Видински ученик със златен медал от световен конкурс за рисунка

Снимка: Радио ВИДИНКристоф Стефанов спечели златен медал от Петия световен конкурс за детска рисунка - София 2017. 12-класникът от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I "- Видин е отличен за своята рисунка "Кукерски игри".

"Първоначално чух за конкурса от моя учител Веселин Маринов-Нацин и реших да участвам. Изпратихме една рисунка, наричаше се "Кукерски игри". В конкурса имаше две теми - свободна тема и "Народен празник". Аз избрах кукерските игри, които се празнуват на Нова година. Рисунката ми отне приблизително 6 часа. Изпратихме я от Видин и след един месец ми се обадиха, че съм много високо награден, и ме поканиха на награждаването в София. Там имаше много други рисунки и много други талантливи хора. Имаше професори от Художествената академия, с които се запознах...", разказа Кристоф.
 
В конкурса тази година участват млади творци от 4 до 18-годишна възраст от 50 държави. Около 7 000 са рисунките, приети за участие от организатора - фондация "Малък Зограф".

Това е първата награда на 18-годишния творец от Видин и първото му участие в конкурс изобщо.

"Изумих се, когато ми казаха, че съм спечели златен медал. Гордея се. Искам да благодаря на г-н Нацин, който ми помагаше..."

Отличената рисунка на Кристоф Стефанов е част от изложбата на наградените творби, експонирана в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София. Тя ще остане там до 15 септември.

Повече може да чуете в звуковия файл.Вижте още

Църква във Видин храни социално слаби

Във видинския катедрален храм "Св. Димитър" през почивните дни раздават храна на социално слаби хора. Повече за благотворителната инициатива разказа председателят на храма Ставри Велинов : "По инициатива на църковното настоятелство на храм "Св. Димитър", благодарение на "Лайънс клуб", които са дарители на храната, от месец ноември започна даването..

публикувано на 17.11.17 в 17:14

Доброволци от Видин и Монтана научиха как да се предпазят от трафик на хора

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин посетиха град Монтана. Там участваха заедно с местната младежка организация по наркотични вещества в обучение на тема "Трафик на хора". Ето какво разказа доброволецът от Видин Павел Кръстев за гостуването: "Участвахме в обучение за трафик на хора, в което ние научихме нови..

публикувано на 17.11.17 в 15:41
Тържеството през 2016 година

Пенсионери в Ново село ще отбележат юбилей

В навечерието на християнския празник Въведение Богородично, който отбелязваме на 21 ноември, пенсионерите от Ново село празнуват рождените дни на навършилите кръгли годишнини .  И това ще се случи днес, 17 ноември 2017 г. по обяд в стола на Социалния патронаж. 16 членове на Клуба на пенсионера и хората с увреждания в Ново село навършват 70 или 80..

публикувано на 17.11.17 в 10:05

В "Музикална зона" на 16 ноември 2017 слушаме Мануел де Файя

През ноември испанският композитор Мануел де Файя има две годишнини – 141 г. от рождението му /23 ноември/ и 71 г. от смъртта му /15 ноември/. Той е сред ярките индивидуалности от първата половина на миналото столетие, съчетаващи в музиката си богатия фолклор на родната страна с постиженията на западноевропейските култури. Танцовата музика на..

публикувано на 16.11.17 в 09:00
Босилеград

Защо се случи инцидентът с българските лекари в Босилеград

В "Другата истина " днес ще се спрем на инцидента с българските медици в Босилеград, които трябваше да извършат безплатни прегледи на наши сънародници там от района. По думите на Иван Николов, председател на Културно-информационния център /КИЦ / в сръбския град, случаят накратко е следният: По покана на Културно-информационния център на българите..

публикувано на 15.11.17 в 18:15
Радонов детектор

Радонът - невидимият враг в дома ни

Регионалната здравна инспекция във Видин започна анкетно проучване , за да установи каква е информираността на населението за рисковете от радон . Анкетата се провежда посредством сайта на институцията и е във връзка с проучване на Националния център по радиобиология и радиационна защита , което си поставя същата цел. Заимстваме темата,..

обновено на 15.11.17 в 16:05