Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 септември 2017 година

Снимка: Венцислав Величков

Във Видин днес, 20 септември, се простихме с митрополит Дометиан, който беше начело на епархията в продължение на 30 години. Той почина след продължително боледуване, на 84-годишна възраст.

Във връзка с отдаването на последна почит на Видински митрополит Дометиан и почетен гражданин на Видин, кметът на Община Видин Огнян Ценков издаде заповед, с която днешният 20 септември беше обявен за Ден на траур в общината. Ден на траур беше обявен и в община Кула.

Капиталовите разходи на община Видин за 2017 година са около 3 500 000 лева. В тях влизат и 2 000 000 лева, отпуснати в края на миналата година от Министерския съвет за ремонти на пътната инфраструктура. Обществената поръчка за асфалтиране на пътната мрежа е на стойност 1 022  970 лева, а за ремонт на общинските сгради- 1 036 206 лева.

15 български общини, сред които и две от Северозапада, получиха финансиране за подобряване на инфраструктурата по програмата за Развитие на селските райони. Общата субсидия е в размер 43 млн. лева. Сред общините, които получат средства по програмата, са Вълчедръм и Вършец.

В четвъртък, 21 септември, всеобхватното икономическо и търговско споразумение, познато още и като СЕТА между Европейския съюз (ЕС) и Канада временно влиза в сила. Споразумението премахва митата за 98 % от продуктите, с които ЕС търгува с Канада. Така ще бъдат създадени нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни, като изцяло ще бъдат защитени чувствителните за ЕС сектори. Една е фирмата от Северозапада, която осъществява износ за Канада, и за която споразумението е от значение. Тя се намира в Монтана, сочи интерактивна карта с информация за търговията с Канада в местните общности в  Европа.

Проверката на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ показа изключително качество на строителството. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след инспекцията на ремонта на дясната тръба на съоръжението. Днес, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и с инж. Светослав Глосов – член на УС на АПИ, министърът провери изпълнените строително-монтажни работи непосредствено преди пускането на трафика през тунела. 

Във връзка с възникнали технически проблеми при изпълнение на планираните строително-монтажни работи по водопроводната мрежа на ул. „Поп Сава Катрафилов”  по проекта за водния цикъл на Враца, се удължава срокът за изпълнение до 25.09.2017 г., съобщават от Общината. Алтернативният маршрут за движение от и за „Червения площад” и бул. „Втори юни” е както следва: улица „Мистър Сенко”, улица „Трапезица”. От фирмата изпълнител ще бъде поставена съответната вертикална сигнализация.

След месец и половина Монтана ще има напълно ремонтиран още един булевард. Алеята “Хаджи Димитър” ще има нов облик. След реконструкцията на “Христо Ботев”, в която бяха вложени 600 000 лева, предстои и “Хаджи Димитър” да има европейски вид.

Хората в Оряхово излизат на протест на 22 септември, в Деня на независимостта. Това съобщи Георги Николов, който от известно време се опитва да организира гражданско общество в крайдунавския град на бунт срещу окаяното състояние на пътищата.

Специализирана акция на пътя подготвя видинската полиция. Поводът- Европейският ден без загинали на пътя, който се отбелязва утре, 21 септември. Проверки ще се извършват там, където са настъпили катастрофи с жертви през тази година.

Пожаро-тактическо учение се проведе край язовира в местността "Божурица". Операцията включи спасяване на двама бедстващи -жена, паднала до преливника и бедстващ рибар.

Общинският съвет в Мездра не прие предложението на кмета Генади Събков да бъдат утвърдени 3 слети и 1 маломерна паралелки в ОУ "Васил Кънчов", село Моравица, за което е необходимо дофинансиране от 46 000 лева. Не бе прието също така и предложението на кмета за вътрешни компесаторни промени на капиталовите разходи на община Мездра за 2017 година и искането на МБАЛ Мездра за отпускане на безлихвен кредит от 150 000 лева.

В Община Видин от 7 септември са сформирани екипите, които започнаха обходите по райони, с цел задържане на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст. Във всеки екип участва представител на общинската администрация, на Районно полицейско управление, Дирекция „Социално подпомагане“ и представител от училище или детска градина. До 18 септември са проверили над 150 адреса. На място, всеки екип попълва протокол. Целта е след провеждането на разговори с родителите, децата да се запишат в училище или детска градина.

Информация за извършените към 31.08.2017 г. дейности по проекта „ Устойчиво развитие на услугите за социално включване в Община Видин” бе представена на междинна пресконференция от Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции и ръководител на проекта. Тя съобщи, че са проведени индивидуални занимания, консултации и обучения на родители и деца с увреждания, като от услугата са се възползвали 11 потребители. Във връзка с дейността „Формиране и развитие на родителските умения. Семейно консултиране и подкрепа“, са организирани индивидуални и групови консултации, като услугата се ползва от 235 потребители. От подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията са се възползвали 470 души - проведени са прегледи и диагностика на психомоторното развитие на децата, както и и консултации и здравни обучения на родители. 

Инкрустирана керамика отпреди 3 400 години откриха археолози в древен некропол във видинското село Балей.  Всеки от съдовете е уникален по форма и украса. Некрополът е открит случайно едва преди няколко години, въпреки, че самото селище, което е от бронзовата епоха, отдавна е проучено от археолозите. Разкопките в Балей са финансирани от Министерството на културата, а екипът ще работи на терен до края на септември. Идеята на археолозите е да представят съдовете в националната изложба на находките от тазгодишните разкопки. След това ще останат в музея във Видин.

Абсолютно сигурно е, че не са предадени всички от откритите в Мездра сребърни монети. Това каза директорът на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски и добави, че досега никой не се отзовал на призива му монетите да бъдат върнати. Сребърните монети в керамично гърне бяха открити при изкореняването на плодно дърво в Мездра. От намерените монети 182 монети бяха предадени на Регионален исторически музей- Враца.

Сдружение "Ловно - рибарско дружество Мездра-Роман" организира 12-и поред Регионален ловен събор. Той ще се проведе в събота, 23 септември, от 9.00  до 17.30 часа, в местността "Емирски мост", където се намира стрелбището на Сдружението.

Драматичният театър в Монтана и ръководството на Община Видин отлагат предварително планираното за днес представление на „Греховната любов на Зографа Захарий“. Спектакълът ще се играе на 27 септември от 20,00 часа на Откритата сцена на крепостта „Баба Вида“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35