На гости на Раковица

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Раковица е най-голямото село във видинската община Макреш. То е предбалканско селце, почти на границата ни със Сърбия, в близост до връх Черноглав. 

Днес населеното място е поопустяло, населението се е стопило пет пъти, разказа ни дългогодишният кмет Николай Ненчев. Постоянните жители са около 440. Заварваме улиците на селото почти празни. Хората са заети по полето с прибирането на последната реколта от грозде и царевица, карат се дърва за огрев. С кмета разговаряме за това какво се промени за дългите му кметски години и кога му е било най-трудно: 

Снимка"Първият мандат беше най-трудно. Училището даже нямаше и дърва. Със собствен трактор и с моята щилка отивах и... Първата година беше най, най-трудна. Улично (осветление- бел. ред.) нямаше, пътища не бяха оправени. Постепенно с проекти от капиталови... Кметството течеше, с мои приятели го оправихме. Постепенно сменихме покрива, много улици оправихме, сменихме близо 60 процента от водопроводната мрежа в селото. В продължение на 50 години Раковица през лятото е била на воден режим. От 4 години прекарахме допълнително аварийно водохващане и вече нямаме режим... Очаквам да се асфалтира още една улица, към гробищния парк."

Гордостта на Раковица е Раковишкият манастир "Света Троица". Манастирът е разположен под връх Черноглав в Западния Предбалкан. Намира се на няколко километра от Раковица, почти на границата ни със Сърбия. Основан е през X-XI век. След падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII век. В края на XVIII век е опожарен. Понастоящем е възстановен и постоянно действащ. Само преди дни започна обновление на манастира. Строителната площадка беше открита в края на септември, каза кметът на Раковица.

"Има спечелен проект и хора от Раковица са заети там... От покрива са започнали, вътре- дограма, всичко ще бъде сменено", казва още кметът.

СнимкаРемонтът на манастира включва реконструкция на прилежащите части на манастира "Света Троица" - монашеската обител, поклонническата част и магерницата. Това обясни пред екипа ни Филимон Миков, технически ръководител на строителната площадка на Раковишкия манастир. По неговите думи, ремонтът няма да отнеме предвидения срок от две години. Очаква се всичко да е готово за наполовина по-кратко време. 

Раковица се крепи на училището, защото то е единственият работодател, освен кметството и читалището. Училищното дело, подобно на театралното, си има традиции в селото и местните хора ще се борят за оцеляването на учебното заведение, защото знаят, че без него Раковица ще загине. 

"Имаме проект за Основното училище в Раковица, сега е написан, и за ремонт на читалището... Детска градина имаме също, но децата намаляха, 4-5 дечица, сега от октомври ще караме 4 деца от Подгоре със служебната кола, само и само да има детска градина", допълва кметът.

Говорим с Николай Ненчев и за заетостта, за помощта за възрастното население и за отоплението за идващата зима. Според селския управник, за да се понижи цената на дървата за огрев, трябва да се спре износът за Румъния, от което страдат всички хора:

"По програма за около една година са заети 9 души, които бяха дълготрайно безработни и сега сме започнали, които бяха по-стари улици, където не живеят хора, да ги "отваряме" както се казва, защото има храсти. Имаме патронаж, топъл обяд даваме, имаме лични асистенти- около 12 души са заети, които ходят по домовете на възрастните хора."

СнимкаСамодейният театър “Будиловци” към читалището се оказва най-жилавото нещо в Раковица, което съществува и до днес, въпреки че населението намалява и битието им се свежда до това как да оцелеят и този месец със скромните си доходи. Последната постановка на любителския театър е " В старо село накрай света", която са решени да покажат на всяка сцена в общината. Разказва Радка Целова от местното читалище "Надежда 1906":

"Бяхме прекъснали от 2012-а, като последното представление беше "Българи от старо време" и доста време не можем да съберем артисти. По една или друга причина театърът прекъсна и сега на ентусиазъм, с двамата стари артисти- Цветко Александров и Иванка Каменова, семейство са, трябва да има стари артисти, около които да се завърти някакво представление. И решихме със "В старо село накрай света" да ходим в общината във всички села."

Вижте още
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева , а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година. "Аз съм изключително..

публикувано на 12.07.18 в 14:17

Ще спре ли да се топи Северозападът

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата . На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на..

публикувано на 11.07.18 в 13:16