Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости на Раковица

5
Снимка: Радио ВИДИН

Раковица е най-голямото село във видинската община Макреш. То е предбалканско селце, почти на границата ни със Сърбия, в близост до връх Черноглав. 

Днес населеното място е поопустяло, населението се е стопило пет пъти, разказа ни дългогодишният кмет Николай Ненчев. Постоянните жители са около 440. Заварваме улиците на селото почти празни. Хората са заети по полето с прибирането на последната реколта от грозде и царевица, карат се дърва за огрев. С кмета разговаряме за това какво се промени за дългите му кметски години и кога му е било най-трудно: 

Снимка"Първият мандат беше най-трудно. Училището даже нямаше и дърва. Със собствен трактор и с моята щилка отивах и... Първата година беше най, най-трудна. Улично (осветление- бел. ред.) нямаше, пътища не бяха оправени. Постепенно с проекти от капиталови... Кметството течеше, с мои приятели го оправихме. Постепенно сменихме покрива, много улици оправихме, сменихме близо 60 процента от водопроводната мрежа в селото. В продължение на 50 години Раковица през лятото е била на воден режим. От 4 години прекарахме допълнително аварийно водохващане и вече нямаме режим... Очаквам да се асфалтира още една улица, към гробищния парк."

Гордостта на Раковица е Раковишкият манастир "Света Троица". Манастирът е разположен под връх Черноглав в Западния Предбалкан. Намира се на няколко километра от Раковица, почти на границата ни със Сърбия. Основан е през X-XI век. След падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII век. В края на XVIII век е опожарен. Понастоящем е възстановен и постоянно действащ. Само преди дни започна обновление на манастира. Строителната площадка беше открита в края на септември, каза кметът на Раковица.

"Има спечелен проект и хора от Раковица са заети там... От покрива са започнали, вътре- дограма, всичко ще бъде сменено", казва още кметът.

СнимкаРемонтът на манастира включва реконструкция на прилежащите части на манастира "Света Троица" - монашеската обител, поклонническата част и магерницата. Това обясни пред екипа ни Филимон Миков, технически ръководител на строителната площадка на Раковишкия манастир. По неговите думи, ремонтът няма да отнеме предвидения срок от две години. Очаква се всичко да е готово за наполовина по-кратко време. 

Раковица се крепи на училището, защото то е единственият работодател, освен кметството и читалището. Училищното дело, подобно на театралното, си има традиции в селото и местните хора ще се борят за оцеляването на учебното заведение, защото знаят, че без него Раковица ще загине. 

"Имаме проект за Основното училище в Раковица, сега е написан, и за ремонт на читалището... Детска градина имаме също, но децата намаляха, 4-5 дечица, сега от октомври ще караме 4 деца от Подгоре със служебната кола, само и само да има детска градина", допълва кметът.

Говорим с Николай Ненчев и за заетостта, за помощта за възрастното население и за отоплението за идващата зима. Според селския управник, за да се понижи цената на дървата за огрев, трябва да се спре износът за Румъния, от което страдат всички хора:

"По програма за около една година са заети 9 души, които бяха дълготрайно безработни и сега сме започнали, които бяха по-стари улици, където не живеят хора, да ги "отваряме" както се казва, защото има храсти. Имаме патронаж, топъл обяд даваме, имаме лични асистенти- около 12 души са заети, които ходят по домовете на възрастните хора."

СнимкаСамодейният театър “Будиловци” към читалището се оказва най-жилавото нещо в Раковица, което съществува и до днес, въпреки че населението намалява и битието им се свежда до това как да оцелеят и този месец със скромните си доходи. Последната постановка на любителския театър е " В старо село накрай света", която са решени да покажат на всяка сцена в общината. Разказва Радка Целова от местното читалище "Надежда 1906":

"Бяхме прекъснали от 2012-а, като последното представление беше "Българи от старо време" и доста време не можем да съберем артисти. По една или друга причина театърът прекъсна и сега на ентусиазъм, с двамата стари артисти- Цветко Александров и Иванка Каменова, семейство са, трябва да има стари артисти, около които да се завърти някакво представление. И решихме със "В старо село накрай света" да ходим в общината във всички села."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00