Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 септември 2017 година

Снимка: Любо Андреев

Откриха обновения диализен център на болницата в Монтана за 250 000 лева. На освещаването присъства заместник здравният министър Светлана Йорданова.

Увеличение на приходите от данъци и такси отчете Община Видин. Към 18 септември са събрани 4 901 133 лева. Миналата година към същата дата приходите са били 4 634 997 лева. Средствата са с 266 136 лева повече, отчете постъпленията в общината Владимир Георгиев, началник отдел "Местни данъци и такси". 1 760 419 лева са събраните приходи от данъци за минали години.

Тленните останки на Видинския митрополит Дометиан, който почина вчера в столична болница, бяха посрещнати във Видин. За посрещането, пред катедралния храм в града, се събраха духовници и десетки хора. До 12.00 ч. утре всеки, който желае може да се поклони и прости с Видиснския митрополит Дометиан. Час по-късно траурно литийно шествие ще потегли към Видинска света митрополия, където ще бъде извършено погребението митрополита.

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан, реши на извънредно заседание днес Светият Синод на БПЦ.

Със друго свое решение от днес, Синодът на Българската православна църква назначи Белоградчишкия епископ Поликарп за трети викарий на Пловидвския митрополит и ректор на Православната духовна академия "Св. Св. Кирил и Методий", считано от 20 септември. За целта епископ Поликарп е освободен от поста викарий на Видинския митрополит, който заемаше. Великотърновският митрополит Григорий пък е освободен от задължението си като ректор на духовната академия. "Аз съм послушен и изпълнявам волята на Светия синод и на Негово светейшество Патриарх Неофит... Една от добродетелите на монашеството е именно послушанието... Мъчно ми е за Видин, много ми е мъчно..."- коментира за Радио ВИДИН епископ Поликарп.

Тенденция към увеличаване на родилките от Видинска област, отчитат от болница "Св. Николай Чудотворец" в Лом. Завеждащият Акушеро-гинекологичното отделение д-р Едуард Богомилов обясни, че тази година тези случаи са 15, но не може да коментира причините. Общият брой на ражданията е малко по-голям от този за същия период на миналата година. В отделението са проплакали 95 момчета и 90 момичета, сред които и една двойка близнаци. Намаляват невръстните родилки. В сравнение с миналата година непълнолетните са по-малко, обясни д-р Богомилов.

22 съвместни екипа и 178 души работят в област Видин по проблема с отпадащите деца от системата на образованието. Те правят т. нар. "контролно обхождане" до адресите на тези деца, които по сведение на ГРАО са на училищна възраст, но за тях няма информация да са записани в детска градина или училище. Извън системата на образование са предимно деца на родители, които са в чужбина.
Маломерни паралелки в 6 училища утвърди на извънредно заседание Общинският съвет в Берковица. Класове с по-малко ученици ще има в училищата: "Никола Вапцаров", "Христо Смирненски", "Иван Вазов", Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов", Лесотехническата професионална гимназия и в ОУ "Георги Раковски" в село Бързия. 

Най-мащабните инвестиции за ремонт на читалищата в селата на община Монтана са направени през тази година, заяви кметът Златко Живков. Изцяло със собствени средства са възстановени сградите в девет  села - Долна Рикса, Горно Церовене, Стубел, Сумер, Вирове, Винище, Трифоново, Войници и Долно Белотници.

Илиян Нистеров спечели конкурса за управител на общинското предприятие "Обредни дейности", това реши комисията по избора, която беше свикана от кмета на Враца- Калин Каменов. В края на миналата седмица експертите са решили, че Нистеров има качествата, а притежава познанията и уменията да ръководи предприятието.

От 15 септември 2017 г. граждани и юридически лица, ползващи административните услуги, предлагани от Областна администрация Видин, могат да заплащат дължимите такси в Центъра за административно обслужване, в сградата на администрацията, чрез ПОС терминал.Целта на нововъведението е улесняване на потребителите на административни услуги, което е част от правителствената политика за намаляване на финансовата тежест на задължените лица при извършване на техните плащания към бюджета, намаляване плащанията в брой и акцентиране върху безналичните плащания от страна на администрацията. ПОС терминалът може да се използва с дебитни и кредитни карти за заплащане на таксите за всички административни услуги, които предлага на гражданите областна администрация.

Във връзка с кончината на Видинския митрополит Дометиан и обявения Ден на траур в община Видин, Драматичен театър - Монтана и ръководството на Община Видин отлагат предварително планираното на 20 септември представление на „Греховната любов на Зографа Захарий“. Спектакълът ще се играе на 27 септември от 20,00 часа на Откритата сцена на Крепостта „Баба Вида“.

Пред "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" гостуваха екип от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и учениците от 2 клас на СУ "Ив. Вазов" за урок "Запознаване с професията на пожарникаря ". Началникът на районната служба главен инспектор Васил Иванов подробно показа с екипа огнеборци как се подготвя пожарният автомобил и с какви приспособления се използват при различни бедствени ситуации.

6-годишната Цветелия Антонова от Лом стана носител на почетното звание на общината, за това че през февруари тази година в двора на детската градина, която посещава, е намерила портмоне с 1000 лева и го е върнала на собственика. Момиченцето бе наградено от кмета на града Пенка Пенкова по повод празника на Лом, за майка ѝ Магдалена Цветанова малката Цвети е герой, каза тя за Радио ВИДИН, като уточни, че постъпката ѝ трябва да се приема като нещо нормално.

Дванадесетият международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" във врачанското село Селановци ще се проведе на 13 и 14 октомври. Форумът предоставя сцена на самодейните формации от Северозападна България, които нямат финансова възможност да се представят на голяма сцена. Той се провежда по време на празника на селото - Петковден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33