На гости на Раковица

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Раковица е най-голямото село във видинската община Макреш. То е предбалканско селце, почти на границата ни със Сърбия, в близост до връх Черноглав. 

Днес населеното място е поопустяло, населението се е стопило пет пъти, разказа ни дългогодишният кмет Николай Ненчев. Постоянните жители са около 440. Заварваме улиците на селото почти празни. Хората са заети по полето с прибирането на последната реколта от грозде и царевица, карат се дърва за огрев. С кмета разговаряме за това какво се промени за дългите му кметски години и кога му е било най-трудно: 

Снимка"Първият мандат беше най-трудно. Училището даже нямаше и дърва. Със собствен трактор и с моята щилка отивах и... Първата година беше най, най-трудна. Улично (осветление- бел. ред.) нямаше, пътища не бяха оправени. Постепенно с проекти от капиталови... Кметството течеше, с мои приятели го оправихме. Постепенно сменихме покрива, много улици оправихме, сменихме близо 60 процента от водопроводната мрежа в селото. В продължение на 50 години Раковица през лятото е била на воден режим. От 4 години прекарахме допълнително аварийно водохващане и вече нямаме режим... Очаквам да се асфалтира още една улица, към гробищния парк."

Гордостта на Раковица е Раковишкият манастир "Света Троица". Манастирът е разположен под връх Черноглав в Западния Предбалкан. Намира се на няколко километра от Раковица, почти на границата ни със Сърбия. Основан е през X-XI век. След падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII век. В края на XVIII век е опожарен. Понастоящем е възстановен и постоянно действащ. Само преди дни започна обновление на манастира. Строителната площадка беше открита в края на септември, каза кметът на Раковица.

"Има спечелен проект и хора от Раковица са заети там... От покрива са започнали, вътре- дограма, всичко ще бъде сменено", казва още кметът.

СнимкаРемонтът на манастира включва реконструкция на прилежащите части на манастира "Света Троица" - монашеската обител, поклонническата част и магерницата. Това обясни пред екипа ни Филимон Миков, технически ръководител на строителната площадка на Раковишкия манастир. По неговите думи, ремонтът няма да отнеме предвидения срок от две години. Очаква се всичко да е готово за наполовина по-кратко време. 

Раковица се крепи на училището, защото то е единственият работодател, освен кметството и читалището. Училищното дело, подобно на театралното, си има традиции в селото и местните хора ще се борят за оцеляването на учебното заведение, защото знаят, че без него Раковица ще загине. 

"Имаме проект за Основното училище в Раковица, сега е написан, и за ремонт на читалището... Детска градина имаме също, но децата намаляха, 4-5 дечица, сега от октомври ще караме 4 деца от Подгоре със служебната кола, само и само да има детска градина", допълва кметът.

Говорим с Николай Ненчев и за заетостта, за помощта за възрастното население и за отоплението за идващата зима. Според селския управник, за да се понижи цената на дървата за огрев, трябва да се спре износът за Румъния, от което страдат всички хора:

"По програма за около една година са заети 9 души, които бяха дълготрайно безработни и сега сме започнали, които бяха по-стари улици, където не живеят хора, да ги "отваряме" както се казва, защото има храсти. Имаме патронаж, топъл обяд даваме, имаме лични асистенти- около 12 души са заети, които ходят по домовете на възрастните хора."

СнимкаСамодейният театър “Будиловци” към читалището се оказва най-жилавото нещо в Раковица, което съществува и до днес, въпреки че населението намалява и битието им се свежда до това как да оцелеят и този месец със скромните си доходи. Последната постановка на любителския театър е " В старо село накрай света", която са решени да покажат на всяка сцена в общината. Разказва Радка Целова от местното читалище "Надежда 1906":

"Бяхме прекъснали от 2012-а, като последното представление беше "Българи от старо време" и доста време не можем да съберем артисти. По една или друга причина театърът прекъсна и сега на ентусиазъм, с двамата стари артисти- Цветко Александров и Иванка Каменова, семейство са, трябва да има стари артисти, около които да се завърти някакво представление. И решихме със "В старо село накрай света" да ходим в общината във всички села."

Вижте още

Генади Събков, кмет на Мездра: "Изпращаме една успешна година"

В "Посоките на делника" гостуваме на Мездра с изнесено студио на Радио ВИДИН. Срещнахме се с ръководството на общината и проверихме какво е мнението на местните жители за живота в "железничарския" град. Кои са основните проблеми за решаване според мездренчани, проверихме в анкета: " Има много, което би могло да се желае, но жалкото е , че не стигат..

публикувано на 15.12.17 в 14:16

Тревожни тенденции при нарушенията на пътя (видео)

Мерките, които взима Пътна полиция, дават положителен резултат. Това отчете по време на работен семинар с журналисти началникът на отдел "Пътна полиция" в Главната дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски . Той представи данни за пътнотранспортните произшествия от първите 10 месеца на тази и миналата година. П рез ноември станаха..

публикувано на 14.12.17 в 13:47

Станаха ли по-щедри работодателите

Българската търговско-промишлена палата проведе анкета сред членовете си за работния режим около коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването беше извършено в края на ноември с участие на представители на бизнеса. Резултатите от проучването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще..

публикувано на 13.12.17 в 11:54

Кои са демотивираните българи?!

И защо над 300 000 души в трудоспособна възраст не си търсят работа? В "Посоките на делника" гост в студиото е социологът Любен Добрев . Темата коментират и Николай Иванов , народен представител и член на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, и писателят и публицист Мартен Калеев . "Преброяване“ на демотивираните българи...

публикувано на 12.12.17 в 16:57

Защо градски хора сменят дома си с къща на село

20 646 души са се изселили от градовете в селата през 2016 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за вътрешната миграция на населението. 23 696-ма са избрали да сменят селото с града, а 9 073-ма- едно село с друго. Според статистиката 30 570 души през миналата година са се изселили от страната. В градовете живеят 5 204..

публикувано на 11.12.17 в 16:30

За трудолюбивите и борбени хора в село Вълчек

Днес ви представяме малкото и закътано видинско село Вълчек , близо до общинския център Макреш. Толкова закътано, че и табелата при отклонението от главния път към населеното място едва се вижда, обрасла в храстите на банкета. До 1966 г. се е наричало Вълчак. През селището минава река Видбол. Днес жителите там не са много, застаряващо население, но с..

публикувано на 08.12.17 в 12:07