2017. 12-класникът от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I "- Видин е отличен за своята рисунка "Кукерски игри".

"Първоначално чух за конкурса от моя учител Веселин Маринов-Нацин и реших да участвам. Изпратихме една рисунка, наричаше се "Кукерски игри". В конкурса имаше две теми - свободна тема и "Народен празник". Аз избрах кукерските игри, които се празнуват на Нова година. Рисунката ми отне приблизително 6 часа. Изпратихме я от Видин и след един месец ми се обадиха, че съм много високо награден, и ме поканиха на награждаването в София. Там имаше много други рисунки и много други талантливи хора. Имаше професори от Художествената академия, с които се запознах...", разказа Кристоф.
 
В конкурса тази година участват млади творци от 4 до 18-годишна възраст от 50 държави. Около 7 000 са рисунките, приети за участие от организатора - фондация "Малък Зограф".

Това е първата награда на 18-годишния творец от Видин и първото му участие в конкурс изобщо.

"Изумих се, когато ми казаха, че съм спечели златен медал. Гордея се. Искам да благодаря на г-н Нацин, който ми помагаше..."

Отличената рисунка на Кристоф Стефанов е част от изложбата на наградените творби, експонирана в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София. Тя ще остане там до 15 септември.

Повече може да чуете в звуковия файл.Вижте още
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22

Четат ли младите

Не е тайна, че младите хора днес прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите. Според изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, едва 9.7% от младежите четат книги (не учебници) в свободното си време. "Децата четат много. Всяка година все повече и повече деца стават наши читатели. Когато децата..

публикувано на 16.01.18 в 16:46

Селановското училище стана на 60 години, но не е ретро

Училището в Оряховското село Селановци навърши 60 години. През 1958 година, на 12 януари, част от децата от училище "Христо Ботев" в средата на зимата се преместват за втория срок в новоизградената сграда на Основно училище "Н. Й. Вапцаров". Тогава започват занятията за една голяма част от селановските деца, които тогава за радост, а сега за..

публикувано на 16.01.18 в 16:45

16 януари- Световният ден на "Бийтълс"

16 януари е Световният ден на "Бийтълс". Денят се чества от 16 януари 2001 г., като е обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/. Популярната поп/рок група е създадена през 1960 г. В нея влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. В..

публикувано на 16.01.18 в 15:45

Общинската болница в Белоградчик сред протестиращите в страната

На протеста, организиран от Сдружението на общинските болници, в Белоградчик излезе целият колектив, подкрепен от граждани и местната управа. Настояват за промени в здравното законодателство, за да може болници като тази в града да оцелеят. 600 000 лева са задълженията на здравното заведение към доставчиците и медицинския персонал...

публикувано на 15.01.18 в 15:20

Мадлен Аспарухова: "Има защо да се завърнеш в град, от който всички бягат"

В предаването "Калейдоскоп" представяме една светла, лъчезарна, усмихната млада дама - Мадлен Аспарухова . Тя е родена в София на 24 април 1993 година, но както тя казва, има щастието първите десет години от живота си да прекара на село, в Гъмзово. Там живее при баба и дядо и учи до трети клас. Средното си образование завършва в град..

публикувано на 15.01.18 в 13:04