Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянно полицейско присъствие искат в берковското село Замфирово

Пропаднал път между Замфирово и Пърличево е опасен

9
Снимка: Радио Видин
Разположено в Предбалкана, на около 18 км от Берковица, и на същото разстояние от Монтана се намира китното село Замфирово. То е едно от големите села в Община Берковица. Населението е от над 1200 души. Имат училище и читалище, а масивната сграда на някогашния универсален магазин на центъра говори за кипелия навремето активен живот. Хората се оплакват от постоянния отлив на млади от селото и постоянното заселване на нови жители от малцинствата. За да решат проблема с кражбите, местните магазинери се принудили да сложат видеонаблюдение. Оплакват се от липсата на работа и сигурни доходи, което прави вересиите в магазините постоянни.

"Младите, дейните хора напуснаха. Повече млади да има, а не от тези, които ни населиха достатъчно... Правят вересии от години, затова не им позволявам вече толкова много, охранявам магазина с камера, преди чупеха стъклата често... Не можем да си изхраним децата, няма работа, берем шипки по полето, гъби, къпини...", разказаха пред Десислава Андреева хората от Замфирово.

СнимкаГрижа на кмета създава дългата пътна мрежа, средства за ремонт на която не достигат никога. Надяват се догодина отбивката до селото да бъде ремонтирана, както и връзката със съседното Балювица, на което кметът на Замфирово Ангел Ангелов е и наместник. Грижи се полагат и за действащите институции- детската градина, училището, което е защитено, както и за читалището.

"Навремето селото наброяваше 5000 жители, сега сме малко над 1200, виждате демографския срив. В училището има около 70 деца, в детската градина- тридесет и няколко, предимно от ромски произход, но са деца на селото, полагаме грижи за тях... Проблеми имаме с чистотата на селото, не достигат хора, програми няма, имам нужда от още съдове за смет"
 

Пропаднал участък от пътя между селата Замфирово и Пърличево е опасен за движещите се превозни средства. Пътят е наполовина непроходим, но опасенията са, че с началото на дъждовния сезон водата ще подкопае и другата половина. Това ще лиши хората от селата от редовен транспорт, каза кметът Ангел Ангелов:

"Пропадналия участък от пътя Замфирово-ПърличевоПропадането е от 24 април. КАТ са си свършили работата, поставили са си знаците, че е забранено преминаването на тежки камиони над 12 тона, но това не се случва. Минават оттам и пътят е пропаднал наполовина. Сезирал съм общината, Областно пътно управление Монтана, докладна има и до областния управител на Монтана. Сезирана е и Агенция пътна инфраструктура, които отговорили, че подаденият проект за ремонт на пътя е нецелесъобразен и ще се преработи. Моите опасения са, че селото ще остане без транспорт, ако пропадне и другата част на пътя. Имам два автобуса, които минават три пъти на ден, които ще отпаднат, ако това стане". Село Пърличево е със застаряващо население и тъй като в селото няма хранителен магазин, кметският наместник осигурява хранителни продукти за хората ежедневно.

В Замфирово искат постоянно полицейско присъствие, заради големия процент ромско население, което нерядко създава проблеми. С общите усилия и на полицейския участък в Берковица, и изграденото видеонаблюдение, домовите кражби са сведени до минимум, похвали се още кметът Ангел Ангелов. Исканията са за допълнителни камери, които да се поставят на центъра на селото.


Освен с красота и история, Замфирово може да се похвали и със стотици хора с буден патриотичен дух и самосъзнание. Тяхното духовно средище НЧ "Развитие - 1928" успява да поддържа самодеен състав и школи в различни културни направления. Тази година те са възродили една отколешна традиция - самодейния театър. След 20-годишно прекъсване на читалищната сцена е представена премиерата на театралната постановка "Женско царство", разказа още Ангел Ангелов, който е и художествен ръководител на театралния състав.

"Колективът ни е добър и се забавляваме. Догодина ще отбележим 90-годишнината на читалището. Благодарение на читалищното ръководство доста неща се случват, развиваме огромна дейност. Няма да се откажем и да кандидатстваме с проекти за ремонт на читалищната сграда"
, обеща кметът.

Целия разказ за Замфирово може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00