Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците в Белоградчик ще гласуват отчет на бюджета и нова социална услуга

Снимка: Община Белоградчик

От 14.00 часа днес, 28 септември, започва редовната сесия на Общински съвет Белоградчик. Проектът за дневен ред се състои само от седем точки. В началото местният парламент ще трябва да се занимае с три финансови въпроса. Първо ще се гласува приемането на отчета за касовото изпълнение на бюджета за миналата година, който вече премина и обществено обсъждане. След това ще се подложи на гласуване годишният отчет за състоянието на общинския дълг към 31.12.2016 г. И на трето място съветниците ще трябва да приемат информацията за изпълнението на бюджета съгласно Отчета за касово изпълнение на бюджета на общината към 31.06.2017 г.

Една от важните точки в това заседание е решението за разкриване на социална услуга от резидентен тип- Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка. Той ще бъде с капацитет 14 места и е делегирана от държавата дейност. Разкриването на социалната услуга е в изпълнение на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в община Белоградчик. За разкриването на центъра е взета предвид социално – икономическата характеристика на региона и тенденциите на непрекъснато застаряване и заболяване на населението. Тази услуга ще осигури достъп на старите хора до резидентна грижа в среда, близка до семейната. Центърът е алтернативна грижа за целевата група с оглед на предстоящото трансформиране и закриване на специализираните институции. 

И другата важна точка в дневния ред е приемането на решение относно актуализиране на „Плана за действие на община Белоградчик в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромската ситуация”. Актуализацията се отнася до раздела „Образование”. Общината, детската градина „Иглика” и Сдружение „Еко Прогрес” участват в съвместен проект „Деца – еднакви в различието”. Сдружението е осигурило безвъзмездно учебно – технически средства като онлайн платформа за обучение, 20 таблета със слушалки за децата, две мултимедии с екрани. Участниците в проекта смятат, че така ще се повиши мотивацията на децата от малцинствените групи да посещават  детската градина и ще могат да получат по – добро образование. 

В края на заседанието съветниците ще трябва да приемат решение, което касае съгласуването на позицията на Общината по предложението за дневен ред на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, което ще се състои на 10 октомври. 

В края на сесията думата се дава на гражданите за изказвания, питания и становища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08