Готови ли сме за първия учебен ден

Снимка: Радио ВИДИН

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното министерство. Очаква се благодарение на новия механизъм за приобщаване на децата, вратите на училището и тази година да прекрачат около 70 000 първокласници. Навсякъде работят екипи, които трябва да върнат в клас отпадналите по една или друга причина ученици.

С 15-те процента увеличение на заплащането на учителите от 1 септември за първи път средната учителска заплата ще стане по-висока от средната за страната, а прогнозната до 2021 година е тя да стигне 130 процента от средната. Това пък съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

А каква е ситуацията в Северозапада? Заради задълбочаващата се демографска криза и все още тежкото икономическо състояние в региона, броят на децата от година на година намалява, влошава се и образователната среда, а това естествено води след себе си и до закриване на училища.

СнимкаНад 13 000 ученици се очаква да започнат новата учебна година в област Монтана утре. Първолаците ще са над 1300, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова:

"Образователната система в област Монтана има готовност да започне новата учебна година без проблеми. Всички образователни институции- детски градини, училища и центрове, са обезпечени с необходимата училищна документация, познавателни книжки, учебници и учебни помагала. По отношение на кадровата обезпеченост също нямаме сериозни проблеми. Всички образователни институции са подписали договори за доставка на гориво и те се изпълняват в срок. Ремонтите са приключили почти навсякъде. В две детски градини и в три училища текат ремонти, чиито краен срок е 14 септември. Новата учебна година в Област Монтана ще посрещнат ученици в 61 училища и в 49 детски градини. Има две преобразувани училища- ПГ по икономика във Вършец и средното училище "Иван Вазов" във Вършец се преобразуват в СУ "Иван Вазов". В област Монтана имаме и първото обединено училище- ОУ "Христо Ботев" в село Долни Цибър. Двете помощни училища в Берковица и в Лом от 15 август вече функционират като Центрове за специална образователна подкрепа."

СнимкаБлизо 500 деца са прекъснали образованието си в област Враца през последната учебна година – стряскащите данни бяха оповестени от началника на регионалното управление по образование Галина Евденова. Отписаните от училище хлапета са 432, от тях 145 са заминали за чужбина, отпадналите са 58, като 26 от тях са били в прогимназиалната степен на обучение.

По този повод са сформирани 41 екипа, които до края на септември ще посетят 2 234 деца в областта, определени като рискови, за да установят конкретните причини за отлива от класните стаи. До вторник посетените семейства от тези екипи бяха 436.

От просветния инспекторат осъзнават, че голяма част от рисковите деца няма да бъдат открити поради заминаването им чужбина или поради навършване на 16 години, след което образованието вече не е задължително, но въпреки това ще продължат с обходите по места.

В същото време служители на регионалната здравна инспекция във Враца също извършват проверки в училищата за готовността им за новата учебна 2017-2018 г., съобщиха от институцията.  През изминалата седмица са направени 73 инспекции по текущ контрол. Вече са дадени предписания за затваряне на забавачка и основно училище заради продължаващи строителни дейности. Издадена е и заповед за затваряне на друго детско заведение, отново поради ремонт. Издаден е акт заради неспазване на Наредба №3 от т.г. за здравните изисквания към детските градини.

СнимкаДни преди началото на новата учебна година в Регионалното управление на образованието във Видин няма информация за броя на записаните до сега ученици. Обяснението е, че такава справка не може да бъде предоставена, защото броят на учениците се подава от директорите на 15 септември. Със сигурност децата в училище ще са по-малко в сравнение с миналата учебна година. Това стана ясно на среща на представители на институции за сформирането на екипите за връщане на децата в училище. На нея временно изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Таня Петрова каза, че продължава тенденцията на намаляване на броя на учениците. В цялата област миналата учебна година са завършили 8 324 ученици, следователно броят на децата в училище през настоящата учебна година ще е по-малък.

639 ще са първокласниците в региона
(59 по-малко в сравнение с миналата година), каза Таня Иванова, старши експерт в Регионалното управление на образованието във Видин. В края на учебната 2016-2017 година общият брой ученици е 8324. От новата учебна година в област Видин няма да съществуват още две училища- "Христо Ботев" във Видин и Професионалната гимназия в Димово.

"Към момента всички училища са в готовност за новата учебна година. Единствено в училището в село Раковица и в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" текат ремонти, но директорите ни увериха, че ще приключат на 15 септември и това не би трябвало да възпрепятства учебния процес", каза пред Анжела Каменова Таня Иванова.

"Строителната група към община Видин извършва частични ремонти в някои от детските градини и училищата. Големите ремонти, които са заложени към капиталовите разходи ще започнат до две седмици и ще приключат до края на годината. Предвидено е да направим основен ремонт на покрива на ОУ "Св. Климент Охридски", основен ремонт на покрива на ОУ "Иван Вазов", основен ремонт на покрива на салона на ОУ "Христо Ботев" в Дунавци, основен ремонт на филиала на ЦДГ "Желязко Попниколов" в Градец и основен ремонт на санитарните възли на ОУ "П. Р. Славейков". Предвидени са ремонти на отоплителните инсталации на гимназията в Дунавци и на ГПЧЕ "Йордан Радичков". В Ученическото общежитие ще бъде извършен ремонт на покрива, подмяна на дограмата и подмяна на отоплителната инсталация"
, обясни пред Катя Борисова заместник-кметът на Община Видин Цветан Асенов.

"Искам да изразя дълбоката си признателност и благодарност към всеки един учител за неговата всеотдайност, за неуморния труд, за подкрепата, която ни оказва и да им пожелая на всички тях да са живи, здрави и да е успешна новата учебна година! На учениците пожелавам здрава, жизнерадостна, пълна с любопитство и амбициозност учебна година!", пожела началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова.

Вижте още

Как развиваме културния туризъм във Видинско

Културният туризъм е сред най- предпочитаните форми на туризма при по- кратките пътувания, обикновено през почивните дни. През последните години все повече хора комбинират лятната си отпуска с посещение на фестивали, концерти, обекти с историческо значение, археологически разкопки, етнографски музеи и други. Културният туризъм акцентира върху..

публикувано на 20.11.17 в 14:43
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01