На гости на Раковица

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Раковица е най-голямото село във видинската община Макреш. То е предбалканско селце, почти на границата ни със Сърбия, в близост до връх Черноглав. 

Днес населеното място е поопустяло, населението се е стопило пет пъти, разказа ни дългогодишният кмет Николай Ненчев. Постоянните жители са около 440. Заварваме улиците на селото почти празни. Хората са заети по полето с прибирането на последната реколта от грозде и царевица, карат се дърва за огрев. С кмета разговаряме за това какво се промени за дългите му кметски години и кога му е било най-трудно: 

Снимка"Първият мандат беше най-трудно. Училището даже нямаше и дърва. Със собствен трактор и с моята щилка отивах и... Първата година беше най, най-трудна. Улично (осветление- бел. ред.) нямаше, пътища не бяха оправени. Постепенно с проекти от капиталови... Кметството течеше, с мои приятели го оправихме. Постепенно сменихме покрива, много улици оправихме, сменихме близо 60 процента от водопроводната мрежа в селото. В продължение на 50 години Раковица през лятото е била на воден режим. От 4 години прекарахме допълнително аварийно водохващане и вече нямаме режим... Очаквам да се асфалтира още една улица, към гробищния парк."

Гордостта на Раковица е Раковишкият манастир "Света Троица". Манастирът е разположен под връх Черноглав в Западния Предбалкан. Намира се на няколко километра от Раковица, почти на границата ни със Сърбия. Основан е през X-XI век. След падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII век. В края на XVIII век е опожарен. Понастоящем е възстановен и постоянно действащ. Само преди дни започна обновление на манастира. Строителната площадка беше открита в края на септември, каза кметът на Раковица.

"Има спечелен проект и хора от Раковица са заети там... От покрива са започнали, вътре- дограма, всичко ще бъде сменено", казва още кметът.

СнимкаРемонтът на манастира включва реконструкция на прилежащите части на манастира "Света Троица" - монашеската обител, поклонническата част и магерницата. Това обясни пред екипа ни Филимон Миков, технически ръководител на строителната площадка на Раковишкия манастир. По неговите думи, ремонтът няма да отнеме предвидения срок от две години. Очаква се всичко да е готово за наполовина по-кратко време. 

Раковица се крепи на училището, защото то е единственият работодател, освен кметството и читалището. Училищното дело, подобно на театралното, си има традиции в селото и местните хора ще се борят за оцеляването на учебното заведение, защото знаят, че без него Раковица ще загине. 

"Имаме проект за Основното училище в Раковица, сега е написан, и за ремонт на читалището... Детска градина имаме също, но децата намаляха, 4-5 дечица, сега от октомври ще караме 4 деца от Подгоре със служебната кола, само и само да има детска градина", допълва кметът.

Говорим с Николай Ненчев и за заетостта, за помощта за възрастното население и за отоплението за идващата зима. Според селския управник, за да се понижи цената на дървата за огрев, трябва да се спре износът за Румъния, от което страдат всички хора:

"По програма за около една година са заети 9 души, които бяха дълготрайно безработни и сега сме започнали, които бяха по-стари улици, където не живеят хора, да ги "отваряме" както се казва, защото има храсти. Имаме патронаж, топъл обяд даваме, имаме лични асистенти- около 12 души са заети, които ходят по домовете на възрастните хора."

СнимкаСамодейният театър “Будиловци” към читалището се оказва най-жилавото нещо в Раковица, което съществува и до днес, въпреки че населението намалява и битието им се свежда до това как да оцелеят и този месец със скромните си доходи. Последната постановка на любителския театър е " В старо село накрай света", която са решени да покажат на всяка сцена в общината. Разказва Радка Целова от местното читалище "Надежда 1906":

"Бяхме прекъснали от 2012-а, като последното представление беше "Българи от старо време" и доста време не можем да съберем артисти. По една или друга причина театърът прекъсна и сега на ентусиазъм, с двамата стари артисти- Цветко Александров и Иванка Каменова, семейство са, трябва да има стари артисти, около които да се завърти някакво представление. И решихме със "В старо село накрай света" да ходим в общината във всички села."

Вижте още

Жителите на Княжева махала събират дарения за параклис

Княжева махала е село от северозападната община Брусарци. Разположено е на десния бряг на река Лом. Покрай него минава удобна ж.п. връзка с областния град Монтана. Не е тайна, че почти половината от населението е от малцинството. Това създава грижа на кмета заради това, че са безработни и понякога посягат към имуществото на другите. Иначе, хората..

публикувано на 20.10.17 в 13:33

Неизлечимо ли е общинското здравеопазване

19 октомври се отбелязва като Ден на българския лекар - чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците свети Иван Рилски. Редица проблеми обаче съпътстват българското здравеопазване. В последно време все по-често се заговори за фалит на големи болници. На този фон още по-ярко изпъкват проблемите в общинското..

публикувано на 19.10.17 в 13:54
Крайдунавската алея във Видин

Видин- безпътният кръстопът (част 2)

В "Посоките на делника" ви представихме втората част от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион . Има ли вина за състоянието на региона местното ръководство или всичко се диктува от централната власт? Потърсихме кметове, общински съветници и депутати от видинския район през годините на прехода.   През 90-те години на миналия..

публикувано на 18.10.17 в 11:10

Недоволството на пенсионерите

В "Посоките на делника" говорим за недоволството на пенсионерите- кога и защо излизат на протест. Гледната точка е на председателите на областния и общинския съвет на Съюза на пенсионерите 2004 във Видин, Малинка Башлийска и Надежда Гъжева , и на Витко Виденов , председател на пенсионерски клуб "Бързица" в Димово. Защо е необходим закон за..

публикувано на 17.10.17 в 16:18

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена..

публикувано на 16.10.17 в 12:57

Подмяна на водопровода искат в Киреево

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му..

публикувано на 13.10.17 в 12:23