На гости на Раковица

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Раковица е най-голямото село във видинската община Макреш. То е предбалканско селце, почти на границата ни със Сърбия, в близост до връх Черноглав. 

Днес населеното място е поопустяло, населението се е стопило пет пъти, разказа ни дългогодишният кмет Николай Ненчев. Постоянните жители са около 440. Заварваме улиците на селото почти празни. Хората са заети по полето с прибирането на последната реколта от грозде и царевица, карат се дърва за огрев. С кмета разговаряме за това какво се промени за дългите му кметски години и кога му е било най-трудно: 

Снимка"Първият мандат беше най-трудно. Училището даже нямаше и дърва. Със собствен трактор и с моята щилка отивах и... Първата година беше най, най-трудна. Улично (осветление- бел. ред.) нямаше, пътища не бяха оправени. Постепенно с проекти от капиталови... Кметството течеше, с мои приятели го оправихме. Постепенно сменихме покрива, много улици оправихме, сменихме близо 60 процента от водопроводната мрежа в селото. В продължение на 50 години Раковица през лятото е била на воден режим. От 4 години прекарахме допълнително аварийно водохващане и вече нямаме режим... Очаквам да се асфалтира още една улица, към гробищния парк."

Гордостта на Раковица е Раковишкият манастир "Света Троица". Манастирът е разположен под връх Черноглав в Западния Предбалкан. Намира се на няколко километра от Раковица, почти на границата ни със Сърбия. Основан е през X-XI век. След падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII век. В края на XVIII век е опожарен. Понастоящем е възстановен и постоянно действащ. Само преди дни започна обновление на манастира. Строителната площадка беше открита в края на септември, каза кметът на Раковица.

"Има спечелен проект и хора от Раковица са заети там... От покрива са започнали, вътре- дограма, всичко ще бъде сменено", казва още кметът.

СнимкаРемонтът на манастира включва реконструкция на прилежащите части на манастира "Света Троица" - монашеската обител, поклонническата част и магерницата. Това обясни пред екипа ни Филимон Миков, технически ръководител на строителната площадка на Раковишкия манастир. По неговите думи, ремонтът няма да отнеме предвидения срок от две години. Очаква се всичко да е готово за наполовина по-кратко време. 

Раковица се крепи на училището, защото то е единственият работодател, освен кметството и читалището. Училищното дело, подобно на театралното, си има традиции в селото и местните хора ще се борят за оцеляването на учебното заведение, защото знаят, че без него Раковица ще загине. 

"Имаме проект за Основното училище в Раковица, сега е написан, и за ремонт на читалището... Детска градина имаме също, но децата намаляха, 4-5 дечица, сега от октомври ще караме 4 деца от Подгоре със служебната кола, само и само да има детска градина", допълва кметът.

Говорим с Николай Ненчев и за заетостта, за помощта за възрастното население и за отоплението за идващата зима. Според селския управник, за да се понижи цената на дървата за огрев, трябва да се спре износът за Румъния, от което страдат всички хора:

"По програма за около една година са заети 9 души, които бяха дълготрайно безработни и сега сме започнали, които бяха по-стари улици, където не живеят хора, да ги "отваряме" както се казва, защото има храсти. Имаме патронаж, топъл обяд даваме, имаме лични асистенти- около 12 души са заети, които ходят по домовете на възрастните хора."

СнимкаСамодейният театър “Будиловци” към читалището се оказва най-жилавото нещо в Раковица, което съществува и до днес, въпреки че населението намалява и битието им се свежда до това как да оцелеят и този месец със скромните си доходи. Последната постановка на любителския театър е " В старо село накрай света", която са решени да покажат на всяка сцена в общината. Разказва Радка Целова от местното читалище "Надежда 1906":

"Бяхме прекъснали от 2012-а, като последното представление беше "Българи от старо време" и доста време не можем да съберем артисти. По една или друга причина театърът прекъсна и сега на ентусиазъм, с двамата стари артисти- Цветко Александров и Иванка Каменова, семейство са, трябва да има стари артисти, около които да се завърти някакво представление. И решихме със "В старо село накрай света" да ходим в общината във всички села."

Вижте още

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото й отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески..

публикувано на 20.03.18 в 14:41

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33

Ще има ли модерен път до София или прибързано свихме знамената?

Шест поредни седмици видинчани и жители на други северозападни градове и селища протестираха всяка събота за изграждането на магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан". В крайна сметка инициатори на протеста се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който обеща исканията да бъдат изпълнени. Миналата седмица Министерският съвет прие и решение за..

публикувано на 13.03.18 в 13:28